Betegségek A-tól Z-ig

Sportolás előtt ellenőriztessük a fogainkat!

A rossz fogak csökkentik a teljesítményt és fájdalmat okoznak

A sport tulajdonképpen egészséges, legalábbis akkor, ha nem visszük túlzásba. Problémássá válik azonban, ha közben újra meg újra fájdalom lép fel, vagy a test elveszíti teljesítőképességét. De mi a teendő, ha a panaszok okára nem derül fény, vagy a terápia nem segít? Ilyen esetekben tanácsos a fogakat alaposabb vizsgálatnak alávetni.


A gyulladt foggyökerek vagy a helytelen harapás gyakran vezethet oda, hogy sport közben ízületi vagy izomfájdalom jelentkezik

 

Sok ember űz intenzív sportot a szabadidejében, és előfordulhat, hogy hirtelen megmagyarázhatatlan fáradtságot, kimerültséget tapasztalnak, majd azt, hogy eredeti teljesítőképességük nem tér vissza. Az érintettek ilyenkor orvoshoz vagy természetgyógyászhoz fordulnak, és megtörténhet, hogy alapos kivizsgálás után végül fogorvoshoz küldik őket. A panaszok hátterében ugyanis fogászati problémák, például fel nem fedezett gyökérgyulladás állhat. Ha ezt a gócot felszámolják, a teljesítőképesség is visszatér. 

 

A beteg fogak az egész szervezet működését negatívan befolyásolhatják, számos akut és krónikus megbetegedés oka rejtőzik a szájüregben. A beteg fogak károsíthatják például az ízületeket, de az egész szervezetet is – erre számos sportoló a saját tapasztalatából kénytelen rádöbbenni. Előfordulhat, hogy az Achilles-ín egy begyulladt zápfog eltávolítása után gyógyul meg újra, vagy a bölcsességfog kihúzását követően jönnek helyre az addig megmagyarázhatatlan izomfájdalmak. Ez ad magyarázatot arra, miért utazik a nagy világversenyekre a csapattal fogorvos is. A német olimpiai bizottság becslése szerint versenyek során a sportolók 40 százaléka szorul rá ilyen jellegű kezelésre.

 

A foggyökértől a vérbe – a baktériumok utazása

Alapjában véve a beteg fogak az egész szervezet egészsége számára rizikót jelentenek, sport közben viszont ez a kockázat bizonyos körülmények között még magasabb lehet. Az emberek nemritkán éppen megszokott fitneszprogramjuk közben veszik észre, hogy valami nem stimmel. Ennek a következő oka van:

 

Szív- és keringési rendszerünk sportolás közben magas teljesítményen dolgozik, mivel az izmoknak a szokottnál több oxigénre és tápanyagra van szükségük. A szív erősebben végzi pumpáló munkáját, hogy az oxigénben és tápanyagokban gazdag vér a vérereken át az izmokat behálózó legkisebb hajszálerekbe is eljusson. Az egész szervezet vérellátása tehát erősen megnövekszik. Az elhalt foggyökerekben fészkelő baktériumok mérgező anyagcseretermékeket juttatnak a vérbe. Ezek a vérereken át eljutnak az egész szervezetbe, és ott károsíthatják a szerveket vagy az ízületeket. A sportolás közben magas fokozatra kapcsolt szív- és keringési rendszer szervezetünk legtávolabbi zugába is eljuttatja ezeket a baktériumokat és méreganyagokat. A reumatikus bántalmak, a váll- és térdfájás, a húgyhólyag- és vesegyulladás nemritkán a fogak bakteriális eredetű gyulladására vezethetők vissza.

 

Ha a problémát felismerték, a gyökérkezelés hozhat megoldást. Ennek során először is eltávolítják a kórokozókat, majd lézerrel megtisztítják a gyökércsatornákat, hogy a fog belseje végül szinte teljesen csíramentessé változzon. A baktériumok újbóli megtelepedését úgy akadályozzák meg, hogy a csatornákat kaucsukhoz hasonló anyaggal feltöltik és műanyag töméssel zárják le.

 

A fájdalmas panaszok hátterében fel nem fedezett gyökérgyulladás állhat

 

Különösen óvatosnak kell lenniük azoknak, akik sportolnak, de közben valamilyen krónikus betegségben, például cukorbajban szenvednek. Veszélyes kölcsönhatás alakulhat ki ugyanis a bakteriális eredetű fogágygyulladás és a cukorbetegség között. A cukorbaj egyfelől elősegíti a fogágygyulladás kialakulását, másfelől ez utóbbi megnehezíti a vércukorszint beállítását. A krónikus betegségben szenvedő sportolóknak éppen ezért különösen fontos fogaik egészségének ellenőriztetése.

