Betegségek A-tól Z-ig

Szelíd gyógymódok torokgyulladásra

Az esetek túlnyomó többségében vírusfertőzésről van szó

  Az akut torokgyulladást (pharyngitis) mindenki ismeri. Torokfájás, vörös nyálkahártya és rekedtség a jellemző tünetek. Ez az állapot homeopátiával általában jól kezelhető. Más a helyzet az idültté vált torokgyulladással. Itt általában különféle anyagok irritálják a garat érzékeny nyálkahártyáját.


   

  Torokgyulladás esetén a teljes száj- és garatnyálkahártya vörös. Sok esetben a gyulladás az orrgaratra, a gégefőre és a mandulákra is átterjed. A fő panasz torokfájás, amely a fülekbe is kisugározhat. A legtöbben be is rekednek, ha a gyulladás a hangszálakat is érinti. Előfordulhat láz is.  Az esetek túlnyomó többségében vírusfertőzésről van szó.

   

  A heveny torokgyulladás szerencsére általában kezelés nélkül is meggyógyul. Ez történik a legtöbb esetben – de a gyógyulás nem mindig gyors. Semmiképp sem szükséges antibiotikumot szedni, az ugyanis csak bakteriális fertőzések esetében indokolt, a vírusfertőzések lefolyását inkább csak meghosszabbítja.

   

  Ezen kívül célszerű a fájdalomcsillapítóktól is tartózkodni, mert azok hatására is elhúzódhat a gyógyulás. Viszont nagyon ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás, mert ezzel folyamatosan megnedvesítjük a kiszáradt, irritált nyálkahártyát. A zsályateával vagy sós vízzel végzett gargarizálás enyhíti a panaszokat. Aki dohányzik, annak legalább a gyógyulásig feltétlenül szüneteltetnie kell ezt az amúgy is káros szokást.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.