Betegségek A-tól Z-ig

Rettegett betegség: a rák

A korai diagnózis és az időben megkezdett terápia sok életet megmenthet

Az adatok szerint minden egyes megmentett rákos betegre majdnem két, menthetetlen páciens jut. Ezeknek az embereknek a többsége egy-egy egészséges időszak után visszaesésben vagy áttétek kialakulásában hal meg. Mi a teendő? A legújabb kutatási eredmények szerint a korai felismerés és a korán megkezdett terápia kombinációja váratlan sikereket hozhat.  


A rák diagnózisa a legtöbb beteget felkészületlenül éri. Ha a veszélyt időben felismerik, akkor jó esély van rá, hogy a betegség alól ki lehessen húzni a talajt. Egy sárga falósejt elpusztít egy piros rákos sejtet

 

A német Arno Thaller Markt Berolzheimban lévő praxisát sokan keresik fel.

 

Elsősorban rákterápia miatt jönnek ide, amelyhez lázterápia is tartozik. A lázat azonban nem kívülről, hő segítségével érik el, hanem belsőleg, baktériumokkal váltják ki. Ezek természetesen elölt kórokozók, hogy ne idézzenek elő pluszbetegséget. A baktériumok segítségével váltják ki a szervezet immunreak-

 

cióját, a lázat. Egyidejűleg a páciens úgynevezett Newcastle-vírust is belélegez. Ezeknek a támadási célpontjuk a rákos sejtek, amelyeket a vírusok vagy megölnek, vagy az immunrendszer számára újra felismerhetővé tesznek. Ily módon a testazonos védősejtek az újonnan megjelölt rákos sejteket újra és újra megsemmisítik. Sok tumoros betegnél az úgynevezett dendritikus sejteket különleges laborban a páciens véréből nyerik, majd felkészítik speciális feladatára: a rákelhárító tevékenységet kell a lehető legmagasabb szintre fokozniuk. A lázas szakasz alatt a beteg orvosi ellátásban részesül. A klinika személyzete már régóta dolgozik ott, és jól ismeri az összes felmerülő problémát. Az első lázroham előtt általában csi-kunggal és lazító gyakorlatokkal készítik elő a beteget.

 

A hagyományos diagnosztikai módszerekkel a rákos elváltozás többnyire csak túl későn deríthető fel. Ezen a röntgenképen a jobb tüdőben daganat láható

 

Az évek során Arno Thaller hálózatot hozott létre vele hasonló módon gondolkodó kollégáival, megalapította a Korai Rákfelismerés és Kezelés Társaságot, és most éppen azon dolgozik, hogy a korai felismerés jelentőségét vizsgáló tanulmányát befejezze. A cél a minél korábbi diagnózis, hogy a betegség kitörését meg lehessen akadályozni. Ehhez sokféle módszert próbálnak ki. Mostanáig akkor lehetett felismerni egy daganatot, ha látható, tapintható vagy képalkotó eljárásokkal detektálható volt. Mire ez megtörtént, az első rákos sejt már tizedik éve megjelent a szervezetben. Az úgynevezett tumormarkerek hasznos segítséget nyújthatnak, ám ezek is csak akkor mutathatók ki, ha a szervezet tumorterhelése már igen magas.

 

 

Korai felismerésteszt

A vizsgálat keretében kipróbálandó első diagnosztikai eljárás a Fonti-Linke-féle optikus erithrocitateszt (OET). A greifswaldi egyetemen dolgozó Linke professzor az olasz orvosnő, Carla Fonti által az 50-es években megfogalmazott megfigyelés alapján dolgozott ki egy standardizált tesztet, amelyet sikerült 90 százalékos érzékenységűvé (szenzitivitás) és ugyancsak magas találati pontosságúvá (specifikusság) fejlesztenie. A vizsgálat most arra irányul, a módszert vajon a feltalálón kívül mások is ugyanolyan hatékonysággal tudják-e alkalmazni, és hogy ennek a korai felismerésnek korai kezeléssel való kombinálása valóban drasztikusan csökkenti-e az új megbetegedések és a visszaesések számát.

