Betegségek A-tól Z-ig

Székrekedés ellen

Így szabályozzuk természetes módon az emésztést

A székrekedés igen széles körben elterjedt betegség a civilizált világban, a nőknél még gyakoribb, mint a férfiak- nál. A gyógyszeripar több mint százféle kedvező árú és hatékony terméket kínál az érintet- teknek. Azt természetesen nem árulják el, hogy ezek a készítmények nemhogy nem mulasztják el a székrekedést, hanem inkább elősegítik a kialakulását. Ám csak ha már valaki függővé vált a hashajtóktól, akkor látja be, hogy csak következetes holisztikus terápiával és sok türelemmel lehetséges újra visszaállítani az emésztés természetes, egészséges működését.


A fejlett ipari országokban nagyon sokan szenvednek székrekedésben, és sokan szednek rendszeresen hashajtót

 

Székrekedésről akkor beszélünk, ha a székletürítés ritkábban jelentkezik három napnál, ha túl kemény vagy fájdalmas, illetve ha a produkált mennyiség túl kevés. A kívánatos az lenne, ha a székletürítési kényszer mindennap és mindig azonos időben állna be, és az ember spontán és nagyobb erőlködés nélkül puha, de jól formált székletet termelne, amelynek a színe középbarna, és fájdalom nélkül távozik. Nem lehet bűzös és ragadós sem. Az ilyen ideális széklet az úgynevezett civilizált világban sajnos egyre kevesebb embernél jelentkezik, amit tréfásan úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy hashajtóra és vécépapírra csak az iparilag fejlett országokban van szükség.

 

Ha a székrekedés hirtelen lép fel, vagyis a normális székletürítés néhány napon vagy héten belül említésre méltó táplálkozási vagy életmódbeli változások nélkül rosszabbodik, akkor szervi okokra kell gyanakodni. Lehetséges, hogy a bélátjárást béldaganat akadályozza, vagy a hasi szervek megbetegedése áll fenn. Különféle gyógyszerek elősegíthetik a székrekedés kialakulását, ezért ha ilyesmit tapaszta- lunk, miközben gyógyszert szedünk, érdemes elolvasni a mellékhatásokról szóló tájékoztatót.

 

Cikkünk azonban arról a fajta székrekedésről szól, amelynek nincsenek konkrét szervi okai. Többnyire az életmód és az életkörülmények bizonyos tényezői járulnak hozzá a kialakulásához: például a helytelen táplálkozás, a túl kevés folyadékfogyasztás, a mozgásszegény életmód, az időskor, a terhesség, a klímaváltozás vagy utazás, lelki tényezők, illetve bizonyos hashajtók szedése. Gyakran figyelhető meg a hashajtókkal való visszaélés. Ilyenkor nehéz visszatérni a természetes emésztéshez és kiválasztáshoz, de a következő javaslatok következetes és türelmes betartásával biztosan sikerül.

 

A vérben található ásványi anyagok serkentik a bélműködést

Először is tanácsos megnézetni a vérben a kálium és a magnézium szintjét. Mindkét ásványi anyag fontos az izmok működéséhez. Gyakran ezeknek az anyagoknak a hiánya a székrekedés fő oka, mivel ez ad magyarázatot a renyhe bélműködésre.

 

A búza, a rozs és az árpa gazdag szénhidrát- és rostforrás. Az egészséges székeléshez elengedhetetlen a rostanyag

 

A káliumot és a magnéziumot a teljes vérben kell vizsgálni, mivel több mint 90 százalékban a sejtekben találhatók meg. A vérszérum tehát mindössze hordozó „médiumként” szolgál, ott az értékek elérhetik a normál tartományt, miközben a sejtekben már előállt a hiányállapot. A teljes vér vizsgálata azonban a sejteket is magában foglalja, ezért sokkal pontosabb. Mivel a bélirritáló hatású hashajtók kálium- és magnéziumhiányt idézhetnek elő, csak hozzájárulnak a székrekedés kialakulásához, ami további hashajtó adagok beszedését teszi szükségessé.

 

 

A székletvizsgálat megmutatja az emésztés teljesítményét

Ezen túlmenően szükséges a széklet vizsgálata arra nézve, milyen a feldolgozás (zsír, izomrostok, keményítő), valamint a hasnyálmirigy-elasztáz értéke. Ezek az adatok felvilágosítást adnak az emésztésfunkcióról. Felismerhető például, fennáll-e epe- vagy hasnyálmirigy-gyengeség, amit a megfelelő gyógyszerekkel kezelni kell. Epeelégtelenségre articsókakészítményt, hasnyálmirigy-gyengeségre enzimkészítményt írnak fel. A székletet újra normalizálni kell.

