Betegségek A-tól Z-ig

Szelíd öngyógyítás Schüssler-sókkal

Ha a mindennapok nyomasztják a lelkünket

Ha sérült az önbizalmunk, ha szorongunk, ha csalódások keserítik meg a kedvünket, ha nehéz a helyzetünk a munkahelyünkön, olyankor ideje megvédeni a lelkünket. Ehhez adnak bevált homeopátiás segítséget a Schüssler-sók.


Aki folyton feszültség alatt áll, testi és lelki károsodásokat kockáztat. A homeopatikus hatású Schüssler-sókkal mindenki egészen egyszerűen segíthet önmagán

 

Az emberi civilizáció az ásványok tudatos alkalmazásával kezdődött. A kőkorszak emberei kalcium- és szilikátgazdag kőzeteket használtak, míg később a rézből, bronzból és vasból készült szerszámok váltak általánossá. Ezeknek az ásványoknak a használata döntő szerepet játszott az emberi civilizáció fejlődésében.

 

Az ásványi anyagok finomabb szerkezetű felhasználása ennél jóval később kezdődött. Az ókorban a drágaköveket használták gyógyításra, részben talizmánként, részben teljesen konkrét módon, például amikor az ametisztet a rovarcsípés fájdalmainak enyhítésére az érintett bőrfelülethez szorították. Egy másik példa lehet a hegyikristály, amelyet a vízbe helyeztek, hogy minőségét javítsák, vagy ezüstedényeket használtak az ételfertőzések elkerülésére.

 

 

Az emberiség kezdettől fogva használta az ásványokat. Először fegyverek és szerszámok formájában, már a kőkorban. Az ásványok alkalmazása kezdetben külsődleges maradt

 

A középkorban ezt a fajta terápiát tovább finomították. Az alkimisták higanyos kenőcsöt készítettek, és aranyporral enyhítették a reumatikus fájdalmakat. 1655-ben Johann Rudolph Glauber feltalálta a nátrium-szulfátot, amelyet csodasónak nevezett el. Egészen a XX. századig tartott, amíg felismerték, hogy a nátriumon, kalciumon, káliumon, magnéziumon és vason kívül a réz, a mangán, a cink és számos egyéb nyomelem is az élet alapköveinek számít.

 

Az ásványok útja az emberi szervezetbe

A tudományos orvoslás először a XIX. század végén próbálkozott ásványi anyagok oldatával, infúzió formájában. Így például a magnéziumos oldat izomlazítóként szolgált, míg a 0,9 százalékos konyhasóoldat a vér saját sókoncentrációjának felel meg. A szopogatótablettaként szolgáló Schüssler-sók ennél jóval kisebb mennyiséget tartalmaznak, 1 milliomodnyitól (D6 potenciál) 1 billiomodnyi részig (D12 potenciál). A gyógymód feltalálója, az oldenburgi orvos és homeopata, Wilhelm Heinrich Schüssler 1873-ban ismerte fel, hogy ez a koncentráció az ásványi sók sejteken belüli koncentrációjának felel meg, és hogy működési zavarok esetén ez a minimális mennyiség hasznosítható a legjobban.

 

Dr. Schüssler felfedezéseivel egy időben a homeopátia még nagyobb koncentrációjú ásványi hígításokkal ért el nagy terápiás sikereket. Ilyen hígításban a sók jelenléte fizikailag már nem igazolható, ezért került ki a XIX. században a homeopátia a természettudományos érdeklődés középpontjából, hogy azután az utóbbi időben újra megélénküljön iránta a figyelem. 

 

Hogyan gyógyítják a Schüssler-sók a lelket?

