Betegségek A-tól Z-ig

Szkleroderma

Mintha befalaztak volna a bőrömbe

A szkleroderma ritka autoimmun-betegségek csoportja, amelyek a bőr és a szervek kötőszö veteinek  megkeményedésével járnak. A betegség nem gyógyítható, de gyógyszerekkel és rehabilitációs  módszerekkel jelentősen javítható a lefolyása, prognózisa és a beteg életminősége. A tünetek kezelése  elsősorban az akadémikus orvoslás feladata, a holisztikus terápiának azonban részét képezhetik  kiegészítő természetes gyógymódok. Az orvosi és természetgyógyászati terápiák kombinálásával a   betegség lefolyása jelentősen lelassítható,  sőt, sokszor meg is állítható.


 

A szkleroderma szó szerinti fordításban annyit tesz: „kemény bőr”. Pontosabban fogalmazva azonban nem a bőr, hanem a kötőszövetek keményednek meg. Kötőszövetek nem csak a bőr alatt, hanem egész testünkben vannak, így szerveink támasztószöveteit is ezek képezik. A kötőszövet „tartja össze” testünket.

 

Ha a betegség csak a bőr kötőszöveteire korlátozódik, lokalizált szklerodermáról beszélünk. Ez a forma zavarhatja, korlátozhatja mindennapjaiban a beteget, azonban nem életveszélyes. Nem is fenyeget azzal, hogy később átalakul a belső szervekre és az érrendszerre kiterjedő szisztémás betegséggé. Utóbbinál az egyes szövetek, szervek érintettsége egyénileg eltérő, a panaszok a légzészavartól a veseműködési problémákon keresztül a vérkeringési zavarokig terjednek.

 

Azonban nem minden érintettnél fejlődik ki az összes panasz és tünet, ezért e betegségcsoport nagyon eltérő egyéni képet mutat. Gyakran sok idő telik el, mire megszületik a diagnózis, aminek felállításában döntő jelentőségű a vérben keringő antitestek meghatározása. A lokalizált szkleroderma meghatározása viszonylag egyszerű, mivel szabad szemmel látható és tapintható is, ellenben a szisztémás szkleroderma (más néven: szisztémás szklerózis) diagnózisa és kezelése különleges tapasztalatot igényel. Autoimmun-betegségről van szó: immunrendszerünk, amely normális körülmények között megvéd minket a behatoló kórokozóktól és degenerálódott, elfajult saját sejtjeinktől, hirtelen, eddig tisztázatlan okok miatt támadni kezdi egészséges szöveteinket.

 

Mivel egyelőre a tudománynak nem sikerült magyarázatot adni az autoimmun-betegségek kialakulására, a kezelés csak a betegség lefékezésére, egyes esetekben megállítására korlátozódhat. Ebben olyan gyógyszerek játsszák a főszerepet, amelyek gyulladásgátló, immunrendszert elnyomó hatásúak: például a kortizon és egyéb immunszuppresszív szerek. A lokalizált szkleroderma esetén a gyulladást hosszú hullámú UVsugarakkal igyekeznek enyhíteni, a mélyebbre hatoló kórfolyamat esetén penicillint adnak. Ha a betegség az ízületekre is átterjed, fizikoterápiás módszereket is alkalmaznak, például nyirokmasszázst és gyógytornát.

 

 

Általános módszerek a mozgékonyság megőrzése érdekében

A betegség klasszikus, hivatalos orvosi interpretációja mellett a holisztikus terápia szempontjából érdemes másféle megközelítést is figyelembe venni, még ha ezek olykor nagyon szokatlannak tűnnek is.

 

A szisztémás szkleroderma esetén is fontosak a következő általános gyógymódok: védekezés a hideg ellen, aktivitás a kézügyesség megőrzése érdekében, például kézimunka, festés, zenélés, illetve a gyógytorna, a nyirokmasszázs, az iszapfürdő és a légzőgyakorlatok. Hatásos segítség az is, ha kézzel gyúró mozdulatokat végzünk felmelegített hántolt kölesben.

 

Ha szükséges, kezeljük a fennálló szimptómákat is, például vérkeringést javító gyógyszerekkel, savkötőkkel, zsíros kenőcsökkel.