 

 

Rendterápia – vigyünk újra rendszert az életünkbe!

Nincs helytelenebb annál a nézetnél, hogy mindennap „kell” valamit produkálni, és ha nem, akkor azonnal közbe kell avatkozni. A székletürítés az alváshoz hasonlóan szervezetünk természetes funkcióihoz tartozik, amit hagyni kell menni a maga útján, de nem kényszeríteni semmire. Felejtsük tehát el a mindennapos székletürítés kényszerét.

 

Tegyük újra szabályossá életritmusunkat, azaz tartsuk be a nappal-éjszaka ritmust: az aktivitás és a nyugalom fázisai lehetőleg ugyanazokra az időszakokra essenek mindennap, mindig ugyanakkor együnk és minden reggel ugyanakkor menjünk vécére. Kíséreljük meg a székletürítést, de ne töltsünk hiábavaló kísérletezéssel öt percnél többet. Ne nyomjuk el a székelési ingert, ha spontán fellép, azzal az ürüggyel, hogy valami „fontosabbat” kell elintéznünk (kivéve nagyon ritka és valóban nagyon fontos esetektől).

 

Ha édesség és sütemények helyett sok friss gyümölcsöt és zöldséget eszünk, az lendületbe hozza a bélműködést

 

Oldjuk meg az esetleg fennálló konfliktusokat, tisztázzuk a tisztázandókat másokkal és önmagunkkal is. Kerüljük a stressz okozta terhelést – már amennyire ez lehetséges –, és teremtsük meg életünkben a stressz ellenpó- lusait (például lazítógyakorlatok, meditáció, jóga, autogén tréning).

 

Minden terápiás erőfeszítés ellenére előfordulhat, hogy a székrekedés nem múlik el. Ilyenkor figyelembe kell venni a pszichoszomatikus összefüggéseket: a székrekedéssel küszködő embereknek nagyon gyakran zavart szenvedett a kiválasztáshoz fűződő viszonyuk. Általában különleges tisztaság- és rendszeretet jellemzi őket, ami extrém esetben a kényszerességig fajulhat. Ugyanakkor nehezen tudnak kifejezést adni az érzelmeiknek, például az agressziónak. Nemcsak székletürítésnél, hanem az egész életükben szigorúan uralkod- nak önmagukon, és nehezen tudnak ellazítani. Szélsőséges esetben hosszan tartó pszichoterá- pia lehet szükséges, és nemcsak azzal a céllal, hogy a székrekedést sikerüljön rendezni.

 

Több folyadék, valamint ásványi anyag és rost

Növeljük táplálékaink rost-, folyadék- és ásványianyag-tartalmát, ez megnöveli a széklet mennyiségét, és ezzel javítja a bélizomzat működését.

 

• Igyunk naponta legalább két liter ásványvizet vagy gyógynövényteát.

• Fehér liszt helyett együnk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret.

• Minden ebéd és vacsora előtt fogyasszunk nyers zöldségeket vagy salátát.

• Lekváros zsemle és kávé helyett reggeliz- zünk zabkását.

• Együnk sok friss gyümölcsöt.

• Húst és kolbászfélét legföljebb hetente egy- kétszer együnk, annál több nyers zöldséget.

• Kerüljük az édességeket, bármilyen formát öltsenek is.

• Kerüljük a kész szószokat és készételeket.

• Csak kevés alkoholt és koffeines italt igyunk (kávé, fekete tea, kóla).

• Ne dohányozzunk.

• Együnk ezen kívül búzakorpát vagy len- magot például müzlibe vagy zabkásába keverve. A napi adag egy-három evőkanálnyi, de sok folyadékkal, különben csak tovább fokozza a székrekedést, sőt akár bélelzáródást is okozhat.

 

 

Szedjünk magnéziumot vagy káliumot

Vegyünk be naponta egy- három adag magnéziumkészítményt. A bélizomzat sejtjeinek szükségük van a magnéziumra ahhoz, hogy jól tudjanak működni. A hashajtók tartós szedése egészen biztosan magnéziumhiányt idéz elő. Ha több magnézium jut a szervezetünkbe, mint amennyire szükség van, akkor ez szintén enyhén hashajtó hatású. Ha a széklet túl lággyá válik, csökkentsük az adagot.

 

Ha a rendszeres hashajtószedés miatt káliumhiány alakult ki, akkor plusz káliumot kell szedni, amíg az értékek normalizálódnak. A magnéziummal ellentétben ez nem hashajtó hatású, ha nem áll fenn hiányállapot.

