Betegségek A-tól Z-ig

Szabaduljunk meg a salakanyagoktól!

Mérges kivezetésével a civilizációs betegségek ellen

Egyre többen szenvednek nem specifikus tünetekben, amelyekben sem a vér laboratóriumi vizsgálatával, sem az úgynevezett képalkotó eljárásokkal nem lehet kóros eltérést kimutatni.  


 

Az érintetteket ezek alapján egészségesnek nyilvánítják. Ám a panaszok természetesen ettől továbbra is fennállnak: ilyenkor segíthetnek a régi természetgyógyászati módszerek, a méregtelenítés, a salaktalanítás és a kivezetés.

 

Az ázsiai kultúrákban a méregtelenítésnek több mint 6000 éves hagyománya van. Az európai „salaktalanító” terápia gyökerei Hippokratész idejébe nyúlnak vissza. Akkoriban a betegségek okáról új elméletet alkottak a korabeli orvosok, amelynek lényege, hogy a belek, a máj, a vesék képesek kiválasztani és kibocsátani a szervezetből a mérgező anyagokat. A helytelen táplálkozás, a székrekedés és a vizeletpangás akadályozzák ezt a folyamatot, aminek hatására a szervezetben rothadás, erjedés jön létre, és a testet fokozatosan elárasztják méreganyagok. Otto Buchinger (1878-1966) orvos, a Buchingerféle böjtölési módszer atyja e mérgező anyagokat nemes egyszerűséggel „salakoknak” nevezte el.

 

A hivatalos orvoslásban a „salakanyag” fogalma nem létezik, ezért a páciensek gyakran értetlenkedő megjegyzéseket hallhatnak, ha a méregtelenítésről egy a természetgyógyászatban járatlan orvostól érdeklődnek. Mivel ma a kutatásoknak köszönhetően pontosabb képet alkothatunk a test működéséről, a salak, salakanyag fogalma a medicinában meghaladott. Ma inkább toxinokról, az egészségre káros, felesleges anyagokról beszélnek, például:

 

• emelkedett vérzsírok (pl. magas trigliceridszint és/vagy LDL-koleszterin),

• emelkedett húgysavszint a vérben és a szövetekben,

• káros, hosszú láncú cukor-fehérje vegyületek, amelyek arterioszklerózist okoznak, és hatásukra idő előtt öregszik a szervezet,

• antigén-antitest komplexek,

• káros mennyiségű hormonok, inzulin,

• gyulladást kiváltó interleukinek.

 

Krónikus betegségek esetén az anyagcserét szabályozni kell

E testünkben keletkező káros anyagok mellett olyanok is felgyülemlenek, amelyeket táplálkozásunkkal kívülről juttatunk be szervezetünkbe. Hans-Heinrich Reckweg (1905-1985) német orvos e tudományos ismeretek alapján alkotta meg a homotoxinokról szóló tanítását. A homotoxikológia képezi az alapját az általa kifejlesztett gyógymódnak, az antihomotoxin-terápiának. Lényegében olyan kezelésről van szó, amely ezen „emberi mérgek” ellen irányul.

 

Reckeweg véleménye szerint a betegségek, illetve ezek tünetei lényegében testünk védekezése a káros hatásokkal szemben. Utóbbiak lehetnek kórokozók, káros anyagok, amelyek környezetünkből, táplálékainkból származnak, vagy akár saját anyagcseretermékeink is. A testben jelentkező szimptómákat nem szabad egyszerűen elnyomni, mert ez mindig azzal a kockázattal jár, hogy ezzel együtt elnyomjuk a szervezet öngyógyító mechanizmusait is, és a betegség idültté válik. Szervezetünk öngyógyító képességeit helyreállíthatjuk az anyagcsere szabályozásának célzott módszereivel. A mai ember olyan környezetben él, táplálkozik, amely nem nevezhető egészségesnek, amely tele van káros anyagokkal. Ezért az egészséges embereknek is ajánlatos évente kétszer általános kivezető terápián átesnie. Az alábbiakban vázolt módszer erre kiválóan alkalmas.

