Betegségek A-tól Z-ig

Soha többé hátfájás

Szelíd és sikeres gyógymódok egy kínzó népbetegség ellen

Egyre több ember szenved erős vagy éppenséggel elviselhetetlen hátfájásban. A baj időseket és fiatalokat egyaránt érint. Cikkünkből kiderül, mi ad magyarázatot a jelenségre, és milyen módszerek tesznek azonnal panaszmentessé, a Dorn-módszertől a mágnesesmező-terápián át a mátrixmobilig.


Míg a magas vérnyomást gyakran emlegetik titokzatos betegségként, mivel az érintettek jó része nem is tud róla, addig a hátfájás nagyon is „hangosan” jelez, és mára általános betegséggé vált. Nyugat-Európában például az emberek 80 százaléka tapasztal élete során legalább egyszer hátfájást, 70 százalékuk minimum évente egyszer. Egy felmérés során a megkérdezett nők 39, míg a férfiak 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt hét során fájt a háta. Az orvoshoz fordulásnak is ez a második leggyakoribb oka a légúti fertőzéseket követően, és ez felelős a táppénzes napok 40 százalékáért. A nyugdíjba vonulások kétharmadára szintén a krónikus hátfájdalom ad okot, és az esetek költségei milliárdokban mérhetők. Egy skót orvos a hátfájást a 20. század orvostudományi vereségének nevezte.

 

A jelenség egyik alapvető, de meg nem változtatható oka az emlősökre egyébként nem jellemző helyváltoztatási módunk: az, hogy kiegyenesedve járunk. Gerincünk, amely évmilliókkal ezelőtt négykézlábas helyváltoztatásra teremtődött, most egyenesen kénytelen állni, ezzel pedig jóval nagyobb terhet kell hordoznia. Mindez párosulva a modern életformával, a mozgásszegény életmóddal, a helytelen táplálkozással és a stresszel, egykettőre tönkreteszi a gerincünket.

 

A porckorongjainkra nehezedő teher néha egészen rendkívüli lehet. Fekvő helyzetben 20 kg ez a súly, álló helyzetben azonban 100. Laza, hátradőlt ülés közben 50, előredőlő üléskor 170 kg. A legnagyobb terhelés akkor jelentkezik, amikor egyenes háttal és kinyújtott karral valamilyen terhet emelünk meg: ilyenkor a terhelés nem kevesebb, mint 500 kg! Nem véletlenül tanácsolják azt, hogy ha emelnünk kell valamit, akkor azt behajlított térddel és a testünkhöz minél közelebb tartva tegyük. Ezzel a porckorongokra nehezedő nyomás mindjárt egyharmadával, 340 kg-ra csökken.

 

 

Hogyan alakulnak ki a zavarok, néha egészen más helyen?

Kereszt- és farkcsontunk fölött 24, egymáshoz illesztett csigolya sorakozik: 5 ágyék-, 12 mellkasi és 7 nyakcsigolya. Ezeket rugalmas, lengéscsillapító feladatot betöltő korongok, a porckorongok választják el egymástól. Az egész szerkezetet eltérő nagyságú izmok és szalagok tartják, amelyeknek feladata a stabilitás és a rugalmasság megőrzése. A gerinc belsejében egy csatorna húzódik végig, ebben található az agytól kiindulva lefutó idegköteg, a gerincvelő. Ebből lépnek ki az egyes csigolyáknál az idegek, amelyek mind a test más és más régiójának beidegződéséért felelősek. 

 

Ha ezeket az idegeket a csigolya vagy a porckorong blokádja vagy elcsúszása ingerli, akkor nemcsak fájdalom lép fel, hanem a hozzá tartozó szerv zavara is kialakulhat. A második mellkasi csigolyától indul el például a szívért felelős ideg, a harmadiktól a tüdőhöz, a negyediktől a gyomorhoz tartozó ideg. Ennek megfelelően a szív-, tüdő- vagy gyomorpanaszok az adott csigolyától is kiindulhatnak. Nem csoda, hogy az oszteopátiás vagy kiropraktikus kezelések a mozgásszervi panaszokon túl más bántalmakat is megszüntetnek. Sajnos a hivatalos orvostudomány ezekről az összefüggésekről nem vesz tudomást. 

