Betegségek A-tól Z-ig

Sérülés után

Ápoljuk helyesen a sebet!

Azért, hogy a sérülések, műtétek vagy besugárzás utáni sebek jól gyógyuljanak, és ne alakuljon ki belőlük zavaró mező, mi magunk is sokat tehetünk. A gyógyulási fázistól függően alkalmasak erre a masszázsok, a speciális krémek vagy a Bach-virágterápia, de az akupunktúra vagy a neurálterápia is. Ezekkel a viszonylag egyszerű módszerekkel jól támogathatjuk az öngyógyulást.


 

A hegekről az a hír járja, hogy testi problémákat idézhetnek elő. Miért válhat belőlük zavaró mező? A heg területén a szövetek vérellátása rosszabb, ami negatív hatást gyakorol az ezt a területet ellátó idegekre. Idővel a zavar áttevődik a gerincvelőre, ahonnan a szóban forgó idegek erednek, innen pedig valamennyi olyan szervre, amely ezen az idegen át kapcsolódik a gerincvelőhöz. Mechanikai úton a megvastagodott hegszövet ugyancsak zavarhatja a körülötte fekvő idegvégződéseket. Bizonyos körülmények között ez a túlingerlés idővel a legkülönfélébb tüneteket válthatja ki. Az alvászavarokon és a fájdalmon kívül ide számítanak még a szervműködési zavarok vagy a gerinc és az ízületek blokkja. Ha ilyen zavarok újra meg újra kialakulnak az ízületeknél, a terapeutának tanácsos valamilyen nagyobb hegre gyanakodnia, például a vakbélműtét, epehólyagműtét vagy alhasi operáció miatt kialakult sebre. De a hegek érzékennyé tehetik a meridiánokat is, amelyek mentén a hagyományos kínai orvoslás szerint az életenergia áramlik.

 

Az ilyen zavarok célzott kezelése mindenképpen szakemberre tartozik. A heg okozta zavar felszámolásának legismertebb technikája a Huneke-féle neurálterápia, amelynek során helyi érzéstelenítőszert fecskendeznek a hegbe. De bevált a tűakupunktúra vagy még inkább a Radloff-féle akupunktúrás masszázs is. Ezen kívül léteznek olyan hegkezelő módszerek, amelyeket mindenki maga végezhet el.

 

 

A sérült szövet három szakaszban gyógyul

A szövetek gyógyulása alapvetően három lépésben történik meg. Ennek megfelelően kell megválasztani az ápolást és a terápiát is.

 

Még a kisebb sebek is zavaró mezőkké válhatnak idővel. A kellő időben megkezdett hegkezeléssel ezek a problémák megelőzhetők

 

• Tisztulási és gyulladási fázis: a sérülést vagy operációt követően először a véralvadás aktivizálódik, és makrofágok, illetve granulociták vándorolnak oda, hogy megtisztítsák a sebet és semlegesítsék a baktériumokat. A szövet még nagyon érzékeny, és fennáll a fertőzés veszélye, ha gennyes részek találhatók a sebben. Figyeljünk az olyan tipikus jelekre, mint a seb felmelegedése, duzzadás, fájdalom és esetleges láz. Ha ilyesmi lép fel, azonnal orvoshoz kell fordulni!

 

• Granulációs fázis: a test új kötőszövetet képez. Erek alakulnak ki a sebnél, és a szövethiány lassan pótlódik. A bőrsejtek elvándorolnak az átmeneti kötőszövet fölé, és zárják a hiányt. Ebben a szakaszban a szövet hajlamos a túlérzékenységre, ingerlékeny és piros. Ilyenkor segít, ha a seb környékét hideg vizes borogatással vagy Kneipp-féle rövid hideg vizes beavatkozásokkal kezeljük, méghozzá naponta többször (esetleg kétóránként), fél-egy percig. Jól bevált a felület hideg vízzel való letusolása. A hideg többnyire néhány nap alatt megnyugtatja az érzékeny felületet. A hidegterápiára a jégkockával töltött zsák nem alkalmas, mert a túl erős hideg rossz hatással van az anyagcserére.

 

• Hegképződés: a sérülést követő 4-5 hét múlva a kezdetben nagy mennyiségben képződő erek visszahúzódnak, az eredetileg piros heg fehérré változik. Ez a hegszövet pótszövet, és elsősorban stabilitást ad a sérült területnek. A kötőszöveti rostok nem felelnek meg az eredeti állapotnak, és idővel hajlamosak megrövidülni. Sok esetben a szervezet nem áll meg a kezdeti szövetpótlásnál, hanem fölösleges szöveteket is képez (vadhús). Az évek folyamán a hegek vérellátása romlik, amiért is zavaró mezővé válhatnak.