 

A fizikai aktivitás serkenti a bélműködést

Bármiféle testmozgás előnyösen hat a béltevékenységre, főként a kirándulás, a futás, a csapatsportok, a torna (főként azok a gyakor- latok, amelyek erősítik a hasizmot): az ugrálás, például az ugrókötelezés vagy a minitrambulin különösen alkalmas a béltartalom mozgásá- nak elősegítésére. A mozgás egyfelől segíti a székletürítést, másfelől a rendszeres mozgás a rendterápia szellemében tartósan is pozitívan hat az emésztésre és a kiválasztásra.

 

A mozgás előnyösen befolyásolja a székletürítést

 

Gyógynövények, amelyeknél nem alakul ki függőség

A legtöbb hashajtó tea vagy gyógyszer szennát, rebarbarát, aloét és/vagy kutyabengét tartalmaz, amik megnövelik a kálium és a mag- nézium kiválasztását, tovább erősítve a széknézium kiválasztását, tovább erősítve a széknézium kiválasztását, tovább erősítve a székrekedést. Aggályos mellékhatásaik miatt éppen ezért akkor is kizárólag vészhelyzetben és csak néhány napig szabad ezeket alkalmazni, ha növényi eredetűek. A legjobb, ha el se kezdjük szedni. Gond nélkül használhatjuk viszont az olyan növényi rostanyagokat, mint a lenmag (1-2 evőkanál reggelenként müzlibe keverve vagy sok folyadékkal) és a bolhamag (napi 2-3 alkalommal egy-egy teáskanálnyi sok folyadék- alkalommal egy-egy teáskanálnyi sok folyadék- alkalommal egy-egy teáskanálnyi sok folyadék kal bevéve).

 

Homeopátia: a szernek illeszkednie kell a tünetképhez

Léteznek bevált homeopátiás szerek, ame- lyek közül mindenki kiválaszthatja a tüneteihez leginkább illőt: Alumina, Bryonia, Nux vomica, Opium és sok egyéb. A megfelelő szer kiválasztásához kérjünk segítséget szak- szer kiválasztásához kérjünk segítséget szakszer kiválasztásához kérjünk segítséget szak embertől.

 

 

Fizikális terápia hideg és meleg vízzel

Az izomrenyheségből adódó székrekedés esetén, azaz amikor nem áll fenn székelé- si inger, a bélműködést serkenthetjük hideg vizes terápiával, térdleöntés, láb- és félfürdő, alhas- (16–20 fok, 2-3 perc) vagy haslemosás (naponta 3x3 perc) formájában. Görcshajlam esetén a meleg vizes módszerek segítenek, például az emelkedő hőmérsékletű ülőfürdő (naponta egyszer-kétszer 20-30 perc), vagy a forró borogatás (a nedves törülközővel bebugyolált meleg palackot tegyünk az alhas bal oldalára) jól oldja a görcsöket.

Enyhíti a székrekedést, ha gyengén masszírozzuk a talpon a vastagbélpontot

 

Bevált szerek esetenkénti székrekedés ellen

Nem állandó használatra, de esetenként fellépő székrekedés ellen segítenek a következő szerek:

 

Glauber- vagy keserűsó: a gyógyszertárban kapható készítményből egy teáskanálnyi vagy akár két evőkanálnyi mennyiséget oldjunk fel egy fél liter vízben. Az adagot lassan emeljük, majd ha a panaszok rendeződtek, lassan csökkentsük és hagyjuk el.

 

Mechanikusan ható hashajtók, mint például a kúpok vagy beöntés, kemény széklet esetén is (például utazás közben).

 

Tartós használatra való a laktulózszirup. A laktulóz mesterséges cukor, és a galaktóz nevű egyszerű cukorból (a tejcukor egyik alkotóeleme) keletkezik. Ez a cukor nem szívódik fel a bélben, hanem megköti ott a vizet, minek következtében megnövekszik a széklet mennyisége és puhává válik. Kezdeti adagja reggeli után egy teáskanálnyi, ezt minden héten egy teáskanálnyival emeljük, amíg el nem érjük a kívánt hatást vagy a maximális mennyiséget, amely három evőkanálnyi. Ezt ne lépjük túl, különben erős és kellemetlen puffadást fogunk tapasztalni! Amint a kívánt hatást elértük, az adagot las- san újra csökkentsük. Vigyázat, galaktózintolerancia esetén ne alkalmazzuk!

 

 

Kedvező és kedvezőtlen hatású hashajtók

Hosszú távon is aggályok nélkül alkalmazható szerek:

Cukorszerű hashajtók: a bélben fel nem szívódó cukrok fokozott mennyiségben kötik meg a vizet, és serkentik a természetes bélbaktériumok termelődését (például tejcukor, laktulóz).

Növényi rostanyagok: a bélben fel nem szívódó szénhidrátok fokozzák a széklet mennyiségét (például búzakorpa, lenmag).