 

Rákterápia ma: három esetből kettő gyógyíthatatlan

Az új daganatos megbetegedések aránya 4 ezrelék, vagyis évente minden 250 emberből 1 betegszik meg. Mivel az érintettek többsége nem magában az alapbajban, hanem kiújulásban vagy áttétek miatt veszíti életét, a visszaesések aránya 50 százalék fölötti. A jelenlegi kezelés ezt csak kivételes esetekben tudja megakadályozni.

 

Az említett optikus erithrocitateszt (OET) jóval kitörése előtt rámutat a rákos megbetegedésre. A módszerhez elegendő az ujjbegyből vett vérminta, a kenetet négynapi rögzítés és megfelelő festés után mikroszkóp alatt értékelik.

 

Arno Thaller körzeti orvos és rákspecialista a munkatársaival

 

A szervezet immunológiai terhelése esetén az eritrociták szegélye olyannyira megváltozik, hogy a fáziskontraszt-mikroszkóp alatt jól látható. Így kapjuk meg a fáziskontraszt-értéket. Ha rákos sejtek növekednek kontrollálatlanul a szervezetben, a plazmaprotein úgy megváltozik, hogy a beteg eritrociták felismerhetők. A módosult sejtek száma adja meg az eritrocita-változásindexet. A két érték alapján meghatározható a rákos történés esélye. A teszteredményt az orvos egyénileg értékeli. Az abszolút korai rákos szakaszban az immunrendszer megfelelő stimulálása gyakran elegendő ahhoz, hogy a szervezet újra visszatérjen egyensúlyi állapotába. Egy túlsúlyos nőbetegnél például az értékek méhrák gyanújára utaltak, de megfelelő táplálkozási átállítással sikerült lefogynia, és értékei is normalizálódtak.

 

Az OET hatékonyságát mára tudományosan is bizonyították, ráadásul elvégzése nem is drága, 75 euró. Hasonlóan pontos eredményt csak a rákspecifikus gének molekuláris-onkológiai meghatározása hozna, ez azonban tíz-hússzor többe kerül, ráadásul megbízhatóságukra még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték. Az említett vizsgálat keretében egyéb korai rákfelismerő eljárásokat is górcső alá vesznek.

 

 

A korai felismerés az egyetlen esély

A szervezet saját erejéből csak a legkorábbi stádiumban képes legyőzni a rákot, ezért a korai felismerés az egyetlen esélyünk. Ameddig nincs túl sok kóros sejt a szervezetben, az immunrendszer jó eséllyel veszi fel velük a harcot. Az OET már kevesebb mint ezer tumorsejt kimutatására alkalmas, és általában elmondható, hogy immunrendszerünk egymillió rákos sejtig képes legyőzni őket. Ha már kialakult a daganat, akkor többnyire milliárdnál is több kóros sejt van, akkor is, ha a daganat legföljebb egy milliméter nagyságú. Ilyenkor a tumorterhelés már olyan fokú, hogy operáció, sugár- és kemoterápia nélkül nem csökkenthető. Abszolút korai stádiumban azonban gyakran elegendő az immunrendszer stimulálása, és a szervezet visszanyeri egyensúlyát.

 

A korai rákterápia három lépcsőfoka:

• Góceltávolítás és rendezésterápia

• Szelíd immunterápia (fagyöngy, kasvirág, thymus, szelén stb.)

• Láz-vírus terápia

 

 

Régi gócok felismerése és kezelése

Ma még mindig nem sokat tudunk arról, miért is keletkezik rák. De ismerjük az összefüggéseket a veszélyeztetettség és az immunrendszer terhelése között. Ha egy fog éveken keresztül gennyes, vagy ha valaki krónikus mandulagyulladásban szenved, könnyen kontrollálatlan sejtnövekedés alakulhat ki, az immunvédelem nem tud kellően aktív lenni mindenhol.

