Betegségek A-tól Z-ig

Tegyünk jót a gyomrunkkal!

Főként ha ünnepnapok jönnek, akkor vagyunk hajlamosak arra, hogy túl sokat, túl édeset, túl zsírosat együnk. A következmények: gyomorbántalmak, gyomorégés, hányinger, rosszullét. Szerencsére számos olyan szelíd módszer létezik, amellyel segíthetjük az emésztésünket és megőrizhetjük gyomrunk egészségét.


Enni jó. A természet tudatosan alakította ki úgy, hogy kedvünket leljük az asztal örömeiben, különben elhanyagolnánk az étkezést, és szervezetünk nem jutna hozzá a megfelelő tápanyagokhoz. Ám a gyorséttermek és a Coca-Cola világában a legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy túl sokat és egészségtelen ételeket együnk, amely végül túlterheli az emésztésünket. Ha csak időnként rúgunk ki a hámból, azzal még megbirkózik a szervezetünk, ha azonban rossz étkezési szokásaink állandósulnak, az már veszélyezteti egészségünket.

 

Hippokratész már időszámításunk előtt 400 évvel azt tanította: "Aki több élelmet vesz magához, mint amennyire életerejének szüksége van, az megbetegszik. Ilyenkor csak az segít, ha kevesebbet eszik, amennyiben újra egészséges akar lenni." Aki tehát jól szeretné érezni magát a bőrében, és egészségét meg is akarja őrizni, annak megfelelő táplálkozási szokásokat kell követnie, és az esetleges hibákat korrigálnia. A túlzásban vitt táplálékbevitel ugyanis éppen olyan káros a szervezetre nézve, mint az alultápláltság.

 

Az ép emésztés egyik kulcsa a gyomor. Ez a szervünk az emésztőcsatorna kibővült, zsákformájú része, amely a lép és a máj között, a bal felső hasban helyezkedik el. A röntgenképen úgy néz ki, mint egy ferdén fekvő bab, amely belül üres. A fala többrétegnyi izomból áll, amelyet belülről nyálkahártya bélel ki. A gyomor nyálkahártyájában számos apró mirigy található, amelyek a tulajdonképpeni emésztőnedveket választják ki.

 

Az emésztés csodája

A megrágott étel a nyelőcsövön át kerül a gyomorba. Ez a szervünk egyfelől tároló funkciót tölt be, másrészt előmunkásnak számít. Az emésztés hosszú útja, amely 24-30 órán át tart, itt kezdődik. Az ételek összetételüktől függően egy-öt órát töltenek a gyomorban.

 

A gyomorsav és a perisztaltikus és szegmentális mozgások segítik a táplálék felaprítását és továbbítását. Az ételekből nem túl sűrű, folyékony levesszerűség keletkezik. A gyomorfal finom hálózata hullámszerű mozgásra készteti az izmokat, így a gyomortartalom a belek irányába mozog. A gyomor kijáratánál gyűrűs izomzat gondoskodik arról, hogy a gyomortartalom kis adagokban a patkóbélbe, majd a vékonybél első részébe jusson.

 

A gyomormirigyek napi másfél liter gyomorsavat állítanak elő, keveredve savakkal és emésztőnedvekkel. A 0,2 százalékos savak megsemmisítik a káros csírákat, és aktivizálják a pepszinogént a pepszin előállításához, amely főként a fehérjék emésztéséhez szükséges.

 

Ha a mirigyek túl kevés (acidózis) vagy túl sok (hiperaciditás) savat termelnek, a következmény gyomorégés, bélpanaszok, puffadás, felfúvódás lehet. A vagus-idegen keresztül a gyomor közvetlen összeköttetésben áll az aggyal. A bánat, a harag, a gond és a stressz reflexhatással van a gyomorra: az több savat produkál a szükségesnél. Bár a nyálkahártya védi a gyomorfalat az agresszív savaktól, erre a munkára csak akkor képes, ha érintetlen, funkcióképes és a vérellátása is megfelelő. Ám egészségtelen táplálkozás és lelki megterhelés esetén éppen hogy nem ez a helyzet.

