Betegségek A-tól Z-ig

Sertésinfluenza

Mi áll az oltások hátterében?

A tavalyi nyárhoz hasonlóan, amikor a pénzügyi válság drámai mértéket kezdett ölteni, most is egy jéghegy csúcsát látjuk. Lehet, hogy a világ bankrendszereibe vetett bizalom megrendülése után egy másik területen is meginog a bizalmunk – nevezetesen az egészségügyi rendszert illetően?


A WHO módosította a definíciót, hogy kihirdethesse a pandémiát

 

Észre kell vennünk, hogy fontos döntéshozók meglehetősen függetlenül dolgozó kis csoportja – Roche (elnök vezérigazgató Hans-Dieter Gutekunst), GlaxoSmitheKline (Andrew Witty), WHO (Margaret Chan), SAGE (dr. David Salisbury), Robert Koch Intézet/STIKO (Jörg Hakker), PEI (volt főnöke Löwer), az Európai Gyógyszer-engedélyezési Hatóság (EMEA) (Thomas Lönngren) és az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) (volt főnök Richard Besser) – lényegében intelligens emberek kis hálózatát alkotja, amely igen hatékonyan képes kooperálni. Ámulatra méltó stratégiával világszerte egyfajta „perpetuum mobilét” hoztak működésbe, egy a recessziók által is megkímélt és a legújabb tudományos eredményektől is függetlenül működő haszonszerző gépezetet. Amint lejárt a madárinfluenza keltette pánik hatására óriási mennyiségben termelt influenza elleni gyógyszer, a Tamiflu „idénye”, ismét újabb gépezetet indítanak be...

 

Az említett döntéshozók kis csoportjának hatalma meghaladja képzelőerőnket. Képesek minden felső, külső ellenőrzés hiányában olyan félelmet kelteni, amelyhez hatékony gazdasági és költségprogramot társítanak, amely jelentősen befolyásolja az egész világgazdaságot. A korrupcióellenes szervezet, a Transparency International németországi szervezete kétségbe vonta a Robert Koch Intézet védőoltásokkal foglalkozó intézetének (STIKO) függetlenségét.

 

„Az átláthatatlanság és a potenciális érdekösszefonódások táplálják a gyanút, miszerint a H1N1-influenzát a gyógyszergyárak világjárványként próbálják meg eladni”  – nyilatkozta Angela Spelsberg, a Transparency német szervezetének elnöknője. „Túlságosan nyilvánvalóak az említett, oltásokkal foglalkozó intézet döntéshozóinak összefonódásai a gyógyszerlobbi képviselőivel.” (www.transparency.de)

 

A svájci Schweizer Komitee Koordination Strafanzeigen szervezet (Bizottság a büntetőfeljelentések koordinálásáért) szintén büntetőfeljelentést tett felelős politikusok és gyógyszeripari lobbisták ellen, a következőkért:

 

1. A lakosság szisztematikus félretájékoztatása.

2. Orvosi szempontból teljesen indokolatlan mérgezés olyan vakcinákkal, amelyek védőhatását nem támasztják alá tudományos bizonyítékok.

 

Mi történt?

Az amerikai járványügyi hatóság új vírusokat keresett és talált egyet. Majd teszt elvégzésére adott megbízást, és mindenütt, ahol az új tesztet alkalmazták, sikerült vírust találni. E kórokozóról senki sem vett volna tudomást, ha nem fejlesztették volna ki a tesztet. 2009 szeptembere végén 4290 halálesetet regisztráltak világszerte, ebből 175-öt Európában. Az európai országokban 54 900 fertőzött személyt regisztráltak, akik azonban egy héten belül meggyógyultak. Csak hogy legyen viszonyítási alapunk: csak Németországban évente kb. 5000 ember hal meg a szokványos, szezonális influenza szövődményeiben. Továbbá naponta 24 000 gyermek (az UNICEF szerint évente 8,8 millió) hal bele olyan banális fertőzésekbe, amelyek gyógyíthatók lennének penicillinnel vagy hasmenés elleni gyógyszerrel.