 

Másrészt viszont a hátfájásért nemcsak a gerinc elváltozásai lehetnek felelősek, hanem például az angina pectoris, vesekő, húgyúti fertőzések vagy krónikus gyulladásos bélbetegségek. Hasonlóképpen meghúzódhat a panaszok hátterében hasnyálmirigy-, petefészek- vagy petevezeték-, esetleg tüdőgyulladás. Makacs hátfájáskor éppen ezért mindig fel kell deríteni, nem állnak-e fenn ilyen jellegű elváltozások.

 

                     Nyújtás                            Mátrixmobil                 Mágnesmező-terápia
A hátfájást szinte valamennyien ismerjük. Aki meg akar tőle szabadulni, annak el kell lazítania az izmait. Ehhez segítenek hozzá az olyan módszerek, mint a mátrixmobil, a mágnesesmező-terápia, a Dorn-módszer vagy a fájdalompontnyomás

 

A gerinccel közvetlenül összefüggő hátfájdalom esetén az első három hónapban akut, utána krónikus panaszokról beszélünk. Ezen kívül megkülönböztetünk nem specifikus és specifikus hátfájást. Ez utóbbinál megtalálható valamilyen klasszikus kiváltó ok, például csigolyatörés vagy baleset miatti mozgásbeszűkülés, csontritkulás, tumor vagy áttét. Lehet az ok csontvelőgyulladás, Bechterew-kór (egyfajta gyulladásos-reumatikus megbetegedés), a gerinccsatorna beszűkülése, amely érinti a gerincvelőt, vagy a gerinc olyan fejlődési rendellenességei, mint például a Scheuermann-kór. 

 

A betegek 3-5 százalékánál a hátfájást az ideggyök ingerlődése váltja ki. Erre a fájdalomra jellemző a szúró vagy húzó jelleg. Mindezt érzékelési zavarok (mint amilyen az érzéketlenség) vagy bénulás kíséri, amelyek kisugározhatnak a végtagokba is, elsősorban a lábba. Ennek a bántalomnak a leggyakoribb oka a porckorongsérv.

 

 

Porckorongsérv – nem mindig kíséri fájdalom

A porckorongsérvek 90 százaléka a hagyományos orvoslás szempontjából nézve konzerváló módon kezelhető, azaz műtét nélkül. Ilyenkor a terápia olyan módszereket foglal magában, mint a fizioterápia, masszázsok, termoterápia hideggel vagy meleggel, vízterápia, elektroterápia, gyógynövények és lazítógyakorlatok. Érdekes, hogy a porckorongsérvet nem mindig kíséri fájdalom. A vizsgálatok szerint a 30 éveseket érintő porckorongsérvek 30, míg az 50 éves páciensek porckorongsérveinek 60 százalékánál egyáltalán nem jelentkezik fájdalom. 

 

A csigolyák közötti ütéscsillapítóként működő porckorongok finom rostgyűrűből állnak, amelyek rugalmas magot zárnak körül. Erős terhelés esetén a külső gyűrű elszakadhat, a belső rész kitüremkedik és nyomja az ideggyököt. Ilyenkor, ha a fájdalomhoz bénaság is csatlakozik, azonnali műtétre van szükség, hogy kizárják az adott ideg elhalását. Az ilyen műtéteket manapság mikrosebészeti beavatkozás formájában végzik, endoszkóppal távolítva el az ideget nyomó részt.

 

 

Hogyan függenek össze a fogak a háttal?