 

A korai rákfelismerésre szolgáló vértesztben a bal oldali normális képet mutat, a jobb oldali lelet patológiás: szabálytalan, részben kiszélesedett szegély és ráncképződés

 

Ha tudjuk, hol a góc, fel kell számolni: a fogat kihúzni, a gyulladást megszüntetni. Ha nem tudjuk, mi a góc, fel kell deríteni. Arno Thaller szerint erre a legalkalmasabb a Nogier-féle fülakupunktúra. Ha a fül bizonyos akupunktúrás pontjai feltűnően reagálnak, az annak a jele, hogy a szervezet adott pontján probléma áll fenn. Hasonlóan jó módszer a Voll-féle elektroakupunktúra. A fülakupunktúra nagy előnye, hogy nemcsak a baj helyére, hanem az összefüggésekre is rámutat. A megfelelő gyógyszer, többnyire homeopatikum meghatározására a pulzusteszt a legjobb.

 

 

A szervezet méregtelenítése

A góckutatás mellett a méregtelenítés a legfontosabb cél, hiszen tudjuk, hogy összefüggés áll fenn bizonyos ráktípusok és bizonyos környezeti terhelések között (például a mellrák és a DDT között). Megfelelő homeopatikus szerek adagolásával megszüntethető az ok és a hatás közötti láncreakció. A méregtelenítésnek nemcsak a rák keletkezésére, hanem az osztódásra is hatása van, ráadásul a szervezet meglepően gyorsan épül fel a depresszióból és a krónikus fáradtságból.

 

 

Az életnek formát adni

Thaller szerint nem lehet túlbecsülni az életmód fontosságát. Magától értetődő, hogy nem szabad dohányozni és egészségesen kell táplálkozni. Azt tanácsolja mindenkinek, korán feküdjenek le és korán keljenek fel, mert az embernek szüksége van a nappali fényre. Szerinte rendkívül káros a tevékeny időszak éjszakára való kitolása, mert ez megzavarja valamennyi testi folyamat természetes ciklusát, és rontja az öngyógyító folyamatokat.

 

Megelőzésre immunerősítés

Amíg csak kevés tumorsejt van a szervezetben, az immunrendszer erősítésével legyőzhetők. Hatásos segítő a szelén, a fagyöngy, a bíbor kasvirág vagy a csecsemőmirigy-kivonat, amely serkenti a speciális immunvédelemért felelős T-limfociták érését. Ezek a csontvelőben termelődő sejtek nap mint nap azzal foglalkoznak, hogy legyőzzék a rákos sejteket. A tumorsejtek egy adott mennyiségéig ez sikerül is, anélkül, hogy észrevennénk. De ha túl sok a rákos sejt, az immunvédelemre túlzott feladat hárul, látható tumornál pedig már stratégiákhoz kell folyamodni.

 

a) Tumorsejt vírus nélkül sejttestben

b) Vírusok a sejttestben hat órával az oltás után

c) Vírusok a sejttestben 20 órával az oltás után

 

A tumorsejtek növekedése sajátos módon történik. Olyan tényezőket termelnek, amely serkenti saját növekedésüket. Kifelé „haláljelek” küldözgetésével védekeznek követőik ellen. Csekély differenciáltságuk miatt gyakran nem ismerhetők fel az immunvédelem számára. Bevált módszerekkel csatlakoznak rá a vérkeringésre, hogy biztosítsák táplálékellátásukat. Sokáig abban reménykedett a rákterápia, hogy megoldható a tumor vérellátásának elszigetelése, de áttörés ezen a fronton egyelőre nem mutatkozott.

 

 

Réz nélkül nincs tumornövekedés

Az erek folyamatos újraképzéséhez a tumornak nemcsak vérre, hanem bizonyos enzimekre is szüksége van. Ehhez nélkülözhetetlen a réz, amelyből a rákos sejtek sokkal többet igényelnek a normál sejteknél. Ha a szervezet rézháztartását pontosan ellenőrizzük, és csak annyi rézhez jutunk, amennyire a normális vérképzéshez szükségünk van, a rákos sejtek növekedése idővel láthatóan csökken. A rákos sejtek nullafokozatú növekedését onkosztázisnak hívják, ennek eléréséhez rendelkezésre áll már szer: a kelátképző TM (ammoniumtetrathiomolybdat) megköti a rezet. Ezt az anyagot eredményesen vetik be réztárolási betegség (Wilson-kór) esetén is.

