Betegségek A-tól Z-ig

Sakk a ráknak!

Szelíd módszerek rák ellen

Rák esetén is számos olyan szelíd eljárás létezik, amelytől gyógyulást remélhetünk. A módszerek mindenkinek javára válhatnak, hiszen a rák mindig a szervezet általános megbetegedésének konkrét megjelenési módja, a bemutatott gyógymódok pedig soha nem egyetlen szervre irányulnak.


 

 Rák esetén nagyon fontos a belső beállítottság. A pszichének kulcsszerepe van abban, a beteg képes-e újra meggyógyulni

 

A daganatos megbetegedések a szív- és érrendszeri betegségekkel együtt világszerte vezetik a halálozási statisztikákat. A lista élén a hormonális eredetű tumorok állnak (mell- és prosztatarák), majd következik a vastagbél és a tüdőrák. A pácienseknél megfigyelhető az életkor jelentősége: a betegek 70 százaléka idősebb hatvanévesnél. Ez azzal függ össze, hogy az immunrendszer az életkor előrehaladásával elveszíti erejét. De érintettek a gyerekek is (főként leukémia, agy-, gerincvelő- és nyirokmirigyrákban betegszenek meg), illetve a fiatal felnőttek (például a hererák fordul elő náluk).

 

A daganatos megbetegedések kiváltó okai közül a legfontosabb a dohányfüst, ez felelős a rákos esetek 25-30 százalékáért. A leginkább érintett szervek a tüdő és a hörgők. Nagy szerepe van a helytelen táplálkozásnak, amely a megbetegedések 20-40 százalékának hátterében megtalálható. A legveszélyesebb a zsíros étrend mozgáshiánnyal és emiatt elhízással kombinálva. A túlsúly szintén a rákos elváltozások fontos okai közé tartozik, akár csak az UV-sugárzás, amely a bőrrákos esetek főelőidézője.

 

A rákos esetek 25-30 százaléka a dohányzásra vezethető vissza

 

Ezenkívül számtalan egyéb tényező szóba jön még, például a nyirokmirigyrákok esetében a különféle vegyszerek, élelmiszer-adalékanyagok, növényvédő szerek, kozmetikai adalékanyagok. Egy hosszabb távon elvégzett vizsgálat szerint például fokozottabb veszélyben forognak azok a nők, akik évek óta festik a hajukat.

 

További rákkiváltó környezeti terhelést jelent a szilikonpor, az arzén, a króm, amelyek műszaki folyamatok eredményeként kerülnek a környezetbe. Nem kevésbé fenyegetőek az olyan, régóta betiltott anyagok, mint az azbeszt, amely még mindig a rákos esetek (tüdő, húgyhólyag, nyirokrendszer) 4 százalékáért felelős. Ehhez jön még a röntgensugárzás és egyéb diagnosztikai eljárások, a fájdalomcsillapítóként alkalmazott phenacetil (igazoltan növeli a veserák veszélyét) és bizonyos problematikus hormonok. A változókori kezelésben évek óta használatos ösztrogének és gesztagének ma már a mell- és méhtestrákkal hozhatók összefüggésbe, míg az anti-aging elixírekbe kevert tesztoszteron a prosztatarák esélyét növeli meg.

 

A Hufeland-klinika a biológiai daganatterápia egyik legelismertebb központja. Itt kutatják a spontán remissziók titkát is

 

Ezenkívül nem szabad figyelmen kívül hagyni az élelmiszerek természetes karcinogén anyagait sem. Ilyen például a penész gombaméreg, az ochratoxin A (megtalálható többek között a kávéban és a gabonafélékben, az aflatoxin a diófélékben, az aszalt gyümölcsökben és gabona termékekben, földimogyoróban és hasonlókban). Vagy gondoljunk a sült, grillezett élelmiszerek pörkanyagaira: főként a nyílt lángon készített étel gazdag karcinogén anyagokban. A kolbászfélékben rejlő nitrát-nitrit is karcinogén anyaggá alakul át az emésztő rendszerben. Végül pedig a rendszeres alkohol fogyasztás drámaian megnöveli a rák kialakulásának veszélyét. Minden tumorfajtára vonatkozik ez, de a leginkább a száj-, garat-, nyelőcső-, gégefő- és májrákra.

