Betegségek A-tól Z-ig

Szürke hályog

Hogyan tartsuk meg az éleslátásunkat?

Életlen, tompa látás, amelyhez fényérzékenység társul: ez egyértelműen kezdődő szürke hályogra utal. A panasz kialakulásának hátterében számtalan tényező állhat: a szem öregedése, anyagcsere-zavarok, túl sok napfény, a szervezetben felhalmozódó agresszív anyagok. Ezek hatására a szemlencsében nem bomlanak le elég gyorsan a salakanyagok, ezért elhomályosul, így a beteg a világot egyre inkább tejszerű, barnás színben látja. A megoldás a legtöbb esetben a műtét. Ám mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy a szürke hályog ne alakuljon ki.


 

A szürke hályog az időskorban fellépő leggyakoribb szembetegségek közé tartozik, és a szemlencse elhomályosodását jelenti, az ezzel járó fokozatos látásromlással együtt. Tulajdonképpen nem is betegségről van szó, hanem az életkor előrehaladásával járó természetes állapotról. Az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan a szürke hályog is egyre gyakoribbá válik: Németországban például évente több mint 600 ezer szürke hályog-műtétet végeznek 60 éven felüli betegeken. Ennek során eltávolítják az elhomályosult lencsét, és műlencsével helyettesítik - világszerte ez a leggyakoribb műtéti beavatkozás.

 

A szürke hályogot számos tünet kíséri:

 

• életlen látás

• a lencse szürkés vagy barnás elszíneződése, egészen a megvakulásig (a fejlett országokban ez utóbbi már nemigen fordul elő)

• tejszerű látás vagy ködös látómező.

 

Ehhez jönnek még a fénytörés zavarai, az egyik szemen fellépő kettős vagy többes látás, vakító érzés vagy fényérzékenység.

 

A szemlencsére - más szervekhez képest - az a sajátosság jellemző, hogy az élet folyamán mind nagyobbá válik. Ennek a növekedésnek az az oka, hogy folyamatosan új sejtek rakódnak le rajta, miközben a régi sejtek eltávolítására nincs lehetőség. Ezért a régi sejtek fokozatosan a lencse magjába vándorolnak, és oxidatív folyamat során egyre barnábbra színezik – ahogyan ősszel a falevelek is elsárgulnak. A szürke hályog nagyon lassan fejlődik ki, és többnyire csak a 60. életév után lép fel.

 

A szemlencse magjának barnára színeződésével csökken ennek a területnek a távollátása, egyre romlik, ugyanakkor a közellátása inkább javul. A lencse elhomályosulása miatt kialakuló rövidlátás részben kiegyenlíti az öregszeműség jelentette távollátást, és néha lehetővé teszi, hogy az illető újra szemüveg nélkül olvasson. Ebből a szempontból nézve a szürke hályog nem betegség, hanem a természet zseniális húzása, amely időskorban is lehetővé teszi a látóerő megtartását.

 

Felmerül persze a kérdés, akkor miért végeznek olyan sok operációt? Nos, manapság az autóvezetéshez és a tévénézéshez hibátlan távollátó képességre van szükség, ezt pedig a szürke hályog megakadályozza.

 

A kiváltó ok lehet diabétesz, alkohol vagy reuma is.

 

Ritka esetben már kisbabák is kaphatnak szürke hályogot, például ha édesanyjuk a terhesség alatt kanyaróban vagy cukorbajban megbetegedett. Ezen kívül minden korban számtalan tényező hívhatja elő a szemlencse korai elhomályosodását, köztük a következők:

 

• cukorbaj

• túlzásba vitt töményalkohol-fogyasztás

• a szemet érintő súlyos balesetek

• a szem belső részének gyulladása, például reuma miatt

• az artériák vagy a vénák vérellátási zavarai

• gyógyszerek, például kortizon.

