Betegségek A-tól Z-ig

Puffadás

Epe vagy a hasnyálmirigy tehet róla?

Hogy időnként bélgázok kínoznak minket, ugyan kellemetlen, de normális. Végül is a szervezetnek csak meg kell szabadulnia valahogyan az emésztés folyamán keletkező gázoktól. Mindez akkor válik problematikussá, ha túl sok gáz képződik. A has ilyenkor rossz esetben egészen léggömbszerűen felpuffad, és fájdalmat is okoz. A panaszok oka sokféle lehet: így például az epeáramlás zavara, a hasnyálmirigy emésztőenzimeinek hiánya vagy a bél gombás fertőzése.


A tapasztalatok szerint ha valaki puffadásra panaszkodva keresi fel az orvost, a leletek általában nem mutatnak ki semmit. A képalkotó eljárások, mint az ultrahang ugyan azt jelzik, hogy "túl sok levegő" áll elő, de a szervi okokra nem tudnak rámutatni.

 

Ilyenkor általában olyan készítményeket rendelnek, amelyek szétrombolják a felgyülemlő levegő miatt kialakuló habhólyagokat, és gondoskodnak róla, hogy a levegő gyorsan eláramoljon. Egy ideje olyan készítményeket is adnak, amelyek serkentik a gyomor- és bélizomzat működését. Ezek azonban nem jobbak a jól bevált növényi szereknél, amelyek esetében ráadásul még mellékhatásokkal sem kell számolni.

 

Házi szerként régóta ismert a puffadáscsökkentő és görcsoldó hatású köménymag, édeskömény vagy ánizs. Ha azonban a puffadás gyakran fellép, ezek csak tüneti kezelést jelentenek.

 

Ha az okok nyomába eredünk, azt látjuk, hogy a táplálkozás átállítása a puffadásos esetek 50 százalékában javulást hoz. Ilyenkor táplálékintolerancia állhat a háttérben. A tipikus kiváltó okok közé tartoznak a következők:

 

• tejtermékek (itt a tejcukor- és fehérje-intolerancia játszik szerepet),

• durva őrlésű gabonakészítmények (főként búza),

• nagyobb mennyiségű nyers gyümölcs,

• gomba, • diófélék,

• cukor, gyümölcscukor és cukorhelyettesítő anyagok,

• édességek,

• és mindenekelőtt a fent említettek kombinációi.

 

Ezenkívül a puffadás tipikus kiváltói még a hüvelyesek, a káposzta, a kelkáposzta és a denaturált zsírok. A táplálkozási szokások optimalizálása általában már döntő terápiás lépést jelent. Próbálkozzunk egy-egy tápanyag elhagyásával, például néhány hétig ne együnk gyümölcscukrot, és akkor kiderül, ez a megoldás hoz-e javulást. Utána az adott anyagból vegyünk magunkhoz egy nagyobb adagot, és nézzük meg, kiváltja-e a problémát.

 

A táplálékokon kívül ehhez jön még a Max- Oscar Bircher-Benner által meghatározott "táplálkozási ökonómia". Ez azt állapítja meg, hogy nem csak az a lényeg, mit eszünk, hanem hogy hogyan esszük. A legfontosabb követelmények a következők:

 

• Csak könnyen emészthető táplálékokat együnk (például zsírszegény ételek, finomlisztből készült kenyér, párolt zöldség).

• Minden ételt könnyen emészthető formában dolgozzunk fel (párolás, gőzölés, illetve sütés, grillezés és nyerskoszt helyett főzés).

• Ne együnk túl sokat.

• Kisebb, de gyakoribb étkezéseket vezessünk be, együnk 2-3 óránként.

• Este lehetőleg korán, lehetőleg könnyűt és keveset együnk.

• Evés közben a körülmények legyenek nyugodtak, lazák, ne terelje el semmi a figyelmünket.

• Minden falatot jól rágjunk meg (legalább 15-ször, de jobb, ha 30-szor), élvezzük az ízeket.

• Ne engedjük, hogy gyengítő éhségérzet legyen úrrá rajtunk.

• Tartózkodjunk a nagyon savanyú ételektől.

• Ne együnk olyasmit, amiben sok a cellulóz (például teljes őrlésű lisztből készült ételek, hüvelyesek).

