Betegségek A-tól Z-ig

Szklerózis multiplex - az ezerarcú betegség

Remény és segítség szelíd terápiákkal


 

Autoimmun-betegség? Az orvosok világszerte vitatkoznak e témában. Lehet, hogy módosul a medicina álláspontja a terápiákkal kapcsolatban? A holisztikus gyógyítás már régóta külön utakon jár – és olykor szép eredményeket ér el. Ami fontos: a szklerózis multiplex minden betegtől megköveteli, hogy változtasson életmódján.

 

A betegség általában a huszadik és negyvenedik életév közötti életszakaszban jelentkezik. Az egyelőre tisztázatlan, hogy a betegek között miért vannak többen a nők, mint a férfiak. A fiatal felnőtteknél az SM a leggyakoribb központi idegrendszeri megbetegedés. Az agyban vagy a gerincvelőben lokalizált gyulladt gócok hegesedést – szklerózist – hagynak maguk után, innen származik a kórkép neve: szklerózis multiplex = sok heg.

 

Az SM-et ezerarcú betegségnek is nevezik. A betegség lefolyása és tünetei nagyon különbözőek lehetnek. Homályos látás, kettős látás, szédülés, krónikus kimerültség, szorító érzés a törzsön, mintha az illető fűzőt viselne, túlérzékenység melegre, zsibbadó érzés a végtagokon, nehezített járás, érzéskiesés, bénulás, egyensúlyi zavarok jellemzik a változatos kórképet. Egyeseknél a betegség lefolyása ún. subokban, tehát szakaszosan zajlik (a Schub német szó, jelentése lökés, löket). Másoknál az állapotromlás egyenletes és folyamatos.

 

A lelki krízisek – amelyeket súlyos sokk, egy szeretett személy elvesztése vagy válás – de a súlyos fizikai túlterhelések is közvetlenül megelőzhetik az SM kialakulását

 

Amióta 2004 februárjában az „Annals of Neurology” c. szakfolyóiratban nagy feltűnést keltett egy kórszövettani minták alapján készült klinikai tanulmány megjelentetése, megalapozottnak látszik az a tény, hogy miért maradt eredménytelen oly sok terápiás próbálkozás az SM kezelésében. John W. Prineas, nagy tekintélynek örvendő neuropatológust akkoriban felhívta egy New York-i orvos barátja. Azt kérdezte tőle, érdekli-e egy 14 éves lány agyszövetéből vett minta. A gyermek 17 órával korábban hunyt el SM-ben. Prineast érdekelte az eset. Először volt lehetősége, hogy egy SM-gócban elhunyt beteg szövetmintáját ilyen röviddel a halál beállta után meg tudja vizsgálni. Az eset azzal kecsegtetett, hogy jobban feltárulnak a betegség kialakulásának titkai.

 

Amit Prineas felfedezett, az alapjaiban rengette meg a világszerte elfogadott elméletet a betegség kialakulásával kapcsolatban, miszerint autoimmun-folyamatról van szó. A friss szövetmintában ugyanis, a gócban nem volt kimutatható limfocita. Az eddig érvényes hipotézis azonban úgy szólt, hogy a limfociták (egy fehérvérsejtfajta) megtámadják és elpusztítják az agy fehérállományát. Ha valóban ez lenne a helyzet, a friss szövetmintában, a gócban és körülötte sok limfocitát kellett volna találni.

 

Amennyiben az autoimmun-betegség elmélete megdől, az azt jelenti, hogy a legtöbb, a hivatalos orvoslás által alkalmazott terápia haszontalan, értelmetlen. Ugyanis: a kortizon, a béta-interferon, a kopaxon, valamint a rákgyógyászatban alkalmazott mitoxantron elsősorban a limfociták aktivitását hivatott elnyomni.

 

Az SM kialakulásában sok tényező játszik szerepet. Azonban a szelíd gyógyászat sok, eredményes terápiát kínál. A jobb oldali képen az SM-re jellemző elváltozások láthatók: fehér foltok az agyszövetben

 

Prineas vizsgálatának további eredménye szintén fontos témája a jelenleg is zajló vitának: az idegrendszeri betegségek kórélettanát kutató orvos mikroszkópja alatt az ún. oligodendrociták pusztulását vette észre. Ezek a pókra hasonlító sejtek termelik az idegrostokat szigetelő, zsírnemű anyagot, a myelint. Ebből ered az aktuális tudományos vita fő kérdése: lehetséges, hogy valamely, az oligodendrocitákat károsító tényező okozza az SM-et?