 

Ilyenkor a gyomor nyálkahártyájának ingerlékenysége vagy gyulladása (gasztritisz) alakulhat ki. Ha a sav mélyen behatol a gyomorfalba, fennáll a gyomorfekély (ulcus ventriculi) kifejlődésének veszélye. A savviszonyok zavarai a patkóbelet is károsíthatják, amelynél szintén felléphet a fekély (ulcus duodeni).

 

Mi károsítja a gyomrot?

Túl nagy ételadagok, nem megfelelő rágás, túl sok zsír, csípős fűszerek, nikotin, túl hideg és túl forró ételek és italok, sok alkohol  - ezek mind károsítják a gyomrot. Hasonló a helyzet az állandó stresszel és bánattal. További rizikófaktornak számít olyan gyógyszerek hosszú távú szedése, mint a kortizonok, antibiotikumok, pszichiátriai gyógyszerek, nyákoldó készítmények bronchitis esetén, valamint fájdalomcsillapító és reumaellenes készítmények. Ezek mind károsítják a gyomor nyálkahártyáját, és a gyomor túlságosan savassá válik.

 

 

Veszélyes kombináció: a lelki terhelés és a gyógyszerek együttesen
legyengítik a gyomor nyálkahártyáját

 

A jóléti társadalomban minden ötödik ember gyakran éveken át kínzó gyomorpanaszoktól szenved. Ezek gyakran társulnak hasi görcsökkel, hasfájással, hasmenéssel, székrekedéssel, erjedéssel, rothadással, puffadással, étvágytalansággal, rossz szájszaggal, teltségérzettel. De kísérő tünetként igen gyakran fellép hányinger, rosszullét, savas felböfögés (reflux), gyomorégés vagy fejfájás is. 

 

El a kezekkel a nátrontablettáktól!

Gyomorégés vagy reflux esetén sokan próbálkoznak nátrontablettákkal (nátrium-bikarbonát), abban a hiszemben, hogy ez legyőzi a rosszullétet. A lúgos kémhatású szerek ugyan semlegesítik a gyomorsavat, de termelődésüket nem gátolják meg. A túl nagy mennyiségű gyomorsav képződését követően a gyomor újra további savakat termel, és aki ilyenkor újabb savlekötő tablettát nyel le, az ördögi körbe jut. Főként akkor van szükség nagy elővigyázatosságra, ha valakinek gyomorfekélye vagy gyomornyálkahártya- gyulladása van.

 

Mi tesz jót a gyomornak?

A lelki eredetű gyomorpanaszoknál önmagukban a gyógyszerek nem elegendők a gyógyuláshoz. A felépülés csak akkor lesz teljes, ha sikerül a páciensnek újra megtalálnia lelki egyensúlyát is. Ehhez nagyon fontos a megfelelő terapeutával vagy megbízható személlyel folytatott beszélgetés. A zavaró tényezőket ki kell küszöbölni és feldolgozni.

 

A kamillás gurulókúra testi szinten működik. Ehhez reggelenként éhgyomorra igyunk meg két csésze édesítés nélküli kamillateát, majd feküdjünk a hátunkon tíz percig, tíz percig a jobb oldalunkon, tíz percig a hasunkon, majd újabb tíz percig a bal oldalunkon. Ezzel elérjük, hogy a kamilla gyógyító anyagai az egész gyomorfalhoz eljussanak. A gurulókúra után további harminc percig feküdjünk ellazult állapotban. A kamilla csillapítja a fájdalmat, oldja a görcsöket, nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású.

 

 A lazító gyakorlatok gyakran beválnak lelki eredetű gyomorpanaszok esetén

 

Hasonlóan jó a mézesvíz-gurulókúra: 3 deci meleg vízben oldjunk fel egy evőkanál mézet, jól keverjük össze, hogy a méz teljesen feloldódjon, majd lassan igyuk meg. Utána szintén tíz-tíz percet feküdjünk a hátunkon, a jobb oldalunkon, a hasunkon, végül a bal oldalunkon. Ezután további harminc perc nyugodt fekvés következzen. A mézes víz csökkenti a gyomorsav szintjét és gyógyítja a gyulladásokat.

