Betegségek A-tól Z-ig

Sjögren-szindróma

A száraz nyálkahártyák drámája

  Száraz, viszkető szemek, égő nyelv vagy a gyomornyálkahártya irritációi - banális panaszok, amelyek mindenki életében előfordulnak, de ahogy jönnek, olyan gyorsan szűnnek is. Pedig a jelenségek hátterében reumás megbetegedés is állhat, különösen, ha a panaszok idültté válnak: ez az ún. Sjögren-szindróma. A reumának ez a változata széles körben elterjedt, de gyakran elsiklanak felette vagy rosszul diagnosztizálják. Ugyanis a betegséget kísérő többi tünet, mint a krónikus fáradtság vagy az emésztési panaszok szintén általánosak, és nem egy-egy betegségre jellemzőek.


   

  A reuma szó hallatán a legtöbben ízületi panaszokra, deformálódott ízületekre gondolnak. Valójában sokféle formában megjelenhet a reuma, amely olykor szokatlan helyen jelentkezik.

   

  Ilyen különleges megjelenési formának számít a Sjögren-szindróma is, amelyet a svéd szemész, Hedrik Sjögren (1899-1986) írt le először, ezért róla nevezték el. A felfedező szakorvosi képzettsége már sejteti, hogy ez a betegség legtöbbször szempanaszokat okoz. A tünet lényege, hogy a szemek állandóan szárazak. A betegség érintheti azonban a száj, a garat és a gyomor nyálkahártyáját is.

   

  A tünetek hátterében a nyálkát termelő mirigyek működési zavara áll: a mirigyekbe fehérvérsejtek kerülnek, ahol antitestek termelődését váltják ki, amelyek itt a szervezet szövetei ellen fordulnak. Ez az autoimmun-betegségek lényege. Az utóbbi évtizedek kutatásai igazolták, hogy a reumás formakörbe tartozó betegségek esetében legtöbbször az immunrendszer ilyen "kisiklásai" állnak.

   

  A Sjögren-szindróma esetén az autoimmun-reakciót kiváltó sejtek bizonyos szervfunkciókat zavarnak meg: a szemekben elapad a könnytermelés, a szájüregben és a garatban nem termelődik elegendő nyál, egyes esetekben a gyomor nyálkatermelése is zavart szenved. A tünetek a kellemetlenségtől az erős, kínzó gyötrelmekig terjedhetnek és kezelést igényelnek.

   

  A száraz szem viszket és hamar elfárad, ráadásul az illetőnek folyamatosan olyan érzése van, mintha idegen test került volna a szemhéja alá. A kiszáradt szaruhártya hatására a szem fényérzékennyé is válik. A csökkent nyáltermelődés jelentős mértékben megnehezítheti a száraz ételek lenyelését, ugyanakkor megnehezíti a fogprotézisek viselését, ill. fokozza a fogszuvasodást. A páciensek gyakran panaszkodnak a nyelvben érezhető égő érzésre. A nyálkahártya láthatóan piros, irritált.

   

  A súlyos lefolyású eset sem zárható ki

  Időnként a Sjögren-szindróma az ujjak végében tapasztalható vérellátási zavarokkal (Raynaud- szindróma) társul, megfigyelhetők továbbá nem csak e betegségre jellemző általános panaszok is, mint tartós, rendkívüli fáradtság.

   

  Az érintettek 90%-a nő, a legtöbb középkorú. A Sjögren-szindróma általában lassú lefolyású és jóindulatú, de fordulhat súlyosabbra is. Olykor megfigyelhetők a nyirokcsomó duzzanatai is, amelyek ritkán rosszindulatúvá fajulhatnak. A betegség érintheti a tüdőt, a májat és a vesét is, e szervek működési zavarait okozva. Az érintettek gyakran panaszkodnak a reumára jellemző ízületi fájdalmakra és duzzanatokra.