 

A klasszikus epebeteg általában túlérzékenységgel reagál a káposztafélékre

 

A kérdés, hogy kevesebb nagy vagy több kisebb étkezésnek van-e értelme, a táplálkozásökonómia segítségével válaszolható meg. Az érzékeny emésztőrendszer jobban boldogul több kisebb étkezéssel, mint kevesebb nagyobbal. 

 

 

A panaszok az epére vagy a hasnyálmirigyre utalnak

A puffadás gyakran nem a bélből vagy nem csak onnan indul ki. A has felső részében elhelyezkedő szervek, mint az epe, a hasnyálmirigy és a gyomor olykor szintén szerepet játszanak a tünetek kialakulásában. Ha például a puffadás a has jobb felső részében érzett kellemetlen nyomással együtt lép fel, akkor nagy sansszal gyanakodhatunk arra, hogy az epe, egészen pontosan az epehólyag az érintett. Az ultrahangos felvételek és a vérleletek itt is a normális tartományon belül lehetnek. A szerv mégis érzékenyen reagálhat a legkisebb ingerre, például a túl sok zsírra vagy a stresszre.

 

Általánosságban véve az epe a zsíremésztés szerve. A klasszikus epebeteg azonban általában hajlamos túlérzékenységgel reagálni a káposztafélékre, így a brokkolira, kelbimbóra, kelkáposztára, de a héjas gyümölcsökre is, főként a körtére, az almára és a szilvára.

 

A már említett, reakciót kiváltó élelmiszerektől való tartózkodáson túl tanácsos az epét célzottan erősíteni. A renyhe epeáramlásra, amely gyakran lép fel székrekedéssel párosulva, alkalmazható a jávai kurkuma kész szerek formájában. A homeopatikus vérehulló fecskefű Chelidonium D4 formájában szedhető (naponta 3x1 tabletta, mindig evés előtt). Funkcionális epezavarok egyébként főként olyan embereket szoktak gyötörni, akik sokat aggodalmaskodnak és mérgelődnek.

 

Házi szerként régóta ismert a puffadáscsökkentő és görcsoldó hatású köménymag, édeskömény vagy ánizs

 

A hasnyálmirigy esetében is ismerünk funkcionális zavarokat. Diagnosztikailag ilyenkor ugyancsak nem található semmi elváltozás, de a bevált homeopátiás hasnyálmirigyszerek, mint amilyen például a Löwe komplex Nr. 1 Leptandra vagy a Pancreaticum-Hevert, enyhítik a panaszokat.

 

Az utóbbi időben azonban egyre gyakoribbakká váltak a laboreredmények által is igazolható hasnyálmirigy-alulműködések. Erre kevésbé alkalmasak az amiláz és a lipáz enzim vizsgálatát célzó vérvizsgálatok, mert ezek inkább a gyulladásokra reagálnak. Jobb eredményeket hozhat a pankreászelasztáz 1. vizsgálata a székletben. Ez az enzim felvilágosítást nyújt a hasnyálmirigy emésztőnedveinek átalakítóképességéről. Főként a túl vékony és zsíros széklet esetében érdemes a hasnyálmirigy alulműködésére gyanakodni.

 

Egyre több fiatal beteg szenved enzimhiányban

A tankönyvek szerint a hasnyálmirigy alulműködése alapvetően férfiaknál lép fel, alkoholizmus és a szerv emiatt kialakuló krónikus károsodása miatt. A nőknél inkább a beragadt epekövek miatt a hasnyálmirigyben visszamaradó epefolyadék a jellemző. Ez utóbbi azután krónikus gyulladáshoz vezet, és végül a normális működés megromlásához.

 

A valóság azonban egészen más: egyre több, elsősorban fiatal betegnél tapasztalható a pankreászelasztáz 1 enzim hiánya, anélkül, hogy az előbb említett betegségek valamelyikében szenvednének. Az érintetteknél ultrahanggal vagy egyéb képalkotó eljárással nem fedezhető fel a szerven semmiféle komoly elváltozás. Ennek ellenére a pankreászelasztáz 1 igazoltan alacsony szintjénél segít az enzimadagolás.

 

 

A beteg gyomor irritálja az egész felső hasi részt

A puffadásokért a gyomor is felelős lehet. Érdekes módon a modern gasztroenterológia terápiás lehetőségei szempontjából meglehetősen egyoldalúvá vált. Mindegy, mit találnak a gyomorban, a terápia szemmel láthatólag mindig ugyanaz: protonpumpagátlók a gyomorsav csökkentése érdekében.

