Betegségek A-tól Z-ig

Segítség, hipochonder vagyok!

A hipochonder a képzelete betege


   

  Ki ne volna egy kicsit hipochonder? Egyrészt zsinórban hullanak az emberek, mint ősszel a legyek, ki rákban, ki sztrókban, ki szívbetegségben megy el. Na, meg most itt van nekünk ez a koronavírus is. Féltjük az életünket, ezer dologra kéne figyelnünk, és ha rákeresünk arra, miért fáj a nagylábujjunk, hát persze bele is rúghattunk valamibe, de azért ne vegyük könnyedén a dolgot, mert amiotrófiás laterálszklerózis is lehet még az ártatlannak tűnő dologból. Egészségmániás és betegségfóbiás világban élünk, már az a gyanús, ha valaki nem hipochonder. Persze az átlagember, ha rá is izgul egy-egy tünetre, azért meg lehet őt nyugtatni. Az igazi hipochonder azonban nem ilyen, őt nem lehet megnyugtatni, és ezért kezelése is elég reménytelen.

   

   

  A hipochondria bizonytalan diagnózisa

  A hipochondria valójában egy paradoxon, hiszen úgy definiálják, hogy ez olyan betegség, amelyben egy egészséges ember azt képzeli, hogy beteg. De vajon egészséges-e az, aki betegesen betegnek képzeli magát? Nyilván nem, hiszen hiedelme nem oszlatható el azzal, hogy orvosi eszközökkel cáfolják feltételezett betegsége fennállását. A hipochonder szerint ilyenkor pontatlan volt a vizsgálat, vagy olyan betegségben szenved, amit az adott vizsgáló orvos nem ismert fel.

   

  A sokadik orvos után kiderülhet, hogy a kor tudománya sem képes egyelőre az ő kórképét beazonosítani. A hipochonder tehát a képzelete betege. Csakhogy mindenki legalább néhány esetet elő tud bányászni emlékeiből, amikor orvosok valódi betegséget nem ismertek fel, sőt a beteg minden érvelése és szenvedése ellenére is egyenesen tagadták, hogy beteg volna – aztán egy nap kiderült, hogy tényleg beteg, csak elnézték, csak túl ritka betegségben szenvedett, csak nem álltak rendelkezésre megfelelő diagnosztikai módszerek stb.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  Szendi Gábor
  XXVI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.