Betegségek A-tól Z-ig

Segítség változó korban

A hormonpótló kezelések következtében jelentősen nőtt a rák és a keringési betegségek száma

A változáskori tünetek nem tekinthetők betegségnek, sokkal inkább a női szervezet természetes változásának. Ha gyógyszeres terápia válik szükségessé, arra kell törekedni, hogy a hormonrendszert egy új, megváltozott szinten egyensúlyi helyzetbe hozzák.


A változáskori tünetek átvészeléséhez nélkülözhetetlen a partner és a
környezet megértő hozzáállása és szeretete

 

A néhány éve még standardnak számító hormonpótló kezelések azonban egészen más célt követtek. E szemlélet szerint a női szervezetből hiányzik valami, amit pótolni kell. A „hiányszemlélet" jegyében a klimaxos panaszokban szenvedő nők százezreit hormontablettákkal kezelték. 2002-ben vetettek véget az „ösztrogénkorszaknak": a kísérletek során kiderült, hogy a hormonpótló kezelésben részesülő nők körében jelentősen nőtt az emlőrák, a szívkoszorúér-szűkület, valamint az agyvérzés és a tüdőembólia kialakulásának veszélye.

 

Léteznek olyan gyógynövények, amelyek szelíd módon képesek helyreállítani a hormonális egyensúlyt. Ezek közül a legfontosabb a fürtös poloskavész  (Cimicifuga racemosa). Hormonszerű anyagokat tartalmaz, ezért bázisszernek tekinthető a változáskori panaszok kezelésében. Nem csak a hőhullámokat enyhíti, de a csontsűrűséget is javítja, csökkenti a vérnyomást, és jótékony hatású a klimaxos eredetű depresszió eseteiben is. A növényből sokféle kivonat készül, amelyek közül néhány vénymentesen kapható gyógyszernek minősül (nálunk pl. a Remifemin). Korai klimax esetén a rozmaring (Rosmarinus officinalis) és a palástfű (Alchemilla vulgaris) segíthet. Mindkét növény szedhető őstinktúra (naponta 3x3 csepp) vagy homeopátiás golyócska formájában (D3 potencia), a palástfűből pedig tea is készíthető, amelyből naponta többcsészényit kell elfogyasztani.

 

A legjobb növényi orvosságok a sok verejtékkel járó hőhullámra az orvosi zsálya (Salvia officinalis) és a bodza (Sambucus nigra). A zsálya erős izzadásgátló, azonban nem képes teljesen „leállítani" a verejtékezést, hiszen gyógynövényről van szó, amely nem elnyomja a tüneteket, inkább szabályozza a szervezet működését. Pszichés szinten a zsálya segíti az új külső és belső impulzusok befogadását.

 

Legalább ennyire ismert és kedvelt növény a fekete bodza, amely szabályozza az anyagcsere-folyamatokat, jótékony hatású hőhullámok és verejtékezés esetén. Mindkét növény szedhető tinktúra és tea formájában egyaránt. Kiváló hatású szer az antropozófikus medicina által alkalmazott Sambucus com.

 

A klimaxos panaszok kezelésében helye van a homeopátiának is. A gyógyszer  megválasztásánál azonban figyelembe kell venni, hogy a hőhullám alkalmával az arc és a fej elvörösödik- e (Glonoinum, Sanguinaria, Lachesis) vagy sápadt marad (Sepia, Manganum), hogy a páciens inkább karcsú és gyenge alkatú (Stannum, Acidum sulfuricum) vagy túlsúlyos- e (Graphites). Az adott gyógyszerekből a D6-os hígítás ajánlott, naponta háromszor 5 golyócska adagban.

 

Mivel a hormonpótló kezelés korszaka leáldozott, sok orvos a fitoösztrogénekben látja az alternatívát. Ezek olyan növények, amelyek az emberi szervezetre hormonszerű hatást gyakorolnak. A klinikai tanulmányok eredménye szerint az ázsiai nőket jóval kevésbé viseli meg a klimaktérium, mint a nyugatiakat. Úgy vélik, ennek az a magyarázata, hogy az ázsiai étrend gazdag ún. fitoösztrogénekben. Ezek a hatóanyagok kivonatok formájában is beszerezhetők, többnyire szójából, vörösheréből vonják ki. A növényi hormonok hatásukban hasonlítanak az emberi szervezetben termelődő ösztrogénre, ezért egyes orvosok ezeket sem tartják biztonságosnak. A vörösheréből készülő tea azonban kedvező módon segítheti, erősítheti az egyéb növényi, illetve homeopátiás kezeléseket. A teához vegyünk egy maréknyi vörösherevirágot és -levelet vegyesen, és forrázzuk le egy csészényi forrásban lévő vízzel. Tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le.

 

Sok nőt lelkileg is megvisel a változás. Lehangoltság és depresszió esetén érdemes kipróbálni a „fény virágát", az orbáncfüvet (Hypericum perforatum), általában valamilyen standardizált gyógyszerkészítmény formájában. Fontos, hogy a páciens kellő dózisban kapja a gyógynövényt.

 

A „lelki harmónia tea" is képes felderíteni a komor hangulatot. Ebből több héten át naponta 2-3 csészényit kell meginni. Vigyázat, este túlzottan élénkítő hatású lehet!

 

* 40 g orbáncfű (hangulatjavító, antidepreszszáns),

* 20 g citromfű (megnyugtat, harmonizál),

* 30 g macskagyökér (megnyugtat),

* 10 g rozmaring (serkentő, bátorító),

* 20 g galagonya (nyugtató, szíverősítő).

 

A depresszióhoz hasonlóan sokan panaszkodnak arról, hogy „elveszítették énjüket". Úgy érzik, az élet elmegy mellettük, lepereg, mint egy film, amiben nem kaptak szerepet. Az ilyen érzések kezelésére kiváló a zab (Avena sativa) - leginkább tinktúra formájában (naponta 3x3 csepp). A zab segít visszatalálni önmagunkhoz, erősíti az önbizalmat, energiával tölt fel és kiegyensúlyozottá tesz.

- dr. ki.-
XVII. évfolyam 2. szám

Címkék: hormonpótlás, klimax, változókor

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.