   

  A diagnózis könnyfolyadékból (Schirmer-teszt), speciális szemészeti vizsgálattal (a szaruhártya és a kötőhártya réslámpás vizsgálata), valamint az ajkakból vett szövetminta alapján történik. A vérben kimutatható antitestekkel is megállapítható a Sjögren-szindróma.

   

  A hagyományos terápia általában pusztán tüneti jellegű. A szemszárazság ellen műkönnyet írnak fel, amelyet a nap folyamán többször a szembe kell csepegtetni, hogy ne száradjon ki, ha szükséges, mesterséges folyadékkal a szájnyálkahártyák is nedvesíthetők. Az ízületi gyulladásokat gyulladásgátló gyógyszerekkel (kortizon vagy non-szteroid gyulladásgátlók), a rosszindulatúvá fajult nyirokcsomókat kemoterápiával kezelik.

   

  A páciens érthető módon enyhülést keres az őt gyakran elviselhetetlenül kínzó gyötrelmekre. Szerencsére a természetes gyógymódok széles repertoárja áll rendelkezésünkre. A Sjögren-szindróma esetében a "kezelés" fogalma különleges jelentést nyer. A terápiás érintést - mind a vizsgálat, mind pedig a kezelés során - a reumás megbetegedésben szenvedők a kezdeti nehézségek után ("minden érintés fájdalmas") örömmel fogadják. Ez nem csoda, ha meggondoljuk, hogy a reuma "hideg" természetű betegség. Bizonyos szempontból az olykor fellángoló ízületi gyulladásokat e hideg kiegyenlítését szolgáló meleg impulzusként értelmezhetjük. A beteg a terápiás érintés által azt kapja meg, ami hiányzik neki: valamit, ami átmelegíti.

   

  Az enyhe masszázs, különösen annak egyik fajtája, az ún. szervdörzsölés éppen ezért fontos pillére lehet a terápiának. A ritmikus dörzsölés módszere az antropozófikus orvoslásból származik. A reflexzónákat masszírozzák a szervek feletti testfelszínen.

   

   

  A "hideg" reumát meleggel kezeljük

  A szervműködések megértésében érdekes párhuzamokra világít rá a hagyományos kínai orvoslás. Kínai szempontból a vese az öröklött energia hordozója, ezt az energiát életünk során elhasználjuk, és a csontok és ízületek működése szempontjából lényeges szerepe van. Különösen a "hideg" megbetegedésekben, mint amilyen a reuma, a vesék ápolása különösen fontos.

   

  A bedörzsölések kapcsán felhasználják a rendkívül nagymértékben hígított fémek gyógyhatását is, így pl. rézkenőcsöt (Cuprum metallicum 0,4%) használnak. A réz meleg energiájú fém, ezért gyógyító hatást gyakorol a vesékre. A vesetájékot este egyszer, 5-10 percig körkörös mozdulatokkal bedörzsöljük a krémmel. Nagy köröket írunk le a vesetájékon a dörzsölő kézzel, majd a kört egyre inkább szűkítjük.
   

  A Sjögren-szindrómás beteg esetében különös figyelmet érdemel a máj is. Ugyanis nem csak az anyagcsere és a méregtelenítés szerve: a hagyományos kínai medicina szerint a máj ugyanis kapcsolatban áll a szemekkel, de az inakkal is, amelyeknek gyakran köze van a reumás megbetegedésekhez. A Sjögren-páciensek gyakran jeleznek epe-máj eredetű panaszokat, ezért testünk e legnagyobb mirigye különös figyelmet érdemel. A máj ápolására régóta hígított ónt (pl. Stannum 0,1%, Weleda) alkalmaznak krém formájában. A kenőcsöt egy lenvászonra kenjük, majd este a máj tájékára helyezzük. Ez az eljárás támogatja a terápiát.