 

Az agar-agar növényi nyálkás anyag, amelyet különféle vörös algákból vonnak ki. Akut megoldásként védi a gyomor nyálkahártyáját a túl sok sav felvételétől. Naponta többször igyunk meg egy pohár vízben feloldott, egy teáskanálnyi agar-agar port.

 

Kiváló természetes szer a gyomor erősítésére a kipréselt cickafarklé, amelyet naponta háromszor étkezés után egy kis vízzel hígítva igyunk meg.

 

  

A cickafarklé erősíti a gyomrot. Gyomornyálkahártya-gyulladás esetén a lenmagtea segíthet
 

Gyomornyálkahártya-gyulladás esetén az összetört lenmagból készült tea segít. Ehhez naponta háromszor egy teáskanálnyi összetört magot egy csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le, hagyjuk állni öt percig, majd édesítés nélkül, étkezés után, kortyonként igyuk meg.

 

Gyomorfekélyre való hajlam esetén segít a szelídgesztenye-főzet, Hildegard von Bingen receptje szerint. Először egy éjszakán át egy maréknyi meghámozott szelídgesztenyét tegyünk vízbe. A következő reggel vegyük ki a vízből, és nyomjuk szét egy tálban, majd adjunk hozzá egy-egy csapott teáskanálnyi édesgyökér-kivonatot. Utána reggel az egészet fogyasszuk el éhgyomorra. A kúrát két-három héten át végezhetjük.

 

 

Tudnivalók gyomorbetegeknek

Ha fizikai és lelki panaszok a gyomortájék problémáit idézik elő, ezt a helyzetet a táplálkozás során is figyelembe kell venni. Fontos, hogy a páciens ne egyen egyszerre túl sokat, hanem több kisebb adagot osszon el a nap folyamán. Fontos a lassú evés. Az alapos rágás megnöveli a nyálelválasztást, amely folyósabbá teszi a táplálékot és megkönnyíti az emésztés folyamatát.

 

A krónikus gyomorbetegeknek kerülniük kell a túl édes és túl savanyú, a túl hideg vagy túl meleg ételeket. A sült és sütött ételek nehezen emészthetők, tanácsos ezek mennyiségét is csökkenteni vagy teljesen kiiktatni őket az étlapról.

 

Túl sok, túl gyors, túl egészségtelen: ezek az étkezési szokások ingerlik a gyomrunkat. Már gyerekkorban le kell szokni az ilyen táplálkozási bűnökről
 

Problémás ennivalók a következők: hüvelyesek, puffasztó zöldségek, füstölt hús, kolbászfélék, sertéshús, zsír, meleg kenyér, friss és édes sütemények, kemény tojás, kemény sajtok, alkoholos italok, kávé, csokoládé, marcipán, karamella, csípős fűszerek: bors, curry, paprika, mustár, valamint retek, fokhagyma.

 

Ezzel szemben tanácsos fogyasztani a következőkből: frissen készült ételek (nem felmelegítve!), rostban gazdag ételek, sok friss, nyers ennivaló, párolt zöldségek, tej, túró, zabnyákleves, krumplileves. Fűszerezéshez kevés főzősó, sok kömény, édeskömény, ánizs, kapor, bazsalikom, oregánó, zsálya,majoránna, üröm.

 

Átmeneti gyomorpanaszok esetén beválik az egy-két hetes böjtkúra. Az átmeneti táplálékmegvonás jóvoltából a kifárasztott gyomor kipihenheti magát. Éhség esetén szóba jöhet a zabnyákleves, amely erősítő hatásától ismert. A böjtkúra alatt sokat kell inni, menta-, kamilla- vagy édesköményteát.

 

Gyomorvédő krumplilé

A nyers krumpli jótékony hatását az I. világháború során fedezték fel, amikor az éhező katonák nyersen ették a krumplit, és ha gyomorbetegek voltak, századorvosuk legnagyobb csodálkozására meggyógyultak. A nyers krumplilé segít gyorsan legyőzni, vagy legalábbis csillapítani az olyan tartós panaszokat, mint a gyomorgörcsök vagy reflux. A nyers krumpli gyomorjavító hatása a kipréselt levében található, atropinhoz hasonló jellegű hatóanyagoknak köszönhető.

