Betegségek A-tól Z-ig

Siccaszindróma

A szemszárazság komoly dolog

Míg a szárazszem-szindrómát 40 évvel ezelőtt alig ismerték, ma szinte minden harmadik páciens ezzel a panasszal fordul a szemorvoshoz. A modern életvitel és munkahelyi körülmények, illetve az átlagos életkor növekedése miatt gyakoribbak a betegségek. Olykor a problémák könnyen orvosolhatók, de előfordul, hogy a panasz hátterében komoly szervi megbetegedés áll. A sikeres terápia kulcsa tehát több puszta tüneti kezelésnél.


 

A szárazszem-, másik nevén sicca- (ejtsd: szikka) szindróma a szemgolyón elterülő könnyréteget érintő betegség összefoglaló neve. A panasz a szembe jutott homokszem érzésétől az égő, csípő fájdalomig terjed, előfordulhat hirtelen könnyezés, látásromlás (elmosódott kép, a szemek kifáradása olvasáskor), egészen a rossz pszichés közérzetig.

 

Panaszok siccaszindrómában

• Égő érzet.

• A szem és/vagy a szemhéj viszketése.

• Szárazság érzése a szemben vagy a szemhéjon.

• Idegen test érzete (mintha homokszem ment volna a szembe).

• Vörös szemcseppek.

• A szemek fáradtsága.

• Fényérzékenység.

• Fokozott könnyfolyás külső hatásra (szél, hideg, erős napfény).

• Fájdalom pislogáskor.

• Nyomásérzés a szemben.

• A szemgolyó fájdalma, ha megérintjük a felső szemhéjat.

• Hirtelen nyilalló, szúró fájdalom.

• Fájdalom a szem mögött.

• "Érzi a szemét" a beteg.

• Nem viseli el a kontaktlencsét.

• Olvasás közben elmosódott látás.

• Nem tudja kinyitni a szemét ("mintha ráragadt volna a szemhéj a szemgolyóra", főként éjjel).

• A szemhéj duzzanata.

• Összeragadt, kérges váladékot termelő szemhéjak.

 

A jelenleg kapható könnypótló folyadékok nem mindenkinél hatásosak

 

A sajnos gyakran bagatell panaszként értelmezett jelenség problémás mivolta néhány ellentmondásban rejlik. Ugyanis sok érintett inkább folyamatos könnyfolyásra panaszkodik, mintha a szeme állandóan vízben állna. Ráadásul a szubjektív panasz nem áll arányban a vizsgálat során megállapítható lelettel. Ennek magyarázata, hogy a szemet borító szaruhártya nagyon érzékeny, és erős fájdalmat, irritációt okozhat. Előfordul, hogy ilyenkor a szemcseppek vajmi keveset használnak. Mindezek és az a tény, hogy a szakorvosnak egyre kevesebb ideje marad a betegre, sok páciensben csalódást, bizalomvesztést okoz. Az érintetteknek tehát tisztában kell lenniük azzal, hogy e sokrétű és idült megbetegedés kezelése meglehetősen nehéz, és mindkét féltől nagy türelmet igényel.

 

A szem nedvességét három réteg tartja fenn

A könnyfilm java részét az alsó szemhéj alatt elhelyezkedő könnymirigyek termelik. A könny innen a szemgolyó külső felületére kerül, egyenletes eloszlását, szétterülését a rendszeres pislogás biztosítja. Egészséges állapotban ez a vékony folyadékfilm legfeljebb 20 másodpercig stabil marad. Ezután az egyenletes réteg valahol "felszakad", de ekkorra újabb pislogás biztosítja az újabb filmréteg szétterülését. A könnyfilm három rétegből áll:

 

• A nyálkaréteg közvetlenül a szaruhártyán kisimítja a kisebb egyenetlenségeket, és természetes sorompóként szolgál a kórokozókkal szemben.