 

Szkleroderma esetén gyakori az eozinofília. Ez azt jelenti, hogy a fehérvérsejtek egy meghatározott típusa – allergiák, autoimmun-betegségek, bőrbetegségek, parazitafertőzés hatására – megszaporodik. Ezért érdemes bélférgekre vizsgálni a beteget, ezek elpusztítása ugyanis esetleg lelassíthatja, szerencsés esetben feltartóztathatja a betegség további terjedését.

 

 

A környezeti mérgek, adalékok hatásai

Természetgyógyászati szempontból az auto immun-betegségek az immunrendszer hiperaktivitását jelentik. A jelenség hátterében a környezeti mérgek, élelmiszer-adalékok, kozmetikumok, gyógyszerek stb. állnak. Az immunrendszer egyszerűen nem tud lépést tartani az utóbbi időkben ránk zúdult vegyszerek mennyiségével, ezért nem képes ezekhez hozzászokni és megfelelően reagálni sem. Az autoimmun-betegségekre jellemző immunológiai folyamatok távolról hasonlítanak a kontaktallergiákra jellemző reakciókra – ez sokféle spekulációra ad lehetőséget. Feltételezhető, hogy az autoimmun-betegség lelassítható vagy feltartóztatható, ha kerüljük a kontaktallergiát, és az esetleg fennálló egyéb allergiákat természetes módon kezeljük, például bélszanálással, diétával, akupunktúrával és homeopátiával.

 

 

Tehermentesítéssel erősítsük túlerőltetett védelmi rendszerünket

Immunrendszerünk tehermentesítése érdekében ajánlott lehetőleg természetes, biológiai termesztésű ételeket fogyasztani és kerülni minden adalékanyagot. Ugyanez érvényes a kozmetikumokra is. Mivel a hipoallergénként feltüntetett kozmetikumoknál is előfordulhat egyéni
érzékenység, fontos kipróbálni a termékeket, hogy miként reagál rá a szervezet. Autoimmun-betegségek esetén kerülendő az immunrendszert erősítő természetes orvosságok (pl. echinacea) alkalmazása is.

 

A lokalizált szkleroderma nyomásra adott reakciójának szimbolikus értelmezése is lehet. Betegségek idején a bőr állapota fel nem dolgozott lelki konfliktusokra utalhat, ha a lokalizált szklerodermát nézzük, itt például kemény páncéllal vesszük körül magunkat. Felmerül hát a kérdés, milyen lelki probléma vagy konfliktus hatására jutunk hasonló helyzetbe. A pszichoszomatikus kezelés mindenképp megér egy próbát. Emellett alkalmazhatunk egyéb holisztikus terápiákat is: homeopátiát, gyógynövényeket, spagirikát, Bach-virágterápiát. A bélszanálás, a lúgosítás és méregtelenítés itt is a kezelés bázisát képezik. A böjtölés is nagyon jót tesz a bőrnek, hiszen eközben kiiktatható az élelmiszerintolerancia, és a bőr pihenhet, „fellélegezhet”. 

 

 

A szkleroderma változatai, megelőzésének módjai

A lokalizált szkleroderma foltokban (morfea) vagy sávokban (lineáris szkleroderma) jelenhet meg. A morfea általában kis piros foltként kezdődik valahol a bőrön, amely nem viszket és nem is fájdalmas, ezért többnyire későn fedezik fel. Egy bizonyos idő eltelte után a folt megkeményedik, és a közepe elefántcsontszínűvé változik. A lokalizált szkleroderma ún. schubokban (epizódokban) zajlik; a foltok általában olyan testrészeken keletkeznek, amelyek nyomásnak, szorításnak (pl. derékszíj, szűk nadrágok, hátizsák pántja) vannak kitéve.

 

Megelőzésként laza, bő ruházat ajánlott. A lineáris szkleroderma esetén többnyire csak egy góc alakul ki, amely négyszer hoszszabb, mint amilyen széles, és általában az ízületek környékén helyezkedik el. Korlátozhatja a mozgást, gyermekkorban a testrész deformációját is előidézheti.