 

 

Akut gyomorpanaszoknál csodát tehet az egy-két napos böjtkúra

 

A kúra első három hete során naponta háromszor, étkezés előtt vagy közben igyunk meg 50 ml frissen kipréselt nyers krumplilevet. A második héten az adagot 100 ml-re emeljük. Általában már 48 óra után beáll az állapot általános javulása, a gyomorégés, a hányinger, a gyomorgörcs és a reflux eltűnik. 15 nap után a gyógyulási folyamat olyannyira előrehalad, hogy a gyomor savassági állapota normalizálódik.

 

 

Gyógynövények: keserűek, de jót tesznek

A természet számos gyógynövényt kínál gyomrunk egészségének helyreállítására. Ezeket teaként vagy cseppek formájában használhatjuk.

 

A fehér üröm (Artemisia absinthium) régóta ismert gyomorvédő növény. A középkorban a kolostorok lakói is felhasználták, mi pedig a kertben vagy a balkonládában egyaránt termeszthetjük. Hatóanyagai az absinthiol nevű illóolaj, az absinthin nevű glikozid, illetve két keserű anyag, az artemisin és az anabsinthin. Ez a hatóanyag- kombináció segít görcsös bél- és gyomorfájdalmak esetén, egyéb gyomorfájdalmaknál és gyomorégésnél, lepedékes nyelv és szájszag esetén egyaránt. Ezen kívül képes helyreállítani a gyomor savszintjét, legyen az túl magas vagy túl alacsony.
Az ezerjófű (Centaurium umbellatum) története az időszámításunk előtti IV. századig követhető vissza. A thesszáliai kentaur, Cheiron fedezte fel jótékony hatását. Ez a növény évszázadokon át a gyomor legismertebb gyógyítójának számított. A legújabb kutatások szerint keserű anyagokat, amarogentint, gentiopiktrint és gentianint tartalmaz. Ezek az anyagok étvágyserkentők, gyomorerősítők, emésztésserkentők és vérképzők. Az ezerjófű helyreállítja a gyomor és a bél egészségét, főként gyomorpanaszok, erjedés és túl sok gyomorsav esetén.
Az angyalfű (Angelica archangelorum) a kertekben akár két méter magasra is megnőhet. Gyökere illóolajat tartalmaz, illetve különféle keserű anyagokat is: angelikasavat, angelicint és phellandrent. Ezek a hatóanyagok erősítik a gyomrot, nyugtató és görcsoldó, emésztésserkentő és puffadásellenes tulajdonságúak. Főként gyomornyomás, ideges gyomorpanaszok, görcsök, puffadás, teltségérzet és reflux esetén válnak be.
A kálmos (Acorus calamus) Ázsiából származik, nálunk elsőorban állóvizek mentén őshonos. Orvosi célokra a növény kellemes, aromás ízű gyökerét használják. A gyökér keserű anyagokat (acorein) és illóolajakat (calameon, eugenol) tartalmaz. Csökkent teljesítményű, igénybe vett gyomorra nincs is jobb orvosság a kálmosnál. Helyrehozza a túl sok vagy túl kevés gyomorsav szintjét, enyhíti a nyálkahártya gyulladásait és oldja az ideges gyomorpanaszokat.
A kamilla vagy orvosi székfű (Matricaria chamomilla) mindig is kedvelt és népszerű gyógynövény volt, és a házipatika legfontosabb tartozékai közé számít. Virágainak hatóanyagai az azulén, a bisabolid, keserű anyagok és flavonglikozid. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, görcsoldó és nyugtató tulajdonságairól ismert, ezért főként gyomorgörcs, gyomorfájás és gyomornyomás esetén javasolják alkalmazását.
   

