Betegségek A-tól Z-ig

Prosztata, tesztoszteron és a férfiszerep

A gyenge "erősebbik nem"

A társadalom furcsán áll a férfibetegségekhez. Általában humorral, iróniával vagy elhárítással viszonyulunk hozzájuk, ritkán vesszük őket komolyan. Ennek megfelelően kevesen tudják, hogy létezik férfiklimax, hogy a férfiak is szívesen részt vesznek a gyermeknevelésben, és 60 felett szinte minden férfinál kialakul egy bizonyos fokú prosztataduzzanat. Noha a prosztata duzzanata és a tesztoszteronszint csökkenése az idősödő férfiaknál "normálisnak" tekinthető, semmiképpen nem kell ilyennek tekinteni, és kézlegyintéssel elintézni.  


 

Erős, független, ambicionált – vagy inkább lágy, együttérző és saját magára figyelő: a férfi szerepképe homályossá vált. Változóban van a fájdalomhoz, a  félelmekhez és a problémákhoz fűződő viszonya is

 

A férfiakat gyakrabban sújtják az időskori megbetegedések, ráadásul ezek náluk hamarabb jelentkeznek, mint a hölgyeknél. A férfiak átlagéletkora mintegy hat évvel rövidebb, mint a nőké. Mára az is kiderült, hogy ennek nem genetikai oka van, hanem az egészségi állapot elhanyagolása és a helytelen életmód áll a rövidebb élettartam hátterében. Ennek táptalaja a férfiakról kialakult társadalmi kép és az elvárások, a teljesítménykényszer. Az élet második felében a férfiak leggyakoribb betegségei között tartjuk számon a szív koszorúereinek szűkületét, a teljesítménycsökkenést, az alvászavarokat, a túlsúlyt, a potenciazavarokat, a prosztata-bántalmakat, az emelkedett alkoholfogyasztást és az ortopédiai jellegű elváltozásokat.

 

A férfiak általában nem törődnek egészségi állapotukkal, ritkábban fordulnak orvoshoz, többnyire a feleségük unszolására szánják rá magukat. A hajhullást, az erekciós zavarokat, valamint a vizeletürítéssel kapcsolatos panaszokat gyakran bagatellizálják. A férfiak hormonális változásairól is sokkal visszafogottabban tárgyalnak, és sokkal kevésbé hajlandók elfogadni, mint a nők esetében. Ezzel magyarázható, hogy a potencianövelő gyógyszerek (gyakran hamisítványok) internetes kereskedelme ilyen mértéket ölthetett. Előbb-utóbb minden férfinál jelentkezik a prosztata (dülmirigy) duzzanata. Ez a belső férfi nemi szerv a hólyag kijáratánál található és körülveszi a húgycsövet (urethra). A jóindulatú prosztataduzzanat következtében nehezebbé válik a vizeletürítés: vékony sugárban ürül a vizelet, egyszerre nem ürül ki a hólyag, ezért gyakrabban kell üríteni (éjszaka is), a hólyag olykor fájdalmasan megtelik és akut vizelet-visszatartás is előfordulhat. Itt lényegében az idősödés természetes velejárójáról van szó: a 60 évesnél idősebb férfiak felénél, a hetvenévesnél idősebbek szinte mindegyikénél megfigyelhető a prosztata jóindulatú duzzanata - közülük minden ötödiknek vannak kezelést igénylő panaszai.

 

 

A műtét elkerülhető fűrészpálma-kivonattal, tökmagkivonattal és csalánnal

A prosztata duzzanatára gyakran szintetikus hatóanyagú gyógyszereket írnak fel, ezek általában enyhítik a panaszokat, de mellékhatásaik lehetnek. Ha a húgycsövet nagyon szorosan összenyomja a prosztata, az urológus műtétet javasol. A viszonylag egyszerű, ártalmatlan, de nem teljesen kockázatmentes beavatkozást a hasfalon vagy a húgycsövön keresztül szokták elvégezni. A műtéttel eltávolítják a dülmirigy külső részének egy darabját, ami legalábbis évekig panaszmentességet biztosít a páciensnek. Helyesebb nem megvárni ezt a stádiumot, inkább időben, mellékhatásokat nem okozó gyógynövényekkel kezelni a bajt. Létezik néhány, klinikailag bizonyított hatású gyógynövény, amelyek hatóanyagát koncentrált formában, tablettaként vagy kapszulaként hozzák forgalomba: fűrészpálma termése, csalán, tökmag. Egyes növényi hormonok, ún. fitoszterolok szintén csökkenthetik a prosztata duzzanatát. Figyelembe kell venni azonban, hogy a növényi gyógyszerek lassabban fejtik ki hatásukat, mint a szintetikus készítmények.

