Betegségek A-tól Z-ig

Sárga tárnics

Az emésztés segítése keserű anyagokkal


A hegyvidéken honos sárga tárnics csak tízéves korában kezd el virágozni. Orvosi célra a növény föld alatti részeit alkalmazzák

 

Az emberek már 2000 évvel ezelőtt is úgy vélték, hogy a keserű orvosság különösen hatásos. Ennek megfelelően az ókori Rómában a tárnicsot, amely az európai gyógynövények közül az egyik legkeserűbb faj, „mindenfajta méreg” ellen kiváló orvosságként dicsérték, és főképp máj- és gyomorbetegségek, valamint görcsök és láz gyógyítására alkalmazták.

 

Később Sebastian Kneipp, a méltán híres gyógyító pap hangsúlyozta, hogy az üröm, a tárnics és a zsálya felér egy egész gyógyszertárral. Intenzív keserű íze miatt a tárnics fontos alkotórésze volt a „theriak” nevű tonikumnak. Ez a készítmény, különösen jó növényi összetételének köszönhetően, a maga korában egyfajta „ad longam vitam” életelixírnek számított, amelyet igen sokféle betegség ellen alkalmaztak. A theriaknak ma a közismert és közkedvelt svéd keserű vagy más néven svéd csepp felel meg, amelyet állítólag a harmincéves háború (1618–1648) idején egy svéd orvos fejlesztett ki, hogy ezzel segítsen megőrizni a katonák egészségét.

 

A sárga tárnics (Gentiana lutea) az enciánfélék (Gentianae) családjába tartozik, és akár 60 évig is él. Az első években csak föld közeli levélrozettája látszik, amely 30 cm-es kékes-zöld levelekből áll. Párhuzamosan futó levélerezettsége miatt a nagylevelű útifűre hasonlít. A növény 10-12 éves korára kb. másfél méteresre nő, kerek szárán a levelek egymással szemben helyezkednek el. A levelek homorú alakúak, mint egy kis fürdőkád, és begyűjtik a harmatot és az esővizet. A növény felső részén júliustól augusztusig 3-10 aranysárga virágja van, amelyet a rovarok nagyon kedvelnek. Természetesen az ilyen méretű növénynek erősen kell kapaszkodnia a talajban. Ezt biztosítja több ágra oszló, hatalmas, karvastagságú, répaszerű gyökere, amely akár hét kilogrammosra is megnő, és hossza gyakran megegyezik a növény föld feletti részének hosszával.

 

A tárnics a lúgos kémhatású hegyi, dombvidéki talajokat, továbbá a köves, sziklás hegyvidéket, ezen belül a 750–2500 méteres magasságot kedveli. Közép- és Délkelet-Európa, valamint Kis-Ázsia hegységeiben honos.

 

 

A pálinka és a tinktúra nem ugyanaz

Minden tárnicsfélében vannak keserű anyagok, orvosi célra a sárga tárnics mellett a bíborszínű (Gentiana purpurea), a pöttyös (Gentiana punctata) és a magyar (Gentiana pannonica) tárnicsot alkalmazzák. A sárga tárnics az egyetlen fajta, amely ültetvényeken nagy tömegben termelhető. A növény egyébként természetvédelem alatt áll, ezért vadon termő példányait csak külön hatósági engedély birtokában szabad gyűjteni. Nem virágzó állapotában a sárga tárnicsot könnyű összetéveszteni a halálos mérget tartalmazó fehér zászpával (Veratrum album). Utóbbi levelei azonban nem egymással szemben helyezkednek el, alsó felületük szőrös és inkább barnászöld árnyalatú. Gyógyászati célra a sárga tárnics gyökerét gyűjtik tavasszal vagy ősszel. Begyűjtést követően gyorsan fel kell dolgozni, elkerülendő a fermentációt.

 

A fermentált gyökerek aromásabbak, illatosabbak, és főképp pálinka alapanyagául szolgálnak. A pálinkát az Alpokban, illetve a Jura-hegységben begyűjtött friss, egymásra halmozott és így fermentált, cukorban gazdag gyökerekből főzik. Ezekben a főzetekben nincs vagy csak alig van némi keserű anyag, mert az a desztilláció során nem jut át a párlatba.

 

A tárnics az ún. tiszta keserű drogok (amara pura) közé sorolható. Körülbelül 2-3 százalékban tartalmaz keserű hatóanyagokat, és a honi növények közül 10 000-es értékével a legkeserűbbnek számít. Ez azt jelenti, hogy még 1:10.000 arányban hígítva is keserű az íze! További hatóanyagai: xanthonok, pektinek, sok cukor és némi illóolaj, de szinte egyáltalán nem tartalmaz csersavakat, ezért nem irritálja a gyomrot.

 

Napi adagja 2-4 gramm gyökér. Hogy tonizáló hatását kellőképpen ki tudja fejteni, hat héten át folyamatosan kell alkalmazni. Rendkívül ritkán, túlérzékeny személyeknél, illetve túladagolás esetén előfordulhatnak gyomorpanaszok. Akinek gyomor- vagy nyombélfekélye van, gyulladásos bélbetegségben szenved, ne szedjen tárnicsot. A gyökérből teát készíthetünk (lásd a keretes szöveget), de folyamodhatunk a növény gyári készítményeihez is.

