Betegségek A-tól Z-ig

Rosacea – a középkorúak aknéja

A rosacea nevű bőrbetegség általában 40 és 50 éves kor között alakul ki, nőknél és férfiaknál egyaránt. Az arcon megjelenő piros foltokban apró érgomolyagok és mitesszerek láthatók. Ha a faggyúmirigyek és a kötőszövetek burjánzása nem marad abba, kialakulhat a rhinophyma (a rezes orr). Azonban nem célszerű ezt a kellemetlen fejleményt megvárni.


A betegség kezdetén az arcon pirosság jelentkezik, mint amikor valaki leég a napon. Később e krónikus bőrgyulladásos betegségben szabad szemmel látható apró értágulatok (teleangiektáziák), majd csomók, hólyagocskák társulnak a bőrpírhoz, főként az orcákon és/vagy az orron. Az áll és a homlok ritkábban érintett. A rosaceát három klinikai fázisra oszthatjuk:

 

1. stádium: Órákig vagy napokig tartó pirosság értágulatokkal, különösen az orrcimpák körül és az orcákon.

 

2. stádium: A fenti jelekhez piros csomócskák és hólyagok társulnak a kipirult területen. Mitesszer soha nem alakul ki.

 

3. stádium: Nagy kiterjedésű, gyulladt csomók. A bőr folyamatosan gyulladt, megvastagszik és megduzzad, pórusai kitágulnak. Az esetek 10%-ában a duzzanat és a többi tünet kifejezettebbé válik az orron, amikor a rhinophyma nevű jelenségről beszélünk. Ez magától nem fejlődik vissza. A rosacea minden stádiumára jellemző a fokozott faggyútermelődés, aminek következtében a bőr fényes, zsíros felületű.

 

Egyelőre a rosacea kiváltó oka ismeretlen, azonban tudjuk, hogy a fokozott faggyútermelődés szerepet játszik benne, és talán az öröklött hajlam is. Gyakran kimutatható a pácienseknél az általában ártalmatlannak vélt szőrtüszőatka (demodex follicolorum), amely az arcszőrzet tüszőiben él, és szabad szemmel nem látható. Elképzelhető, hogy az atka jelenlétére adott immunreakció fontos szerepet játszik a rosacea kialakulásában.

 

A következő tényezők súlyosbítják a betegséget, ezért rosacea esetén feltétlenül kerülendők:

• Intenzív napfény (használjunk magas - legalább 30-as - faktorszámú fényvédő krémekt).

• Kávé és alkohol fogyasztása.

• Értágító hatások, mint pl. csípős, fűszeres ételek, szaunázás, termálfürdő látogatása, forró fürdők és forró zuhanyozás.

• Azt is tudjuk, hogy a B-vitamin-tartalmú tabletták, valamint a jód a tünetek rosszabbodását eredményezhetik.

 

Bőrtisztítás és gyógyböjt, valamint a táplálkozási szokások megváltoztatása

A gyógyító böjt jelentős javulást eredményezhet, igaz, csak ideiglenesen. Tartós sikert csak akkor érünk el, ha hosszú távon módosítjuk étkezési szokásainkat. Étrendünkben ezután a zöldségek és a gyümölcsök játsszák a főszerepet.

 

A húsközpontú táplálkozás gyakran az emberi szervezet napi szükségletét meghaladó mennyiségű fehérjét tartalmaz, ezt fokozza a tej, a tejtermékek és a tojás fogyasztása. Éppen ezért húst hetente legfeljebb kétszer ajánlott enni.

 

A bőr szempontjából különösen fontos a bőséges káliumbevitel. Éppen ezért gyakran szerepeljen az étrendben káliumban gazdag zöldség és gyümölcs: amarant, quinoa (dél-amerikai gabonafajta, Magyarországon bioboltokban kapható), borsó, bab, káposzta, burgonya és banán. A zöldségek főzéséhez, párolásához használt vizet ne öntsük ki, használjuk fel levesek főzéséhez, mivel ezekben igen sok, a zöldségekből kioldott értékes ásványi anyag és nyomelem található. A napi étrendünk 30 g emészthetetlen rostot (= ballasztanyagot) tartalmazzon. Ezt a mennyiséget csak elegendő mennyiségű gabona, zöldség és gyümölcs fogyasztásával tudjuk biztosítani. Ballasztanyagban gazdag élelmiszer pl. a zabpehely (9,5%), a teljes őrlésű gabonából készült kenyér (7%), a bab (6%), a borsó (5%), a káposzta és a karfiol (4,5%) vagy a brokkoli (3%). Fontos az alapos rágás, különben ezek az ételek túlságosan felfújnak, puffasztanak.

