Betegségek A-tól Z-ig

Szívünk egészsége megőrizhető

Az egészséges életmód segít elkerülni a szívinfarktust

  Prof. dr. Gustav Dobos szerint a szívünk egészsége a szokásainkkal függ össze. Legyen szó helytelen táplálkozásról, túl kevés mozgásról vagy pszichés stresszről: a kardiológus és természetgyógyász felhívja rá a figyelmünket, hogy időben gondoskodnunk kell a legfontosabb szervünk jólétéről és védelméről – még azelőtt, hogy megbetegedne. A legtöbb szívinfarktust ugyanis el lehet kerülni az egészséges életmód segítségével. Élhetünk tovább!


   

  Az értágítás csak akut infarktus esetén életmentő

  Európán belül Németországban végzik a legtöbb szívkatéteres beavatkozást. Dr. Dobos szerint problémát jelent, ha a kardiológusok túlságosan a technológiára támaszkodnak. Németországban évente mintegy 900 000 bal oldali szívkatéter-vizsgálatra kerül sor, ebből nagyjából 380 000 értágítás, melyek nagy része, kb. 342 000 beavatkozás során sztentet ültetnek be.

   

  Több kutatás is kimutatta, hogy ezek az implantátumok nem növelik a várható élettartamot, csak akkor van értelme az életmentő értágító beavatkozásnak, ha akut infarktusról van szó. Krónikus betegségek kezelésére nem használhatóak. A német egészségbiztosítási rendszer úgy van felépítve, hogy a műszeres beavatkozásokért több pénzt kapnak a kórházak. Ha valaki két napot a kórházban marad, hogy pontosan beállítsák a gyógyszereit, az kb. 800 eurót jelent az intézetnek. Ha ehhez hozzájön még egy nap és egy katéteres képalkotó eljárás (angiográfia, azaz érfestés), az összesen már 2100 eurót hoz a kórház számlájára. Ha sztentet is beültetnek, az már 4700 euró. Mindez annak ellenére így van, hogy az úgynevezett stabil angina pectoris esetén az implantátum nem jelent előnyt a gyógyszeres kezeléssel szemben.

   

  A sztentek ráadásul további rizikót jelentenek: az érszűkület összetett tünetegyüttes. Ha kitágítunk egy-egy beszűkült területet, az nem garantálja, hogy valahol másutt nem fog szűkület fellépni a jövőben. Természetgyógyászként dr. Dobos elsősorban az életmódunk megváltoztatását javasolja. A szívszakértő szerint a szívinfarktusok 90, az agyvérzések 80 százaléka megelőzhető lenne. Hiszen ismerjük a legtöbb fontos rizikófaktort: túl sok stressz, túl kevés testmozgás, helytelen és túlzott táplálkozás. Felállítottak modelleket, melyek segítségével a páciensek lépésről lépésre egészségesebbé tehetik az életüket.

   

  A modellek alapját ugyan a rizikófaktorok képzik, ám a terápia során a betegek egyedi, pozitív tartalékait is figyelembe veszik. Ennek a hozzáállásnak szalutogenézis a neve. Dr. Dobos terápiás csapata nem csak orvosokból áll, gyógytornászok, jógaoktatók és táplálkozási tanácsadók is a csapat részét képzik. Fontos a páciensek aktív együttműködése is, és hogy a betegek elfogadják: ők maguk tehetnek a legtöbbet a gyógyulásukért.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják!

  M.L.
  XXV. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. augusztus

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.