 

A vékony vizeletsugár, nehezített vizelés esetén jól bevált a következő trükk: vizelés közben két ujjunkkal szorítsuk össze a hímvesszőt 2-3 másodpercig úgy, hogy elálljon a vizelet. Ennek hatására a szorítás feletti szakaszon a megnövekedett nyomás hatására rövid időre kitágul a beszűkült rész.

 

Sok férfi nem törődik az egészségével, és nem szívesen kezelteti magát

 

A prosztatarák az idős férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganata. Hetvenéves kor után azonban a tumor növekedése jelentős mértékben lelassul, ezért kevésbé agresszív kezeléssel is kézben tartható. A mai napig vitatott téma az ún. PSA-érték (prosztataspecifikus antigén) emelkedésének jelentősége a prosztatarák korai felismerésében. A PSA-érték emelkedett volta önmagában még nem jelent rákos daganatot. Ma már tudjuk, hogy ez az érték a prosztatát ért bármely irritáció hatására megemelkedhet, pl. a vizsgálat előtt folytatott szexuális tevékenység, kényelmetlen széken való ülés, evezés vagy kerékpározás három nappal a vérvétel előtt. A szövetminta vételének (biopszia) is vannak hátulütői: érthető, hogy rák gyanúja esetén a prosztatának nem tesz jót, ha tűvel "kotorásznak" benne. Mivel a tűvel könnyű mellészúrni, egy mintavétel során általában 6-8-szor szúrnak, tehát szabályszerűen keresztüllyuggatják a dülmirigyet. A következmény: gyulladás és az öngyógyító mechanizmusok gyengülése. Ezenkívül a beavatkozás a rosszindulatú folyamat szóródását is előidézheti. Éppen ezért a tűbiopsziát csak kivételes esetekben szabad alkalmazni. Léteznek kíméletes, kiegészítő diagnosztikai módszerek is: a Rost-féle regulációs termográfia során a test lehűtése után több helyen megmérik a bőrfelszín hőmérsékletét. Az átlagostól eltérő (túl magas vagy túl alacsony) hőmérsékletű területek kóros folyamatra utalnak. A korai felismerés másik módja a Scheidl/Snegotskaféle trombocitateszt. Ennek során a vérből vérlemezkéket (trombocitákat) különítenek el és sötét látóterű mikroszkóp alatt vizsgálják őket. A rendellenes alakú vérlemezkék rosszindulatú folyamatokra utalhatnak.

 

Az életmód szerepe fontosabb, mint a hormonok

Eddig az idősödő férfi egészsége szempontjából figyelmen kívül hagyott szempont a hormonháztartás. A nőknél létezik a viszonylag jól tisztázott és definiált „klimaktérium”, amely jellegzetes tünetekkel jár: hőhullámok, alvászavarok és depresszió, amelyeket jól tudunk kezelni. Míg a hormonális változás a női szervezetben 1-5 év alatt (45 és 55 éves kor között) zajlik le, a férfiaknál ez a változás fokozatos és évtizedekig tart: 25 éves kortól kezdve a tesztoszteronszint lassan, de folyamatosan csökken. Éppen ezért nehéz felismerni a hormonális változás és a panaszok, tünetek közötti összefüggéseket.

 

Már az is komoly fejtörésre ad okot, hogy milyen hormonszint tekinthető normálisnak a férfiak esetében. Ha egy hatvanéves férfi vérében egy 25 éveshez képest 15%-kal alacsonyabb tesztoszteronszintet mérünk, az már hiánynak tekinthető, vagy csak 25, esetleg 40% feletti eltérés minősíthető hormonhiánynak? Ezt senki nem tudja eldönteni. Ráadásul az átlagos értékek nem tekinthetők egyúttal ideális értéknek is.

 

A legtöbb potenciazavar, tehát az erekció hiánya vagy nem megfelelő mértéke valószínűleg sem a fokozatosan csökkenő hormonszinttel vagy egyéb szervi okkal, sem gyógyszermellékhatással (főként béta-blokkolók) nem magyarázható. A tesztoszteronhiány és a csontritkulás, a fokozatosan hanyatló testi és szellemi teljesítőképesség, az erekciós zavarok és egyéb tünetek közötti összefüggést feltételezzük ugyan, de a mai napig nem rendelkezünk bizonyítékokkal.