   

  Kiegészítő terápia, táplálkozással és mozgással

  A táplálkozás - mint minden reumás betegségtípus esetében - a Sjögren-szindróma terápiájában is fontos szerepet játszik. A páciensek lehetőleg teljes mértékben tartózkodjanak a sertéshústól, mivel a húsban található fehérje és hisztamin kedvezőtlenül befolyásolja a reuma kórlefolyását. A Sjögren-betegek éppen ezért fogyasszanak könnyű, párolt zöldségekből és halból álló ételeket, ajánljuk a mediterrán diétát. Az olívaolaj és a repceolaj enyhíti a szájszárazságot, a halban található omega-3 zsírsavak pozitívan hatnak az esetleges ízületi panaszokra.

   

  A nyers étrendet illetően ajánlatos az óvatosság: amit korábban gond nélkül képes volt megemészteni a páciens, az most problémákat okozhat. Le kell azonban szögeznünk, hogy sok páciens tartós panaszmentességről számolt be, amióta áttért a nyers étrendre. Annak kérdése, hogy a páciens böjtölhet-e, teljes mértékben betegsége súlyosságától, általános egészségi állapotától függ. A böjtöt állandó felügyelet alatt, szanatóriumban, kórházban vagy speciális böjtklinikán kell végezni. A terápia homlokterében azonban az enyhe levezető diéta áll, pl. burgonyadiéta vagy könnyű böjt.

   

   

  A bedörzsölésekkel erősíthetjük szerveinket. A vesék dörzsölésével erősíthető ez a fontos, az életerőt raktározó szerv. Hideg lábak ellen is jó

   

  A Sjögren-betegség egyes szimptómáinak kezelése is lehetséges alternatív módszerekkel. Természetesen nem szabad csak a tünetekre korlátozni a kezelést, fontos a holisztikus szemléletű kezelés.

   

  Első helyen a szemszárazság áll, ami sok szenvedést okoz a betegnek. A szemcseppek rendszeres használata itt sokat segíthet. Bevált a szemvidítófű (euphrasia), pl. a tartósítószerektől mentes szemcseppek (Wala) vagy Euphrasia D3 (Weleda) formájában. A gyógynövényből készített teával szemborogatást is végezhetünk. Fontos a rendszeres szemészeti ellenőrzés.

   

  A szemvidítófű és a fogcsattogtatás enyhíti a panaszokat

  A nehezített nyelést és a nyelven érezhető égő érzést a csökkent nyáltermelődés okozza. Ezekben az esetekben jöhetnek számításba a nyálkahártyára ható szerek, mint pl. a Mucosa compositum (Heel). Ez egy homeopátiás komplex készítmény, amelynek rendszeres használata javíthatja a nyálkahártyák állapotát. Az adagolás általában ivóampullából történik. A folyadékot néhány percig a nyálkahártyán kell tartani. Mivel a homeopátiás gyógyszerek elsősorban a nyálkahártyákon keresztül szívódnak fel, a páciens nem csak helyi tüneteinek enyhülését, hanem általános egészségi állapotának javulását is tapasztalja. Az említett készítmény alternatívája, a Wala cég szájbalzsamja vagy Thuja esszencia is szóba jöhet.

   

  Létezik egy első hallásra furcsának tűnő módszer, amely a hagyományos kínai medicinából származik: a fogak csattogtatása 36-szor, amit a nyelvvel végzett körzés a szájüregben - szintén 36-szor - követ. Ez a csi-kung gyakorlat fokozza a nyáltermelődést.

   

  A beteget holisztikus gondolkodású fogorvosnak is meg kell vizsgálnia. Ellenőrizendő, hogy a szájüregben található, fémből készült fogművek zavaró gócként működnek-e, és ha szükséges, el kell távolítani azokat. A legfontosabb, hogy a szájüregben ne legyen "galvánelem", azaz különböző fémekből készült tömések, pótlások.

   

  Akinél a gyomornyálkahártya is kiszárad, annak ajánlható az árpavíz (Barley Water, lásd a recept leírásánál). Az árpából kioldódó nyák védőréteget alkot a gyomor belső falán és segíti az emésztést, megkönnyíti a nyelést. A hígított gyomorkeserűk szintén jó hatással vannak az emésztő szervrendszer mirigyeire.