 

A nincs réz, nincs rákos sejtnövekedés egyenlet valóságtartalmát több hónapos vizsgálatok igazolják. A terápiás koncentráció egy-három hónap alatt áll be, ilyenkor hat beteg közül ötnél megáll a rákos folyamat, de a hatodiknál folytatódik. A daganat növekedésének látványos megállásáig hat hónapra van szükség. A réz hiánya a daganat vérellátásáról gondoskodó erek megújulását akadályozza.

 

 

Új sejtek stimulálják az immunrendszert

Ha a szelíd ingerek már nem elegendőek, erőteljesebb módszerekkel is serkenthető az immunrendszer működése. A modern labortechnika képes megsokszorozni a dendrikus sejtek és a természetes ölősejtek számát. Ezek a nem specifikus ölősejtek mindennek az elpusztításáért felelősek, ami csak rátámad a szervezetre. Az idegenként felismert rákos sejtek elpusztításáért elsősorban a természetes ölősejtek a felelősek, míg a dendrikus sejtek a speciális védelemhez építik fel a hidat: megadják a parancsot a T-limfocitáknak, hogy szaporodjanak és erősítsék a speciális védősejteket.

 

 

Ha egy fog éveken keresztül gennyes, vagy ha valaki krónikus mandulagyulladásban szenved, könnyen kontrollálatlan sejtnövekedés alakulhat ki

 

Mindkét sejttípus önállóan alkalmazva is eredményt hoz, de még jobb, ha együttesen hatnak. Arno Thaller a két sejtféleség együttes alkalmazását javasolja, kiegészítve lázterápiával. Sőt, az orvos évente egyszer saját magának is felírja a lázterápiát. Meggyőződése, hogy ily módon az évente előforduló új rákos megbetegedések száma a felére lenne csökkenthető.

 

A láz mint természetes rákterápia

A láz manapság, mondhatni, kiment a divatból, a gyógyulási folyamatban játszott szerepét teljesen félreismerik. Minden lehetséges módszerrel csillapítani próbáljuk, miközben ez az a dolog, ami a leginkább képes aktivizálni az immunrendszert. Ezt a hatását használja ki a hipertermia. Arno Thaller számos rákos betegnél megállapította, hogy az utóbbi években ritkán volt magas lázuk. Az illetők általában azt hitték, azért, mert az immunrendszerük erős, holott valójában inkább gyenge. Az orvos szerint az igazán jól működő immunrendszer a kórokozók támadására egyszeri, erőteljes lázrohammal reagál. Ha a fertőzés nem jár magas lázzal, a szervezet általános megtisztítása elmarad. Aki soha nem lázas, az olyan motorhoz hasonlít, amely pihenés nélkül fut, és végül elromlik. A gyors, magas lázroham felturbózza az immunrendszert, és ennek során sok mindent eléget.

 

A vírusok megtámadják a rákos sejteket

A lázat kiváltó baktériumokon kívül Arno Thaller bizonyos vírusokat is bejuttat betegei szervezetébe, olyanokat, amelyekről köztudott, hogy megölik a tumorsejteket, vagy legalább megjelölik őket az immunrendszer számára. A Newcastle-vírusoknak a rákos sejtek elleni hatékonyságát a heidelbergi Német Rákkutatási Központ munkatársa, Schirmacher is igazolta. Több mint száz különféle emberi rákos sejtet vizsgált meg, és megmutatta, hogy a Newcastle-vírus valamennyit elpusztítja, méghozzá toleranciareakció nélkül: az emberi rákos sejtek szemmel láthatólag nem fejlesztettek ki ellenlépést ez ellen a vírus ellen, amely elpusztítja őket. Arno Thaller a lázterápia mellett ezeket a vírusokat lélegezteti be a betegeivel, illetve ha lehetséges, egyenesen a daganatba fecskendezi őket. Ezek a vírusok egyben az immunrendszert is erősítik.

