Betegségek A-tól Z-ig

Szabadulás a depressziótól

egy érintett személyes tapasztalata szerint a terápiák segíthetnek, de mindenki egydül, segítség nélkül is kiszabadulhat a betegség szorításából.


Négy hétre át kell adni az irányítást belsőnk erős kezű parancsnokának, aki nem enged teret a kifogásoknak. Mindennapos testedzés, az elme elfoglalása, rendrakás az íróasztalon, a szakadt cipőfűzőt újjal pótolni, a leszakadt gombokat felvarrni – mindez depresszió elleni gyógykezelésként kissé furcsának tűnhet. De még mindig jobb a kis feladatokat elvégezni, mint a nagyokat elintézetlenül hagyni. Az egész program következetes véghezvitele nem is olyan egyszerű, mint amilyennek első látásra tűnik. Természetesen mindez alkohol, tv-nézés nélkül. 28 napon át a felkeléstől a lefekvésig minden egyes perc legyen pontosan beosztva.

 

Már a felkelés is kimondhatatlan szenvedés, hegyekben állnak a fel nem bontott levelek, küldemények, számlák, fizetési felszólítások stb. Az ember úgy érzi, mintha minden energiája, ereje elhagyta volna, hirtelen, minden ok nélkül képes sírva fakadni. Mindezek a vészjósló jelek jól ismertek.

 

Érdemes ilyenkor „felrázni” magunkat, és megpróbálni végrehajtani a bevezetőben említett egy hónapos irányítást. Persze egy hónap alatt nem lehet teljesen megváltoztatni az egész életet, de legalább el lehet kezdeni. Természetesen ha valakin a klinikai depresszió hatalmasodott el, akkor már nem segít a fenékbe rúgás sem, mert a test biokémiája is megbolondul, és ilyenkor tényleg mindent feketének és szürkének látunk. De odáig hosszú út vezet, és ez a folyamat lassan, alattomosan megy végbe – és lehet, hogy már korábban is elegendő lett volna egy parányi kis sikerélmény, hogy megállítsa a lefelé vezető spirált.

 

 

Az új élet kezdete

Részletes akciótervet kell készíteni, hogy teljesen kiküszöböljük a kibúvókat. 28 nap zsúfolva programokkal, aktivitással: sport, bevásárlás, rendrakás, takarítás, főzés, vasalás, olvasás, színház, levelezés barátokkal – és persze a munkahelyi feladatok ellátása. Gigantikus szervezőmunka, de már a tervezés közben érezzük, tetszeni fog az az ember, aki a végén leszek.

 

És mi lesz, ha nem sikerül teljesíteni az elhatározásokat? Ha a munkahelyi stressz hatására mégis rágyújt valaki, vagy egy bulin megiszik egy pohár bort, esetleg elblicceli az egyik reggeli tornát? A legjobb, ha a szigorú parancsnok előre eldönti, mi az a lazaság, amit megenged, és akkor azért nem fog vádolni, nem tesz szemrehányásokat, hanem elemzi a hibákat és elölről kezdi az egészet. A vállalt feladatok elmulasztása esetén a 28 napos program újra kezdődik.

 

 

Hogyan tanulhatjuk meg élvezni önmagunk társaságát

Biztos, hogy a program során is lesznek álmatlan éjszakák tele bánattal, szomorúsággal, magánnyal és a múlt árnyaival. De ezek az éjszakák is elmúlnak, és megerősödve kerülhetünk ki belőlük. Lehet, hogy a magány és a bánat egyszerűen része az életnek, és egyszerűen el kell viselni, amíg elmúlik.

 

A gondolkodást mértéktelenül túlértékeljük, pedig életünk legjobb, legszebb pillanatai gondolat nélküliek. Az élet mindig új és új esélyeket nyújt, ha nyitott szemmel előretekintünk, ahelyett hogy folytonosan hátranéznék. 

Szabó
XVIII. évfolyam 2. szám

Címkék: depresszió, psziché

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.