 

Tudatosan olyan nevet választottak, amely mindenkiben félelmet kelt. A legnagyobb meglepetésre néhány napon belül a WHO kihirdette a 6-os fokozatú pandémiát, azaz világjárványt. Ez azt jelenti, hogy világszerte minden kormányfő, ha nem akarta azonnal elveszíteni állását, automatikusan megrendelte az oltóanyagot, többnyire a GlaxoSmithKline-tól vagy a Novartis Behring gyógyszergyárak valamelyikétől. Mindenki igyekezett, senki nem akart utolsó lenni.

 

Alighogy észlelték, az egész ügyet eltúlozták, a hivatásos vészmadarak arról kezdtek károgni, hogy a kórokozó valóságos gyilkos vírussá mutálódhat.

 

A sertésinfluenzát az eddig ismert fertőző betegségekkel szemben a médiumok terjesztik. Ha a hírek hallatán azonnal kaparni kezd a torka és furcsa érzése van a gyomra táján, az már az első tünetnek tekinthető.

 

 

Mit tudhatunk a háttérről?

A WHO új pandémiadefiníciója

Már 2006-ban is fontolgatták egy nagy oltáskampány lehetőségét a madárinfluenza ellen. Több millió fertőzöttről és sok ezer halottról vizionáltak az illetékesek és a sajtó. Akkor azonban a WHO a járványt nem nyilvánította pandémiának. Az ok: az akkor érvényes pandémiadefiníció nagy halandósági rátát szabott feltételül. Nos, ma ez a feltétel nem létezik. Tom Jefferson virológus meglehetősen kritikus hangon nyilatkozott a definíció felhígításáról:

 

„Az idén májusban a definíció két lényeges pontját eltörölték: a pandémia fogalmi meghatározásának új módja nem tartalmazza a fertőzöttek és a halálos áldozatok magas számát. A »betegek és halottak kiemelkedően magas száma« egyszerűen eltűnt a megfogalmazásból. Ezek szerint semmi fogalmi különbség nincs a szezonális influenza és a pandémia között.” 2009. május 19-én a WHO főigazgatónőjének az oltóanyaggyártókkal közösen tartott tanácskozásáról kiadott jelentéséből kiderül, hogy a világjárvány korábbi meghatározásának fokozatai a „halálosabb” H5N1 vírusra vonatkoztak, noha ez a vírus a várakozásokkal ellentétben nem váltott ki pandémiát. Ehhez képest a valóban világszerte terjedő H1N1 vírus (sertésinfluenza-vírus) viszonylag ártalmatlan.

Sertésinfluenza-vírus mikroszkóp alatt

 

A pandémiás riadó 6-os fokozata kihirdetésének lehetséges oka, hogy a pandémiás kísérleti oltásokat – legalábbis Európában – csak akkor szabad engedélyezni, ha vagy a WHO, vagy az EMEA 6-os fokozatú világjárvány-riadót hirdet. Ennek hiányában nincs oltóanyag-engedélyezés, ennek hiányában nincs termelés, és ennek hiányában bizonyos gyógyszergyártóknak nem termelődik milliárdos plusznyeresége.

 

Vajon ki szorgalmazhatta a pandémia-meghatározásban szereplő „aránytalanul nagyszámú beteg és halálos áldozat” kitétel törlését?

 

A WHO és vezetője, Margaret Chan asszony

2009. június 11-én Chan asszony Genfben kihirdette a pandémiát, amivel automatikus cselekedetek sorát indította meg a WHO-tagországokban. Chan asszonynak a gyógyszergyárakhoz fűződő kapcsolata vitatott, különösen azóta, hogy közvetlenül 2007. évi hivatalba lépése után élesen kritizálta a thaiföldi kormányt, amiért az előírta az olcsóbb, AIDS-ellenes gyógyszerek gyártását az országban.