A lelki problémák Schüssler-sókkal való gyógyítása annál eredményesebb, minél többet tud a segítséget kereső arról, milyen kínálatból választhat, ő maga milyen típushoz tartozik. De általános problémák esetén - például testi-lelki feszültségnél - is kínál megoldást dr. Schüssler rendszere. Az "idegsó" névre a Nr. 5 Kalium phosphoricum D6 tarthat számot. A só nagy koncentrációban jut el az agyba és az idegszövetekbe, és ott a feszültség enyhüléséhez vezet idegesség, szorongás, ijedősség, sírósság, honvágy, agórafóbia, emlékezetgyengeség és egyéb hangulati labilitási gondok esetén. A napi adag 5 szopogatótabletta, a nap folyamán egyenletesen elosztva, az eredmény pedig: a páciens idegileg terhelhetőbb és mélyebben alszik.

 

Az előző tablettát tanácsos kiegészíteni Nr. 7 Magnesium phosphoricum rágótablettával is: szintén napi 5 tabletta egyenletesen elosztva. A magnézium lazítja az izomfeszültséget és segíti az elalvást.

 

A gyógyítók régóta kedvelik a hegyikristályt
 

Izomgörcsökre elsősorban a Nr. 2 Calcium phosphoricum D6 javasolható, amelyet makacs tünetek esetén kiegészíthetünk Nr. 5 és Nr. 7 tablettával. Mindhárom adagolása ugyanaz: egész napra elosztva összesen 5 tabletta.

 

Ideges szívzavarokra való: Nr. 5 Kalium phosphoricum D6, Nr. 3 Ferrum phosphoricum D12, Nr. 4 Kalium chloratum D6, Nr. 6 Kalium sulfuricum D6, Nr. 8 Natrium chloratum D6. Ugyanakkor más melléktüneteket is figyelembe kell venni a megfelelő szer kiválasztásakor.

 

 

A megfelelő gyógyszer minden típusnak

Az elmúlt 200 év során a homeopaták minden egyes Schüssler-sóhoz kifejlesztették a megfelelő gyógyszerképet. Ez azt jelenti, hogy mindegyik szerhez hozzárendeltek tipikus emberi tulajdonságokat.

 

 

A nátriumemberek fáradhatatlanok a munkában. Gyakran még a szabadságuk alatt is nehezükre esik kikapcsolódni

 

Már maga dr. Schüssler is beszélt arcdiagnosztikáról, hogy tudniillik a páciens vonásairól leolvasható, milyen sóra van szüksége. A feltűnően sápadt emberek például a Nr. 5 Kalium phosphoricum D6-hoz és a Nr. 8 Natrium chloratum D6-hoz rendelhetők hozzá, a pigmentfoltos bőrű páciens megfelelő gyógyszere a Nr. 6 Kalium sulfuricum D6 lehet, míg az aknés bőr a Nr. 9 Natrium phosphoricum alkalmazására utalhat. Ugyanakkor mindig figyelembe kell venni, hogy a külső és a belső megjelenési kép illeszkedjen egymáshoz. 

 

A kalciumsók biztonságot és védelmet adnak

A kalciumsók a szervezet szöveteinek keményítésére szolgálnak, és ugyanezt a funkciót töltik be a lélek szintjén is. Schüssler tanítása szerint csontritkulásra leginkább a Nr. 2 Calcium phosphoricum D6 típusok hajlamosak, akik védelemre szorulnak, gyengék, együttérzők és nem képesek szembenézni az élet keménységével. Gyakran maradnak a háttérben magabiztos partnerük mellett, és a békés otthon kialakítását, a gyerekek biztonságának védelmét tartják feladatuknak.

 

 

A modern élet teljesítménykényszere sokat követel mindannyiunktól. Az ásványi sók segítenek stabilizálni idegrendszerünket

 

Ha idősebb korban ízületi problémák lépnek fel, az a Nr. 1 Calcium fluoratum D12-re  utal. Ez a megfelelő só hiányzó biztonság esetén, és akkor használják, ha a védelem teljesen megszűnt, és a testi hanyatlás vagy a halál közelléte kétségbeesésbe kergeti az embert.

 

A Nr. 12 Calcium sulfricum D6 elsősorban a csonttömegben fordul elő, és akkor alkalmazható, ha genynyes sebek nem gyógyulnak, és a kalciumtípusnál krónikus, fertőzésre való hajlam alakul ki.