 

A láz- és a vírusterápia kombinált hatását bizonyítja például annak a 34 éves nőnek az esete, aki nyirokmirigyrákban, limfómában és hasnyálmirigyrákban szenvedett. A kemoterápia önmagában nem hozott áttörést, ezek után a hölgy a láz- és vírusterápia mellett döntött, amelyet úgy vehetett igénybe, hogy közben élhette megszokott életét. 24 lázroham után valamennyi limfóma teljesen visszafejlődött, optikus eritrocitateszt-értékei is normalizálódtak, és a rézszintcsökkentő kelátképzők kivételével minden gyógyszerét le lehetett állítani.

 

Hogyan történik a lázterápia?

A páciens lepedőket, törülközőket és némi uzsonnát hoz magával, a láz utánra. Előtte nem szabad enni. Nélkülözhetetlen a belek megtisztítása, vagy glaubersóval, vagy beöntéssel. Erről a páciens maga gondoskodik, a legjobb, ha még otthon. Éjféltájban belélegzi a vírusokat, így a következő órában könnyen megemelkedik a hőmérséklete. Reggel fél nyolc körül ózonnal végzett sajátvér-kezelés következik, a testnek jól fel kell melegednie. Ezek után intravénásan juttatják be a szervezetbe a Coley-toxint. A bakteriális információra a test a legmagasabb riadófokozattal reagál: lázzal.

 

A magzat kivetítése a Nogier-féle fülkagylóelemzésben. A fülakupunktúrás pontok vizsgálata rámutat, hol található elváltozás a szervezetben

 

Először hidegrázás jön, amellyel a szervezet a megfelelő hőmérsékletet igyekszik elérni. Ezalatt a beteget fűtőtakarókkal alulról és felülről is melegítik, infralámpákat is bekapcsolnak, de csak akkor, ha a páciensnek kényelmes. A többit elintézi maga a szervezet. A lázas szakasz alatt végig mérik a pulzust, a vérnyomást, az oxigéntelítettséget, a szívtevékenységet, a testhőmérsékletet. A beteg az orrán keresztül körülbelül 2000 liter oxigént is kap. Az egész lázroham hat-nyolc órán át tart. Utána a láz 38 fok alá süllyed, és az illető hazamehet, de aki nem érzi jól magát, egy éjszakát még maradhat is.

 

Veszélyek és mellékhatások: a lázterápiát a Coley-toxin elővigyázatos adagolásával kezdik. Az adagot mindig egyénre kell szabni, de a módszer avatott kezekben biztonságos és hatásos. Elővigyázatosságra van szükség szívbetegeknél, akiknél határt kell szabni a hőmérséklet emelkedésének, ilyenkor megelégednek 38,5 fokos lázzal, amely nem terheli meg a vérkeringést.

 

 

További fontos szelíd módszerek a rákterápiában

Elektroterápia (galvanoterápia)

Két elektródán át gyenge egyenáramot vezetnek a tumorszövetbe. A galvánáram átprogramozza a tumorsejtek pólusát, és megakadályozza szaporodásukat. A rákos szövet szétesik. Alkalmazható bőrtumoroknál (melanóma) és olyan daganatoknál, amelyek kívülről relatíve jól megközelíthetők.

 

Elektro-kemoterápia

A bio-elektroterápia kombinálása közvetlenül a tumorba adott kemoterápiás anyaggal.

 

Hipertermia (túlmelegítés)

A tumorsejtek érzékenyebbek a hőre, mint a normális sejtek, túlhevítés hatására sejtfaluk megsérül, és az immunrendszer ezért újra idegenként ismeri fel őket. Ezért újra hatásosan alkalmazható az immun-, a kemo- és a sugárterápia. Megkülönböztetnek a teljes testre kiterjedő és helyi hipertermiát, ez utóbbinál magasabb hőmérséklet (42 fok) is adható. A hevítés kívülről, többnyire rövidhullámok, mikrohullámok vagy infravörös A-sugarak segítségével történik.

