Betegségek A-tól Z-ig

Segítség! Ekcémás az arcom

A természetgyógyász válaszol


 

„Több mint egy éve a jobb oldali farpofám belső oldalán ekcémám van. Az érintett terület élénkvörös, és olykor nedvedzik. A bal oldal teljesen egészséges. Az ekcémás bőr olykor elviselhetetlenül viszket. A proktológus szerint a szőrzet okozza a bőrbetegséget, ezért professzionális szőrtelenítés elvégzését tervezem. Természetesen kínosan ügyelek a higiénére, és naponta váltok fehérneműt. Tíz éve vegán táplálkozású vagyok, tartózkodom a finomliszttől, nagyon ritkán fogyasztok édességet, a zöldséget és a gyümölcsöt a bioboltból szerzem be, nem dohányzom, nem iszom alkoholt, és hetente több alkalommal is sportolok. Az orvos kortizontartalmú krémet ajánlott. Egy komplex homeopátiás kenőcs mellett zabszalmás ülőfürdőket  veszek, azonban ezek az alternatív kezelések eddig teljesen eredménytelenek voltak.” (Idézet P. J. panaszából)

 

Amit elöljáróban is le lehet szögezni: az érintett bőrterület szőrzetének semmi köze az anális ekcémához. Feltűnő, hogy csak a jobb oldal érintett. Ez többféle kiváltó okot is felvet. Érdemes végiggondolni, hogy a páciens milyen toalettpapírt használ. Bőrkímélő papírt kell találni, amelyen nincs semmilyen festék, minta és vegyi fehérítőszerek. Kerülni kell a nedves, alkoholos toalettpapírokat, és az intim terület mosásánál sem szabad folyékony szappant vagy egyéb szappant használni, csupán tiszta vizet.

 

Az étkezésnél tartózkodni kell a déligyümölcsöktől azok magas gyümölcssavtartalma miatt. Ha ezek a lépések sem hoznák meg a kívánt eredményt, akkor székletvizsgálatot kell végeztetni, megállapítandó, nem szenved-e a beteg bélgombásodásban vagy valamilyen parazitafertőzésben. Újabban bevezettek egy megbízhatónak bizonyult mérési paramétert, az ún. EPX-értéket (eozinofil protein X), amely parazitafertőzést vagy élelmiszer-allergiát jelez.

 

A gombák és a paraziták terhelik a májat, és minden, a test jobb oldalán megjelenő bőrelváltozás a máj érintettségére utal. A máj méregtelenítése előtt azonban meg kell szüntetni a kiváltó okokat, különben a tünetek fellángolásával kell számolni. Ennek magyarázata abban rejlik, hogy a máj és a bőr méregtelenítésében ugyanazok az enzimek vesz részt, ezek pedig természetgyógyászati szempontból kölcsönösen „támogathatják” egymást.

 

 

A fentiek figyelembevételével világos, hogy a végbéltáji ekcémát csupán külső kezelésekkel nem lehet meggyógyítani. Azért persze egy próbálkozást megérne egy cinktartalmú kenőcs, amely nem éget és segíti a gyógyulást, a hámosodást, ráadásul minden gyógyszertárban beszerezhető.

 

 

Irritációt nem okozó mosószerek

Fontos az is, hogy milyen mosószert használunk. Igen jól tolerálható a mosódió (bioboltokban kapható), az adalékmentes mosószappanok. Lehetőleg kerüljük az öblítőszereket. Nyugtató és gyógyhatású a tölgyfakéregből készülő ülőfürdő. Ehhez gyógynövényszaküzletből vagy gyógyszertárból lehet beszerezni tölgyfakérget, amelyből 5 evőkanálnyit kell beáztatni egy liter vízbe, majd néhány órán át állni kell hagyni. Ezután az egészet fel kell forralni, és a forrástól számított 10 percig kis lángon tovább forralni. Ezután le kell szűrni a folyadékot, és az ülőfürdő vizébe önteni. A kezelést hetente két-három alkalommal javasolt elvégezni. A fürdő alkalmanként 20 percig tartson.

-dr.ki.-
XVIII. évfolyam 7. szám

Címkék: bőrbetegségek, ekcéma

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.