 

Dr. Wolfgang Weihe német neurológus és pszichiáter ez utóbbi tézist támogatja. Tudományos érdemei között a legfontosabb a magrezonanciás tomogram-felvételeken az ún. fekete lyukak felfedezése. Ha az agyszövetekről készített felvételeken megjelennek ezek a fekete lyukak, a pókszerű oligodendrociták teljesen elpusztulnak. Orvosi szempontból ez azt jelenti, hogy az idegműködéshez elengedhetetlen myelinréteg nem regenerálható. Ugyanis az idegrostok „szigetelés” híján nem tudják ellátni feladatukat, az ingerületvezetést, kialakul a krónikus SM.

 

 

Az SM-es betegeknél ez a rendszer is zavart szenved: Az ingerületek átadása az agyban, kémiai anyagok, ún. neurotranszmitterek útján

 

Az utóbbi években dr. Weihe sokat tanult pácienseitől. Főként azt, hogy meg kell őket hallgatni. A fiatalok ugyanis attól félnek, hogy tolókocsiban végzik. Bizonytalanná válnak, nem tudják, képesek lesznek-e ellátni szakmájukat, hogy partnerkapcsolatuk kibírja-e a betegséget. Lehet-e gyermekük? Éppen ezért Weihe szerint az orvos egyik legfontosabb feladata a tanácsadás. A prognózisokban jártas neurológus a sokféle szempont mérlegelése alapján legtöbbször képes megnyugtatni betegeit. Megfontolásaiban mindig fontos szerepet kap test és lélek harmóniája. A remény gyógyít, a kétségbeesés öl – ez az egyik legfontosabb szabály. Fontos, hogy a beteg a tünetekben ne ellenséget, hanem tanácsadót lásson. Teste hangját, amely megsúgja neki, hogy mit tegyen és mit ne cselekedjen.

 

Tízből kilenc esetben lelki vagy testi túlterhelés mutatható ki a betegség kialakulásának idején. Válások, sokkoló élethelyzetek, gyász, vizsgadrukk, munkahelyi konfliktusok – jellemző szituációk, amelyek hatására kitörhet a rettegett betegség.

 

 

Homeopátia, ananászenzimek és táplálkozás

Noha dr. Weihe családjában sok a homeopátiával foglalkozó szakember, ő maga soha nem alkalmazta ezt a gyógymódot. Azonban a betegekkel folytatott beszélgetések alapján meggyőződésévé vált, hogy ez a terápia igenis hasznos lehet. Egy nőbetege elmesélte neki, hogy gyermekkorában elvesztette édesapját. Ő maga akkor még annyira kicsi volt, hogy képtelen volt feldolgozni édesapja elvesztését. Egy klasszikus homeopátiával foglalkozó terapeuta Natrium muriaticumot adott neki igen magas potenciában mostani betegsége kapcsán. Három nappal később azt álmodta, hogy édesapja a ház előtt padon ül. Odalépett hozzá és beszélgettek, majd elbúcsúztak egymástól. Azóta tünetmentes, betegsége nem romlott tovább.

 

 

A fogászati fémek időzített bombák. Szép, makulátlan fogakat a természeti népeknél figyelhetünk meg. Itt az SM-nek nincs esélye

 

Dr. Weihe szerint sub esetén a legjobb orvosság a nyugalom, a pihenés és nem a kortizon. Aki a gyulladásos ödéma felszívódását szeretné felgyorsítani, az szedhet ananászenzimet (bromelain). Receptje: napi 3-szor 3 db 200 mg-os bromelaintabletta, három napon keresztül, majd a következő három napon 3-szor 2 tabletta, végül ismét három napig 3-szor 1 tabletta.

 

Ami a táplálkozást illeti, dr. Weihe a következőket tartja megfontolandónak:

Több irodalmi adat utal arra, hogy az SM a 19. század elején jelent meg először az emberiség történetében. Az érelmeszesedéshez hasonlóan civilizációs betegségről lehet szó, amely kapcsolatban áll modern életvitelünkkel. Ez konkrétan a következőket jelenti: érdemes kerülnünk a konzerveket, a fehér lisztből és cukorral készült ételeket.

 

 

Fémterhelés

Dr. Horst Tippenhauer tíz éve foglalkozik súlyosan beteg – pl. SM-es, rákos – betegek gyógyításával. Módszerei között szerepel a Clark-terápia is. Eddigi tevékenysége során 400 SM-es beteggel foglalkozott. Véleménye szerint a gyógyulás esélye annál nagyobb, minél korábbi stádiumban jönnek el kezelésre a betegek.

 

A folyamat ellenőrzése MR-vizsgálattal viszonylag egyszerű. Néhány havonta készíttet felvételeket, amelyekről leolvasható, hogy a terápia hatására visszafejlődtek-e a gyulladásos gócok. Ha a radiológus véleménye szerint a gócok visszahúzódtak vagy teljesen megszűntek, tudja, hogy pácienseinek állapota stabil.