 

A spontán remisszió rejtélye

A csodás gyógyulásoknál az embernek elsőként Lourdes és az ottani, megmagyarázhatatlan „csodák" jutnak az eszébe. A valódi csodák azonban a hétköznapokban játszódnak le, méghozzá a világon mindenhol. Nem csak, sőt éppen nem bizonyos szenterejű helyeken. És ez nem vudu-varázslat.

 

A környezet is aktivizálhatja a gyógyító erőket, például egy szép táj látványa

 

A kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy létezik a spontán remisszió jelensége. Ugyanakkor felmerül a nagy kérdés: mit tehet a terapeuta - és nem utolsó sorban maga a páciens - azért, hogy ez a csoda valósággá váljon? A kutatókat évek óta foglalkoztatja ez a kérdés, ám a megoldásnak eddig még nem akadtak nyomára.

 

Az Egyesült Államokban az „Emberek a rák ellen" nevű kezdeményezés egy ideje azt vizsgálja, mi fordított a rák végső stádiumában lévő emberek sorsán, minek köszönhető, hogy letudták győzni a kórt. Az eredmények szerint általában hármas tényezőről beszélhetünk:

 

A gyógygombák, mint például a reishi-gomba, ne hiányozzanak az étrendünkből

 

1. Szellemi-lelki újrarendeződés és az élet újra értelmezése. Olyan „rendszerváltásról" van szó, amely megnyilvánulhat például a negatív gondolatoktól, az önmegvetéstől való elfordulásban. Ehhez jönnek még olyan különlegességek, mint a vizualizáció vagy a „tumorszerződés", amely kölcsönös kötelezettségeket tartalmaz.

 

2. Az étrend átállítása vegetáriánus alapú, nyers kosztban gazdag teljes értékű táplálkozásra.

 

3. A test méregtelenítése: salaktalanítás, savtalanítás, a kötőszövet megszabadítása a lerakódásoktól. A testet a felhalmozás helyett a kiválasztásra kell átállítani.

 

 

Eredményes védő és gyógyító program

Rák és psziché: a lélek mindig benne van a játékban.

 

Előre kell bocsátani, hogy az úgynevezett „rákos személyiség" koncepcióját a tudomány időközben elvetette. Nincs összefüggés bizonyos jellemvonások és a megbetegedés gyakorisága között. A nyugodt, csendes ember ugyanúgy a veszélyeztetettek közé tartozhat, mint a kolerikus, lobbanékony típus. Egy valami azonban bizonyos: nagyon fontos szerepet játszik a psziché abban, hogy valaki újra egészségessé válik-e vagy sem.

 

Erre bizonyságul szolgálhatnak teljesen eltérő kutatási irányok, például a pszicho-neuro-immunológia.

 

Természetes rákkeltő anyagok találhatók például a földimogyoróban

 

A Simonton-féle vizualizáció gyakorlatilag mindenféle súlyos krónikus betegségnél beválik, a ráktól az érelmeszesedésig. Ezt demonstrálta a világhírű szívspecialista, dr. Dean Ornish is. Ő a terápiájában belső képekkel dolgozik, és a módszert „érzelmi nyitott szívműtétnek" nevezi. Ezzel gyógyítja a szívkoszorúér-betegségben, anginapectoris-rohamokban és érelzáródásban szenvedő, előrehaladott állapotban lévő betegeket, gyógyszer nélkül.

 

A lelki komponens szerepét a gyógyulásban az a példa is bizonyítja, mennyire elősegítheti a felépülést a barátságos környezet. Epehólyag operáción átesett betegeknél megfigyelték, hogy a műtét után sokkal gyorsabban lábra álltak és lényegesen kevesebb fájdalomcsillapítót igényeltek, ha a szobájuk ablaka egy tűzfal vagy parkoló helyett egy szép tájra nézett.

 

 

A szelíd rákterápia egyik titkos ötlete a lenmag. A dr. Budwig-féle lenolaj-fehérje koszt számos rákos beteget segített hozzá a gyógyuláshoz

 

A művészeti terápiák is gyakran hatásosak a rák ellen vívott harcban. Itt elsősorban az antropozófiai orvoslás bizonyította, hogy ha a lelket sikerül felszabadítani a kényszer jelentette kötelékekből, akkor az öngyógyító erők is munkához látnak. Olyan terápiák jöhetnek itt szóba, mint a tánc, a festés, a zene, a szobrászkodás.