 

Szürke hályog gyanúja esetén a szemorvos az alapvető okokat keresi meg. Ha a szülők valamelyikénél előfordult már ez a megbetegedés, akkor nagyobb a rizikó. A nikotin- és alkoholfogyasztás erősen megterheli az antioxidatív rendszert, és szintén megnöveli a szürke hályog kialakulásának veszélyét. A cukorbajosoknál a szem belsejében levő víz (a csarnokvíz) és a lencse magas cukortartalma miatt hajlamosak a szürke hályogra. A következő vitaminok és mikrotápanyagok szintjének csökkenése szintén kedvez a lencsehomály kialakulásának:

 

• A-, C-, E-, B2-vitamin, folsav

• Karotinoidok (az A-vitamin előanyagai, mint a lutein), cink

• Glutathion (egyfajta fehérje-alkotóelem, amely nagy szerepet játszik a méregtelenítésben).

 

A szürke hályog tilos a közlekedésben

A látásromlás kiterjedésének méretét a páciens és a szemorvos együttesen állapítja meg. Nagyon fontos ez főként akkor, ha az illető részt akar venni a közlekedésben. A szemorvos azt is megvizsgálja, vajon a hályog gyorsan fejlődik-e, vagy fennállnak-e egyéb olyan szembetegeségek, amelyek a látásteljesítményt a műtét után is befolyásolni fogják.

 

Mivel a műtét igen biztonságosnak számít, általában jó lélekkel javasolható az elvégzése. A háziorvossal és a szemorvossal együtt kell megbeszélni azt is, hogy a beavatkozás ambuláns vagy kórházi benntartózkodás formájában történjen-e meg. Ha a páciens rosszabb egészségi állapotban van, vagy nincs megfelelő kísérője, általában a műtét utáni éjszakát még bent tölti a kórházban, egyébként nemsokkal a műtét után (amely nagyjából 15 percet vesz igénybe) hazamehet. A műtéttel nemérdemes sietni, csak akkor van szükség gyors beavatkozásra, ha szürke hályog mellett a szemgolyó nagy belső nyomása is fennáll.

 

A beteg a műtét alatt ébren van, ám az érzéstelenítő szemcsepp jóvoltából nem érez fájdalmat, és szükség esetén beszélgethet is az operáló team tagjaival. A feje egyfajta sisakban fekszik, és esetleg szíjakkal is rögzítik. A sebész vágást tesz a szaruhártyán, és felnyitja a szemlencse elülső tokját. Az alatta elhelyezkedő, elhomályosult lencsét (görög neve phakos) speciális ultrahangos készülékkel elfolyósítják (elmulzifikálják) és leszívják. Németországban ez az úgynevezett phakoemulzifikáció a leggyakrabban alkalmazott műtéti forma. Ezt követően merev vagy rugalmas műanyag lencsét helyeznek be az eredeti lencse helyére. A szaruhártyán tett vágást ritkán kell összevarrni, mivel a metszés többnyire magától összeforr. Általában kenőcsös kötést helyeznek a szemre, és a beteg rövid pihenő időszak után hazamehet.

 

 

Védekezzünk az ideghártya sérülései ellen - hordjunk gyakrabban napszemüveget!

Az általában jó eredmények ellenére ennél a műtétnél is felléphetnek olyan kockázatok, mint a fertőzés (1:10 000), retinaleválás (1:1000), vagy a szem belső nyomásával kapcsolatos problémák (1:50). A leggyakoribb nem kívánt következmény (a páciensek körülbelül egyharmadánál) az "utóhályog", a szemlencse mögött megmaradt hátsó tok elhomályosodása. Ez a lencsehomály a szürke hályoghoz hasonlít, így a megoperált betegek csalódását okozhatja. A szemorvos azonban lézeres besugárzással percek alatt helyreállíthatja az eredeti látásélességet.

 

A műlencse mindeddig alábecsült szövődménye az éleslátás területén kialakuló ideghártya-pusztulás (makuladegeneráció). A szürke hályog ugyanis természetes védőréteget képez az ultraibolya sugárzással és a nagy intenzitású kék fénnyel szemben. Az átlátszó műlencse mellett viszont kevesebb védelem jut a retinának. Az éleslátás helyén (makula) történő retinasérülésnek elsősorban az olvasóképesség gyors romlása a következménye. Mivel a makula szerepét átveszi a másik szem, illetve az ideghártya egyéb területei, sok érintett a makuladegenerációt csak akkor veszi észre, amikor az már nagyon előrehaladott állapotban van.