Az úgynevezett nem specifikus hátfájás esetén nem nevezhető meg egyetlen egyértelmű kiváltó ok. Létezik azonban egy olyan szempont, amelyet ritkán vesznek figyelembe: a hát-, ízületi vagy izomfájdalmak összefüggése a fogakkal. Az állkapocs gyulladásai által képviselt zavaró mezők a legkülönfélébb testrészeken válthatnak ki problémákat. A Voll-féle akupunktúrával és a dr. Gleditsch-féle szájakupunktúrával egyértelműen igazolható az összefüggés az egyes fogak és a meridiánok között. A hagyományos kínai orvoslásnak ezek az energiapályái megint csak összeköttetésben állnak más testterületekkel. Ha tehát valakinek makacs hátfájása van, érdemes ellenőriztetni a fogait. Ebben az összefüggésben az allergiák is szerepet játszhatnak. Ennek lehet az oka például érzékenység az állkapocsba helyezett titániumimplantátumra. 

 

A DENS-módszert eredetileg az űrhajósok önkezelésére fejlesztették ki

 

A rizikótényezők: mozgáshiány és túlsúly

A hátfájás világszerte leggyakoribb kiváltó okai azonban nagyon egyszerűek: a mozgáshiány és a túl sok evés. A hátfájás nemritkán a gerinc statikájának eltolódásaiból adódik. Ilyen például az eltérő lábhosszúság vagy a csigolyablokádok, az izomfeszültség, a vérellátási zavarok és a szövetekben fellépő oxigénhiány. 

 

 

A blokádok feloldása Dorn-módszerrel

A német Dieter Dorn 1973-ban gyakran szenvedett hexensussztól. Panaszaival egy idős paraszthoz fordult, aki gyógyítóként nevet szerzett magának a hátfájások kezelésével. Azt mondták róla, hogy aki a fájdalomtól meggörnyedve ment oda, az egyenes háttal távozott. Elmulasztotta Dorn fájdalmait is. Miután az idős parasztember nem sokkal később meghalt, módszerét Dorn vette át. 

 

Ennek során először a két láb hosszát mérik le, majd a láb ízületeit ellenőrzik néhány egyszerű kézmozdulattal. Utána a két hüvelykujj segítségével lentről felfelé haladva végigtapogatják a gerincet, miközben a páciens először a két lábát, aztán a két karját, végül a fejét mozgatja ide-oda. Végül az érintett csigolyát könnyű nyomással a helyére teszik. A betegnek egyszerű gyakorlatokat is tanítanak, amelyek segítségével otthon ő maga is újra helyére teheti az ízületeit, a medencéjét és a gerincét. Ez a nagyon egyszerű módszer már számos emberen segített. A Dorn-módszert lehet kombinálni mágnesesmező-terápiával, amikor az érintett testrészre mágnestapaszt tesznek. Ez ellazítja az izmokat, javítja a vérellátást és enyhíti a fájdalmat.

 

 

A mágneses kövektől a modern mágnesesmező-terápiáig

A mágneses kövek testre helyezése a világ legősibb terápiás eljárásai közé tartozik. Amikor a kínaiak néhány ezer évvel ezelőtt feltalálták az akupunktúrát, kezdetben nem tűket használtak a meridiánok harmonizálására, hanem mágneses köveket. 

 

A mágnes gyógyító erejét használták a régi görögök és egyiptomiak, Hippokratész és Arisztotelész is tudósított róla. A lutheri idők nagyszerű orvosa, Paracelsus úgy hitte, a mágnesek képesek fokozni a szervezet öngyógyító erejét. Használta más terápiák kiegészítéseként is, ahogyan ezt a mai orvosok is teszik. Időközben persze az orvosi praxisban a statikus mágneseket a pulzáló elektromágneses mezők váltották fel, amelyeknek intenzitását és frekvenciáját gyorsan lehet váltogatni. Pulzáló mágnesterápiát alkalmaznak ma már számtalan mozgásszervi panasz esetén, amilyen például a hátfájás, a lumbágó, a porckorongsérv, de a fájdalom csillapítására és a mozgékonyság helyreállítására is. 

