Betegségek A-tól Z-ig

„Puffadok és heves szívdobogást érzek”

A természetgyógyász tanácsa

Sokszor hallott panasz: évek óta minden étkezés után erősen felpuffadok, teltségérzetem van. Panaszaim a nap folyamán egyre erősödnek. Ha nagyon heves formában jelentkeznek, heves szívdobogást is érzek, szívverésem olykor szabálytalanná is válik. Mi lehet mindennek az oka?


 

A tünetek a Roemheld-szindrómára emlékeztetnek. Dr. Ludwig Roemheld német belgyógyász a 20. század elején írta le először a fokozott bélgáztermelődés által kiváltott szívdobogással, légszomjjal és szívritmuszavarokkal járó tünetegyüttest, amihez olykor félelemérzet és alvászavar is társulhat.

 

A hasüregben felgyülemlett túl sok levegő (gáz) felnyomhatja a rekeszizmot, ami nyomni kezdi a tüdőt és a szívet, ez vezet az említett panaszokhoz. A testi tünetek annyira kellemetlenek és félelmet keltők lehetnek, hogy a pszichés állapotot is befolyásolhatják. Az orvosok és a pszichoterapeuták hajlamosak a pácienst elhamarkodottan „pszichoszomatikus beteggé” nyilvánítani, figyelmen kívül hagyva, hogy egészen banális, de nagyon is testi, fizikai kiváltó okok állnak a háttérben.

 

A felfúvódás, puffadás enyhítésében olyan emésztést elősegítő növények segíthetnek, mint az édeskömény, az ánizs és a kömény, akár a magok szétrágásával vagy a belőlük készített tea formájában. A 10 százalékos köményolajjal végzett hasi dörzsölések, nedves pakolások is segíthetnek. Ezen kívül léteznek nem természetes felfúvódásgátló (szimetikontartalmú) gyógyszerek is. Mindezek azonban csupán tüneti kezelést nyújtanak, a kiváltó okot nem szüntetik meg.

 

A gázok képződését és felgyülemlését általában valamilyen emésztési zavar okozza, ezt kell kideríteni és kezelni, igaz, ez már jóval nehezebb feladat. A leggyakoribb ok a laktóz- és a fruktóz-intolerancia. Gondolnunk kell hisztamin- intoleranciára is, főképp, ha a heves panaszok hisztamintartalmú élelmiszerek (pl. sajt, vörösbor) vagy a hisztamin termelődését kiváltó élelmiszerek (pl. csokoládé, kakaó, citrusgyümölcsök, dió- és mogyorófélék, földieper) fogyasztása után jelentkeznek.

 

Ha az epeműködés zavara áll a háttérben, a beteg nehezen emészti a zsiradékokat, és széklete inkább világos színű. A hasnyálmirigy elégtelen működése esetén szintén rossz a zsírok emésztése, de a székletnek normális a színe. Szóba jöhet az ún. epevesztéses vagy epeszivárgásos szindróma is. Ilyenkor a panaszok  a nap folyamán egyre erősödnek.

 

Lehetséges a gluténnel szembeni érzékenység is (cöliákia). Bizonyos vér- és székletvizsgálatokkal mindez gyorsan megállapítható.

 

Ugyanilyen eséllyel előfordulhat bármilyen egyéb élelmiszerrel szembeni érzékenység is. Különösen nehéz megállapítani a kérdéses élelmiszert, ha a panaszok nem közvetlenül az étel elfogyasztása után jelentkeznek, hanem egy-két nappal az után. A valóságos detektív munkát jelentő nyomozásban sokat segíthetnek a kihagyásos diéták, amelyek keretében a gyanús élelmiszereket hosszabb ideig konzekvensen kerüli a páciens, majd egy idő múlva ismét felveszi azokat étrendjébe. További ok lehet a túl sok nyers étel fogyasztása is, ha azokat valaki alkatánál fogva nehezebben képes feldolgozni. A természet nem mindenkit teremtett zöldség-, illetve magevőnek.

 

A felsoroltak közül néhány megfelelő laboratóriumi tesztek (vér, széklet) segítségével diagnosztizálható. Ha sikerült megállapítani a kiváltó okot, abból természetes módon következik a megfelelő terápia, például hasnyálmirigy-elégtelenség esetén a szükséges emésztőenzimek pótlása, vagy élelmiszer- allergia esetén a kérdéses ételektől való tartózkodás. Ha ezek által a gázok mennyisége normális mennyiségre csökkenthető, azonnal megszűnnek a szívpanaszok, ezzel együtt a félelmek is. 

– dr. ki –
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: puffadás

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.