 

Újabban a szemlencsék UV-védelemmel kerülnek forgalomba, újabban azonban az a megfontolás is felmerül, hogy a lencséket a nagy intenzitású kék fény ellen is lássák el védelemmel. Addig is azt javasolják a szürke hályog-műtéten átesetteknek, hogy erős napfényben, például a tenger mellett vagy a hegyekben hordjanak napszemüveget.

 

 

Az UV-védelem megőrzi a szem fiatalságát

Mivel a már kialakult szürke hályog nehezen kezelhető, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a bajt megelőzzük. Mint már a bevezetőben is szó volt róla, a lencse elhomályosodását az oxidáció idézi elő. Kiváltó okai az UV-fény és a rövid hullámú kék fény. Éppen ezért a szürke hályog gyakrabban lép fel ott, ahol a napfény különösen erős, például az Egyenlítő mentén, ahol a hiányzó műtéti lehetőségek miatt gyakori a megvakulás. A megelőzésnek sokszor elegendő eszköze lehet, ha a déli napfényben UV-szűrős napszemüveget hordunk. Mivel a mi éghajlatunkon nem ennyire erős a sugárterhelés, elegendő napszemüveget venni a verőfényes nyári napokon, a tengernél vagy a hegyekben. A szemüvegeseknek könnyebb dolguk van, mert a szemüveglencsék amúgy is általában kiszűrik az UV-fényt. Ugyanez nem áll a kontaktlencsékre, ezért a kontaktlencse- viselőknek tanácsos napszemüveget is feltenniük.

 

 

Érdemes tisztázni néhány félreértést:

• a szürke hályog nem idéz elő visszafordíthatatlan vakságot, szemben a másik hályoggal, a szem megnövekedett belső nyomásával járó zöld hályoggal (glaukóma)

• a műtétet nem lézerrel, hanem ultrahanggal végzik

• a műlencse nem kopik el, tartós

• ha a seb begyógyult, a műlencse nem csúszik el

• a szürke hályog nem rosszindulatú, és nem a szem túlerőltetése vagy a tévénézés okozza.

 

A szemben a C-vitamin koncentrációja ötvenszer nagyobb, mint a vérben

A szemlencse antioxidáns rendszere egy idő után képtelen megbirkózni azzal a feladatával, hogy tisztán és átlátszóan tartsa a lencsét, és megszabadítsa az agresszív anyagoktól. Itt olyan anyagokkal van értelme segíteni a munkáját, amelyek az oxidáció ellen hatnak, és javítják az anyagcsere-funkciókat. Ide számít elsősorban a C- és az E-vitamin.

 

A C-vitamin vízben oldódó (az emberi szem szinte kizárólag vízből áll), és erősen antioxidáns hatású. A szemben megtalálható koncentrációja főként a C-vitamin bevitelétől függ. A dohányosoknak és a cukorbajosoknak nagyobb mennyiségre van szükségük belőle. A szem belsejében lévő folyadékban, de főként a szemlencsében a C-vitamin szintje ötvenszer magasabb, mint a vérplazmában. Erre azért van szükség, mert a bejövő UV-fény miatt a szem különösen nagy oxidatív stressznek van kitéve, és állandóan munkálkodnia kell a károsodások helyreállításán. A szürke hályogban szenvedő betegeknél a lencse C-vitamin-tartalma csökkent. Vizsgálatok mutatják, hogy napi 200-300 mg C-vitamin szedése egyértelműen növeli a szemlencse C-vitamin tartalmát. Számos tanulmány pedig azt igazolja, hogy a C-vitamin védő hatású az öregedéssel járó szürke hályog ellen. Több ezer résztvevővel készült felmérések azt mutatták, hogy a betegség kialakulásának esélyét akár 45 százalékkal is csökkentette.

 

 

Az E-vitamin segítségével a hályog előfordulása a felére csökkenthető

Az E-vitamin zsírban oldódó antioxidáns, és a sejthártya zsírsavait védi a káros oxidációtól. Főként az ideghártyában koncentrálódik, és csak kevés jut belőle a szemlencsébe. Ez csökkenti a szervezet összterhelését, és ezzel együtt a szem terhelését is. Napi 400 nemzetközi egységnyi E-vitamin szedése (ami a hivatalos ajánlásoknál jóval nagyobb mennyiség) vizsgálatok keretében 50 százalékkal csökkentette a szürke hályog gyakoriságát.