 

A kalciumsók segítenek kikapcsolni

A lelki krízisek jó részét az váltja ki, hogy bizonyos elképzeléseink vannak arról, hogyan is kellene a világnak működnie, miközben naponta átéljük, hogy a valóság keresztülhúzza a számításainkat. Aki a napi túlélési harc után nem képes kikapcsolni, hanem éjszakánként ébren hever az ágyában és azon gondolkozik, mi mindent kell megcsinálnia, az a Nr. 5 Kalium phosphoricum D6-tól remélhet megoldást. Ezt hónapokon át kell szedni, napi 5 tablettát, egész napra egyenletesen elosztva. Javul a hatás, ha ezzel párhuzamosan Nr. 7 Magnesium phospho ricumot is szedünk. Tartós csalódás esetén tanácsos az adagolást Nr. 4 Kalium chloratum D6-tal kiegészíteni.

 

 

A feltűnően sápadt arcú embereknél inkább a kálium vagy a nátrium hiányzik

 

A káliumtípusok embertársaikat gyakran idegesítik azzal, hogy mulasztásaikra és szabályszegéseikre hívják fel a figyelmüket. Éppen ez teszi őket alkalmassá arra, hogy magas pozíciókat töltsenek be. Aki ilyenkor csalódik perzselő becsvágyában, annak gyakran lehet szüksége Nr. 6 Kalium sulfuricum D6-ra. A káliumtípusok lelki zavarait a legjobban a következőképpen lehet orvosolni: gondolja át, mennyire becsvágyó, és kellemetlen érzéseit sérült ambíciói idézték-e elő. Ha igen, akkor a Nr. 6 káliumkúrára van szüksége. Ezenkívül azon is gondolkozzon el, rossz érzései hosszú évek alatt fejlődtek-e ki. Ha igen, akkor szedjen még Nr. 4-et is. A káliumkúra alapmodellje a következő: Nr. 5 és Nr. 7 (napi 5 t abletta hónapokon keresztül), szükség esetén kiegészítésként Nr. 4 és Nr. 6, szintén 5 tabletta.

 

 

Nátriumsók: ha csak a teljesítmény számít

Magas vérnyomás, szívgyengeség, veseelégtelenség, cukorbaj, neurodermatitisz. Ezek a súlyos és nagyon eltérő betegségek mind általában valamelyik nátriumsó funkciózavarával kezdődnek. A nátrium arra szolgál a sejtjeinkben, hogy tárolja a vizet a testben. A vesék például ilyen módon tudják szabályozni a vérnyomást, a mirigyek kiválasztani a váladékukat, a bőr és a nyálkahártyák megtisztulni, felületüket nedvesen vagy szárazon tartani. Ez a só nyersanyagként szolgál a membránpumpáknak.

 

 

A piros arcú embereknek gyakran magnézium vagy vassóra van szükségük

 

Hasonlóan képzelhető el a nátriumtípus élete is: folyton a munkára és a teljesítményre koncentrál. Az ilyen emberek a jól megérdemelt szabadságuk alatt már egy hét elteltével krízishelyzetbe képesek jutni, mert hiányzik nekik a munkájuk. Állandó elfoglaltság és teljesítményük folyamatos elismerése nélkül szerintük nem élet az élet. Felfogásuk egyre inkább szabály és nem kivétel, legalábbis Amerikában és Európában. A munkánk nátriumtípusba kényszerít minket, aki többet teljesít, csak az számít valakinek. Az első zavarok magas vérnyomás formájában jelentkeznek, a következő figyelmeztető jel a negyvenes évek tájékán érkező szívinfarktus lehet, de aki nyugdíjasként súlyosan megbetegszik, annyira hiányzik neki a munkája, annak is sürgősen nátriumra van szüksége.