 

Vigyázzunk, ha terhet kell emelnünk! A baloldalt látható mozdulat 500 kg-mal terheli meg a porckorongokat, míg a helyes tartás jobbra látható

 

A fájdalom kezelésére szolgál a transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) elnevezésű eljárás is. Ennek során elektródákat helyeznek fel a fájó pontok közelébe és váltóáram-impulzusokat sugároznak beléjük, részben magas (80–100 Hz), részben alacsony frekvenciával (5–10 Hz) és magas intenzitással. Ezzel egyfelől azokra az idegekre hatnak, amelyek a fájdalomjelzést továbbvezetik az agyba, másfelől serkentik a testazonos fájdalomcsillapító vegyületek (endorfinok) kiválasztását. A módszer hatékonysága egy idő után elvész, ekkor meg kell ismételni.

 

 

Dinamikus elektromos idegstimuláció – fitnesz nemcsak űrhajósok számára

A TENS továbbfejlesztése a DENS, azaz a dinamikus elektromos idegstimuláció, amelyet még a hidegháború idején fejlesztettek ki orosz tudósok a világűrben való használatra. Olyan lehetőséget kerestek, amely segít az űrhajósok gyógyulásában az űrben. Ott ugyanis a gyógyszerek problematikusak, mivel a folyadékok (beleértve a vizelet) általános reciklálásánál nem szűrhetők ki a gyógyszermaradványok. Ez azt jelenti, hogy egyetlen ember gyógyszerezése az egész legénységet érintené. 

 

A probléma megoldása egy kis készülék kifejlesztésében állt, amely lehetővé teszi az elektromos ingerterápiát a reflexzónákon és az akupunktúrás pontokon keresztül. Az elmúlt évtizedek során a készüléket többször is megváltoztatták és javítottak rajta, míg végül általános gyógyászati segédeszközhöz jutottak. A könnyen kezelhető kis készülék nemcsak áramimpulzusokat bocsát ki, mint a TENS, hanem a test reakcióját is belekeveri az impulzusba, és meg is változtatja a beépített elektronika segítségével. Így egyfajta elektromos biofeedback-párbeszéd jön létre. Ennek segítségével elsősorban a fájdalom csillapítása, a vérellátás fokozása és az izmok lazítása érhető el. A reflexzónákat és akupunktúrás pontokat kezelő készüléket más betegségek esetén is használhatjuk, például megfázás, emésztési zavarok, gyulladásos megbetegedések, sportsérülések, magas vérnyomás, cellulitisz és látászavarok.

 

 

Az akupunktúra sikerei többé nem tagadhatók

Hogy krónikus hátfájdalmakkor az akupunktúra hatásosabb, mint a hagyományos terápiák, arra ma már számtalan tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. Egy amerikai vizsgálat hét héten át követte nyomon 683 hátfájásos beteg életét, és 60 százalékuknál az akupunktúrás kezelés hatására jelentős javulást állapított meg. A standard terápiában ez csak 39 százalékuknál állt fenn.

 

Egy német vizsgálat hat hónapon át követett 1162 pácienst, akiket három csoportba osztottak. Az első tagjait hagyományos módon, fájdalomcsillapító tablettákkal, gyógytornával és háttréninggel kezelték, a másodikat rendszeres akupunktúrával, míg a harmadikat „placébó-akupunktúrával”, amikor a tűket csak látszólag szúrták beléjük. A vizsgálat végén az akupunktúrás csoport tagjainak majd a felénél lényeges javulás mutatkozott, míg a konvencionális terápiánál csak 27 százaléknál. Érdekes módon a placébós csoport tagjainak 44 százaléka is jelentős javulásról számolt be, ami szintén azt igazolta, hogy az aktivizált öngyógyító erők hatékonyabbak a hagyományos külsődleges kezeléseknél. 

