Betegségek A-tól Z-ig

Sikeres hátterápia: a Dorn-módszer

A német gerincgyógyító eredményesen szabadítja meg embertársait a legsúlyosabb hátfájdalmaktól is. Még a közvetlenül porckorongsérv-operáció előtt álló betegeken is tudott már segíteni. Manapság a gazdálkodó és fűrészüzem-tulajdonos Dieter Dorn módszerét már négy kontinensen ismerik, és egyre több gyógyító és páciens esküszik rá.  


 

A Dorn-kezelés kezdetben gyors öngyógyító módszerként terjedt a családban és a barátok között. Ma már viszont mind több gyógyító alkalmazza, és a hagyományos orvoslás hívei, illetve az ortopéd orvosok is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak iránta. A módszert Dieter Dorn lakóhelyének egyik szomszédos falvában tanulta egy idős paraszt bácsitól, aki derékfájdalmait kúrálta ilyen módon, amikor az orvos injekciói nem segítettek. Dorn tudni akarta, miért is működik a módszer, de sajnos elkésett: mire megtanulhatta volna, az idős gyógyító meghalt. Így a férfi maga kezdett el kísérletezni. Sikeresen kezelte a feleségét, aki évek óta szenvedett súlyos fejfájásoktól, majd az egyik szomszédját, aki isiásza miatt már alig tudott járni. A híre gyorsan elterjedt, és egyre többen keresték fel segítségért. Dorn bevallja, akkoriban még semmit nem tudott az anatómiáról, egyszerűen az érzései vezérelték gyógyítás közben. A hályogkovács tájékozatlanságával, ám annak merészségével és eredményességével tevékenykedett.

 

Idővel azonban mind tovább fejlődött a módszere. Manapság megméri a lábak hosszát és korrigálja az elmozdult ízületeket, azaz visszatolja őket eredeti helyükre, legyen szó bár boka-, térd- vagy csípőízületről. Ezzel számos, a túl hosszú vagy túl rövid lábból adódó probléma helyrehozható, és fölöslegessé válhatnak komoly csípőízületi operációk. Az ízület újra a helyén van, a két láb hossza egyenlő, terhelésük újra egyenletes, a test pedig regenerálódhat.

 

A helyretolás trükkje

Ha a gerinc valamelyik csigolyája elmozdul, heves fájdalom lép fel (hexensussz), vagy tartós gerincpanaszok alakulnak ki, amelyeken senki nem tud segíteni. Dieter Dorn minden egyes csigolyát kíméletes módon a helyére tol, miközben a páciens vagy a lábát, vagy a két karját lóbálja, az elcsúszott csigolya elhelyezkedésének magasságától függően. Maguk a porckorongok, amelyekre káros hatással volt a csigolyák elcsúszása, újra elfoglalhatják eredeti helyüket, a porckorongsérv veszélye elhárult. A segítség a nyakon is alkalmazható, ahol finom nyomással tolják helyre a szóban forgó csigolyát. Mindez megtanulható a Dorn-szemináriumokon.

 

Dieter Dorn munka közben: helyreteszi az elcsúszott nyak-, illetve a futópadon a mellkasi csigolyákat

 

Dieter Dorn felismeri, hogyan segíthet a hozzá fordulókon, de azt is tudja, hogy az illető készen áll-e a gyógyulásra, vagy „szüksége van” a fájdalomra. Éppen ezért mindenkit arra tanít, a betegeket csak azzal kezeljék, amelyre az illetők gyógyírt kérnek. Ha valaki a nyakára panaszkodik, azt kell gyógyítani, akkor is, ha a terapeuta egyéb problémákat is felismer. Ha az adott kezelés segít, a következő problémát majd a következő alkalommal vehetik sorra. Csak így őrizhető meg a beteg bizalma, ráadásul úgysem lehet mindent egyszerre meggyógyítani, mert a fájdalom egy másik területen esetleg visszatér.

 

Maga Dorn már régóta nem vállal újabb betegeket, legföljebb a falubelieket kezeli olykor-olykor a hétvégeken. Rendszeresen tart viszont szemináriumokat otthon és külföldön egyaránt, és ezeken a résztvevők begyakorolhatják a módszer kézmozdulatait. Ő maga minden esetben ellenőrzi, valóban helyesen alkalmazzák-e, valóban lemérik-e a két lábat és jól teszik-e helyre az elcsúszott csigolyát. Ám csak kevés embernek sikerül a módszerét teljesen elsajátítania. A lényeg ugyanis nem annyira a puszta technikán, mint a beleérző képességen van. A jelszó tehát: gyakorolni mindaddig, amíg ki nem fejlődik a probléma- és páciensérzékenység. Az is fontos, hogy az illető örömmel dolgozzon, ne csak a pénzért, és akkor valóban sikeres lesz.