 

Immunterápiák

Gyűjtőfogalma mindazon terápiáknak, amelyek az immunrendszert erősítik vagy bizonyos funkcióit serkentik. Idetartozik például a fagyöngyterápia, a peptidekkel vagy csecsemőmirigy-kivonattal történő kezelés, az interferon, a dendrikus sejtek adagolása, a különféle oxigénterápiák, sajátvér-kezelések, lázterápia. Szintén erősítik az immunrendszert a vitaminok és nyomelemek (lásd még ortomolekuláris terápia).

 

Lézerterápia (fotodinamikus terápia)

A kontrasztanyagként használt fluoreszkáló színezőanyag láthatóvá teszi a rákos sejteket, világítani kezdenek. Lézerfénnyel a szövet letapogatható és kezelhető. A rákos sejtek annyira fényérzékenyek, hogy a lézerfény alatt valósággal felrobbannak. A terápia az üreges szervekben kialakult daganatoknál alkalmazható, mivel a hajlékony üvegszondának a daganat közelébe kell jutnia.

 

A fagyöngy hatóanyaga, a lektin serkenti az immunrendszer működését és javítja a rákos betegek életminőségét

 

Lektinblokád

A májáttétek kialakulásának megakadályozására gyomor- vagy bélrákos betegeknél az operáció után D-galaktóz-infúziót adnak, ez egy speciális cukor. Rácsatlakozik a rákos sejtekre, mint a kulcs a zárba, így a műtét után felszabadult rákos sejtek nem tudják megtámadni a májat, és kiürülnek a szervezetből.

 

Tumoroltás (ASI = aktív specifikus immunterápia)

A tumoroltásnak az első rákos megbetegedést követően az áttétképződést kell megakadályoznia. Oltóanyagként saját tumorsejteket használnak, hogy megmutathassák az immunrendszernek az ellenséget. Ha valaki ezt a megoldást választja, már a műtét előtt döntenie kell. A tumort speciális módon elő kell kezelni, hogy elkészülhessen a laboratóriumban az oltóanyag. Hatásossága alacsony tumorszint esetén nincs bizonyítva. Látható daganatnál dendrikus sejtekre van szükség.

 

Eljegesítés (hidegsebészet)

Szondát vezetnek a tumorba, és átöblítik folyékony oxigénnel, amely megfagyasztja a tumorsejteket. Az elfagyott szövet elhal és elhegesedik. Jó tapasztalatokat szereztek vele prosztata- és májráknál (USA).

 

 

Kiegészítő immunterápiák 

Bélszanálás

A belet mint immunszervet újra tökéletesen működőképessé kell tenni, ha funkciója sérült például antibiotikumszedés vagy sugárkezelés miatt. A mérgeket kiürítik a szervezetből, a gombákat (speciális diétával is) kezelik, a bélflórát helyreállítják.

 

Fagyöngyterápia

A fagyöngykivonat aktivizálja az immunrendszert, elsősorban lektintartalma miatt. Alacsony dózisban a fagyöngyterápia az immunvédekezés erősítésére szolgál, és alkalmazható kemo- és sugárkezelés alatt is. Magas dózisban közvetlenül a rákos sejtekre hat.

 

Ortomolekuláris terápia

Pótolják a szervezetből hiányzó vitaminokat, nyomelemeket, zsírsavakat. Az alapötlet, hogy így helyreállítható a szervezet egyensúlya.

 

Balra: Egy páciens lázterápia közben. Jobbra: A lázas szakasz alatt folyamatosan figyelik a beteget, és mérik a legkülönfélébb testi reakcióit

 

Peptidek

A peptidek olyan fehérjekötések, amelyek elsősorban a májban és a lépben képződnek, és fontos szerepet játszanak az immunvédelemben. Az állati szervekből származó peptidek képesek az immunsejtek újraképződését stimulálni és aktivitásukat serkenteni. Alkalmazzák a kemo- és sugárkezelés mellett is, hogy ezek mellékhatásait csökkentsék.

 

Thymuskivonat

A csecsemőmirigy irányítja az immunrendszert. A borjúk csecsemőmirigyéből származó thymuskivonat a limfociták érésének elősegítésével serkenti az immunvédelmet. Alkalmazzák műtét előtt, illetve kemo- és sugárkezelés mellett, ez utóbbiak mellékhatásainak csökkentése céljából.