 

Az elsőt teendő, hogy figyelünk az elfogyasztott folyadékok mennyiségére, ugyanis testünk méregtelenítéséhez folyadék szükséges. Egy egészséges szívű nő a terápia alatt kb. 2-2,5 liter, egy egészséges szívű férfi pedig kb. 3-3,5 liter vizet ihat naponta.

 

Nagyon fontos az is, hogy mi jut a szervezetbe. Az élvezeti szerektől, az alkoholtól, a cigarettától való tartózkodás a kúra alatt magától értetődik. Ami a táplálkozást illeti, idény jellegű vegetáriánus étrend javasolt, lehetőleg belföldi termelésű biotermékekből. Ha egészségügyi szempontból szükséges, a méregtelenítés kezdődhet egy Buchinger-féle böjttel. Ezt gyógyszeres terápia követi, amellyel - a házban tartózkodó tigris hasonlatát követve - megnyitjuk a méregtelenítés minden ajtaját és ablakát. A legfontosabb szervek, amelyeket támogatni kell: a máj, a vesék, a gyomor-bél rendszer és a nyirokszervek.

 

Vértisztítás csalánnal, gyermekláncfűvel és zsurlóval

E célra alkalmazhatók gyógynövények, homeopátiás orvosságok egyaránt. A csalánt a népgyógyászat gyakran használja „vértisztításra”, de ízületi panaszok enyhítésében is jó szolgálatot tesz. A csalánból készített „spenót” legalább olyan finom, mint a valódi. A krónikus májbetegségben szenvedőknek különösen hasznos a gyermekláncfű. Ha valaki egyszer megízleli a zsenge gyermekláncfű leveleiből készített salátát, az a rukkolára többé rá sem hederít. A mezei zsurló teaként kiválóan tisztít, kiüríti a kötőszöveteket és erősíti a csontokat. A teát legalább 15 percig kis lángon folyamatosan forralni kell, hogy értékes hatóanyagai kioldódhassanak.

 

Homotoxikus hatású tényezők

• Biológia tényezők: gombák, baktériumok, vírusok, allergének, táplálkozás, géntechnológiai módszerekkel módosítot élelmiszerek.

• Kémiai tényezők: légszennyezés, klímaberendezésekből származó káros anyagok, ragasztókból, szigetelésekből, szőnyegpadlókból, festékekből, tapétákból stb. származó anyagok, tisztítószerek, mosó- és öblítőszerek, por (szőnyegek, papír, cigarettafüst), ózon, gázok, vegyszerek, gyomirtók, permetezőszerek, gyógyszerek.

• Fizikai tényezők: kedvezőtlen klimatikus ingerek, sugárzás (fény, pl. túl sok UV- vagy röntgensugár), hangok, elektroszmog, radioaktivitás, vibrációk (pl. forgalom, amely rázza a házat), motorok, elektromágneses erő terek, mechanikus hatások, pl. munkahelyi ártalmak.

• Pszichés tényezők: túl- vagy alulterhelés, szociális, partnerkapcsolati, szexuális problémák, szeretetlenség, megbántottság, leválással kapcsolatos problémák, kommunikáció hiánya, patológiás személyiség. Érdemes a homeopátiát is alkalmazni a méregtelenítésben.

 

• Májméregtelenítéshez:

• Hepeel, 3x1-2 tabletta, vagy

 • Taraxacum Ceres Urtinktur, 3x5 csepp, vagy

• Hechocur spag. Peka N, 3x10 csepp, vagy

• fella-Entoxin, 3x10 csepp

 

A veséken keresztül történő méregtelenítéshez:

• Reneel, 3x1-2 tabletta, vagy

• Uresin Entoxin, 3x10 csepp, vagy

• Akutur spag, Peka, 3x10 csepp, vagy

• Solidago Urtinktur Ceres, 3x5 csepp.

 

Gyomor-bél rendszer:

• Nux vomica Homaccord, 3x10 csepp, vagy

• Magen-Darm-Entoxin N, 3x10 csepp,

• Hepar-Pasc Tabletten, 3x1, vagy

• Gentiana Urtinktur Ceres, 3x5 csepp.