 

 

A lelki gondok nem tartoznak azonnal a pszichiáter hatáskörébe. Gyakran érdemes természetgyógyászati szerrel próbálkozni
 

Hasonló a helyzet a munkahelyi kudarcokkal, amelyek lelki zavarokat idéznek elő. Ilyenkor is nátriumszükséglet áll fenn. A kezdetet ilyenkor a Nr. 8 Natrium chloratum D6 jelentse, amelytől az álom mélyebbé válik, és a páciens jobban tud lazítani. Segít a Nr. 10 Natrium sulfuricum D6 is, mert a kén a becsvágy, a sikerhajszolás eleme a homeopátiában. Mindkét só adagja napi 5 rágótabletta egész napra egyenletesen elosztva, hónapokon keresztül szedve. Ettől enyhül a páciensre nehezedő testi és lelki terhelés. Aki fiatalként a munkahelyén még a kezdőknek járó védelmet élvezi, az a Nr. 10 helyett a Nr. 9 Natrium phosphoricum D6-ot szedje.

 

 

A Ferrum phosphoricum erősíti az immunrendszert

A vas az emberiség történetében fegyverként és építőanyagként játszott nagy szerepet. Az emberi szervezetben oxigénhordozóként a legfontosabb ásványi anyagok közé tartozik. A harckészség, a keménység és a hajlíthatatlanság szimbóluma.

 

Ha a mindennapos túlélésért folytatott harcban fertőzéseket kapunk, mindig érdemes Nr. 3 Ferrum phosphoricum szedésével próbálkoznunk. Nem véletlen, hogy ez az a só, amelyet testi sérülések, rándulások, véraláfutások és duzzanatok esetén alkalmaznak. A vas segít abban, hogy kitartóak legyünk, és főként kimerültség, vashiány, vérszegénység és fokozott fertőzésre való hajlam esetén ajánlható.

 

A mai teljesítményalapú társadalom követelményeivel nem tudunk szembeszállni. Ha nem alakul minden az elképzeléseink szerint, könnyen lelki krízisbe kerülhetünk
 

Manapság már kaphatók olyan Schüssler-sók is, amelyek az immunrendszer számára fontos fémeket kiegészítő készítmény formájában kínálják. Ilyenek a Nr. 17 Manganum sulfuricum D6, a Nr. 19 Cuprum arsenicosum D12 és a Nr. 21 Zincum chloratum D6. Mivel a magas mangántartalom a vasat acéllá változtatja át, érdemes a vastípusoknál kiegészítésként 5 tabletta Nr. 17 Manganum sulfurcum D6-ot is adni. Az egyébként fertőzésre való hajlam esetén szokásos, Nr. 3-mal, 17-tel és 21-gyel végzett fémkúra is elősegítheti a vastípusok regenerációját.

 

A kovasav stabilizálja a testet és a lelket

A kalciumsók mellett a kovasav az az elem, amely stabilitást kölcsönöz a testnek. Hatása azonban ezen túlmutat: a szilícium-dioxid nemcsak a hegyikristálynak, hanem az üvegnek is tisztaságot kölcsönöz. A szilícium az az elem, amelyen számítógépünk tárolólemeze működik, és a napsugárzás hatására elektromos energiává alakul. A gabonaszárnak is a szilícium kölcsönöz stabilitást és hajlékonyságot.

 

 

A káliumtípus gyakran találja magát felelősségteljes pozícióban. Szigorú önmagával és másokkal egyaránt

 

Azokat a lelki zavarokat, amelyek gyógyíthatók Nr. 11 Silicea D12-vel, nem foglalhatjuk össze egyetlen sóban. Túlmutatnak minden más só hatásán, és főként bizonytalanság, bátortalanság esetén segítenek, illetve akkor, ha valaki úgy érzi, nem képes megoldani a rábízott feladatokat. A Nr. 3 Ferrum phosphoricum D12-vel kombinálva, a Nr. 11 Silicea D12 (napi 5 tabletta hónapokon át) hatásos szer napi túlélésért folytatott harcunkban. Típustól függetlenül minden ember számára beválnak.

M. L.
XII. évfolyam 12. szám

Címkék: psziché, Schüssler-sók, szorongás

Aktuális lapszámunk:
2021. január

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.