 

A férfiak táplálkozása gyakran egészségtelen, egyharmaduk túlsúlyos, még többen pedig iparilag feldolgozott, finomított élelmiszereket fogyasztanak a természetes táplálékok helyett. Pedig a testsúlycsökkenés önmagában is képes egy sor panasz és tünet megszüntetésére. Az alkoholfogyasztás szintén hízáshoz vezet, továbbá májbetegségeket, a gyomornyálkahártya gyulladását, vitamin- és ásványianyag-hiányt okoz, és növeli a közlekedési balesetek gyakoriságát. A legtöbb panasz hátterében kimutatható a mozgáshiány is.

 

A tesztoszteron nevű férfi nemi hormonnal folytatott gyógyszeres kezelés az utóbbi években kezd divatossá válni. Életmóddrogként keményen reklámozzák is, azonban mélyen hallgatnak e gyakorlat kockázatairól: a kezdeti stádiumban lévő, lappangó prosztatarákot "beindíthatja", a hormon hatására a rosszindulatú sejtek hirtelen, gyors szaporodással reagálhatnak. De beszámoltak már a hormonkezeléssel kapcsolatba hozható májkárosodásról, fejfájásról, aknéról, vizeletpangásról és sok egyéb kellemetlen mellékhatásról. A hormonterápia csak kimutatott, jelentős hiány és az ezzel párhuzamosan jelentkező, heves klinikai tünetek (erőteljes elhízás, depresszió, kimerültség) esetén jöhet szóba, rövidebb-hosszabb ideig. A tesztoszteron biokémiai prekurzora (előanyaga), a DHEA (dehidroepiandroszteron), bár egy-két országban engedélyezett és sokak által "csodaszerként" dicsért készítmény, egy előre nem rendelkezünk megbízható adatokkal, hogy milyen jelentős mellékhatásokat okoz.

 

Ezzel szemben nagyon ajánlatosak ötven felett a következők:

• Átállás egészséges, sok nyers zöldséget tartalmazó étrendre, amelyet lehetőleg egyhetes böjttel kezdjünk.

• Rendszeres testedzés, lehetőleg friss levegőn, de ne teljesítménysportot válasszunk.

• Az alkoholfogyasztás csökkentése.

 

Nehéz felismerni a hormonális változás és a panaszok, tünetek közötti összefüggéseket

 

• A dohányzás beszüntetése. Ebben sokat segíthet a fülakupunktúra vagy az akupresszúra.

• Az általánosan elterjedt elsavasodás kezelése, főként zöldségekben bővelkedő étrenddel. Ezekkel az eljárásokkal a hátfájdalmak, a teljesítménycsökkenés, a magas vérnyomás, a szívpanaszok, a potenciaproblémák lassan, de biztosan megszüntethetők, vagy legalábbis jelentősen enyhíthetők. Hátfájdalmak csillapításában az akupunktúra bizonyítottan hatásos. Férfibajok enyhítésében kiváló hatású növényi készítmények léteznek.

 

Az említetteken kívül a Bach-virágterápia a következő készítményeket ajánlja:

• Olive: Kimerültség, fáradtság, túlterheltség esetére.

• Vine: Túlzott becsvágy, mindent jobban tud mindenkinél.

• Impatiens: Türelmetlenségre.

• Chicory: Mindent és mindenkit állandóan kritizál.

• Rock water: Túlzott szigor saját magával és másokkal szemben.

• Vervain: Túlbuzgóság, túlhajszolja önmagát.

 

Másfelől a tünetek jelentős mértékben függhetnek az illető élethelyzetétől és életmódjától. A férfiszerep jelentős változáson megy keresztül napjainkban. Sok, korábban elvárt tulajdonságot, mint pl. az önállóságot, az erőt vagy dominanciát ma társadalmi szinten, hivatalosan elutasítunk, valójában azonban elvárjuk a férfiaktól. Ez azt jelenti, hogy a modern férfi legyen kemény és lágy, macsó és softie, domináns és alkalmazkodó, s mindezt egyszerre - ez nyilvánvalóan lehetetlen elvárás.

 

A család jogosan várja el a férfitól, hogy vegyen részt a gyermeknevelésben. A valóságban azonban mindezt megakadályozza a pénzkeresési kényszer (és elvárás), valamint a férfiszerephez fűződő látens elvárások. Egyes közvélemény-kutatók eredményei szerint sok férfi szívesen csökkentené a munkaidejét, vagy akár ideiglenesen szüneteltetné is a munkát a gyermeknevelés érdekében, ha jövedelmi viszonyait valamiképp garantálnák.

 

A munka terén érezhető teljesítménykényszer az utóbbi évtizedekben jelentős mértékben megnőtt: vezető beosztásúaknál és vállalkozóknál nem ritkaság a napi 12-14 órás munka. Mindez a magánélet rovására megy, a gyermekekhez fűződő kapcsolatok és a párkapcsolatok kiüresedéséhez, sok esetben váláshoz vezet. Hiába éri el valaki karrierjének csúcsát, munkahelye és egzisztenciája csak ritkán tekinthető hosszú távon biztosnak.