 

Az időben elkezdett hegápolás megakadályozza a zavaró mező kialakulását

A következetes hegápolás megelőzheti a problémák jelentkezését. A heg ápolása

 

• megakadályozza, hogy a hegszövet sérülés vagy műtét után túlzottan megkeményedjen,

 

A heges terület rendszeres masszírozása fogkefével még a régebbi hegeket is újra puhává teszi

 

• javítja a maradandó hegek látványát,

 

• puhábbá teszi a heget, ezzel megakadályozza, hogy mechanikai fogyatékosságok alakuljanak ki (néha az érzékenységi zavarokon is sikerül segíteni),

 

• megakadályozza, hogy a heg zavaró mezővé fejlődjön.

 

Közvetlenül miután a seb bezárult, azaz eljutott a sebgyógyulás első szakaszának végére vagy a második elejére, alkalmazhatjuk a dr. Bach-féle Rescue-krémet. Az antropozófikus sebkenőcsök is jól beváltak ebben a szakaszban. A krémet vagy kenőcsöt azonban ne kenjük közvetlenül a nyílt sebre addig, amíg a terapeuta ezt nem engedélyezi. Fennáll ugyanis a fertőzésveszély, mivel nem minden kenőcs alkalmas sebkezelésre.

 

Mivel nincs olyan betegség, amelyben kisebb-nagyobb mértékben ne részesülne a psziché, ilyenkor nagyon hasznos lehet a Bach-virágterápia. Főként olyan esetekben, amikor a seb kialakulása érzelmi traumát is jelent. A Bach-virágok belső alkalmazásához a következő keverékek javasolhatók:

 

• hegek általában: ernyős madártej, diófa,

 

• a heg megrövidülése: apróbojtorján, vadgesztenyerügy,

 

• összenövések: katángkóró, vörös vadgesztenye.

 

Egyéni érzelmi zavarok esetén további, speciálisan kiválasztott Bach-virágok jöhetnek számításba.

 

Elektromos fogkefével serkenthetjük a vérellátást

Ha a seb jól begyógyult, azaz a sebgyógyulás harmadik szakaszában a heg területét hetente egyszer könnyedén masszírozzuk meg. Erre kiválóan alkalmas az elektromos fogkefe. Köröző mozdulatokkal vezessük végig a hegen. A vibráció javítja a vérellátást a mechanikus ingernek köszönhetően, és stimulálja az idegeket a heg területén. Alternatív megoldásként a masszázst kézzel is elvégezhetjük egy kisebb kefe használatával.

 

A hegek érzékennyé tehetik a meridiánokat is, amelyek mentén a hagyományos kínai orvoslás szerint az életenergia áramlik

 

Természetesen a hegmasszázst öregebb hegeknél is el lehet végezni, méghozzá kezdetben naponta. Mellette hegzselét is használhatunk, valamint bioelektronikus krémeket. Ez utóbbiakban olyan ionok találhatók (kálium, kalcium, nátrium), amelyek megnövelik a bőr elektromos áramlását, és ezzel tartósan javítják a vérellátást. Ennek köszönhetően régebbi hegeknél is elérhető, hogy megpuhuljanak. A krémezés különösen ajánlható olyan nagyon érzékeny hegeknél, amelyeknél a beteg nem viseli el az injekciózást, az akupunktúrát vagy a masszírozást.

 

Egyeseknél a hegszövet egyszerűen hajlamos a megkeményedésre. Ez alkati adottság, ezért a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni. Aki a hajlamot akarja kezelni, annak a klasszikus homeopátiához tanácsos fordulnia. Kiegészítésként javasolható a célzott kezelés Bach-virágokkal, amely pozitívan befolyásolja az alkati adottságból fakadó okot.

 

 

A sugárzás okozta sebek is újra megpuhulnak

A sugárzás általában hasonló folyamatokat idéz elő a szervezetben, mint a sebesülés. A besugárzás területén a szöveteket szétroncsolja a röntgensugár, ezért itt is le kell játszódnia a regenerálódásnak. Ehhez jön még, hogy a sugárzás a vér- és nyirokerekre is hatással van. A szövet amúgy is hajlamos a megkeményedésre. Az ilyen besugárzási következmények azonban hatékonyan megelőzhetők óvatos hegmasszázzsal és az ezt követő bekrémezéssel. Ha ezen túlmenően nyiroködéma is fennáll, akkor kézi nyirokdrenázzsal kell rajta segíteni. Ez természetesen olyan esetekben is szükséges lehet, amikor a terapeuta például neurálterápiával vagy akupunktúrával, célzottan kezeli a heget. Ha azonban komplex zavarok állnak fenn, például alvászavarok, fájdalom vagy lokális problémák a seben magán, akkor célzott kezelés javasolható hagyományos kínai orvoslással vagy Radloff-féle akupunktúra-masszázzsal, mivel ezek segítségével pozitívan befolyásolható a szervezet. Az utókezelést azután mindenki maga végezheti. 

- vörös -
XIV. évfolyam 7. szám

Címkék: öngyógyítás, seb, sebápolás

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.