 

A rosace ára kedvező hatású gyógynövények balról jobbra: mályva (Malva sylvestris), orbáncfű (Hypericum perforatum) és kamilla (Matricaria chamomilla)

 

A fölös kalóriafelvétel a bőr anyagcseréjét is megterheli. A fölös mennyiségű kalóriát sokszor nem a főétkezésekkel, hanem az étkezések között elfogyasztott nassolással, süteményekkel, sós ropogtatnivalókkal, cukros üdítőkkel és alkohol formájában vesszük magunkhoz. Ezek mennyiségét csökkentsük tehát minimálisra!

 

Az elterjedt és káros civilizációs táplálkozásról a teljes értékű, sok nyers komponenst tartalmazó táplálkozásra való átállás fokozatos és lassú legyen. A táplálkozás tartós átállítása a páciensbe látásától függ, és figyelembe kell venni a páciens egyéni igényeit is. A stabil típus általában jobban tolerálja a teljesen vegetáriánus étrendet, mint a sovány, aszkéta alkatú ember.

 

A napi étkezések száma is erősen függ az alkattól: a lassú emésztésű személyek osszák be napi táplálékmennyiségüket 4-5 alkalomra, a gyors emésztésűeknek általában elegendő a napi két étkezés is. Az érzékeny bélrendszerűek eleinte tartózkodjanak a nyers ételektől, és az átállás első két hetében kíméletesen párolt zöldségekkel próbálkozzanak. Általában a konzekvens átállástól számított néhány héten belül a kezdeti panaszok megszűnnek, ha a bélflóra hozzá szokott az új étrendhez.

 

A helyes rágás megkönnyíti az átállást

A táplálkozás átállásánál a leggyakoribb probléma a kezdetben jelentkező puffadás, kellemetlen gázképződés a belekben. Az alapos rágás, valamint a teljes cukormentesség enyhíti a panaszokat. Gyakran a gyümölcsök és zöldségek, valamint a gabonák mellé ivott gyümölcslevek erős gázképződéshez, puffadáshoz vezetnek. A készételeket, zöldségkonzerveket és porokat (pl. krumplipürépor) teljes mértékben törölni kell az étrendből.

 

Ezek kiegészítéseképpen meg kell változtatni az ivási szokásokat is: a folyadékokat étkezések között és nem étkezés közben vagy közvetlen utána kell meginni, igyunk sok vizet, édesítetlen gyümölcs- és herbateát, és tartózkodjunk a cukortartalmú üdítőktől (kóla stb.) és az alkoholos italoktól.

 

Intenzív napfény ellen használjunk magas faktorszámú fényvédőkrémeket

 

Ezzel szemben ihatunk kvaszt, ami csökkenti a bőr faggyútermelését. A bőr állapota akkor is látványosan javul, ha étkezési szokásainkat fokozatosan módosítjuk.

 

A hivatalos orvoslás által nyújtott kezelések esetén megfontolandó a demodex tüszőatka elleni kezelés, különösen, ha egyéb terápiás eljárások hatástalannak bizonyultak. E célból metronidazol-tartalmú krémeket, géleket alkalmaznak. Napi 50-100 mg cink több héten keresztül hasonlóan kedvező hatású lehet.

 

A gyógyszeres aknékezelés erős mellékhatásokkal jár

Ha a rosacea súlyos, és a pácienst lelkileg is erősen megterheli, és más kezelés nem bizonyult hatásosnak, érdemes megpróbálni az A-vitamin-származék (izotretinoin)-tartalmú gyógyszereket több hónapon keresztül. Ez azonban kivételes esetekben történjen, gondos mérlegelés után. A gyógyszeres kezelést ugyanis erős mellékhatások kísérhetik, többek között depressziós hangulatzavar, a haj elvékonyodása, szőrösödés, hasnyálmirigy-gyulladás. Éppen ezért a gyógyszeres kezelést mindig tapasztalt bőrgyógyásznak kell végeznie, aki folyamatosan ellenőrzi páciense állapotát. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt ki kell zárni a veseelégtelenséget és a terhességet is.