 

Aki hisz abban, hogy az életben minden egy jóindulatú teremtő kezében van, annak sokkal jobb esélye van arra, hogy már itt a földön boldogabb legyen, egészséges marad jon vagy meggyógyuljon súlyos betegségből is. Ez a tény azon kevés kutatási eredmény közé tartozik, amely bizonyítottnak tekinthető a spontán gyógyulás területén.

 

 

A testnedvek megtisztításának receptjei

Ezen a területen olyan szakértők tevékenykedtek, mint Max Gerson vagy Catherine Kousmine (1904-1992). A méregtelenítés folyamatos feladat, nem a fél szívvel elvégzett, rendszertelenül megtartott tavaszi kúráé. Az év egészére elosztva több böjt időszak is létezik, és ez csak jó hatást gyakorol az emberre.

 

 

A levek formájában alkalmazott nyerskoszt szinte minden sikeres alternatív rákterápiában központi szerepet játszik

 

Nyerskoszt- és lékúrák: az érintettek számára az egyik legreménykeltőbb megoldást jelentik. A nyerskoszt, nem ritkán frissen préselt levek formájában, szinte minden eredményes terápia koncepcióban központi szerepet játszik.

 

Ez nem csak a dr. Bircher-Benner-féle vagy a Breuss-kúra esetében van így. A 70-es években a biológiai rákterápiák nemzetközi hírű, vezető szakértője, Zabel professzor is fontos építő kövének tartotta ezt a táplálkozáson belül. Az általa előírt kezelési és étkezési rendben előkelőhelyet kaptak a levek. A nehezen emészthető nyers kosztot a páciensek többsége nehezen viseli és ezért el is utasítja a szenvedés súlyos szakaszában. Ezt a problémát oldhatják meg a frissen préselt levek, esetleg némi vízzel hígítva. Zabel professzor a leginkább a cékla-, sárgarépa-, csalán-, sárga- és őszibaracklevet ajánlotta.

 

 

A hagymafélék, mint a fokhagyma, a medvehagyma, a póré, a vöröshagyma vagy a snidling, méregtelenítő hatásúak

 

Tipikus nyerskosztkúra a Franz Konz-féle ősorvoslás (aszalt és vadon termő gyümölcsök), a Burger-féle instinktológia és a Wandmaker- és Wolfe-féle gyümölcs-nyerskoszt. Érdekes és nagyon hatásos az újabban ajánlott gyümölcs -böjt-kirándulás. Az olyan speciális kúrának, mint például a Mayr-kúra (emésztőrendszer) vagy a Schroth-kúra (ivó- és száraz napok, salaktalanítás egész testes izzasztó pakolásokkal), átfogó testápolás magától értetődő részeinek kellene lenniük. Az anyagcsere-maradványok kivezetésének egyik új és érdekes formája az acidózis-önmasszázs vagy az olajrágás. Ez utóbbit akár rögtön ki is próbálhatjuk, hiszen az olajrágás aktivizálja a nyálmirigyeket, és segít megszabadulni a savaktól és a méreg anyagoktól, miközben megmozgatja a fejnek azokat az izmait, amelyek a nyirokkeringésben fontos szerepet játszanak.

 

  

Rákmegelőző hatású a fűszerek közül a kurkuma, valamint a zöldtea-kivonat

 

Fontos a bél védelme is a ráktól. Ebben főként a baktériumok játszanak fontos szerepet, mert tápanyagokkal látják el a bélnyálkahártyáját rövid láncú zsírsavak képzésével. Olyan tejsavképzőkről van szó, mint például a bifidus baktérium vagy a lactobacillius. Ezek a mikroorganizmusok savassá teszik a bél közegét, és gondoskodnak az ideális, 6-os pH-értékről. Ez védi a belet, és megakadályozza a rothadáskeltő csírák (clostridium, enterobacter stb.) elszaporodását.