 

Jogi védelem a sertésinfluenza elleni oltóanyagok gyártóinak

Kathleen Sebelius amerikai egészségügyi miniszter asszony aláírt egy jogszabályt, amely sértetlenséget, azaz jogi immunitást biztosít a vakcinák gyártóinak a sertésinfluenza elleni oltóanyagokkal kapcsolatos perek esetére. Ezen kívül megvalósítják a kormány hétmilliárd dolláros sürgősségi programját, amelynek célja, hogy a sertésinfluenza elleni oltóanyagot még ősszel piacra dobhassák. És mindezt az amúgy szokásos biztonsági vizsgálatok mellőzésével.

Az Anderson-ügy

A brit állami hatóságok egészségügyi szükségállapotok, járványok esetében a döntéshozatalba bevonják a Scientific Advisoriy Council for Emergencies (SAGE) testületét, azaz a tudósokból álló tanácsadó testületet. A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint az említett tanácsadó testület egyik vezető tagja, Sir Roy Anderson professzor egyben a GlaxoSmithKline gyógyszergyár elnökségi tagja is. Ez a gyár állítja elő a WHO által ajánlott egyik oltóanyagot a sertésinfluenza ellen.

 

Anderson a Glaxo­ SmithKline-tól évente 134 ezer eurós jövedelmet kap. Ez a cég sertésinfluenza elleni vakcinát és vírusgátló gyógyszereket ad el a brit egészségügynek és világszerte számos országnak. Amikor 2001-ben a száj- és körömfájás kitört, Anderson Tony Blair tanácsadója volt. Az ő tanácsára kényszervágtak teljesen feleslegesen 6 millió szarvasmarhát.

 

Az oltóanyagot az Európai Gyógyszer-engedélyezési Hatóság (EMEA) mint legfőbb szakhatóság engedélyezi. Az EMEA-t az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága helyett a gazdasági főigazgatóság alá rendelték, ráadásul az EMEA költségvetésének kétharmadát a gyógyszergyártók finanszírozzák, és a gyógyszer-engedélyezési dokumentumokba külső kutatók csak az engedélyek kiadása után tekinthetnek be. Mindez érthető módon meglehetősen problematikus. A Transparency International szerint az ügynökség túlzott mértékben függ az ipartól. Éves büdzséjük (155 millió euró) szinte kétharmadát a gyógyszergyárak fizetik. A Frontal21 nevű újság értesülései szerint az EMEA szakértői és munkatársai közül sokan a jól ismert gyógyszergyártó konszernek (Pfizer, Sanofi, Merck, Novartis, GlaxoSmith­ Kline) bérlistáin szerepelnek. Az EMEA reakciója a hírre: „Ez a szakértők kompetenciája szempontjából előny, ugyanakkor okot adhat az elfogultságra is.”

 

Az oltás jelentette veszélyt tudatosan bagatellizálják

Az Európa nagy részén forgalomba került, előzetesen klinikailag nem tesztelt oltóanyag, amely esetleges mellékhatásokat előidéző adalékanyagokat is tartalmaz, kisgyermekek és várandós nők esetében aggodalomra ad okot, nem utolsósorban a sokat vitatott, mára elavult, higanytartalmú thiomersal nevű adalék miatt. Éppen ezért az ilyen oltóanyagok az USA-ban nem kapnak engedélyt pandémia esetén. Európában ezzel szemben engedélyezik a gyorsított forgalomba hozatalt, a klinikai tesztet követő egy héten belül. A gyártás során úgy igyekeznek időt megtakarítani, hogy az oltóanyag nagyon csekély antigénmennyiséget tartalmaz, amelyhez hatást fokozó adalékokat adnak. E gyakorlattal kapcsolatban egyelőre nincs elegendő adat. A sok millió példányban gyártott oltóanyaghoz adott adalékkeveréket eddig egyetlen oltóanyagban sem alkalmazták. A fő gond az, hogy ezek az adalékok nem csak a kívánt hatásokat, hanem a nem kívánatos mellékhatásokat is felerősítik. Ez lehet bénulás, sőt akár halál is. Az új oltóanyag esetében szakítottak a régóta bevált gyakorlattal, miszerint csak jól tolerálható vakcinákat állítottak elő. A profit érdekében az olcsóbb, egyszerűbben gyártható vakcinák gyártását részesítik előnyben. A kockázat és a várható egészségügyi haszon aránya így nem éppen kedvező. Különösen igaz mindez a várandós anyák esetében.