   

  Ízületi panaszok esetén kiegészítésképp érdemes kipróbálni az ördögkarom hatóanyagát tabletta formájában. Ennek olcsóbb alternatívája lehet az ördögkaromtea. A porított gyógynövényt éjszakára hideg vízbe kell áztatni. A nagyon keserű teából naponta 3 csészényit kell elfogyasztani, de gyomornyálkahártya- gyulladás esetén nem szabad alkalmazni.

   

  Mint minden krónikus betegség esetén, itt is fontos szerepet játszik az anyagcsere. A tisztítás és a méregtelenítés a kezelés nélkülözhetetlen eleme.


   

  A méregtelenítés tehermentesíti a szervezetet és segíti a gyógyulást

  Bolhamaggal vagy mustármaggal a beleket tisztíthatjuk, a barna vadkölessel pedig a savasodás ellen hatunk, az indai ájurvéda szerinti forróvíz-ivókúra és a reggeli nyelvtisztítás lehetőleg legyen a hétköznapok elmaradhatatlan része. Tavaszszal és ősszel ajánlott a dr. Küstermann-féle méregtelenítő teakeverék fogyasztása (lásd a receptet). A kivezető és méregtelenítő szervek működésének serkentése homeopátiás készítményekkel is lehetséges, főként a nyirokszerveken és a vesén keresztül. A bőrön keresztül történő méregtelenítést szaunázással segíthetjük. Különösen ajánlatos a könnyű verejtékezés 40-50 Celsius-fokon.

   

  Az autoimmun-betegségekben, mint amilyen a Sjögren-szindróma, az immunrendszer ugyan működik, de irányt téveszt, és idegen behatolók helyett a szervezet ellen fordul. A természetgyógyászat feltételezi, hogy a betegség nem a véletlen műve, minden, a szervezetünkben zajló folyamatnak értelme, oka van. A reumában szenvedő beteg esetében a "színfalak mögé" nézni éppen ezért érdemes, sőt kell. Vannak-e a páciens élettörténetében vagy a család történetében olyan okok, amelyek magyarázatot adnak az ilyen jellegű kisiklásokra? Gyakran az anamnézist feltáró beszélgetések nem elegendőek az ilyen okok feltárására, mert a kiváltó eseményekre a beteg nem emlékszik (kisgyermekkorban, magzati életben történt események). A pszichokineziológia vagy a hipnózis ilyenkor segít feltárni a rejtett kiváltó okokat.

   

  A holisztikus terápia kiváló kiegészítője a "külső és belső mozgás". A "lelki mozgás", pl. festés, agyagozás vagy zenélés, hatékonyan ellensúlyozza a betegség hideg természetét. A fizikai aktivitás, pl. gyaloglás, nordic walking, kerékpározás, aktiválja és modulálja az immunrendszer működését. A lazítás, pl. autogén tréning vagy zenére történő lazítás Jacobson szerint kiválóan lekerekítik a terápiás koncepciót.

   

   

  Hasznos receptek

  Árpavíz (Barley Water) a száraz nyálkahártya kezelésére

  50 g árpát (biológiai termelésből) 2 l vízben 3-10 órán át áztatjuk, minél tovább, annál jobb. Ezután 1½ órán át kis lángon forraljuk, majd leszűrjük.


  1 evőkanál mézet és 1 evőkanál kökény vagy homoktövis-elixírt adunk hozzá. Naponta többször igyunk meg belőle egy-egy csészével, lehetőleg melegen.


  Dr. Küstermann méregtelenítő teakeveréke

  20 g gyermekláncfűgyökér és -fű
  10 g csalánlevél
  10 g zsurlólevél
  10 g nyírfalevél
  5 g csipkebogyó (egész)


  A keverékből 2 teáskanálnyit 250 ml forró vízzel leöntjük, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Melegen fogyasztjuk.

  - dr. ki -
  XII. évfolyam 12. szám

  Címkék: nyálkahártya, Sjögren-szindróma

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.