 

Kóstoló a rákvédő konyhából

A méregtelenítő ennivalók között ott találjuk a hagymaféléket: fokhagyma, medvehagyma, póréhagyma, vöröshagyma, snidling. De ide tartoznak a kénes aminosavakat és szelént tartalmazó ételek is, mint a sörélesztő vagy a mikroalgák. A zöldfűszerek közül a leginkább méregtelenítő a koriander, míg az Egyesült Államokban a rákellenes ennivalók listáját évek óta a lenmag vezeti. A lenmag, illetve a lenmagolaj emésztés serkentő hatású, keverhetjük túróba, gyümölcsök közé, vagy diófélékkel keverve olaj-fehérje ételekbe. A dr. Budwig-féle lenolaj-fehérje koszt számos rákos pácienst vezetett már a gyógyulás útjára.

 

 

A noni-gyümölcsben rendkívül sok bioanyag található

 

Csak az immunológiai szempontból meggyengült szervezet válhat egyáltalán rákossá, mint ezt már majdnem száz évvel ezelőtt feltételezte a Nobel-díjas orvos, Paul Erlich (1854-1915). Az immunvédelem erősítésének és a sejt légzés normalizálásának ideális programja a dr. Paul Gerhard Seeger-féle 10 lépéses program. Ennek fontos elemei a zavaró mezők fel számolása, a savtalanítás, a bélflóra helyreállítása bizonyos növényi színező anyagokkal, valamint betacyannal - mindkettő bőségesen megtalálható a céklában. Ehhez jön még az áthangolás jobbra csavarodó tejsavakkal és A-vitaminnal, valamint karotinokkal, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakkal (elsősorban növényi omega-3 zsírsavakkal).

 

Kis fények és természetes remény keltők

Újabban különös érdeklődésre tartanak számot bizonyos gyógygombák, például a japán shiitake és maitake (elsősorban leukémia, prosztata-, mell-, tüdő- és bőrrák esetén alkalmazzák). Újdonság az úgynevezett ABM-gomba, de ugyancsak reményt keltő a kombucha vagy a kefirgomba, valamint a noni és a búzacsíra.

 

Az érdeklődés homlokterében áll a tömjén (agytumorok), a Q10 koenzim, az ellagsav, a melatonin, az L-gluthation, a módosított citruspektin és további másodlagos növényi hatóanyagok, például a quercetin. A kurkuma bizonyos összetevői előidézhetik a rákos sejtek halálát, hasonlóképpen hat a tumericnövény kivonata, valamint (mellrák ellen) az indol-3-carbinol, a brokkoli egyik jellegzetes alkotóeleme.

 

Ma már nem a kender a legelterjedtebb fájdalomcsillapító, ám a rákos fájdalmakra mégis jó - Jó lenne, ha minden nap kerül ne az asztalunkra teljes értékű, lehetőleg biológiai termesztésből származó, friss étel 

 

Mostanában szenzációszámba menő fegyverei a rák elleni harcnak a likopin (a karotinok családjának tagja) és a szelén, valamint az amazóniai indiánok szent növénye, a graviola (Annona muricata). A zöldtea-kivonat klasszikus rákellenes hatóanyagnak számít, a benne lévő növényi hatóanyagok, főleg a katechinek miatt. A dr. Matsuura-féle „japán leves", egy komplex, erjesztett növényi készítmény fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyeknek egyébként is köszönhető, hogy Japánban a nők mellrákrizikója ötödrésze az átlagosnak. Ezt főként a nagy mennyiségben fogyasztott szójával (izoflavonoidok) magyarázzák.

 

Szeretnénk olvasóink figyelmét felhívni arra, hazánkban a gyógyszerek, tápszerek, gyógyhatású készítmények, étrend-kiegészítők csomagolásának feliratait szigorú törvények és rendeletek szabályozzák. Egy forgalomban lévő készítmény csomagolásán csak a hatóság által jóváhagyott szöveg szerepelhet. Az Avemar speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer daganatos betegek részére dobozán az alábbi szöveg olvasható: „Javallat: Az Avemar szedése ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők klinikai onkológiai kezelésének (műtét, radioterápia, kemoterápia, immunterápia stb.) kiegészítésére."

 

A sok száz vény nélküli készítmény között az Avemar az egyetlen, amit a hatóság daganatos betegek kiegészítő kezelésére jóváhagyott.