 

Löwer, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) főnöke eljátssza a bizalmat: „Minden adalék természetes eredetű”

Prof. Johannes Löwer nem érti az új típusú influenza elleni oltóanyaghoz adott adalékok körüli izgalmakat. Véleménye szerint csupa természetes anyagról van szó:

 

„Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az oltóanyagban lévő hatásfokozó adalékok biológiai eredetűek, majdnem bio-hatásfokozók” – magyarázza Löwer. „E-vitamin és szkvalén a növényolajokban is megtalálható, a poliszorbátot gabonából nyerjük. Mindhárom anyag számos gyógyszerben és/vagy élelmiszerben megtalálható.” (Ärztezeitung online, 2009. 08. 30.) Löwer úr nagyon nagyvonalúan bánik a „biológiai eredetű” jelzővel. Paul Ehrlich eme őszintétlenségnek bizonyosan nem örülne. Egyfelől az oltóanyagnak egyetlen összetevője sincs, amely ne ment volna keresztül biokémiai változáson, és többé-kevésbé ne lenne denaturált. Például a Pandemrix nevű oltóanyagban lévő „E-vitamin” DL-alfa-tokoferol, tehát szintetikusan előállított vitamin, amelyet szervezetünk nem képes feldolgozni. A poliszorbát 80 egyes tanulmányok szerint befolyásolhatja a nemi szervek működését. És végül ne feledkezzünk meg a vakcinában lévő 5 mikrogramm higanytartalmú thiomersalról sem.

 

A sertésinfluenza vírusa a légutakon keresztül fertőz

 

Az említett adalékanyagok közül egyikről sem tud sem a PEI, sem a gyártók tisztességes, placébóval ellenőrzött kettős vak klinikai teszteket felmutatni.

 

Löwer professzor eredetileg azt a megbízást kapta a Német Szövetségi Egészségügyi Minisztériumtól, hogy semleges, objektív és szigorú őre legyen az oltóanyagoknak. A fentiek ismeretében lehet-e szó ilyesmiről? Jól megérdemelt nyugdíjazásakor valószínűleg ő sem fog rosszabbul járni, mint kollégája, Kurth úr, aki korábban a Szövetségi Járványügyi Hatóság (RKI) főnöke volt, ma a Schering Alapítvány tanácsosa – ezzel a Bayer gyógyszergyár egyik legfontosabb lobbistájává lépett elő. Említhetnénk másik kollégáját, Schmitt urat is, aki korábban az Állandó Oltásügyi Bizottság (STIKO) elnökeként funkcionált, most pedig az oltóanyagrészleget vezeti a Novartis cégnél.

 

A PEI már korábban hiteltelenné vált. A német Bundesgesundheitsblatt 2002/4. száma például 16 halálesetet említ. A diagnózis 7 esetben „hirtelen bölcsőhalál” (SIDS). 9 esetben a gyermekeket néhány nappal haláluk előtt oltották be hat betegség elleni kombinált vakcinával, egy gyermek pedig öt betegség elleni kombinált oltást kapott a halála előtt. 2 esetben hepatitisz-B ellen oltottak. A szakértői vélemények szerint „nem valószínű”, hogy a halált ezekben az esetekben a vakcina okozta volna, noha a gyermekek az oltásig egészségesek voltak. A PEI és az EMEA közleménye: „A hexavalens vakcinákkal történt oltás és a halálesetek között nincs összefüggés. Az Európai Gyógyszer-felügyeleti Hatóság a vakcinák változatlan alkalmazását javasolja.” Több tucat további esetben, amelyekben a gyermekeket felboncolták, nem ismerték el a halálesetek és az oltások összefüggését.