 

A csigolyák között porckorongok találhatók. Ezek erős külső rostos gyűrűből (világoskék) és puha belső magból (sötétkék) állnak. Az ideg- rostok sárgák.
Porckorongsérv esetén a rostos gyűrű elszakad, a belső mag kitüremkedik és nyomja az ideget. Ez erős fájdalmat okozhat

 

Hogy az akupunktúra hatékonysága nem placébóhatáson alapul, azt laborvizsgálatok igazolják. Ezek bebizonyították, hogy a valódi akupunktúra fiziológiailag eltérő utakon hat, mint a placébó.

 

A megfeszült izmok nyomásának csökkentése

Akupunktúra és akupresszúra, neurálterápia, Dorn-módszer, oszteopátia, Tuina-masszázs, kiropraktika, mágnesesmező- és ingeráram-terápia, árnikás fürdő, meleg pakolások, mustármag-borogatás vagy jógagyakorlatok – hátfájás esetén mindez hatásos lehet. Ez azonban csak átmeneti, ha a központi problémát nem hárítjuk el, azaz az izmok feszülését és ennek a kiváltó okait. 

 

Ezen a területen két új és sokat ígérő terápiás forma is felbukkant mostanában: a Liebscher-Bracht-féle fájdalomterápiás nyújtás és a mátrix-ritmusterápia. Ez utóbbi felfogás lényege, hogy a fájdalom elsősorban figyelmeztető jelzés, a fenyegető porckorongsérvre hívja fel a figyelmet. Testünk felépítése olyan, hogy bizonyos izmok együttműködnek, például a kar vagy a láb hajlító- és nyújtóizmai. Hogy egy mozgás kivitelezhető legyen, a hajlítónak engednie kell, ha a feszítő megfeszül, és a feszítőnek elernyednie, ha a hajlító összehúzódik. 

 

Ez egyszerűen hangzik, de ma már nem mindig működik. A túl kevés mozgás, a helytelen ülés, a stressz miatt izomfeszültségek alakulnak ki, ezért az izompár egyik tagja gyakran nem tud elernyedni, amikor a másik megfeszül. Így megnő a nyomás, a gerinc esetében a porckorongokra nehezedő nyomás. A test intelligenciája akkor jelentkezik, ha a nyomás olyan nagy lesz, hogy a porckorong veszélybe kerül. Ilyenkor a hátfájás lesz a figyelmeztető jel. Ha az érintett izmot annyira ellazítjuk, hogy többé már nem áll fenn a veszély, akkor a figyelmeztető jel kikapcsol. Ez játszik szerepet az előbb említett terápiáknál. 

 

A Liebscher-Bracht-féle fájdalompontnyomás (amelyet a német Roland Liebscher-Bracht mérnök és felesége, Petra Mracht orvosnő fejlesztett ki) arra a Golgi-ínapparátusra épít, amely az inakat védi a túlfeszüléstől, amikor méri az izomfeszültséget. Ha ez a feszültség túl nagy lesz, olyan jelet bocsát ki, amelynek hatására az izom ellazul. Ezt a jelet manuálisan is aktivizálhatjuk, ha a megfelelő pontokat két percig nyomjuk. Ezzel megtörténik az, amitől a fájdalom egykettőre tovaszáll: az izom elernyed, a figyelmeztető fájdalom megszűnik. 

 

A nyújtás csodákat tesz

Ez azonban még csak az első lépés. Hogy a fájdalommentes állapotot fent lehessen tartani, a megrövidült és megfeszült izmokat újra meg kell nyújtani. Ehhez fejlesztették ki azokat a nyújtógyakorlatokat, amelyeket a páciensnek a fájdalompontnyomást követően kell elvégeznie. Hátfájás esetén például fontosabb a has- vagy mellizmok nyújtása, mint a hátizmok erősítése.