 

 

Dr. Wolfgang Weihe neurológus és pszichiáter 25 éve kutatja az SM-et. Jobbra:
Az elektromos természetű idegi ingerületek normális esetekben az ép idegroston nagy ugrások formájában terjednek, egyik befűződéstől a másikig, így igen nagy sebességet elérve (fent). Ha a myelinhüvely károsodik (lent), az impulzus a sérülés pontján csigalassúsággal halad

 

Az alternatív módszerekkel foglalkozó orvos, többéves tapasztalata alapján minden SM-ben szenvedő betegénél meghatároz bizonyos kockázati tényezőket. A szervezet energetikai háztartását az Amerikában kifejlesztett QXCI/SCIO névre keresztelt készülékkel ellenőrzi, amelyet Bill Nelson matematikus fejlesztett ki, aki korábban a NASA-nál dolgozott.

 

Az első paraméter, amelyet elemez, a páciens fémterhelése. Ennek során fogászati fémek – higany, réz, palládium és kadmium – jelenlétét és terhelő hatását vizsgálja. Gyakran talál ólmot is, amely olcsó kerámiaedényekből vagy a talajvízből származik. Azonban nem ritka az arzén sem, amely a bőrcipőkből származik, és fontos puhító anyaga a bőriparnak.

 

  

Veszedelmes kórokozók: kullancsok és az Epstein–Barr-vírus

 

Az orvos véleménye szerint a fémterhelés jelenti a legnagyobb veszélyt. Dr. Tippenhauer szerint a fémek jelentős mértékben képesek blokkolni a szervezet önszabályozó mechanizmusait, enzimfolyamatait.

 

Fontos: A fogászati fémek eltávolításához csak akkor szabad hozzálátni, ha a páciens szervezetét erre előzetesen felkészítették. Az SM-ben szenvedő páciensek semmiképp ne kezdeményezzék a fogorvosnál saját szakállukra a fogászati fémek eltávolítását, ez újabb subot válthat ki.

 

Amitől túlcsordulhat a pohár

Dr. Tippenhauer következő lépésben környezeti mérgek után kutat, amelyek akár a lakásban lévő berendezési tárgyakból is származhatnak. Ezek közül előkelő helyet foglal el a formaldehid, ezt követik az oldószerek (PCP, PCB). Érdemes megfelelő szakértő, „lakásbiológus” segítségét is kikérni, aki többek között a lakásban penészgomba után is kutat, ha penészgombamérget diagnosztizált a mérés. Utóbbiak rendkívül mérgezőek az idegekre.

 

Nem ritka a candida albicans és az elektromos terhelés sem. Különösen kártékonyak a vezeték nélküli telefonkészülékek, a mobiltelefonok átjátszóállomásai, a rádiós ébresztőórák, a vízágyak, a motorizált betegágyak, a magas feszültsé­gű távvezetékek, valamint az elektromos városi járművek felső vezetékei.

 

Az is problémás lehet, ha egy SM-es beteg vízér, ún. Curry-háló vagy Hartmann-mező felett alszik. Ezek a földünk mélyéből származó, természetes zavaró mezők annyira képesek gyengíteni testünket, hogy eltávolításuk nem tűr halasztást, és a terápiát is meg kell előznie. Dr. Tippenhauer szerint az elektromos és mágneses természetű terhelés hatására a sejtek bioelektromos és kémiai szinten károsodnak.

 

Fontos, hogy a beleket ne terheljék káros bomlástermékek, ne legyen szorulás. A székletben állandóan termelődő indol- és szkatolvegyületek képesek károsítani az idegrendszert.

 

 Az SM-ben szenvedő betegek étrendjén gyakran szerepeljen hal és zöldség. A vizsgálatok szerint ez a betegség kapcsolatba hozható a modern civilizációs táplálékkal

 

Fontos továbbá a fogászati gócok és zavaró mezők eltávolítása, szanálása. Az idegkezelt (kiölt idegű) fogak pl. hullamérgekkel – pl. tioéterrel, merkaptánnal – terhelik a szervezetet. Utóbbiak károsítják szerveinket és idegeinket, ezért ezeket sürgősen el kell távolítani a szervezetből.

 

A zavaró mezők, gócok eltávolításával párhuzamosan vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek adásával kell erősíteni a szervezetet, ugyanis a szanálás során felszabaduló szabad gyököket semlegesíteni kell.

 

A vírusok, paraziták, baktériumok jelenlétét szintén diagnosztizálni kell. A mérések leletei szerint megállapítható, hogy az SM hátterében gyakran borrelia (kullancscsípés), ehrlichiózis (szintén a kullancs által terjesztett baktérium) és az Epstein–Barr-vírus áll.

 

Ennek ellenére a holisztikus terápiával foglalkozó orvos szerint helytelen lenne az SM kialakulását egyetlen okra visszavezetni. Sokkal inkább egyszerre több faktor vezet a kór kialakulásához. Ha ezek hatására a szervezet legyengül, nem tud ellenállni bizonyos kórokozók támadásával szemben.

