Betegségek A-tól Z-ig

Tabutéma: a hüvelyszárazság

Komoly betegség is állhat a háttérben – „egészséges” hüvelyszárazság esetén síkosítók alkalmazása javasolt

  A hüvelyszárazság általában természetes jelenség, de súlyos betegség tünete is lehet. Legtöbbször a menopauzához társul, de a panaszok jelentkezésekor mindenképpen tisztázni kell az okát, és meg kell választani a megfelelő kezelési módot.


   

  A hüvelyszárazság tabutémának számít, legtöbben még a kezelőorvosuknak sem beszélnek róla. Jellemző tünete, hogy a hüvelyben nem termelődik elég váladék, s a nyálkahártyában bekövetkező változások miatt a hüvely érzékennyé válik, ami irritációs panaszokat, égő érzést okoz. A szárazság miatt gyakran kialakulnak apró vérzések is, s ez fájdalmassá teheti a szexuális életet. A fertőzéses eredetű hüvelyszárazság sárgás, bűzös folyással járhat, de okozhat vizelési panaszokat, vérzést is.

   

   

  Mi okozza a hüvely- szárazságot?

  A jelenség a menstruációs ciklus elején természetes, de utána is jellemző lehet. Ilyenkor az ösztrogénszint ciklus szerinti változása áll a háttérben, de szülés után a tejtermelés beindulása ugyancsak ösztrogéncsökkentő hatású. Változókorban azonban a probléma állandósulhat, mivel a kor előrehaladtával az ösztrogén termeléséért felelős petefészek működése leáll.

   

  Jóllehet kisebb mértékben továbbra is termelődik ösztrogén a mellékvesekéregben, a zsírszövetben és az izmokban. A különböző betegségeknek szintén velejárója lehet a hüvelyszárazság, így például akkor, ha a hipotalamusz működési zavara miatt elmarad a menstruáció, vagy egyes autoimmun betegségek miatt ösztrogénhiány alakul ki a szervezetben.

   

  A problémát előidézheti továbbá a hüvelyfertőzés, néhány bőrbetegség, illetve bizonyos műtéti beavatkozás. Felléphet túlzott dohányzás, folyadékhiány, szexuális önmegtartóztatás vagy kemoterápia és sugárkezelés hatására. Léteznek olyan műtéti beavatkozások is, amelyek a méhet vérrel ellátó erek embolizációjával járnak, és ezáltal a petefészek működését akadályozzák.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

   

  –dr. ki.–
  XXVI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. október

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.