 

 

A helytelen harapás mindent kibillent az egyensúlyából

A szájüregben további olyan zavaró mezők is létezhetnek, amelyek főként sport közben kerülhetnek napvilágra. Idetartozik a helytelen harapás, amikor az alsó és a felső fogsor nem zár megfelelően. Mindez megterheli a száj- és állkapocsterületet. Ennek eredményeként az alsó állkapocs lassan eltolódik, a környező izmok megfeszülnek és megkeményednek. Ez az izomfeszültség azután áttevődik a test izmaira, és érintheti a nyakcsigolyákat, a nyakszirt és a váll izmait ugyanúgy, mint a gerincet. Mivel az izmok a gumiszalagokhoz hasonlóan működnek, még az is előfordulhat, hogy az egész csontváz és az ízületek is elcsúsznak. Néha ez a folyamat az idegeket is érinti. Ha meggondoljuk, sportolás közben milyen erős terhelés nehezedik az izmokra, az ízületekre és a gerincre, megérthetjük, miért károsíthatja a helytelen harapás az egész mozgatóapparátust. Jellegzetesek a gerinc, a térd, a nyakszirt, a váll területén jelentkező fájdalmak, de előfordulhat fejfájás, fülzúgás vagy migrén is.

 

A holisztikus szemléletű fogorvos tisztában van a helytelen harapás miatt kialakuló komplex kölcsönhatásokkal, és ennek megfelelően a terápiában más szakmák képviselőivel is együttműködik. Először az alsó állkapocs helyes pozícióját kell meghatározni, majd a páciens fogszabályozót kap. Rossz harapás esetén nem elegendő csak a fogakat kezelni, az egész szervezet egyensúlyát kell újra helyreállítani. A fogorvos tehát olyan szakemberekkel működik együtt, mint a sportorvos, a gyógytornász, az ortopéd orvos és a természetgyógyász. 

 

Végül a fogtömések is olyan erőteljes hatást gyakorolhatnak a szervezetre, hogy annak teljesítménye csökken vagy éppenséggel meg is betegszik. Nemcsak az amalgám, hanem az értékesebb tömések tömege is csökken. A koronákból és a hidakból olyan fémek lépnek ki, amelyek a bélen keresztül az egész szervezetbe eljutnak. Ezek olyan erőteljes ingert jelenthetnek az immunrendszer számára, hogy az túlműködéssel reagál majd, aminek allergiás és autoimmun-megbetegedések lehetnek a következményei.

 

 

Fogpótlás – fontos kérdés, a szervezet mennyire viseli el

Az élsportolóknál szokták elvégezni az úgynevezett „effektorsejt-tipizálást”, felderítve, vajon fennáll-e náluk tömések vagy fogászati anyagok okozta egészségkárosodás. Ehhez mintát vesznek a hídból vagy a koronából, és kontaktusba hozzák a páciens vérével. Ha az immunrendszer működéséért felelős immunsejtek (főként a limfociták) reagálnak az anyagra, akkor túlérzékenység áll fenn. Ilyenkor el kell távolítani a szájüregből a szóban forgó károsító anyagot, és biológiai, jól elviselhető anyaggal helyettesíteni, például tiszta porcelánból készült koronával. Természetesen jobb megoldás, ha a káros anyag egyáltalán be sem kerül a szájba.

 

 

  Amikor az alsó és felső fogsor nem zár megfelelően, jellegezetesek a gerinc, a térd, a nyakszirt, a váll területén jelentkező fájdalmak

 

Túlzás volna minden sportolót előzetesen fogorvoshoz küldeni, fennállnak azonban olyan állapotok, amikor tanácsos ezt a látogatást megejteni. Ha a teljesítmény érezhetően és minden különösebb ok nélkül csökken, ha titokzatos fájdalom lép fel vagy krónikus betegség áll fenn, akkor ajánlatos biológiai fogászattal foglalkozó holisztikus szakemberhez fordulni.

 

 

Sportolás előtt menjünk fogorvoshoz?

A következő esetekben keressünk fel holisztikus megközelítéssel dolgozó fogorvost:

• Már jártunk belgyógyásznál és egyéb szakembereknél, de a panaszok továbbra is fennállnak, tisztázatlanok, és az eddigi kezelések nem segítenek.

• Gyengének érezzük magunkat és sport közben nem hozzuk korábbi teljesítményünket.

• Krónikus betegségben szenvedünk, és úgy érezzük, terhelhetőségünk egyre csökken. A sportot egyre inkább tehernek érezzük.

• Fáj az állkapcsunk és megfeszül, evés közben vagy beszédkor gyakran kattog. Fejfájás és migrén is jelentkezik.

• Folyton arcüreggyulladásunk van, vagy rendszeresen légúti fertőzést kapunk. 

• Allergiában vagy neurodermatitiszben szenvedünk.

• Fájnak a háti ízületeink. A panaszok sport közben különösen erőteljesen jelentkeznek.

Szabó
XVII. évfolyam 6. szám

Címkék: rossz fogak

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.