 

A Transparency International a Robert Koch Intézet ellen nyomoz – Megrendült a bizalom egy birodalommal szemben

A Robert Koch Intézetnek mostanáig abszolút szabadon joga volt eldönteni, hogy Németországban milyen oltásokat adjanak be és milyen betegségek ellen oltsanak. E grémium felett valódi ellenőrzést senki sem gyakorol. Nincs átláthatóság, és a lehetséges politikai érdekösszefonódások aláássák a szavahihetőséget, az aktuális esetben pedig táplálják annak gyanúját, hogy a gyógyszeripar a H1N1-influenzahullámot sertésinfluenza-pandémiaként akarja eladni a közvéleménynek. A jelenlegi mechanizmusok, amelyek az Állandó Oltásügyi Bizottság (STIKO) függetlenségét lennének hivatottak biztosítani, különös tekintettel az érdekösszefonódások kiderítésére, nem kielégítőek. Kritizálható továbbá az a tény, hogy a STIKO üzleti szabályzatának megfelelően a döntéshozó értekezletekről készített jegyzőkönyvek nem nyilvánosak.

 

2008 augusztusa óta a STIKO tagjai a Transparency International németországi szervezetének éveken át tartó sürgetésére a STIKO hivatalos weboldalán nyilvánosságra hozták a velük kapcsolatos potenciális érdekösszefonódásokat.

 

A német nyelvű „Forum Impfen” honlapon nem található utalás, milyen összegekről lehet szó. „A STIKO tagjainak saját bevallása szerint a jelenlegi 16 tag többségét többé-kevésbé intenzív kapcsolat, sőt fizetett tevékenység fűzi a legfontosabb oltóanyaggyártókhoz” – állítja Spelsberg úr. A „Kanyaró és Bárányhimlő Munkacsoportot” a GlaxoSmithKline és a Sanofi gyárak finanszírozzák. A „Meningococcus Munkacsoportot” a Baxter és a Novartis szponzorálja, de a STIKO-tagok szinte minden nagyobb gyógyszergyártól kapnak jövedelmet. (www.rki.de)

 

Az Arzneimitteltelegramm a STIKO leváltását követeli a HPV-oltással kapcsolatos félretájékoztatása miatt

Már tavalyelőtt megrendült a Robert Koch Intézet oltásügyi grémiumába vetett bizalom, amikor egy tudományosan kellőképpen nem vizsgált, méhnyakrák elleni oltást elhamarkodottan engedélyezett. Az Arzneimitteltele­ gramm nevű patikai lap hanyagsággal vádolja a STIKO-t a papilloma vírusok elleni oltás ajánlását illetően. A lap írói szerint felmerül a kérdés, hogy egy grémium, amely szemmel láthatólag nem képes korrekt számításokat végezni, miként adhat orvosinak tekinthető ajánlásokat. A STIKO megmondja a németeknek, mi ellen oltassák be magukat. Hogy ebbéli tevékenységében körültekintően járna el, azt az Arzneimitteltelegramm nevű újság 2009. júliusi száma kétségbe vonja. A Német Klinikák, Orvosok és Betegbiztosítók Szövetsége (GBA) felkérte a STIKO-t, hogy ajánlását gondolja át, miután 13 kutató ezzel kapcsolatos kritikájának adott hangot.

 

A STIKO erre adott válasza a GBA szerint ellentmondásos és kétségbe vonható következtetéseket tartalmaz. A bizottság nem említette, hogy 2007-ben hamisan állította, hogy az általa ajánlott oltóanyag 92,5%-ban minden HPV-törzs ellen véd. Valójában az oltás csupán a HPV 16-os és 18-as típusa ellen véd. Ezen kívül a bizottság olyan tényekre hivatkozik, amelyek főképp saját szempontjából tűnnek hasznosnak. A STIKO július végére ígért újabb állásfoglalást a HPV elleni oltást illetően. Szóvivőjén keresztül azonban azt üzente, előreláthatólag nem fog eltérni az eddigi ajánlásoktól. Pedig az oltási ajánlásoknak is tudományosan alátámasztottnak és ellenőrizhetőnek kell lenniük, ezért az Arznei­ mitteltelegramm című gyógyszerész-folyóirat azt követeli, hogy a STIKO jelenlegi személyi összetételén változtassanak.

 

Tervezett pandémia?