• A középső, vizes réteg az egész folyadékfilm kb. 90 százalékát alkotja, és különféle tápanyagokat is tartalmaz: sókat, immunitást biztosító antitesteket, amelyek szemünket megvédik a fertőzésektől.

• A legkülső lipidréteg gondoskodik a könnyfilm stabilitásáról, valamint arról, hogy a folyadék ne párologjon el idő előtt.

 

A lipidréteghez szükséges zsírt a szemhéjak alatt elhelyezkedő Meibom-féle mirigyek termelik, és ez a vékony lipidréteg minden egyes pislogással szétterül a szemgolyón. Hormonális zavarok vagy a Meibom-mirigyek működési zavarai (pl. a szemhéj peremének gyulladása) miatt megváltozhat a lipidréteg összetétele, ami szemszárazságot okozhat.

 

 

A szemvidítófű, ha édesköménynyel együtt használjuk, hatékonyan enyhíti a szemirritációt

 

Az immunrendszer fontos szerepe

A könnyfilm és a szemet körülölelő nyálkahártya (kötőszövet) nem csupán a szem nedvesítését szolgálják, hanem a nyálkahártyákhoz asszociált immunrendszer részét alkotják. Hasonló formában más nyálkahártyákon is megtalálhatjuk, főként a belekben. Az ott lévő fiatal, immunkompetens vérsejtek (limfociták) "megtanulnak" bizonyos immunreakciókat, amelyeket később a nyálkahártyákon (pl. a szemek felületén) képesek kifejteni. Éppen ezért feltételezik, hogy a szemszárazság kialakulásában az immunrendszer működési zavara játszhat fontos szerepet.

 

Ha az érzékeny könnyfilm összetétele szenved zavart, akkor nem képes a szem felületét kellőképpen nedvesen tartani. A film állandóan felszakad, és a szaruhártya felületén száraz területek alakulnak ki. A szárazság a szemfelület érzékeny sejtjeit irritálja, és a szaruhártyán apró, szabad szemmel nem látható sérülések alakulnak ki. Korlátozódik a szaruhártya oxigénellátása is, ezért a kötőszövet erei igyekeznek átvenni ezt a feladatot, de ehhez ki kell tágulniuk: a szem vörössé válik. Ezen kívül természetesen csökken a szem természetes immunitása is, ezért könnyebben lép fel kötőhártya-gyulladás.

 

A külső tényezők könnyen megszüntethetők

A szemszárazság kiváltó okai sokfélék lehetnek. E kórkép sokrétűsége miatt a kórtörténetet nagyon alaposan kell felvenni. Bizonyos külső tényezők, a túl kevés folyadék ivása vagy bizonyos kozmetikumok használata, száraz szobalevegő, könnyen és gyorsan megszüntethetők, ellenben a krónikus betegségek miatt kialakuló szemszárazság már nehezebb feladat és hosszas kezelést igényel. A diagnózis könnyedén megállapítható szemészeti réslámpa segítségével, mérhető a könnyfilm mennyisége (Schirmer-teszt), vagy megfestik a szem felületét.

 

Az akadémikus orvoslás terápiája jelenleg lokális jellegű, és gyógyszertárban vásárolható műkönny becseppentéséből áll, tehát tüneti kezelésről van szó. A vizsgálat eredményétől függően a szemorvos a panasznak megfelelő cseppet, gélt, krémet ír fel. Számos vegyi összetételű változat létezik, azonban a természetes könny fizikális tulajdonságai annyira összetettek, hogy nem könnyű az eredetit mesterségesen utánozni. A jelenleg kapható könnypótló folyadékok egyelőre igen távol állnak attól, hogy elérjék e célt. Nem mindenkinél egyformán hatásosak, és nem is mindenkinek a szeme tolerálja jól ezeket. Éppen ezért gyakran több készítményt ki kell próbálni. Az ajánlott készítményt általában naponta 2-3-szor kell becseppenteni, azonban a cseppentés gyakoriságát a panasztól függően növelni is lehet.