 

Nincsen hatás mellékhatás nélkül

A pácienseket vonzzák a Dorn-terápia pozitív „mellékhatásai” is. Előfordulhat ugyanis, hogy miközben helyrejön a gerinc, az illető szívproblémái is megszűnnek, például eltűnnek a szívritmuszavarai. Legyen szó bár az epehólyagról vagy a vesékről, minden egyes szervnek és testrésznek megvan a maga vonatkozási pontja a gerincen. Valamennyi testrészünket idegpályák kötik össze a gerincvelőn át a különböző csigolyákkal. Már egy enyhe nyomás is akár ötven százalékkal ronthatja az ideg munkáját. És létezik egy másik összefüggés is, a meridiánokkal, testünk energiapályáival. A hólyagmeridián például kétoldalt fut le a gerinc mellett a fejünktől a két lábunk aljáig. Aki jól kiismeri magát a hagyományos kínai orvoslásban, az tudja, hogy ezen a meridiánon megtalálható valamennyi testrész hangolási pontja, amelyeken át az akupunktúra vagy akupresszúra keretében hatást gyakorolhatunk az adott szervekre. Nem csoda hát, hogy az elcsúszott csigolyák a szervek rendellenes működését idézhetik elő, és hogy a különféle szervi problémák gyakran hátfájdalom keretében jelentkeznek.

 

Dieter Dorn a módszerét magyarázza.

A csípőízület korrigálása a „kéz a popsin” fogással: ebben a különleges esetben a mozgás kifelé halad, egyébként egyenesen. A térd helyes fogása. A lábfej  korrigálása. A terápia sikerének kulcsa, hogy egyforma hosszú-e a két láb

 

Dieter Dornnak meggyőződése, hogy a betegségek kilencven százaléka összefügg a gerinc állapotával. Így például sok szívbillentyűhiba a 2. mellkasi csigolya elcsúszásával függ össze, míg a 4. mellkasi csigolya elmozdulása az epére van rossz hatással, akár epeköveket is okozhat.

 

A csigolyák és a szervi bajok összefüggései (példák)

1. szklerózis multiplex, májpanaszok 5. mellkasi csigolya;

2. gyomorégés, felfúvódás 6. mellkasi csigolya;

3. hasnyálmirigy 7. mellkasi csigolya;

4. vérszegénység, leukémia 8. mellkasi csigolya;

5. reuma 9. mellkasi csigolya;

6. vese- és bőrproblémák 10. mellkasi csigolya.

 

 

A gerincterápia jóvoltából helyrehozható számos szervi panasz, például epe- és vesebántalmak, máj- és szívproblémák

 

Dieter Dorn szívesen állítja párhuzamba a gerinc „elhasználódását” és a kezet. Testrészeink közül a kezünket használjuk a leggyakrabban, elvben tehát ennek kellene a leghamarabb a kopás tüneteit mutatnia. Ám amíg nem kapunk köszvényt vagy valamilyen hasonló ízületi gyulladást, a kezünk életünk végéig mozgékony marad. Ugyanez vonatkozik a gerincünkre is – feltéve, hogy megfelelően karbantartjuk.

 

 

Hogyan segíthetünk saját magunknak?

Dieter Dorn meggyőződése, hogy a helyretett ízületeket új helyükön rögzíteni kell. Erre szolgálnak a megfelelő gyakorlatok, mivel nemritkán az izmok és a szalagok is kimozdulnak a megfelelő helyükről, és akkor az egyébként már jó pozícióban lévő csigolya vagy ízület is visszacsúszhat eredeti rossz helyzetébe. Ezt segítenek megelőzni a következő gyakorlatok:

 

• Fekvés vagy állás közben a kezünket kulcsoljuk össze a fenekünk körül, ez jót tesz a csípőízületnek.

 

 

 

A páciensek házi feladatot is kapnak, közéjük tartozik, hogy két széktámlára támaszkodva lengessék a lábukat

 

 

• Állás közben az egyik lábunkat hajlítsuk meg térdben, egyik kezünkkel nyomjuk a térdünket, a másikkal a vádlinkat, és közben nyújtsuk meg a lábunkat – így a térdízület tudni fogja, hol a helye.

 

• A jobbkezesek igyekezzenek minél gyakrabban használni a bal kezüket, a balkezesek pedig a jobbat, az állandó egyoldalú megterhelés ugyanis rossz tartást alakíthat ki. Tehát próbáljuk meg például a vasalót vagy a porszívót a másik kezünkkel használni!

 

  

Aki görcsösen, meggörnyedve ül a számítógép előtt vagy egyoldalú megterhelésnek teszi ki a gerincét kerti munka közben, károsítja a gerincét

 

• A számítógép vagy a tévé előtt ülve nézzünk egyenesen, mert ha tartósan lehajtjuk a fejünket, az károsítja a gerincet.

 

• Mozogjunk sokat! Modern korunkban a gerinc és az ízületek legnagyobb ellensége a kevés mozgás.

 

Hogyan kombinálhatjuk a Dorn-módszert?