Vajon honnan tudta a Tamiflu gyártásával a Roche cég által megbízott japán Chugai-Pharmeceutical már 2008 márciusában, hogy: „2009-ben a Tamiflu forgalmának 531%-os növekedésével számolunk...!” (www.chugai-pharm.com)

 

Egyre több intézmény óvatos: A Német Orvoskamara a sertésinfluenza elleni oltással kapcsolatban hangoztatta kritikáját

A tervezett sertésinfluenza elleni tömeges oltással kapcsolatos kritika egyre hangosabb. Már a Német Szövetségi Orvoskamara is az oltás ellen fordult. Főképp a gyógyszeripari lobbi befolyását kritizálták. Az orvoskamara szerint fennáll annak a gyanúja, hogy a sertésinfluenza „ismét a gyógyszeripari ágazat érdekeit szolgálja ki lobbistái segítségével”. (www.world-in-action.de)

 

Feltételezhetően nem lesz nagy kereslet a védőoltás iránt, legalábbis erre számít a Német Orvoskamara alelnöke, Frank Ulrich Montgomery. 

 

Franciaország és az USA kezdik elajándékozni az oltóanyagot

A két ország a felhalmozott nagy mennyiségű oltóanyag egy részét a szegényebb országoknak óhajtja adományozni a WHO-n keresztül, készleteinek mintegy 10%-át. Más országok is csatlakozni kívánnak hozzájuk. Talán az első eufória hatására túl sokat rendeltek, most pedig ülnek a felhalmozott készleteiken?

 

Az RKI enyhített a járvány elnevezésén

A sertésinfluenzát mostantól már csak „új típusú influenzának” nevezik. Miután a világ a lehető legrosszabb forgatókönyvre számított, és a megrendeléseket már leadták az oltóanyaggyártóknak, talán itt az ideje a vészjósló néven kissé enyhíteni.

 

A R. Koch Intézet szerint a szezonális influenza elleni oltás most már fontosabb, mint az „új típusú influenza” elleni vakcináció. (www.riki.de)

 

Mit tehetünk?

Az ilyen, nagy horderejű ügyekben a döntéshozatal megköveteli az átláthatóságot, és kizárja az érdekképviselők általi manipulációt. Nem engedhetjük meg magunknak a tudományos döntéshozók és a gyógyszergyártók közötti összefonódást. A döntéshozó és ellenőrző szervek finanszírozását az államnak kell viselnie, és nem szabad az eddigi gyakorlatnak megfelelően a gyógyszergyáraknak átengedni. A kiegészítő jövedelmezések listája az RKI-nál és a PEI-nél igen hosszú, ezért az érintetteket haladéktalanul le kellene cserélni, mivel a jelenlegi helyzetben képtelenek ellátni feladatukat, függetlennek és elfogulatlannak maradni.

 

A sertésinfluenza tünetei

 

A várandós nőket és a gyermekeket hatékonyabban meg kell védenünk a kellőképpen nem tesztelt gyógyszerektől és oltóanyagoktól. A medicina egyik legfőbb elvének, „nil nocere” (nem ártani), érvényesülnie kell. Az olyan pánikkeltés, miszerint mindennek gyorsan kell történnie, különben már késő lehet, a kisgyermekek és a magzatok számára veszélyes és kerülendő. Egyes kutatók úgy viselkednek, mint a vásári kikiáltók. Az oltások lehetséges mellékhatásait, kockázatait és esetlegesen nem kielégítő védőhatásait minden esetben össze kell hasonlítani az alternatívákkal. A betegség enyhe lefolyására való tekintettel komolyan számításba kell venni a természetes gyógymódok alkalmazásának lehetőségét. Az első német beteg halála – aki egyébként egy 180 kg-os láncdohányos nő volt – világossá teszi, hogy az egészséges és természetes életvitel fontosabb minden oltásnál. (Hippokratész szerint az egészség pillérei: a kiegyensúlyozott étrend, a testmozgás, az egészséges alvás, a relaxáció, a szellemi higiéné és a természetes gyógymódok).