 

Hatására bőségesebben termelődnek a gyomornedv, az epe és a hasnyálmirigy emésztőnedvei

 

A keserű íz hatására fokozódik az emésztőnedvek termelődése, így a nehéz ételeket is könnyebb megemészteni. Már a szájban kifejti hatását, ugyanis a keserű íz érzékeléséért felelős receptorokat ingerelve azonnal megindítja az emésztést. Annak érdekében, hogy az emésztőnedvek termelésére gyakorolt hatása beindulhasson, a tárnicsot, illetve a belőle készült cseppeket egy ideig a szájüregben kell tartani, és legalább 30 perccel étkezés előtt kell beszedni. Serkenti a nyáltermelést és az étvágyat, javítja a gyomornyálkahártya keringését, ezzel előkészíti az optimális emésztést. Nem csupán azért, mert hatására bőségesebben termelődnek a gyomornedv, az epe és a hasnyálmirigy emésztőnedvei, hanem azért is, mert javul a tápanyagok felszívódása, hamarabb kiürül a gyomor, gyorsul az emésztési folyamat a vékonybélben, gyorsabbá válik a bélperisztaltika, megakadályozza az erjedést a belekben, és az epetermelés fokozásával javítja a zsírok emésztését.

 

 

Az emésztés már a szájban megkezdődik

A keserű íz serkenti a gyomorban található sejteket, amelyek az ún. intrinsic faktort termelik, amely nélkülözhetetlen a B12-vitamin felszívódásához. Ez a vitamin szükséges a vörös-vérsejtek termelődéséhez. A keserű anyagok harmonizálják szervezetünk sav-bázis egyensúlyát, megakadályozzák a szervezet elsavasodását.

 

Az említetteken túlmenően a keserű anyagok stimulálják a belekben található nem specifikus immunrendszert is és fokozzák a simaizomzat tónusát. A kimerült emberek energikusabbá válnak, ugyanakkor aki feszült, könnyebben el tud lazulni.

 

A tárnics jól bevált orvossága a „gyenge gyomornak”, valamint a fehérje-, illetve a zsíranyagcsere zavarainak, a bélnyálkahártya felszívódási zavarainak, vashiánynak és ásványianyag-hiánynak, a hasnyálmirigy kisfokú elégtelenségének, az étkezési zavaroknak, az enzimhiányos emésztési panaszoknak, és végül, de nem utolsósorban a vashiányos vérszegénységnek.

 

Renyhe bélműködés

Erősítő tulajdonságai révén főképp a geriátriában alkalmazzák gyomortonikumként, amikor az idős szervezet enzimtermelése hanyatlik, az emésztés és az anyagcsere lassul. Ugyanígy igen jótékony hatású a lábadozás időszakában, a fizikai és lelki gyengeség állapotában és a krónikus betegek kezelésében.

 

A tárnics keserű anyagai hasonlítanak a kininre, így az immunrendszer működését moduláló és lázcsillapító hatásúak. Ezért érdemes a tárnicsot akár meghűlés, influenza és az arcüregek gyulladása esetében is alkalmazni. A keserű cseppek kiváló ellenszerei a végtagok hidegségének, és remek gyógyírt jelentenek az alacsony vérnyomásban szenvedőknek.

 

Gyógyteák emésztési panaszok kezelésére

Tárnicstea

Hideg vizes kivonatként: 1 teáskanál (1 g) tárnicsgyökeret áztassunk be hideg vízbe, és hagyjuk 8 órán át állni, majd szűrjük le. Forrázatként is készíthetjük, de ekkor hatása némiképp gyengébb: 1 teáskanál gyökeret öntsünk le 1 csésze forrásban lévő vízzel, majd 10 perc után szűrjük le. A teát étvágyjavítóként vagy az emésztés előkészítésére étkezés előtt fél órával kell elfogyasztani; emésztési panaszok esetén az étkezés után is igyunk belőle.

Gyomortea

10 g tárnicsgyökér és 30-30 g kamillavirág, citromfűlevél és édesköménytermés.

Tea influenzára, megfázásra

10 g tárnicsgyökér, 30-30 g kakukkfű, galagonya- hajtásvég és bodzavirág. Utazáshoz vagy stresszes időszakokban kiváló a gyógyszertári tárnicsgyökér-tinktúra, amelyet vízzel hígítva kell szedni. A tinktúrát rövid ideig a szájban kell tartani, mert így fejti ki optimálisan jótékony hatását.

Tárnicsbor

1-1 evőkanál apróra vágott tárnics-, gyömbérés kálmosgyökeret, valamint 2 evőkanál borsmentalevelet egy csavaros befőttes üvegbe szórunk, majd leöntjük 4 dl édes vörösborral. Egy hétig állni hagyjuk, gyakran rázogatjuk, nem keverjük. Egy hét múltán leszűrjük. Az emésztés javítására és a szervezet erősítésére naponta egy evőkanállal ajánlott fogyasztani.

-tommy-
XVIII. évfolyam 9. szám

Címkék: emésztésserkentők, keserű anyagok, sárga tárnics

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.