 

Fussunk el a rák elől!

A legújabb felfogás szerint a rákos betegnek minél hamarabb testi aktivitásra van szüksége, és semmiképpen sem kíméletre és nyugalomra. Ez megnöveli a túlélés esélyét, és megelőzi a krónikus fáradtság kialakulását. Egy német vizsgálat során a mellrákos betegeket heti két-három alkalommal küldték erősítő edzésre, hónapokon át, és az eredmény megdöbbentő volt. Nemcsak az objektíven mérhető paraméterek (immunteljesítmény, védősejtek, antitestek), hanem a szubjektív érzések (hangulatjavulás, növekvő optimizmus, szorongás csökkenése, jobb stresszkezelés) is drámaian javultak.

 

  

A bio-elektroterápia egyik sikere, a cirrotikus emlőráknál látható a gyógyulási folyamat előrehaladása

 

* A heti 4 órás mozgás jelentősen csökkenti a mellrákrizikót, német mérések szerint 30-50 százalékkal.

 

* Ugyanez vonatkozik a vastagbélrákra is, illetve egyértelmű eredmények mutatkoztak prosztata-, here-, tüdőrák, valamint a női nemi szervek valamennyi megbetegedése esetében.

 

A föld­su­gár­zás mint rák­ki­vál­tó, az elek­tro­mág­ne­ses me­zők mint ter­ápia

Szá­mos meg­bíz­ha­tó és jó ne­vı ter­mé­szet­gyó­gyász­nak meg­győződé­se, hogy a föld­su­gár­zás ki­vált­hat rá­kot. Kö­zé­jük tar­to­zik pél­dá­ul dr. Ve­ro­ni­ka Car­stens, aki sze­rint ezek a za­va­rok egyéb ki­vál­tó okok egész há­ló­za­tá­val szer­ve­ződ­nek rend­szer­ré (el­sava­so­dás, pa­ra­zi­ták, amal­gám). Más­fe­lől igen ne­héz, ha nem egye­ne­sen le­he­tet­len pon­to­san lo­ka­li­zál­ni eze­ket a za­va­ró me­zőket. Ha va­la­ki öt kü­lön­bö­ző va­ráz­sves­szőst ki­hív, va­ló­szí­nı­leg öt tel­je­sen kü­lön­bö­ző ered­ményt kap. Lény­ege­sen ob­jek­tí­veb­ben be­ha­tá­rol­ha­tó kör­nye­ze­tünk nö­vek­vő elek­tro­mág­ne­ses ter­helt­sé­ge. A há­ló­szo­bá­ban pél­dá­ul egy­ál­ta­lán nem sza­bad­na áram­nak len­nie, ami csak spe­ciá­lis há­ló­za­ti kap­cso­ló be­ik­ta­tá­sá­val ér­he­tő el. Mi­vel ál­munk­ban kell le­ját­szód­nia a sej­tek re­ge­ner­á­ló­dá­sá­nak, ne ott alud­junk, ahová az épí­tők sze­szé­lye a há­ló­szo­bát tet­te, ha­nem ahol ösz­tö­nö­sen jól érez­zük ma­gun­kat.

 

 

A sugárzással zavart alvóhely alááshatja az immunrendszer működését. Ott térjünk nyugovóra, ahol ösztönösen jól érezzük magunkat

 

A rák ta­lán csak „elek­tro­mos za­var”? En­nek a fel­fo­gás­nak egy­re több hí­ve van. Akad­nak ku­ta­tók, akik olyan spe­ciá­lis ké­szü­lé­ket fej­lesz­tet­tek ki, amely meg­ha­tá­ro­zott fre­kven­ciá­kat su­gá­roz, és ezál­tal ké­pes gá­tol­ni a tu­mor­sej­tek nö­ve­ke­dé­sét. Egy má­sik mód­szer a gal­váná­ram­mal (egye­n­áram) vég­zett rák­ke­ze­lés. Bio-elek­tro­ter­ápiá­val pe­dig fŒ­ként a me­la­nó­ma, a mell- és prosz­ta­tar­ák be­fo­lyá­sol­ha­tó.

M.L.
XI. évfolyam 11. szám

Címkék: rákdiéta

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.