 

Következtetések

Ha a tesztet nem fejlesztették volna ki, a sertésinfluenza egészen bizonyosan észrevétlenül lezajlott volna. Elkezdték gyártani az oltóanyagot, a pénzünk pedig pocsékba ment. Micsoda tragédia, ha számításba vesszük, hogy egyszerűen nem vagyunk hajlandók tudomásul venni, hogy naponta 24 000 gyermek hal meg könnyen kezelhető betegségekben (UNICEF). Milyen perverz mindez, ha látjuk, milyen, sokkal égetőbb feladataink lennének, amelyeknek anyagi források hiányában nem tudunk eleget tenni. A jóléti társadalmakban élő emberek nagy anyagi ráfordítással beoltatják magukat, csak hogy 5-7 napi ágynyugalmat megspóroljanak, amelyre pedig nagy szükségük lenne, hogy ismét kitisztuljon a fejük…

 

A cikk eredetileg német nyelven, a Matrix 3000 c. folyóirat 54. 2009. november/decemberi számában jelent meg. A kiadó kérésének megfelelően szó szerinti fordításban, a nevek megjelölésével közöltük. – A szerk.

 

 

Vizsgálat indul „Mr. Influenza” ellen – a WHO is érintett

A holland Albert Osterhaus, a rotterdami Erasmus Egyetem professzora az utóbbi időben Mr. Influenza néven vált ismerté a szakemberek és az újságírók körében. Kiderült, ő a 2009. évi influenzakampány központi személyisége. Nem egy hivatalnok a sok közül, nem egy láncszeme a világméretű gyógyszermaffiának, hanem a WHO, a holland és a brit kormány első számú tanácsadója influenzaügyekben és komoly nyereségre tesz szert a H1N1elleni védőoltásokból.

 

Az angol Science című folyóirat leleplező cikket jelentetett meg Osterhaus professzor személyéről és pénzügyi összefonódásáról a WHO-val és a gyógyszergyárakkal: „Az elmúlt fél évben Hollandiában senki nem kapcsolhatta be úgy a tévét, hogy a híres „vírusvadász”, Osterhaus éppen ne riogatta volna a holland lakosságot a sertésinfluenza pusztító járványával. Az Erasmus Orvosi Központhoz tartozó víruslabor vezetőjének most úgy tűnik, csorba esett a tekintélyén. Alapos a gyanú, hogy azért munkálkodik ilyen aktivitással a járványpánikban, hogy érvényesítse a védőoltásokkal kapcsolatos üzleti érdekeit.” 

 

A Science magazinban megjelent cikk után a holland képviselőház napirendre tűzte Osterhaus és kapcsolatrendszerének kivizsgálását. Kirajzolódni látszik egy több milliárd eurós üzlet az országos járványblöff mögött, amelyből a vezető virológus komolyan részesedett, miközben néhányan meghaltak, sokan lebénultak, mások egyéb egészségügyi károsodásokat szenvedtek a kellően nem tesztelt vakcinák miatt.

 

Albert Osterhaus nem „kis hal”. Az elmúlt húsz évben neve felbukkan valamennyi globális méretű víruspánikkal kapcsolatban. Ő kezdte el hangoztatni a H5N1 vírus okozta madárinfluenza veszélyeit, felhasználva egy hároméves hongkongi gyermek halálát, aki állítólag közvetlen kapcsolatban volt egy madárral. Állította, hogy a madárinfluenza egy új mutációjáról van szó, amely átterjedhet emberekre, és jó előre vizionálva egy soha nem látott világméretű járvány képét, jó pénzért tudományos kísérletekbe kezdett. „Áldásos” tevékenységének eredményeképpen sikerült meggyőzni a holland kormányt, hogy rendelje el több millió csirke lemészárlását. Szerencsére a madárinfluenza fenyegető rémképe nem vált valóra, de ez nem szegte a virológus és a köréhez tartozó más WHO-tanácsadók kedvét, s új pandémiaprogramon kezdtek gondolkozni.