 

A szemlencse számára ezen kívül nagyon fontos még a lutein, illetve a xeaxanthin nevű növényi hatóanyag. Ezek ugyanis csökkentik a lencsefehérjék oxidációját és szálasodását, ezzel pedig a szürke hályog kialakulását. Az említett növényi hatóanyagok a legnagyobb mennyiségben a spenótban, a brokkoliban és a mangoldban találhatók meg.

 

Számos további tényező serkenti a szemben az enzimatikus folyamatokat, többek között a szelén (napi 30-70 mg), a taurin (300 mg), a D-vitamin (10 mg), a B3-vitamin (13 mg) és a cink (10 mg). Mivel idősebb korban nemcsak az étvágy és a szomjúságérzés csökken, hanem a bél nyálkahártyájának felvevőképessége is, tanácsos táplálékkiegészítőket szedni. És persze sokat inni! Megfelelő folyadékmennyiség nélkül ugyanis a táplálékkiegészítés semmit sem ér. Könnyen kivitelezhető, segítség nélkül is elvégezhető szürke hályog-megelőző terápia a főleg zöldségeken alapuló táplálkozás, a rendszeres mozgás (az oxidatív stressz csökkentése), és a megfelelő táplálékkiegészítés.

 

Természetes terápiák szürke hályog esetén

A természetgyógyászok számtalan különféle módszert és szert alkalmaznak a szürke hályog kifejlődésének feltartóztatására. Külsőleg a Conjunkisan A vagy a Cineraria maritima D3 homeopatikus szereket rendelik. A homeopátia belsőleg a következő készítményeket javasolja:

 

* Atropinum sulfuricum
* Phosphor
* Secale cornutum
* Calcium carbonicum
* Magnesium fluoratum
* Magnesium carbonicum
* Silicea
* Causticum Hahnemann

 

A megfelelő szert és adagolást szakembernek kell előírnia. Ezen kívül homeopatikus komplex szereket is szoktak rendelni. A sajátvér-terápia keretén belül Gingko biloba D4-et vagy Mucor racemosus D5-öt injekcióznak be 2 ml saját vérrel.

 

A homeopatikus szürkehályog-terápiában különleges szerepet kap aWaterlohkúra. Ez négy, homeopatikusan elkészített ásványi anyagot használ:

 

• 21 napig reggelente éhgyomorra 1 tabletta Calcium fluoratum D12 (1. számú Schüssler-só), majd
• 21 napig reggelente 1 tabletta Magnesium fluoratum D6, majd
• 21 napig reggelente 1 tabletta Magnesium fluoratum D12, majd
• 4 hétig reggelente 1 tabletta (vagy 5 csepp) Magnesium carbonicum D8.

 

Az antropozofikus orvoslás szürke hályogra kezdeti stádiumban külsőleg a Resina Laricis  Comp. szemcseppet ajnlja, potencializált törpefenyőből és ananászból, ezen kívül belsőleg Lens viscum comp.-ot potencializált szarvasmarhalencséből és homeopatikus hozzávalókból (például Stannum D9, Viscum D5 és Formica D6).

 

Az akupunktúra a megzavart funkciófolyamatok energetikai lefolyását javíthatja. Ez vonatkozik a szemlencse anyagcseréjére is. A terápia nagy időközökkel végzett négy kezelésből áll, különösen hatékony a szemakupunktúra.

 

A szemlencse vízellátásának  javítása érdekében (a bőséges ivás mellett) sóoldatos szemfürdőt szoktak javasolni. Ehhez vagy a gyógyszertárban vehetünk kész oldatot, vagy mi magunk készíthetjük el, egy kávéskanál ásványi anyagokban gazdag sót feloldva egy fél liter felforralt és testhőmérsékletűre hűtött vízben. Ezt a folyadékot öntsük egy üvegtálba, és naponta két percig fürdessük benne a szemünket. A kúra három hónapig tartson.

- dr. ki -
XII. évfolyam 3. szám

Címkék: éleslátás, szürke hályog

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.