Betegségek A-tól Z-ig

Sokoldalú C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) fő funkciója az agresszív oxigéngyökök semlegesítése

  A C-vitamin sok anyagcsere-folyamatban vesz részt, segíti bizonyos hormonok termelődését, illetve különféle méreganyagok lebontását, és javítja a vér áramlási tulajdonságait. Legfontosabb azonban antioxidáns tulajdonsága, amely révén semlegesíti a sejtjeinket támadó agresszív oxigéngyököket. Mindezek révén képes megfékezni a gyulladásokat és az idő előtti öregedést.


  A C-vitamin (aszkorbinsav) fő funkciója az agresszív oxigéngyökök semlegesítése (antioxidáns hatás). A sejtkárosító oxigéngyököknek elektront kölcsönöz, amire azok „megszelídülnek”. A szabad gyökök olyan oxigénvegyületek (angolul Reactive Oxygen Species, ROS), amelyek fizikai terhelés, pl. sport, gyulladás, fertőzések, alkoholfogyasztás, környezeti mérgek, dohányzás, stressz hatására, de a szervezetben zajló, teljesen normális oxidatív folyamatok közben keletkeznek.

   

  Korántsem csak negatív, káros hatásuk van. Szervezetünk szabad gyökök segítségével pusztít el kórokozókat, illetve elfajult, potenciálisan vagy már teljesen kialakult rákos sejteket is. A szabad gyökök adnak jelzést bizonyos genetikai hibák kijavítására, valamint immunreakciók beindítására, tehát fontos szerepük van egészségünk megőrzésében is. Ezért nem szabad őket túl nagy dózisú antioxidánsokkal semlegesíteni. Ha azonban mennyiségük az egészséges szintet meghaladja, szervezetünkben oxidatív stressz keletkezik, amely megtámadja és károsítja a sejteket és a szöveteket.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXIV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. május

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.