Gyomorcseppek

Gyógynövényekből frissen készült tinktúrával a munkahelyünkön vagy utazás közben is orvosolhatjuk gyomorproblémáinkat. A következő recept különösen jól beválik:

 

•10 ml fehérüröm-tinktúra (Absinthii tinctura)

•10 ml ezerjófű-tinktúra (Centaurii tinctura)

•20 ml kamillatinktúra (Matricariae tinctura)

•20 ml édeskömény-tinktúra (Foeniculi tinctura)

•20 ml körömvirág-tinktúra (Calendulae tinctura)


A készítményből naponta háromszor 15-25 cseppet keverjünk össze egy kis vízzel, és ezt igyuk meg evés előtt.

 

Gyomortea

A bemutatott gyógynövények mindegyike beválik gyomorpanaszok esetén. De hatásos a következő keverék is:

 

•10 g fehér üröm (Absinthii herba)

•10 g ezerjófű (Centaurii herba)

•20 g angyalfű (Angelica radix)

•20 g kálmosgyökér (Calami radix)

•20 g kamillavirágzat (Matricariae flos)

•20 g borsmentalevél (Menthae folium)

 

Ebből a keverékből naponta háromszor forrázzunk le egy teáskaálnyit egy csésze forrásban lévő vízzel, keverjük össze, öt percig hagyjuk állni, szűrjük le, majd édesítés nélkül vagy egy kis mézzel ízesítve igyuk kortyonként, étkezés után.

 

 

Mennyire egészséges a gyomra?

Kérdőívünk segítségével megértheti gyomrának titkos nyelvét, és a jelzések alapján megteheti a szükséges intézkedéseket. Válaszoljon a kérdésekre, majd adja össze a pontokat!

 

Kérdés nem ritkán igen gyakran
1. Szenved-e teltségérzet, gyomornyomás miatt? 0 2 4 8
2. Vannak-e gyomorfájdalmai vagy -görcsei? 0 2 4 8
3. Tapasztal-e refluxot vagy gyomorégést? 0 2 4 8
4. Szokott-e puffadást, felfúvódást tapasztalni? 0 2 4 8
5. A bánat, a stressz, a harag a gyomrára megy-e? 0 2 4 10
6. Étvágytalan? 0 2 4 8
7. Arcbőre fakó, beteges kinézetű-e? 0 2 4 8
8. Tapasztal-e étkezés után refluxot? 0 2 4 8
9. Dohányzik? 0 2 4 8
10. Fogyaszt-e alkoholt? 0 2 4 8
11. Gyorsan eszik? 0 2 4 10
12. Előfordul, hogy nem rágja meg kellően az ételt? 0 2 4 10
13. Kedveli-e a csípős, zsíros, édes ételeket? 0 2 4 8
14. Kevés alkalma van a lazításra? 0 2 4 8
15. Van-e sok gondja, bánata? 0 2 4 10
16. Mérgelődik-e valami miatt a családjában
vagy a munakhelyén?
0 2 4 10
17. Előfordul-e, hogy gyomorpanaszai fejfájást okoznak? 0 2 4 8
18. Betegnek érzi-e a gyomrát? 0 2 4 8
         

Értékelés

2–30 pontig: bár összegyűjtött néhány pontot, nincs oka a nyugtalansgára, a gyomra egészséges. Hallgasson teste jelzéseire, egyik-másik gyenge pont biztosan kiküszöbölhető.

 

31–50 pontig: komolyan kellene vennie teste figyelmeztető jelzéseit. Bár a gyomra még nem komoly beteg, bizonyos változtatásokat sürgősen végre kellene hajtania. Menjen végig még egyszer a kérdéssoron, és vizsgálja meg, hol rejtőznek a gyenge pontjai.

 

51–70 pontig: gyomra kétségbeesett figyelmeztető jeleket küldözget, nincsen már ereje
teljében. Panaszaival forduljon szakemberhez, és bizonyos dolgokat a mindennapjaiban is tanácsos volna megváltoztatnia.

 

71 pont fölött: gyomra nagy valószínűséggel beteg. Minél hamarabb forduljon orvoshoz, mert segítségre van szüksége! A tanácsokat fogadja meg, panaszait és azok lefolyását szakembernek kell figyelemmel kísérnie.

- dr. ki -
XI. évfolyam 2. szám

Címkék: gyomor, keserű gyógynövények, táplálkozás

Aktuális lapszámunk:
2019. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.