 

Aki keres, talál: 2009 áprilisában rábukkantak egy mexikói kisgyermekre, akinek akut légzőszervi (tüdőgyulladáshoz vezető, lázas) megbetegedését a H1N1 vírusnak tulajdonították. Ez év júniusában dr. Margaret Chan, a WHO igazgatója – a SAGE (a WHO stratégiai tanácsadó testülete) javaslatára – kihirdette a 6-os fokozatú pandémiát. A SAGE tagja Osterhaus is (kulcsszerepet játszik a járványpánik keltésében), de egyúttal elnöke az influenzával foglalkozó magánszervezetnek, az Európai Tudományos Munkacsoportnak is, amely szervezet – saját bevallása szerint – befolyásos véleménnyel rendelkező embereket gyűjtött össze az influenza kutatására, és szoros kapcsolata van a WHO-val, a berlini Robert Koch Intézettel és az amerikai Connecticut Egyetemmel. Munkájukat alapvetően a nagy gyógyszergyártó cégek finanszírozzák, azok, amelyek óriási hasznot húznak a járványveszélyből. A WHO felszólítására ugyanis a kormányoknak kötelező megvenni a védőoltásokat.

 

Egy másik tudós, a brit David Salisbury professzor az Egyesült Királyság Egészségügyi Osztályának képviselőjeként szintén elnököl a WHO H1N1 tanácsadói csoportjában. Eltökélt védője a gyógyszeriparnak, és most azzal vádolják, hogy eltitkolta az összefüggésre utaló bizonyítékokat a védőoltások, az autizmus, valamint a bénulásos és halálos esetek között. Állította, hogy a higanytartalmú thiomersalnak (elsőként a GlaxoSmith­ Kline állított elő thiomersaltartalmú H1N1 oltást Angliában) nincs egészségre ártalmas hatása, holott az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadé­ mia és az Amerikai Közegészségügyi Szolgálat már 1999-ben kezdeményezte ennek a vivőanyagnak a kivonását a védőoltásokból. Ugyancsak a SAGE WHO felé intézett javaslataiból merít hasznot dr. Arnold Monto is, aki fizetett tanácsadója a vakcinagyártó Med­ Immune, Glaxo és ViroPharma cégeknek.

 

Ezt tetézi, hogy a WHO az elmúlt tíz évben költségvetésének fedezetét jelentős részben nem az ENSZ kormányaitól kapja, hanem adományok és pénzügyi támogatás formájában a nagy gyógyszergyártó cégektől.

 

A Spiegel német magazinban megjelent interjúban dr. Tom Jefferson, a Cochrane (független tudósokból álló szervezet az influenza tanulmányozására) kutatója élesen bírálta a WHO „privatizációját” és az egészségügy elüzletiesedését. „Van egy-két ember, akik évről évre jóslatokba bocsátkoznak egy világméretű influenzajárvány veszélyét illetően. Szerencsére az utóbbi években ezek egyike sem vált valóra, de ezek a szakemberek még mindig hivatalban vannak, és gy  ártják baljós előrejelzéseiket.

 

A WHO, a közegészségügyi hivatalok, a virológusok és a gyógyszergyárak egy jól működő mechanizmust építettek a mindig küszöbön álló világjárvány köré. Ebben rengeteg pénzről, intézmények összefonódásáról, korrupcióról, karrierről van szó. Semmi nem kell hozzá, csak egy kis vírusmutálódás, és már működésbe is lendül a gépezet”. (Megjegyzendő, hogy a Washington Post december 8-i számában szakértők úgy nyilatkoztak a H1N1-ről, mint az utóbbi évek leggyengébb lefolyású járványáról.)

 

Miután egyre több helyen rántják le a leplet a H1N1 keltette hisztériakampányról, Igor Barinow, az Orosz Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke vizsgálatot kezdeményezett a gyógyszer-spekulációk és a korrupció ellen. „Súlyos korrupciós vádak merültek fel a WHO-val szemben. Halaszthatatlanul szükség van egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására.” – jelentette ki Barinow. 

 

F. William Engdahl

(http://marketoracle.co.uk/Article 15655.html)

Ingfried Hobert
XVI. évfolyam 1. szám

Címkék: H1N1, oltások, sertésinfluenza

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.