 

További kiegészítő terápiák:

• Homeopátia,

• információs medicina (Bach-virágok, biorezonancia, radionika),

• hagyományos kínai orvoslás, tibeti vagy ájurvédikus orvoslás,

• gyógynövény-terápia,

• szellemi gyógyítás.

 

 

Szenzációs hazai találmány

Rákfelismerés a klinikai tünetek előtt

A rosszindulatú folyamatok korai felismerése és ezt követően az idejében elkezdett terápia jelentős mértékben növeli a teljes gyógyulás vagy az élet meghosszabbításának esélyeit. Még az oly rettegett daganatos megbetegedések esetén is működik a szervezetben egy vészjelző rendszer, ami lehetővé teszi, hogy már a klinikai tünetek jelentkezése előtt felfigyeljünk az esetleges veszélyre.

 

A dr. Tulok István által kidolgozott rendszer szerint történnek a laboratóriumban a hematológiai, klinikai-kémiai és úgynevezett enzimatikus tumormarkerekre vizsgálatok. Ez utóbbiak már abban a korai fázisban is figyelmeztetnek a veszélyre, amikor a kevés kivétellel daganattömeghez és/vagy daganatsejtszámhoz kötött klasszikus tumormarkerek még nem adnak pozitív leletet. Az enzimatikus tumormarkerek vizsgálatának lényege, hogy a sejt anyagcsere-folyamatában részt vevő, katalizáló enzimek aktivitását méri. Mivel a daganatsejtek termelődését, működését lokálisan vagy általánosan összetett anyagcserezavarok előzik meg, illetve kísérik (a rákos sejtek sokkal gyorsabban szaporodnak, táplálék- és oxigénigényük nagyobb, anyagcseréjük fokozottabb), e zavarok következményei szérumban daganattípusonként eltérő mértékben korábban jelentkezhetnek, mint az említett klasszikus tumormarkerek. Amennyiben a különböző, de egymással következményes kapcsolatban lévő anyagcsere-folyamatokban kialakult változások malignitásra utalnak, úgy igen nagy a valószínűsége a daganatos megbetegedésnek.

 

Sok rákos betegnél bevált a nyerskoszt, de az immunrendszert erősítik a vitaminok és a nyomelemek is

 

Bár, mint említettük, az enzimatikus tumormarkerekre jellemző, hogy érzékenységük daganattípusonként változó, mégis elsősorban a rosszindulatú folyamatok valószínűsítésére alkalmazhatók, azzal a megszorítással, hogy „tájékoztató jelleggel” utalnak a daganat helyére, típusára is. A vizsgálat nem diagnosztizálás és nem helyettesít egyetlen onkológiai diagnosztikai eljárást sem.

 

A figyelmeztetésen túl a sejtanyagcserében bekövetkező változások arra is alkalmasak, hogy kezelés esetén hamar, akár 48 óra eltelte után információt adjon a választott terápia hatékonyságáról. A vizsgálat ugyancsak segítséget jelenthet azoknak, akiket már kezeltek daganatos megbetegedéssel, mert a nem tumor szelektív daganatterápiás kezelések következményei potenciális veszélyt jelentenek újabb daganat kialakulására. A vizsgálatok emellett az egészségi állapot általános változásait is tükrözhetik.

 

A nemzetközileg is alkalmazott módszerek szerint ilyen enzimatikus tumormarker a ribonukleáz, a dezoxiribonukleázok, az 5’-nuklotidáz, a foszfohexóz-izomeráz, az argináz és az adenozin-dezamináz.

 

Például a daganatos betegek mintegy 80%-ánál fordul elő ribonukleázaktivitás-emelkedés. Petefészekrák esetén a CA 125 tumormarkerrel együtt vizsgálva 93%-os specifikusságot mutattak ki. Az alkalikus és savanyú dezoxiribonukleáz aktivitásának változása valamennyi rosszindulatú folyamatra jellemző. Az argináz érték sokszorosára növekszik emlőrák, gyomor- és vastagbéldaganat esetén.

-dr. ki-
IX. évfolyam 4. szám

Címkék: rák, rákmegelőzés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.