Betegségek A-tól Z-ig

Sportoljanak a rákbetegek!

A sport hatására javul a DNS sérüléseit javító mechanizmusok hatékonysága is

  Világszerte végzett kutatások egyértelműen bizonyították, a fizikai aktivitás nem csupán a betegek általános állapotát és közérzetét, gyógyulási esélyeit is javítja. A sport ugyanis serkenti az anyagcserét, emellett erősíti a szív- és érrendszert is. Vajon mely mozgásformák hasznosak, és hetente mennyit ajánlott sportolni egy rákbetegnek?


   

  A rákterápia kellemetlen velejárója az émelygés, a levertség, az állandó fáradtság és álmosság. Minden második beteg erre panaszkodik. A kórházi tartózkodás teljes mozgáshiánnyal jár, aminek kapcsán észrevétlenül kialakul az az ördögi kör, amely a rákbetegség negatív következményeit egyre inkább felerősíti. Testmozgás hiányában a vázizomzat sorvadni kezd, amitől a beteg egyre fáradtabb, kimerültebb lesz.

   

  A betegség, valamint az onkológiai kezelések hatására az izomsejtekben könnyen oxigénhiány lép fel. Ennek következménye a vérszegénység, a véredények elváltozásai és a csökkent tüdőkapacitás. A mozgáshiány számos egyéb szövődményhez vezet, amelyek közül a leggyakoribbak az ízületek degenerációja, a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszer gyengülése. A magát még mindig makacsul tartó tévhittel ellentétben a kezelés során nem a sok pihenés a legjobb stratégia. Ellenkezőleg! A nemzetközi kutatások szerint a rákbetegség ideje alatt és azután is rendkívül fontos és hasznos a sportolás.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  –tommy–
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.