Betegségek A-tól Z-ig

Tanácsok izomgörcsök ellen

Fájdalmas izomhúzódás

  A lábikra izmai hirtelen fájdalmas görcsbe rándulnak, mire ösztönösen mozgással igyekszünk ellazítani az izmot. Mi okozza az izomgörcsöt, és mit tehetünk a megelőzés érdekében?


   

  Ha valaki minden tekintetben kiegyensúlyozott, izmai nem görcsölnek. Testnedveinek áramlása harmonikus, önmagával és környezetével békében él. Ez az ideális állapot, ami napjainkban kifejezetten ritkaságnak számít. Legtöbbünk élete egészen másként fest.

   

  Görcsöt sokféle ok kiválthat. Külső történések (veszekedés, boszszúság, rossz testtartás, az izomzat egyoldalú terhelése), vagy belső, lelki tényezők, mint csalódás, elégedetlenség, irigység, vagy bármi, amit képtelenek vagyunk „megemészteni”. Nyilván mindenkinek görcsölt már a vádlija, amit a Musculus gastrocnemius nevű kétfejű lábszárizom alkot.

   

  A lábikragörcs jellemzően csak egyik oldalon lép fel. Az izomzat hirtelen, nagy erővel összehúzódik, és nem ernyed el. Ez a tartós összehúzódás legtöbb esetben nagyon fájdalmas, mivel az izomrostok nyomják az idegeket és a véredényeket. A legtöbb esetben ez az izomgörcs néhány perc múltán magától megszűnik, így az izom ismét elernyed, nyújtható. Ha a görcs nem szűnik, segít, ha a fentről lefelé irányuló mozdulattal, kevés babaolajat vagy olívaolajat használva, erőteljesen megmasszírozzuk a görcsölő lábikrát.

   

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

  –vörös–
  XXV. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.