 

1. kép: A dinamikus elektronikus idegstimuláció is enyhítheti a hátfájást. Ezen kívül ez az eljárás serkenti a vérellátást, lazítja az izmokat és gyorsítja a gyógyulást. 
2. kép: A mátrixmobil segítségével mobilizálódik a kötőszövet, oldódnak a feszültségek, a sejtek újra megtalálják egészséges rezgésüket

 

Ha például valaki egész nap az íróasztalánál ül és a lapockái között érez fájdalmat, akkor a következő gyakorlatot próbálhatja ki. Oldalt kinyújtott és körülbelül 30 fokkal a vízszintes felé emelt karokkal álljunk egy sarokba, a kezünk legyen a falon. Nyomjuk hátrafelé a karunkat körülbelül két percig, miközben a felsőtestünk egy kicsit előrehajlik. A két lapockánk között érezhetünk egy kis feszültséget. A nyomást azonban ne fokozzuk addig, hogy fájdalmas legyen. Néhány ismétlés után a fájdalom érezhetően csökken.

 

Hasonló nyújtógyakorlatok léteznek nemcsak a hátizmok, hanem valamennyi olyan izom számára, amely a megrövidülés és a feszültség miatt fájhat. Ha az izmok végre újra felveszik eredeti formájukat, akkor következhet még egy sor mozgásgyakorlat. Ezek rendszeres végzése megakadályozza az izmok újabb megfeszülését. A kezelést lazító- és táplálkozási program egészíti ki. Ez azért fontos, mert a stressz ugyanúgy hozzájárul az izomfeszültséghez, mint a manapság általános civilizációs koszt a sok hússal, fehér liszttel és cukorral, amelyek mind fokozzák a szervezet elsavasodását.

 

 

A mátrixmobil oldja a feszültséget

A dr. Ulrich Randoll által kifejlesztett mátrix-ritmusterápia szintén az előző módszerek irányát követi. Itt is az izmok fájdalmas megrövidülését, megkeményedését és görcseit oldó eljárásról van szó. Hiszen mihelyt a kötőszövet és az izmok mobilizálódnak, a legtöbb probléma magától megszűnik.

 

A terápia középpontja a sejtek mikroszintje, amelyek tehermentes állapotban 8-10 hertzcel rezegnek. Ez az alfa-hullámok területén található, amelyeket az agyunk bocsát ki, ha ellazult, meditatív állapotban van. 

 

Hátfájás esetén is maradjunk mobilak! A gyulladáskeltő anyagok elszállítása csak ily módon biztosítható. Ehhez ideális például a meleg vízben végzett torna. A tudatos élet az egészséges hát alfája és ómegája. Fontos, hogy megőrizzük aktivitásunkat

 

Ezeknek a rezgéseknek köszönhetően a sejtek mozgásba hozzák az úgynevezett sejten kívüli mátrixban (abban a kötőszövetben, amelybe bele vannak ágyazva) található folyadékot. Ily módon jutnak táplálékhoz és szabadulnak meg a salakanyagoktól. Ha egy izom megfeszül, akkor a sejtrezgés diszharmóniába kerül, és az anyagcseretermékek elszállítása nem játszódik le zavartalanul. A sejt energiakrízisbe jut, és nem termelődik megfelelő mennyiségű adenozin-trifoszfát (ATP), amely gondoskodik az izmok ellazulásáról. Az izmok tehát még inkább megfeszülnek és megkeményednek. 

 

Hogy ebből az ördögi körből ki lehessen törni, és a mátrixfolyadék újra rezgésbe jöjjön, arra szolgál az úgynevezett mátrixmobil. Ez egyfajta masszázsbot, a végén rezgőfejjel, amelyben egy mágnes található, és a sejtek természetes frekvenciájának megfelelő 8-10 hertz ritmussal rezeg. Ezt helyezik rá óvatosan a megfeszült izomra. 

 

A mechanomágneses vibrálás mobilizálja a kötőszövetet, a feszültség oldódik, és a sejtek újra megtalálják egészséges rezgésüket. A módszer kiegészíthető infravörös fénnyel végzett hőkezeléssel, oxigénterápiával, valamint egyéb fizioterápiás eljárásokkal. A terápiát már számos élsportoló felfedezte magának. 