 

Hogyan segít a terápia?

Ebben a helyzetben a kezelés elsősorban a szervezet önszabályozó funkcióinak helyrehozatalára irányul. A terapeutának figyelembe kell vennie azt is, hogy mit képes elviselni páciense szervezete, különben a kezelések túlterhelhetik a beteget. Felhívják a beteg figyelmét arra, hogy szigorúan be kell tartania a terapeuta utasításait; akkor is, ha a pozitív reakciók csak hónapokkal később jelentkeznek.

 

Dr. Tippenhauer rendszeresen alkalmaz speciális, kígyóméregből és enzimekből álló injekciós „koktélt” az idegpályák regenerálására. Ezt a készítményt szinte minden betegénél alkalmazza.

 

 

A terápia kiegészítésében jól beváltak a kígyóméregből készült injekciók

 

A borreliózist, az EBV-t stb. gyakran különféle biorezonanciás módszerekkel kezeli. Ez ún. „Reahtron” vagy „Oberon” készülékkel történik. Utóbbi az orosz űrkutatás eredménye, és a híres Rife-féle frekvenciákkal kezel, amely az energiaszintet egészséges egyensúlyba hozza. A legtöbb esetben a rendszeres kezelésekkel megelőzhetők a rettegett subok, és a betegek panaszmentesekké válnak.

 

 

A neurotranszmitterek jelentősége

A svéd dr. Brigitta Brunes orvosnőnél húsz évvel ezelőtt diagnosztizálták az SM-et. Saját betegsége arra sarkallta az orvosnőt, hogy hatékony terápiát találjon. Egy kolléganőjétől, aki szintén SM-ben szenvedett, kapta a döntő impulzust. Dr. Kerstin Berne-Formell nem az elpusztított myelinre koncentrált, helyette az idegi impulzusokat továbbító anyagokra irányult a figyelme. Minden beteg egyéni kezelést kapott.

 

Dr. Brunes csodálkozva tapasztalta, hogy a neurotranszmitterek adagolásával igen sok beteg állapota jelentősen javult. Saját magánál is alkalmazni kezdte a módszert, aminek hatására kb. egy év múlva valóban panaszmentessé vált. Egyébként a neurotranszmitterek termelését szintén befolyásolják a nehézfémek, többek között a higany.

 

 

A hálóhelyet terhelő zavaró mezők szervezetünket hosszú távon túlterhelik

 

Ma a svéd doktornő a pszicho-neuro-immunterápia segítségével négy oszlopon nyugvó terápiás rendszert kínál betegeinek, amely a lelki harmónia megteremtése mellett az immunrendszer stabilizálására, a környezeti mérgek és fémek eltávolítására helyezi a hangsúlyt. A neurotranszmitterek hiánya mellett meg kell szüntetni a B12-vitamin hiányát is. Erre legalkalmasabb a B12 metilcianokobalamin nevű változata, amelyet szervezetünk jobban képes hasznosítani.

 

A Brunes-terápia Skandináviában több mint 2000 betegnél bevált.

 

Mivel sok SM-es beteg nagyon félénk, nagyon nagy szükségük van a hitre, a hit erejére, amelyben megkapaszkodhatnak, amely tartást ad nekik. Annak felismerése, hogy ez esélyt jelent, életfeladat.

 

 

A szklerózis mutliplex ésaz Epstein–Barr-vírus (EBV)

Állítólag egyszer egy híres amerikai neurológus azt mondta, hogy aki mutat neki egy SM-es beteget, akinek a vérében nem mutatható ki az EBV, annak fizet egy rekesz kiváló minőségű, drága skót whiskyt. Noha állítólag a lakosság 80%-a fertőzött ezzel a herpeszvírusok családjába tartozó kórokozóval, fontos szerepet tulajdonítanak neki az SM kialakulásában.

 

 

Az ananász enzimjei koncentrált formában gyulladásgátló hatásúak

 

Elképzelhető, hogy a vírus jelenléte önmagában kevés a betegség kialakulásához, azonban bizonyos terhelő kísérő tényezők hatására a kórokozó valóban veszélyessé válik. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a fertőződés általában gyermekkorban és többnyire észrevétlenül zajlik. Serdülőkorban előidézheti a Pfeiffer-féle mirigyláz nevű betegséget.

 

Utóbbi kb. az ötszörösére növeli az SM kialakulásának veszélyét. Ráadásul azt is megfigyelték, hogy sok esetben az SM-subokat az EBV elleni antitestek felszaporodása kíséri. Az is ismert tény, hogy ez a kórokozó gyakran kimutatható krónikus fáradtság eseteiben is.

M.L.
XIII. évfolyam 7. szám

Címkék: szklerózis multiplex

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.