 

 

A szárazszem-szindróma gyakran társul más egészségügyi problémákkal, pl. bélpanasszal
Tartózkodni kell az élvezeti szerektől

 

A valódi könnyek összetétele nem utánozható Sok szárazszem-szindrómában szenvedő páciensnél a legfelső lipidréteg károsodott. E párolgást gátló zsírréteg beépítése a műkönnybe nehéz feladat. Napjainkban liposzómákkal próbálkoznak. Léteznek olyan spray-k, amelyeket a szemhéjra kell felvinni, ez egyelőre jó alternatívának tűnik.

 

Kísérleteznek továbbá gyulladásgátló és hormonpótló cseppekkel (férfi nemi hormonok). Reményt keltő, de nagyon költséges terápia lehet az egyelőre klinikai kísérletek keretei között végzett kezelés a beteg saját vérszérumából készített szemcseppekkel. A vérszérum a természetes könny számos pozitív tulajdonságával rendelkezik.

 

Az antropozófikus orvoslás ismer néhány olyan szemcseppet, -gélt, és -kenőcsöt, amelyek a szemek helyi kezelésére használhatók.

 

Ezeket a panasz alapján rendelik a betegeknek, naponta 3-6 alkalommal (rövid ideig akár óránként) alkalmazzák:

 

• Euphrasia szemcseppek (szemvidítófű): a szem fáradtsága, fokozott könnyfolyás, viszketés és pirosság esetére.

• Mercurialis szemcseppek: a Meibom-féle mirigyek működésének serkentésére, ha a szemhéj gyulladt.

• Chelidonium szemcseppek (vérehulló fecskefű): a könnyfolyadék termelődésének serkentésére, a szemek kifáradása esetén.

• Cineraria maritima D3 szemcseppek: általában szemszárazságra, a szaruhártya irritációjára.

 

Sokan a beteg panaszait „lelki eredetűnek” tartják

 

Általános nyugtatásra a fentieken kívül segít naponta háromszor adagolva a Calendula D4 (körömvirág) szemcsepp. Ha ezek hatására néhány napon belül nem jelentkezik javulás, feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni.

 

A szemvidítófű és az édeskömény megnyugtatja az irritált szemet

Létezik továbbá számos recept szemfürdőhöz, borogatáshoz, amelyek fontos alkotórésze az Euphrasia (szemvidítófű). Ha édesköménnyel együtt használják, nagyon hatékonyan enyhíti a szemirritációt. Ajánlatos tartózkodni a kamilla rendszeres használatától, mert allergiás reakciókat válthat ki. A következő recepteket meleg, hideg borogatáshoz vagy gőzöléshez használhatjuk (szükség esetén naponta 1-2 alkalommal):

 

• 50 g szárított szemvidítófüvet fél liter vízben 15 percig főzünk, majd leszűrjük.

• 1/2-1 evőkanál frissen zúzott (!) édesköménymagot szintén fél liter vízzel 10-15 percig főzünk, majd leszűrjük (= édesköménytea).

• Cseppentsünk 10 csepp, 20%-os szemvidítófű-tinktúrát az édesköményteába.

• 10 g kamillavirágot, 10 g szárított, sötétpiros rózsalevelet, 10 g frissen zúzott édesköménymagot, 10 g szemvidítófüvet keverjünk össze. A keveréket öntsük le lobogó forró vízzel, majd 10 perc múlva szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.

 

 

A szemszárazságban szenvedőknek gyakran bélpanaszaik vannak

A szemészeti praxisban gyakran tapasztalható, hogy a szárazszem-szindróma sokszor társul más egészségügyi problémákkal. Feltűnően gyakori az élelmiszer-intolerancia, a bélpanasz, székelési zavarok, puffadás. A gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran már fiatalkorban társulnak siccaszindrómával.