 

A stadionokban több ezer, az interneten több százmillió férfi van egyidejűleg jelen, a férfiak gyakran mégis magányosak, és nem képesek érzéseikről beszélni. A férfiak gyakran mindent egy lapra tesznek fel: a munkára. E mögött azonban általában nincsenek komoly emberi kapcsolatok, nincsenek az életnek olyan területei, amelyek értelmet adnak az életének, amelyekbe belekapaszkodhat, ha nyugdíjba vonul vagy elveszti munkáját. Válás esetén a férfiak sokkal mélyebb "szakadékba" zuhannak, mint a nők, mert nincsenek baráti kapcsolataik, nem fejlesztettek ki életstratégiákat, amelyek segítségével úrrá lehetnének a krízisen. A "kitartás, keménység és alkohol" stratégiák ilyenkor nem segítenek. Ezért nehezebb új feladatokat és új életmodelleket találni. Mindezeket két dologgal előzhetjük meg: emberibb szerepképpel és őszintébb, figyelmesebb bánásmóddal, önmagunkkal szemben.

 

Gyógynövények férfibajok ellen

Rossz közérzet, depresszió: Orbáncfűkivonat (500-1000 mg naponta)
Nyugtalanság, idegesség: Macskagyökér, komló, citromfű (tea vagy kivonat formájában)
Teltségérzet, émelygés: Articsókakivonat, kurkuma, gyömbér (tea, kivonat vagy fűszer formájában), tárnics (tea).
Puffadás, bélgázok: Kömény, édeskömény (teaként)
Gyomorirritáció, gyomor-nyálkahártya-gyulladás, gyomorégés: Cickafarkfű, körömvirág, orbáncfű, citromfű, lenmag (teaként)
Gyomor- és bélgörcsök: Borsmenta (tea)
Köhögés, nátha: Kakukkfű, útifű, izlandi zuzmó, martilapu (tea)
Prosztataduzzanat Tökmag, fűrészpálma, csalán (lásd a szövegben)
Hát- vagy ízületi fájdalmak: Lenmagolaj, ördögkarom (mindkettő belsőleg), árnika, fekete nadálytő (tinktúra vagy kenőcs)
Magas vérnyomás, szívpanaszok: Galagonya (kivonat, tinktúra, kapszula formájában)
Csökkenő memória: Ginkgo biloba (kivonat, kapszula formájában)
   

 

Krónikus prosztatagyulladás

A krónikus prosztatagyulladás rendkívül kellemetlen és hosszan tartó probléma lehet. Sokan attól tartanak, hogy az operáció jelenti az egyetlen megoldást. Holott a fűrészpálma (sabal serrulata), valamint egy rozspollenkivonat (Cernilton N kapszula) szedése is sokszor eredménnyel jár.

 

Érdemes erősíteni az altesti „energiát”. Esténként lefekvés előtt hasznos a 10-15 perces ülőfürdő. A víz legalább 38-40 fokos legyen. Tegyünk a vízbe rozmaring- vagy levendulafürdőadalékot. Ezek fokozzák a véráramlást és görcsoldó hatásuk is van. Szintén  javasolt még a 15-20 perces lábfürdő. A talpnak a belső szervekhez vezető reflex-összeköttetései fokozzák a véráramlást úgy a húgyhólyagban, mint a prosztatában. Nagyon jó eredmény érhető el, ha az ülő- és lábfürdőt naponta felváltva alkalmazzák.

 

Krónikus megbetegedés esetén ajánlott a nyirokerősítő terápia is. A nyirok a test tisztítórendszere, amely az anyagcseremérgeket távolítja el. Ezzel egyidejűleg a megfelelő helyre irányítja az immunaktív sejteket. A nyiroknak nagy szerep jut éppen az altest környéki területeken, és gyakran áll kapcsolatban a bélkörnyéki zavarokkal. Ezzel párhuzamosan ajánlott az egészséges bélbaktériumok adagolása is. Az egészséges bélflóra az egész altestre pozitív hatást gyakorol. Az urológiai szervek, valamint a prosztatazóna gyulladásai gyakran azon  bélkórokozókra vezethetők vissza, amelyeket a nyirok szállít. Ugyanakkor létezhet abakteriális állapot is egy krónikus prosztatagyulladás esetén. Az egészséges bélbaktériumok adagolása növeli a védekezőképességet és stabilizálja az immunrendszert.

- dr. ki -
XII. évfolyam 9. szám

Címkék: prosztata, tesztoszteron

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.