 

Nyirokrendszer:

• Matrix Entoxin, 3x10 csepp, vagy

• Lymphomyosot, 3x1-2 tabletta vagy 10-20 csepp, vagy

• To-ex spag. Peka N, 3x10 csepp, vagy

• Allium ursinum Urtinktur Ceres, 3x5 csepp.

 

A méregtelenítő terápia a beteg tüneteitől függően 4-12 hétig tart. Minden kategóriából egy orvosságot válasszunk. Az egyszerűség kedvéért a napi dózist egy palack szénsavmentes vízhez adhatjuk, majd a nap folyamán apránként elkortyolgatjuk. Akiknek feltétlenül ajánlható a méregtelenítés:

 

• Krónikus fájdalmakban szenvedők, akik esetleg rendszeresen szednek fájdalomcsillapítókat, ízületi betegségekben, pl. köszvényben szenvedők, reumások.

• Akik úgy érzik, elsavasodtak, gyakran vannak izomfájdalmaik és fájnak az ízületeik is, ég a gyomruk, esetleg savgátló vagy savkötő gyógyszereket szednek.

• Cukorbetegek, akik még nem szorulnak inzulinra.

• Olyanok, akiknek emelkedett a vérzsírszintje (trigliceridek, koleszterin), és vérzsírcsökkentőket kell szedniük.

• Tisztázatlan okok miatt állandóan fáradt emberek, akik lehangoltak és gyakran depressziósok.

 

Érvágás, köpölyözés a „belső telítettség ellen”

A feltételezés, miszerint a szervezetben láthatatlan, betegséget okozó anyagok vannak, nem új keletű dolog. Ezért már 5000 évvel ezelőtt masszíroztak, eret vágtak, köpölyöztek az orvosok. Kínában a száraz köpölyözést masszázzsal kombinálták. Az indiai orvoslásban a mai napig társítják a különféle diétákat

 

masszázzsal. Hippokratész a betegségek okát bizonyos anyagok felhalmozódásában, egyfajta belső túltelítettségben látta. Hatására terjedtek el az ún. kivezető eljárások, különösen az emésztőcsatornán keresztül történő kivezetések.

 

A kivezető eljárások főképp krónikus civilizációs betegségek („metabolikus szindróma”), reumás bajok, allergiák és bőrbetegségek kezelésére javalltak. A táplálkozás átállítása mellett (bázikus hatású, főképp növényi alapanyagú étrend) többféle kivezető eljárással támogathatjuk szerveink működését, főképp a beleket, a májat és a veséket, valamint alkalmazhatjuk a bőrön keresztül történő kivezetést is.

 

 

A bőr működésének serkentése

A finn száraz szaunára 80-120 °C-os hőmérséklet jellemző és alacsony, kb. 10 százalékos páratartalom. A forró kövek locsolgatásával a páratartalom 25 százalékra növelhető. A melegtől kitágulnak a véredények, fokozódik a szív teljesítménye, a légzésfrekvencia, a bőr vérkeringése, valamint a verejték- és a faggyúmirigyek működése is. A bőr hőmérséklete fokozatosan 40 °C-ra emelkedik. Ezzel a módszerrel alkalmanként kb. 200 ml folyadékvesztéssel számolhatunk.

 

Testünknek a folyamatos megtisztuláshoz mindennap kellő mennyiségű folyadékra van szüksége

 

Az első szaunázás legfeljebb 12-15 percig tartson, lehetőleg ülve, hogy elkerüljük az esetleges ájulást. Ezután néhány percig tartózkodjunk friss levegőn, amit kövessen hideg (elviselhető) zuhanyozás vagy hűvös ülőfürdő. Ha ezután visszamegyünk a szaunába, ott már az első alkalomnál rövidebb ideig tartózkodjunk, és mindig gondoskodjunk az elvesztett folyadék pótlásáról ásványvíz formájában. Verejtékezéssel a szervezet több száz különféle anyagtól tud megszabadulni, többek között húgysavtól, nehézfémektől, gyógyszerek maradványaitól vagy a gyógyszerek anyagcseréjének végtermékeitől. Aki nem tud izzadni, sokat ezek közül visszatart a szervezetében. Nem véletlen, hogy bőrünket sokan „a harmadik vesének” tartják.