 

A táplálkozás átállítása a puffadásos esetek 50 százalékában javulást hoz

 

A napfonattal, azaz a vegetatív idegrendszer irányító központjával szoros kapcsolatban álló gyomor gyakran tükröz vissza pszichológiai problémákat, hangulatokat és állapotokat. Dr. Bernhard Aschner bécsi orvos (1883-1960) már száz évvel ezelőtt leírta azt az állapotot, amikor a gyomor nem képes teljesen kiürülni, ezért a beteg még órákkal az étkezés után is felböfög, például hagyma vagy fokhagyma fogyasztását követően. Ez a has felső részében teltségérzethez és erjedési reakciókhoz vezet.

 

Ha ilyenkor a beteg keserű anyagokat kap, például enciánteát, vermutot vagy ördögkarmot, akkor az serkenti az emésztőenzimek termelődését, és egyidejűleg erősíti a gyomor izmainak aktivitását.

 

A feladat a gombás fertőzés felderítése és a bélflóra segítése

Hogy fény derüljön a puffadás okaira, érdemes székletvizsgálatot végeztetni. Ez azonban nem mindig jelenti a terápia első lépését, és nem is mindig sürgető diagnosztikai lépés. Hasonlóképpen makacs puffadás esetén elsősorban az élesztőgombás fertőzést kell kizárni. Ma már jól tudjuk, hogy az élesztőgombák kis mennyiségben minden bélben előfordulnak. Ha azonban elszaporodnak, és egyidejűleg a megfelelő klinikai tünetek is fennállnak, mint például puffadás, változó széklet, édesség utáni erős vágy vagy rossz alkoholtűrő képesség, akkor a bél gombásodását kezelni kell.

 

Sok székletvizsgálatnál derül fény a tejsav- és bifidusbaktériumok erőteljes hiányállapotára. Ezek a mikroorganizmusok részt vesznek a vékony- és vastagbél egészséges miliőjének fenntartásában. Éppen ezért a gyomor- és bélflóra kezelésének keretében szokás adni coli-, illetve tejsav- és bifidusbaktérium-készítményeket is.

 

 

Stressz esetén gyakoribb a levegőnyelés

A kellemetlen szeleket lelki tényezők is kiválthatják. Főként stressz- és szorongásos reakciók kísérője lehet az egyébként a kapkodó evést jellemző levegőnyelés. A cél a stressztényezők kizárása. Az első lépés lehet például az, hogy délben elegendő időt szánunk az ebédre, és nemcsak bekapunk egy szendvicset a büfében.

 

Összefoglalva elmondható, hogy a puffadás ugyan nem életveszélyes állapot, de az életminőséget jelentősen rontja. Manapság ritkán jár együtt súlyos betegségekkel. A legjobb eredményeket a táplálkozás átállítása hozza, amely főként a jó emészthetőséget célozza - például ingerlékenybél-szindróma esetén -, és a „teljes értékű kímélő koszt” jelszó alatt foglalható össze. A mozgás ugyancsak lendületbe hozza a beleket, segít székrekedés esetén és segít feldolgozni a stresszt. A terápiában ezenkívül helyet kaphatnak a panaszok jellegétől és helyétől függően megválasztott különféle homeopatikus készítmények is.

 

A meleg enyhíti a panaszokat

Főként ha a panaszok a has felső részén lépnek fel, lehetnek hasznosak az olyan fizikai módszerek, mint az érintett terület infralámpás besugárzása vagy a nedves-meleg borogatás. Ezek az egyszerű házi szerek enyhítik a fájdalmat és szabályozólag hatnak a pszichovegetatív rendszerre.

 

A meleg hasborogatás görcsoldó hatású és egyben kellemesen el is lazít. A következőképpen végezzük:

 

Vizezzünk be forró vízzel egy pamuttörülközőt (például flanel- vagy frottírtörülközőt), és jól csavarjuk ki. A forró anyagot ezek után terítsük rá a bordaív alatt az egész hasra, majd tegyünk rá egy forró vizes palackot, és arra egy újabb törülközőt (gyapjúkendőt vagy frottírtörülközőt). Az egész testet tekerjük be meleg takaróval. A borogatást 20-30 percig hagyjuk fent, majd távolítsuk el, és utána még pihenjünk egy félórát.

- dr. ki -
XV. évfolyam 4. szám

Címkék: epe, gyomor, hasnyálmirigy, puffadás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.