A Dorn-terápiát eredetileg nem kombinálják más eljárásokkal. Legföljebb orbáncfűolajjal kenik be a helyrehozandó csigolyákat, ha a gerinc nagyon merev. Kombinálható azonban az eljárás a Rudolf Breuss-féle masszázzsal. Breuss abból indul ki, hogy nincsen tönkrement csigolya: lehet, hogy megsérült, de képes regenerálódni. Olyan ez, mint a szivacs: ha kiszárad, elveszíti rugalmasságát, de ha víz éri, azonnal újra felszívja, és visszanyeri rugalmasságát. Ugyanez a helyzet a porckorongokkal is: ha hozzájutnak a megfelelő nedvességhez, képesek betölteni a feladatukat, azaz szigetelőszerepet játszani az egyes csigolyák között. Ha azonban a gerincet folyamatos terhelés éri – például nagy terhek folyamatos cipelésével –, megnő a porckorongokra nehezedő nyomás. Ha a gerinc elmozdul, a porckorong kicsúszik a csigolyák közül. Ha mindehhez még anyagcserezavarok is járulnak, akkor a porc nem jut megfelelő mennyiségű folyadékhoz, és valóban kiszáradt szivacshoz fog hasonlítani.

 

 

Összefüggés a csigolyák és az idegek között

 

Meghatározott masszázstechnikával azonban az egyes csigolyák elhúzhatók egymástól, pusztán a gerincen szelíden végigsimító kézzel is. A páciens ilyenkor a hasán fekszik, a masszírozó pedig a Dorn-csatlakozások mentén halad a kezével, és ellazítja az izmokat és a szalagokat. Az energetizálást gyakran selyempapírral fokozzák. Utána – a reikihez hasonlóan – sor kerülhet a kézrátételre is. Olykor hangsúlyozzák, hogy a Breuss-masszázs optimális előkészítése a Dorn-terápiának, mivel végrehajtja az energetikai előmunkálatokat. Dorn maga is ajánl hasonló lazító gyakorlatokat terápiája előtt. A beavatkozás után a gerincet és az ízületeket néhány napig kímélni kell, és semmiképpen sem fárasztani gimnasztikával, nyújtásokkal, jógával vagy más módszerekkel. A kivételt csak a már említett, szelíd gyakorlatok jelentik.

 

A Dorn-terápia és a Penzel-féle akupunktúramasszázs

A Dorn-módszer kiegészíthető a Penzel-féle akupunktúramasszázzsal is, amelyhez a hagyományos kínai orvoslásból ismerős akupunktúrás pontokat és meridiánokat használják. Többnyire egy fémrudacskával futnak végig az adott energiapálya mentén, hogy helyreállítsák a test energiájának megzavart áramlását.

 

 

Gyakorlatok a csípő (bal) és láb (jobb) mozgatásával

 

Léteznek módszerek a hegekből eredő zavarok semlegesítésére is. Az akupunktúrás masszázzsal elmulaszthatók például az egyéb kezelésre nem reagáló erős migrénrohamok, amelyeknek kiváltó oka lehet a csigolyák helytelen pozíciója vagy az energiaáramlás zavara. De a fentieken túl arra is lehetőség van, hogy a Dorn-módszert eredményesen kombinálják autoszuggesztióval is.

 

Mikor segít a Dorn-módszer?

Tagadhatatlan a módszer sikeressége a lábhosszúság-különbségek kiegyenlítésénél, az ízületek helyreállításánál és az elcsúszott csigolyák helyretételénél. Dorn beszámolt olyan porckorongsérves pácienséről is, akin úgy tudott segíteni, hogy elkerülhetővé vált az operáció. Ugyancsak ő vélekedik úgy, hogy a csípőízületi műtétek nyolcvan százalékát el lehetne kerülni, ha időben korrigálnák a két láb eltérő hosszúságából adódó egyenlőtlen terheléseket és az ezekből eredő kopásokat. A csípőízület igen könnyen kiugrik a helyéből és a medence enyhén eltolódik. Ezért nemritkán a keresztbe tett lábbal való üldögélés a felelős.

 

  

A kulcscsont pozíciójának helyreállítása is szükséges lehet - Az éppen vizsgált betegnél a két láb hosszúsága között hat centiméteres különbség van!

 

Dieter Dorn szerint módszerével gyakran segíteni lehet a kengyelbe tett lábú gyerekeken, és skoliózis esetén is nagy esélyt lát a gyógyulásra, de csak akkor, ha maga a páciens is meg akar gyógyulni. Ebben az esetben ugyanis a gyógyulási folyamat évekig is eltarthat, és naponta háromszor meg kell ismételni a gyakorlatokat ahhoz, hogy a gerinc új pozíciójában rögzüljön. Ugyanez érvényes a Scheuermann-kórra is: ha az érintett fiatal intenzíven közreműködik a kezelés folyamatában, akkor itt is elérhetők változások.

 

Az olyan eltérő panaszok esetében, mint a pajzsmirigy-működési zavarok, aranyér, szklerózis multiplex, szívbillentyűhibák, májbántalmak, a gyógyulás arra vezethető vissza, hogy összefüggés áll fenn a gerinc és a különféle szervek, illetve testrészek között. Ha a gerinc a helyén van, akkor az ember is önmaga közepén helyezkedik el, és rendben van valamennyi szervének energiaellátása.

-emel-
IX. évfolyam 1. szám

Címkék: Dorn-módszer, hátterápia

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.