 

 

Ha a betegség az ízületekre is átterjed, fizikoterápiás módszereket is alkalmaznak, például nyirokmasszázst és gyógytornát

 

Ritka alesete az ún. szablyavágás szkleroderma: a bőrkeményedés úgy néz ki, mintha egy szablyával megvágták volna a beteget a fején. A hosszúkás folt a homloktól lefelé a szemzugig húzódik. Esetleg korlátozhatja a koponya növekedését! Megelőzésére fizikoterápiás módszereket, gyógytornát alkalmaznak.

 

Létezik még néhány ritka alesete, amelyek az izmokat és a csontokat érintik. A következmény mozgáskorlátozottság, gyerekeknél előfordulhat növekedési zavar. Ha az arcon jelentkezik, torzulást okozhat.

 

Szisztémás szkleroderma, amikor a belső szervek is érintettek

Ezt a formát progresszív szisztémás szklerodermának (PSS) is nevezik. Attól függően, hogy melyik szerveket érinti, az elnevezés változhat.

 

A Raynaud-szindróma egy korai tünet, amely szinte minden PSS-betegnél jelentkezik.

 

A jelenség lényege, hogy a törzstől távoli testrészek, főképp az ujjak, hideg hatására elfehérednek vagy meglilulnak. A hajszálerek begörcsölnek, romlik a vérkeringés. Ettől a szövetek akár el is halhatnak, legsúlyosabb esetben az érintett végtag amputációjára is sor kerülhet.

 

Megelőzésképp kerülni kell az erős hideget, jól temperált helyiségekben kell tartózkodni, ajánlott a meleg, nem szűk ruházat, a kiegészítő hőforrások, melegítő ételek, az autogén tréning és biofeedback. A nikotint és az alkoholos italokat is mellőzni kell.

 

Mikrosztómia (nevezik dohányzacskószájnak is) esetén a száj összeszűkül és ráncossá válik, ami sok szklerodermás beteget érinthet. Korlátozhatja az étkezést, a szájhigiénét és a fogorvosi kezeléseket.

 

Megelőzésében segítenek a beszédgyakorlatok, az éneklés, a grimaszolás és a masszírozás. Tipikus tünet lehet a nyelvfék megrövidülése is, ami a száj kiszáradásával jár, és beszéd-, valamint nyelési nehézségekhez vezethet. Az arcdeformitások jellemzője, hogy apró bevérzések keletkeznek a bőrön, illetve a fülek és az orr világossá és hegyessé válik.

 

Bőrelváltozások esetén a bőr kemény, feszül, száraz és érzékeny. Megelőzéséhez gondos, egyénre szabott bőrápolás ajánlott természetes kozmetikumokkal, különös tekintettel a kezekre és az arcra.

 

Ha az emésztő szervrendszer érintett, nyelési nehézségek, gyomorégés, nyelési és emésztési zavarok jelentkeznek. Karbantartásához fontos a kiegyensúlyozott, főképp növényi bázisú étrend, ügyelve az egyéni élelmiszerintoleranciákra.

 

Tüdőfibrózisról beszélünk, ha a kötőszövetek felszaporodnak a tüdőben. A tüdő megkeményedik, és légzéskor nem képes kellőképpen kitágulni. Sok sétával és nem megterhelő sporttal elkerülhető. A dohányzástól (a paszszívtól is) szigorúan tartózkodni kell!

 

A pulmonális hipertónia jellemzője, hogy a kis vérkörben megnövekszik a vérnyomás. A beteg légszomjat érez, hamar kifárad, közérzete rossz. Ha valaki gyakran és hosszan tartó nehézlégzést, kifulladást tapasztal, keressen fel tüdőgyógyászt.

 

A betegség előrehaladtával a páciensek kb. felénél megfigyelhető a vesék elváltozása. Vizeletvizsgálattal megállapítható a vesék szűrőtevékenységének romlása. Figyelmeztető jel lehet a vérnyomás emelkedése is. Hirtelen vérnyomás-emelkedés esetén (>200 mm Hg) esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

 

Másodlagos Sjögren-szindróma: mielőtt diagnosztizálnák a szklerodermát, sok beteg szeme és szája kiszáradására panaszkodik. Kerülni kell a szelet, a port és a száraz levegőjű helyiségeket. Ha szükséges, nyáltermelést fokozó rágógumit és szemcseppet kell alkalmazni.

-dr. ki-
XVIII. évfolyam 11. szám

Címkék: autoimmun-betegségek, szkleroderma

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.