 

Ezen összefüggések alapja a nyálkahártyákhoz asszociált immunrendszer zavara a belekben, ami távoli hatásként a szem nyálkahártyáin gyulladást és szemszárazságot idéz elő. A modern táplálkozási szokások (gyorsbüfék, gyorséttermek, túl sok cukor, túl sok finomliszt, tartósítószerek, színezékek, adalékok) kedveznek a belekben a káros baktériumok vagy akár a bélgombák elszaporodásának. A siccaszindrómás betegek túlnyomó részénél ez a problematika megfigyelhető. Ráadásul a helytelen táplálkozási szokások miatt a szövetek elsavasodnak, ez szintén nagyon jellemző a szemszárazságban szenvedőkre.

 

Böjtölés hatására a szimptómák megszűnnek

A külső kezelések mellett fontos lehet a böjtölés is, mivel megfigyelhető, hogy a táplálékmegvonás hatására még a nagyon erős tünetek is szinte teljesen megszűnnek – ez szintén a bélbetegségre utal. A következő étkezési tanácsok betartásával szintén enyhíthetők a szimptómák:

 

• Természetes, ballasztanyagokban gazdag, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend (lúgosító hatású étrend).

 

A külső kezelések mellett fontos lehet a böjtölés, valamint a sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend

 

• A savasító hatású élelmiszerek (hús, felvágottak, pörkölt élelmiszerek, kávé, cukor, finomlisztből készült ételek) kerülése.

 

• Omega-3 zsírsavak fogyasztása: hetente legalább 2 alkalommal hal és nagy biológiai értékű növényi olajok (len-, repce- vagy kenderolaj). Ezek fékezik a gyulladást, és elfolyósítják a Meibom-mirigyek által termelt váladékot.

 

• Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására: kb. 2 liter ásványvíz, gyógytea vagy hígított gyümölcslé naponta.

 

• Tartózkodni kell az élvezeti szerektől (alkohol, kávé, fekete tea, nikotin).

 

A szemszárazságban szenvedők betegségüket általában súlyos csapásként élik meg. Sok esetben a részben aggasztóan erős szimptómák és a konvencionális orvosi terápiák nem kielégítő hatékonysága az oka annak, hogy sokan a beteg panaszait "lelki eredetűnek" tartják. A pszichés zavarok különösen az immunrendszer működési zavaraival párhuzamosan állhatnak fenn, ezért természetesen ezt a lehetőséget sem szabad teljesen kizárni. A terápia azonban nem fejeződhet be a helyi kezelésnél, hanem a rejtett, általános kórokokra is ki kell terjednie.

 

A siccaszindróma okai

• Képernyőnél végzett munka.
• Sok olvasás.
• Kontaktlencse.
• Klímaberendezések, száraz levegő fűtéskor.
• Környezeti hatások: szél, hőség, hideg, cigarettafüst, kipufogógázok, vegyszerek gőzei.
• Időskor.
• Hormonális zavarok.
• Autoimmun-betegségek (pajzsmirigy, reuma, kollagén betegségek).
• Bőrbetegségek (neurodermatitisz, rosacea).
• Sjögren-szindróma.
• Vese- és csontvelő-átültetés után.
• Cukorbetegség.
• Kemoterápia közben vagy utána.
• Bélbetegségek: Crohn-betegség, colitis ulcerosa, irritábilis bél szindróma.
• Élelmiszer-allergia vagy intolerancia.
• A szemhéjak működési zavara.
• A könnymirigy vagy az elvezető könnyutak fejlődési zavara vagy betegsége.
• Kortizont vagy antibiotikumot tartalmazó cseppekkel végzett kezelés.
• Szemcseppek tartósítószere (benzalkónium-klorid).
• Gyulladásos szembetegségek.
• Kötőhártya-gyulladás és szaruhártyagyulladás közben vagy után.
• A szemhéj (krónikus) gyulladása.
• Kozmetikumok.
• Táplálkozás/kevés folyadék ivása.
• Pszichés hatások.

- dr. ki -
XV. évfolyam 9. szám

Címkék: siccaszindróma, száraz szem szindróma, szem

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.