 

Lenmagot hosszú időn át szedhetünk anélkül, hogy károsítanánk a belet. Fontos azonban, hogy sok folyadékot fogyasszunk hozzá

 

Időnként beszedhető szerek:

Só jellegű hashajtók: a bélben fel nem szívódó sók megkötik a vizet, és ezért hashajtó hatásúak (például glaubersó, keserűsó) Vigyázat, tartósan ne szedjük!

Mechanikus hatású hashajtók: a belet kitágulásra ösztönzik, ezzel érik el a hashajtó hatást (például beöntés, kúp).

Kedvezőtlen hatású szerek, ne szedjük tartósan:

Bélirritáló anyagok: a bélre gyakorolt ingerlő hatással mesterséges hasmenést idéznek elő (például szenna, kutyabenge, hashajtó gyógyszerek). A legtöbb, hashajtóként forgalmazott gyógyszer irritálja a belet, és elősegíti a székrekedés kialakulását, illetve fennállását. További mellékha- tásaik a következők lehetnek:

 

• Feketére színezik a belet, ez a melanosis (jóindulatú).

• Bár vitatott, de egyelőre nem igazolt, hogy fokoznák a bélrák kialakulásának veszélyét.

• Fehérje- és vérvesztés a vizelettel.

• Szoptatós anyáknál hashajtó hatással vannak a csecsemőre.

• Koraszülést idézhet elő.

• Mérgezésveszély bizonyos szívgyógyszerek (digitaliskészítmények) szedése esetén, de ez hosszú távon valamennyi hashajtóra vonatkozik.

• Fontos ásványi anyagok vesztése (például kálium, magnézium), de ez gyakori sze- désnél más hashajtókra is igaz.

 

Homeopátia székrekedésre

A homeopátiás gyógyszereket általában nem indikáció (pl. székrekedés) alapján rende- lik, hanem a páciens individuális tünetei alap- ján választják ki.

Gyógyszerek „atóniás székrekedésre” – a székelési inger teljes hiánya

Alumina D30: Száraz bőr és nyálkahártyák, a székletet nyák borítja, kemény, gumós szék- let, amely csak nagy erőlködés árán üríthető.

 

 

Bryonia D30: Az emésztőcsatorna nyálka- hártyájának szárazsága, a székleten nincs nyálka, a széklet száraz, nagyon kemény és sötét, mintha megégett volna, vastag vagy kis, kemény darabokból áll, erős szomjúság, a beteg sokat iszik, nagyokat kortyolva.

 

Collinsonia canadensis D30: Sok, száraz széklet, erőlködve üríthető, felfúvódás, aranyeres csomók.

 

Graphites D30: Gyomor- és bélrenyheség, felfúvódás. Túlsúly, apátia, fázékonyság. Nagy, vastag, csomós széklet, a has felfúvódása, a végbélnyílás körül nedvező berepedések. Fehéres nyelv, száraz száj.

 

Natrium chloratum D30: Kiszáradás és székrekedés, kis, száraz, kemény csomós székletdarabok, a végbélnyílás fájdalmas ürítés után. Szomorúságra való hajlam.

 

Lycopodium D30: Székrekedés, a széklet vékony, hosszú, gyakran kevés. Szag nélküli bélgázok, amelyek felfúvódást okoznak, ürítésük nem jár megkönnyebbüléssel. Rosszabbodás étkezés után, valamint 14 és 20 óra között. Gyógyszerek „spasztikus székrekedésre” – nyomásra érzékeny has, ürítés előtt görcsös ingerek.

 

Nux vomica D30: A vastagbél és a záróizom görcse. Állandó, eredmény nélküli székelési inger, a beteg hosszú időt tölt a WC-n (gyakran olvasgat). Hashajtók hosszú ideig tartó használata után kialakult állapotok, ülő munka következménye, ingerlékeny személyek.

 

Magnesium chloratum D30: Nehezen ürülő, kemény, darabos, száraz, széttöredező széklet. A páciens gondolatai csak az emésztése körül forognak.

 

Mandragorae radice D6: Makacs székrekedés, száraz, világossárga vagy szürke széklet. Olyan érzése van, mintha nem fejezte volna be a székelést. Depressziós hangulatzavar.

 

Phosphorus D30: „Ceruzaszéklet”, amely nagy erőlködéssel üríthető, felfúvódott has, bélkorgások. Ideges, túlérzékeny páciensek.

 

Plumbum metalli­ cum LM6 és 12: Csomós, kecskebogyószéklet, a záróizom görcse, olyan érzet, mintha egy kötél felfelé húzná a végbélnyílást a végbélbe, bélgörcsök.

-mörk-
XVI. évfolyam 9. szám

Címkék: emésztés, hashajtók, holisztikus gyógymódok, székrekedés

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.