 

 

Maradjunk mindig lazák, jót tesz a hátunknak

A mondás szerint akinek erős a háta, az nem ismeri a hátfájást. Az említett gyakorlatok nemcsak oldják az izmok feszültségét, hanem erősítik is azokat, és ezzel megelőzhetők a későbbi fájdalmak. Az erősítésnek azonban nincs helye, míg a fájdalom kiváltó okát nem sikerült megszüntetni. A merevség, az összehúzódás a fájdalom jele, ezért törekedjünk, hogy megőrizzük a lazaságunkat. 

 

Aki véglegesen meg akar szabadulni a hátfájástól, annak magának is aktívnak kell lennie. A fájdalomcsillapító nem jelenthet tartós megoldást, csak a tüneteket kezeli, nem az okot, és még mellékhatásai is vannak. A mozgásterápia ráadásul segít megváltoztatni az életstílusunkat, hozzászokunk a több mozgáshoz és az egészségesebb táplálkozáshoz. Emellett a stresszkezelés és a lazító módszerek kiváltotta mentális tréning is fontos. Ha emellett még sikerül megőriznünk a helyes testsúlyunkat és nem dohányzunk, akkor jó eséllyel előzhetjük meg nemcsak a hátfájást, hanem a többi civilizációs betegséget is. 

 

Íme néhány gyakorlat a Liebscher-Bracht-féle módszerből. Ezek a fájdalompontnyomást egészítik ki. Gyakorlás előtt érdemes terapeutával konzultálni.

1. lépés: Hason fekve nyomjuk a földhöz a medencénket, a mellkasunkat és a homlokunkat, miközben a térdünket lehetőleg emeljük meg.

 

2. lépés: Üljünk a földre, a térdünket úgy tartsuk, hogy körülbelül 90 fokos szöget zárjon be, a térd kifelé essen. Hasizmainkkal húzzuk előre a törzsünket, hogy a hátunk meggörbüljön, a nyakizmainkkal a fejünket előre- és lefelé húzzuk.

 

3. lépés: Jobb kezünk kel fogjuk meg a lábujjainkat, bal kezünkkel a fejünk hátulját, és mindkét kézzel húzzuk a törzsünket és a fejünket lehetőleg előre- és lefelé hajlítva.

 

                         1. lépés                           2. lépés                           3. lépés

 

4. lépés: A tartó kéz ellenében feszítsük meg izometrikusan a hát és a nyak nyújtóizmait, mintha a fej és a törzs felfelé akarna haladni. Utána lazítsunk, majd még egyszer húzzuk előre és lefelé a fejünket és a törzsünket.

 

5. lépés: Mindkét kezünkkel húzzuk óvatosan még tovább a hajlító irányba a fejünket és a törzsünket, amíg elérjük a maximumot.

 

6. lépés: Még egyszer aktívan próbáljuk meg előre- és lefelé húzni a fejünket és a törzsünket, majd feküdjünk a hátunkra, és először a nyakcsigolyákat, majd az ágyékcsigolyákat, végül pedig a térdhajlatot hozzuk minél közelebb a talajhoz.

 

                      4. lépés                            5. lépés                           6. lépés
 

A leggyakoribb kezelési hiba

Akinek az ideggyök ingere miatt fáj a háta, az jól teszi, ha mozgásban marad és végzi mindennapos megszokott tevékenységeit. Manapság a pácienseknek túl gyakran írnak elő ágynyugalmat, holott ebben az esetben ez csak elősegíti a fájdalom krónikussá válását. Mindenképpen előnyös a mozgás, a masszázs és a fürdők, esetleg fájdalomcsillapító tabletta.

- dr. ki -
XVI. évfolyam 5. szám

Címkék: Dorn-módszer, hátfájás, holisztikus gyógymódok, mágnesesmező-terápia, mátrixmobil

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.