 

 

A fekete tea és a tölgyfakéreg kíméletesen cserzi a bőrt

A hűtő hatású gyógynövényes pakolások, borogatások kíméletesen cserzik a bőrt, csillapítják a gyulladást. Ehhez naponta kétszer 10 percig alkalmazhatunk tölgyfakéregből vagy (aroma nélküli) fekete teából készített pakolást. A teát, illetve a tölgyfakérget öntsük le forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig és hagyjuk kihűlni. A folyadékba mártott textíliával borogassuk a bőrt.

 

Alkalmazhatunk más, összehúzó és gyulladáscsökkentő hatású lemosásokat is pl. kamillából, körömvirágból, orbáncfűből vagy mályvából készített teával. A kezelést eleinte legfeljebb heti 3-4 alkalommal végezzük, különben túlságosan kiszáradhat a bőr.

 

A bőrre pozitív hatással vannak az anyagcserét fokozó hatású gyógynövényekből készített teák, mint pl. a gyermekláncfűgyökér és a csalán. A gyógynövényből vagy a keverékből 4 teáskanálnyit forrázzunk le 1 csésze, lobogó forró vízzel, és 10 percig hagyjuk állni. Utána igyuk meg. Naponta 4 csészével fogyasszunk belőle.

 

Feltétlenül kerülendők az értágító hatású csípős ételek, szaunázás, forró fürdő

 

A táplálkozás átállítása mellett a bélflóra rendezése is hozzájárulhat a bőr állapotának javulásához. Első lépésként érdemes a székletet baktériumokra és gombákra megvizsgáltatni. Amennyiben az élesztőgombák mennyisége a bélben kórosan emelkedett, ajánlott gombadiétát (candidadiéta) és gombaellenes gyógyszeres kezelést végezni. Ezek után az emésztőszerveket kell stimulálni, és stabilizálni kell a bélflórát. Ez történhet pl. tejcukorral, amennyiben a páciens nem tejcukor érzékeny.

 

A bőr és az alatta futó véredények rugalmassá tétele érdekében fontos a professzionális nyirokmasszázs elvégzése, heti 2-3 alkalommal. A páciens maga is masszírozhatja a piros területeket gyengéden ujjbeggyel, nem kell megijedni, nem fog romlani az állapota, akkor sem, ha a bőr a masszázs hatására átmenetileg pirosabbá válik.

 

Egyelőre nem tisztázott, hogy a rosacea kialakulásában szerepet játszik-e a stressz, az idegfeszültség. Azonban a betegség a stigmahatására (biztos részeges, azért ilyen piros az orra) jelentős lelki terhet jelenthet a betegnek, különösen nőknek. A stressz hatására fokozódhat az arc vérkeringése, ennek következtében pedig erősödik a faggyútermelődés is. Éppen ezért fontos a feszültség csökkentése, a sok pihenés, lazítás és a belső béke megtalálása.

 

Gyakran szerepeljen az étrendben káliumban gazdag zöldség és gyümölcs

 

Felmerül a kérdés, hogyan ápoljuk arcbőrünket, ha rosaceás. Tartózkodjunk az agresszív szappanoktól, amelyek túlságosan kiszárítják a bőrt, amire az fokozott faggyútermeléssel reagál. Vásároljunk enyhe, pH-semleges szappanokat, lemosókat, alkalmazzunk nagyon szelíd hatású peelinget. Tisztítás után lehetőleg tegyük fel a korábbiakban említett fekete teából vagy tölgyfakéregből készült borogatást. Szükség szerint a piros területeket vékony réteg alapozóval bekenhetjük. Télen-nyáron egyaránt fontos a következetes fényvédelem, a homeopátiás kezelés főként akkor kecsegtet jó eredményekkel, ha szív-tüdő vagy gyomor-bél panaszok is társulnak az alapbetegséghez.

 

A rosacea gyakran meglepően jól reagál a kezelésekre. Ennek alapfeltétele, hogy tartózkodjunk a provokáló tényezőktől, valamint a következetes természetgyógyászati kezelés, amely böjtölésből, az étrend módosításából, homeopátiából, a bélflóra rendezéséből, külső kezelésből, szükség szerint pszichoterápiás kezelésből áll.

- dr. ki -
XII. évfolyam 6. szám

Címkék: akne, rosacea

Aktuális lapszámunk:
2020. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.