 

 

A vesék működésének serkentése

A vese az egyetlen szervünk, amely aktívan képes savas kémhatású anyagokat kiválasztani, fontos tehát működésének támogatása. Míg általában nem győzzük hangsúlyozni a helyes táplálkozást (bázikus vagy lúgosító hatású étrend), az ivásra vonatkozó ajánlások gyakran pontatlanok. Hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, az főként az étrendtől függ. A sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó étrend sokkal több vizet tartalmaz, mint a készételek.

 

Irányadó adatként testsúlykilogrammonként 30 ml folyadékot ajánlanak. A legjobbak az alacsony nátriumtartalmú vizek és a forrásvíz, valamint a kifejezetten vesekúrákra ajánlott gyógyvizek. A méregtelenítés egyik formája a léböjt, melyet gyümölcslevek fogyasztásával is támogathatunk.

 

Tea formájában a csalán, a gyermekláncfű és a mezei zsurló is serkentik a veseműködést. Bizonyos értelemben ezek is orvosságok, ezért nagy mennyiségben vagy hosszú időn keresztül nem ajánlatos a fogyasztásuk, inkább kúraszerűen alkalmazzuk.

 

Nem ajánlhatók a vörös és fekete teafajták (magas csersav- és gyümölcssavtartalmuk miatt), a kávé, a tej (magas fehérjetartalom), valamint a kólák és egyéb üdítőitalok. A folyadékmennyiség növelésével óvatosnak kell lennünk, ha valaki előrehaladott szívelégtelenségben vagy veseelégtelenségben szenved!

 

 

Kivezetés a beleken keresztül

A belek sok fontos immunfunkciót és anyagcsere-folyamatot irányítanak. A természetgyógyászat számos civilizációs betegséget, például a különféle allergiákat és az immunrendszer betegségeit is szoros kapcsolatba hozza a bélműködéssel. A „bélszanálás” fogalma ma már eléggé elterjedt, bár a hivatalos orvoslás mereven elutasítja.

 

A hashajtókkal végzett béltisztításnak nagy múltja van az orvoslás történetében. A belekben az erjedéses anyagcseretermékek mellett nehézfémek, valamint a fehérjék emésztése során keletkező rothadásos

 

végtermékek is találhatók. Ha ezek az anyagok túl hosszú ideig tartózkodnak a belekben, egy részük a nyálkahártyán keresztül felszívódik, és a szervezet „visszamérgeződik”. A következmény: a máj túlterhelése, krónikus fáradtság, számos panasz, például migrén, bőrkiütések, ekcémák stb. súlyosbodása, kiújulása.

 

Hagyományosan kétféle hashajtót alkalmazunk:

• Hűtő hatású, szulfáttartalmú (glaubersó ‒ nátrium-szulfát, keserűsó ‒ magnézium-szulfát) hashajtók.

• Melegítő hatású, növényi hashajtók, mint például a szenna, a kutyabengekéreg vagy az orvosi rebarbara.

 

A sótartalmú hashajtók kétszeres hatásúak. Az epesavak aktiválása révén serkentik a belek izomzatának működését, míg a szulfátionok megakadályozzák a víz felszívódását a bélnyálkahártyán keresztül, ezért a víz ilyenkor öblítő folyadékként működik. A keserűsóból egy-két teáskanálnyit oldunk fel kevés vízben, majd éjszakára állni hagyjuk. Ehhez a kiinduló oldathoz annyi vizet adunk, hogy a végén 2,5 dl oldatot kapjunk. Ezt a folyadékot gyorsan felhajtjuk. Ettől számítva 2, legkésőbb 4 óra múlva híg, vizes, fájdalommentes székletürítésre számíthatunk.

 

A böjtkúrák keretében régóta alkalmaznak rendszeresen szulfáttartalmú szerekkel hashajtást. A böjtöléstől függetlenül is tarthatunk kettőnégy hetes glaubersós vagy keserűsós tisztítókúrát. Az ún. tehermentesítő napok (zöldségnap vagy rizsnap) keretében, amit hetente egyszer ajánlott tartani, szintén alkalmazhatunk glaubersós vagy keserűsós hashajtást.

