Betegségek A-tól Z-ig

Szívelégtelenség és szívritmuszavarok

Hogyan erősítsük legyengült szívünket?

  A fejlett és közepesen fejlett ipari országokban évtizedek óta a szív- és keringésrendszeri megbetegedések vezetik a halálokok listáját. E betegségek közül az egyik legelterjedtebb a szívelégtelenség (miokardiális inszufficiencia). Ilyenkor a szívizom annyira legyengül, hogy nem képes elegendő vért pum pálni az érrendszerbe.


   

  Az ötven-hatvan éves korosztálynak mindössze egy százaléka szenved szívgyengeségben, később ez a szám meredeken emelkedni kezd. A hetvenen túli korosztálynál már 10% az előfordulási arány – az érintettek többsége férfi. A legtöbb esetben a kórok ugyanaz: kezeletlen vagy nem jól kezelt magas vérnyomás, illetve koszorúér-betegség. A következmény sok esetben szívinfarktus és szívelégtelenség.

   

  Attól függően, melyik szívkamra érintett, megkülönböztetünk jobb és bal oldali, valamint globális (teljes) szívelégtelenséget. Ezek közül a bal oldali szívelégtelenség hívja fel magára a figyelmet tipikus szimptómákkal, egyre fokozódó légszomjjal, ami már enyhe fizikai megterhelésre is jelentkezik. A szív pumpateljesítményének hanyatlását a nemzetközi kardiológiai standardoknak megfelelően négy stádiumba sorolják.

   

  Az I. stádium lényegében az egészséges szívet jelenti. Aki két emeletet lépcsőzik felfelé, és felérve ki kell fújnia magát, mielőtt tovább tudna menni, a II. stádiumba sorolható. Aki már egy laza séta alatt is levegő után kapkod, a III. stádiumban van.

   

  A IV. stádiumban lévők már nyugalmi helyzetben, tehát ülve, fekve is levegő után kapkodnak. A kardiológia a szívelégtelenségnek két variánsát különbözteti meg. Az elsőnél a szív összehúzódáskor nyújtott (szisztolés) teljesítménye csökkent. Ezt okozhatja korábban lezajlott szívinfarktus, kezeletlen vagy rosszul kezelt magas vérnyomás, vagy tüdőbetegség nyomán a kis vérköri pangás. Mindeme tényezők túlterhelik a szívizmot, amely ezek hatására idővel elgyengül. A másik lehetséges ok a szívkoszorúerek szűkülete, ritkábban szívbillentyűhiba vagy szívizomgyulladás.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin októberi lapszámában olvashatják!

   

  –dr. ki–
  XXVI. évfolyam 10. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.