 

A szulfátos hashajtás ellenjavallata az epekövesség, az epeutak görcseivel járó betegségek, akut és krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a gyomor-bél rendszer minden fekélye, illetve gyulladása.

 

Különösen intenzív hatás: colon-hidroterápia

A növényi hashajtók serkentik a vérkeringést és gátolják a vastagbélben a víz- és nátriumfelszívódást. Ezt a hatást aktív klorid- és vízkiválasztás fokozza, ennek révén a széklet mennyisége jelentősen megnő, ami ingerli a belek falát. Az ellenjavallatok figyelembevételével legfeljebb két-három hétig alkalmazhatjuk őket, hosszú távon szedve ugyanis görcsöket, bélrenyheséget okoznak. Ráadásul fennáll annak veszélye, hogy a szervezet értékes ásványi anyagokat veszíthet a hasmenéssel.

 

A hagyományos beöntések legújabb kori változata a colon-hidroterápia. A hatás szintén a toxinok kivezetésén és a régi székletmaradványok eltávolításán alapszik. A bélrendszer óvatos feltöltése vízzel, valamint a belek kíméletes masszírozása edzi, trenírozza a belek izomzatát. Ezenkívül javul a hasüreg nyirokkeringése és vérkeringése is.

 

Az intenzív bélmosás javallatai a krónikus székrekedés és az irritábilis bél szindróma mellett főképp olyan betegségek, amelyek kapcsolatban állnak az anyagcserével: reumás betegségek, allergiák, fertőzésekkel szembeni fogékonyság, migrén és fejfájás, fáradtságszindróma, depreszsziós lehangoltság, májbetegségek.

 

A kivezető eljárások sok egyéb módszert magukba foglalnak, mindegyik kezelés célja azonban közös: az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód által túlterhelt anyagcsere talpra állítása. Főképp akkor érdemes hozzájuk folyamodni, ha a hagyományos orvosi vizsgálatok, például a laboratóriumi vérvizsgálatok még normális értékeket mutatnak.

 

A Buchinger-féle léböjtkúra

Az előböjt három napig tart. Az első napon nyers ételből 850 kcal-t fogyasszunk. A második napon 600 kcal-t, a harmadik napon pedig 1 kg gyümölcsöt vegyünk magunkhoz, hozzá glaubersót igyunk béltisztítás céljából.

Egy 60-90 kg-os embernek kb. 40 g glaubersó kell naponta, 1 liter langyos vízzel összekeverve. Alternatívaként ricinusolajat is használhatunk, vagy naponta egy-két beöntést kamillateával. A napi 2-3 liter folyadék elengedhetetlen.

A főböjt folyamata

Reggel 0,25 liter szűrt (főtt) paradicsom, krumpli vagy zellerlé plusz egy csipet só, délben 0,25 liter főtt, meleg, szűrt zöldséglé.

A léböjtkúra mellett naponta 2-3 liter különböző méregtelenítő, vértisztító teát is kell igyunk (köménymag, kamilla, csipkebogyó stb.).

A reggeli gyümölcslé lehet: alma, ananász, maracuja, narancs.

A déli zöldséglé lehet: sárgarépa, cékla, káposzta. Idősebb emberek 1/8-1/4 liter savanyú tejet és egy evőkanál napraforgóolajat fogyasszanak hozzá naponta.

A böjt tartama: 8-28 nap

A böjt befejezése: az utolsó délben zöldséglé helyett egy almát együnk, este pedig krumplilevest. A második nap 600 kcal, a harmadik nap 800 kcal, a negyedik nap 1000 kcal, az ötödik nap 1600 kcal értékű vegetáriánus, maximum laktovegetáriánus, főleg nyers táplálékot vegyünk magunkhoz.

- dr. ki.-
XVII. évfolyam 3. szám

Címkék: méregtelenítés, mérgek kivezetése, salaktalanítás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.