Betegségek A-tól Z-ig

Tegyünk jót a tüdőnkkel!

Oxigén nélkül nincs élet. Csak akkor vagyunk egészségesek és akkor megfelelő a teljesítőképességünk, ha a légzésünk ősi ritmusa ép és érintetlen. A káros környezeti anyagok, de a helytelen légzés, sőt még a székrekedés is károsíthatja légzőszerveinket. Tüdőnk kapacitása azonban természetes úton növelhető, és légutainkat is megerősíthetjük a fertőzésekkel szemben.


Sok felnőttnek újra meg kell tanulnia a mély hasi légzést. Az ellenőrzést megkönnyítheti egy, a hasra helyezett könyv

 

Normál körülmények között a légzést mindannyian természetesnek vesszük, nem is vesztegetünk rá sok gondolatot. Sokan azonban nem is tudják, hogy helytelenül lélegeznek, és ezzel veszélyeztetik az egészségüket. Ha a légzés túl lassú vagy felületes, szervezetünk nem jut elegendő mennyiségű oxigénhez, és nem ürülnek ki kellően a gáz formájú salakanyagok. Ennek eredményeként a szívverés ernyedt lesz, az agyműködés lusta, és egyéb károsodások is kialakulnak.

 

Egy felnőtt naponta átlagosan 22 ezerszer lélegzik ki és be, percenként 16 alkalommal. A gyerekeknél a percenkénti légvételek száma 20-25, az újszülötteknél 40. A felnőtt által egy alkalommal beszívott levegő mennyisége körülbelül fél liter, de nagyon mély belégzés esetén akár 3 liter is lehet.

 

Életritmusunkat ez a körforgás szabályozza, amelynek során a belélegzett oxigén a vérbe kerül, majd onnan szén-dioxid formájában újra a levegőbe. Azok a sejtek, amelyek nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez, hamarabb elpusztulnak. Nincs még egy olyan folyamat, amely annyira az életet jelképezné, mint a légzés. A felszabadító fellélegzés lelki vagy testi megerőltetés után, a tüdő átmeneti beszűkülése - mindez tudatossá teszi bennünk az érzelmek és a test összefüggését.

 

A légzés komplex folyamat

Az emberi légzőszervek működése egy motorhoz hasonlítható. Az autó is csak akkor képes előrehaladni, ha a hajtómű elegendő benzinhez jut. Az emberi szervezet tüzelőanyaga az oxigén, együtt más anyagokkal. Belégzéskor a levegő a légutakon át a tüdőbe jut, majd onnan a vérbe. A vér juttatja el az oxigént az artériákon át a sejtekhez, ahol lejátszódik maga az égés.

 

Minél nagyobb teljesítményt várnak el egy motortól, annál nagyobb az üzemanyag-felhasználás. Magasabb sebességnél automatikusan megemelkedik a benzinfogyasztás. Hasonlóképpen működik a légzőrendszer is: testi megerőltetéskor mélyebbeket és gyakrabban lélegzünk, hogy elérjük a kívánt teljesítményt. Séta közben a felnőttnek percenként 14 liter levegőre van szüksége, biciklizéskor 40-re, nagy megerőltetéskor akár 120 literre is. Ez a magasabb frekvenciájú légzés látja el a szervezetet a megfelelő mennyiségű energiával.

 

Oxigén nélkül nincs élet. A mozgás hatására légutaink átszellőznek, és ennek az egész szervezet élvezi az előnyét
 

Minden égésnél visszamaradnak úgynevezett égési salakanyagok. Az autó esetében ez a kipufogógáz, a légzésnél az oxidált oxigén, azaz a szén-dioxid. Ez a vénákon keresztül a tüdőbe, majd onnan a légutakon át a levegőbe jut. Ennek a folyamatnak a legfontosabb légzőizma a rekeszizom, de részt vesz benne a nyak-, a borda- és a hasizomzat egyaránt.

 

A felső légutak az orrtól és a szájtól a gégéig vezetnek. Felületüket apró csillószőrök borítják. Ez az a terület, ahol megtörténik a belélegzett levegő felmelegítése és párásítása. Az idegen testeket megköti a nyálkahártya, majd a csillószőrök a garathoz továbbítják, ahonnan kiköhögjük. A gégefő alatt helyezkedik el a légcső, amely a felnőttnél 11 cm hosszú, és a mellkasban két fő hörgőre ágazik szét.

 

 

A tüdő nyugalmi állapotban percenként 8 liter levegőt présel át magán, de ez a mennyiség rendkívüli testi erőfeszítésnél akár 120 literre is nőhet

 

A hörgőkből további kis elágazások nyúlnak szét, a hörgőcskék, amelyek végül léghólyagokban végződnek. Ez utóbbiak átmérője 0,2-0,6 mm. Vékony falú kis zsákok ezek, amelyek a szőlőfürthöz hasonlóan helyezkednek el. Kerek 300 millió zsúfolódik össze belőlük a mellkasban. Ha kiterítenénk őket, a felületük körülbelül 70 négyzetmétert tenne ki az átlagos felnőttnél, ami a testfelület jó harmincszorosa. Ez a 70 négyzetméter megfelel egy teniszpálya felületének.

 

Az oxigén és a szén-dioxid cseréjének gyorsan kell lejátszódnia, mivel a vörösvértesteknek kevesebb mint egy másodpercük van arra, hogy a kapillárisokban tartózkodjanak, mielőtt visszatérnének újra a bal szívterületre és onnan a nagyvérkörbe. Ennek során a két tüdőlebeny fújtatóként működik. A tüdő felvevőképessége a 40. életévtől lassan, fokozatosan csökken. A szerv már nem olyan rugalmas, mint fiatalkorban, és a légzésben részt vevő izmok is veszítenek erejükből.

 

A felületes légzés következményei

Manapság sok embernél a tüdő kevés segítséget kap a munkájához, és ennek főként a mozgáshiány az oka. Ez felületes légzéshez vezet, így az egészséges tüdőkapacitás fél literje helyett csak 3/8 liter levegő jut egy-egy légvétellel a tüdőbe. Sokan túl lassan lélegeznek, percenként 16-18 helyett csak 10-12-szer. Ezzel oxigénhiányt idéznek elő a szervezetükben, ami előbb-utóbb egészségkárosodáshoz vezethet. A nem megfelelő légzés következményei lehetnek:

 

  • Megfázásra való hajlam
  • Rekedtség
  • Hurut
  • Nátha
  • Köhögés
  • A tüdő elnyálkásodása
  • Bronchitis
  • Asztma

 

 

A köhögés és a bronchitis oka a felületes légzés is lehet

 

Krónikus esetekben ez súlyos fogyatékosságot idéz elő. Ezért fontos, hogy az ilyen panaszokat minél előbb kezelni kezdjék. A gyógyulás egyik legfontosabb előfeltétele a helyes légzés.

 

Ha a tüdő megbetegszik

A rövid légzés, a gyakori köhögés, a megfázásra való hajlam, a légutak nyálkahártyáinak kiszáradása és gyengesége légúti vagy tüdőbetegség jele lehet.

 

Bronchitis: a hörgők nyálkahártyájának gyulladása igen elterjedt betegség. Jellemzője a köhögés, először száraz, majd sleimelválasztással. Utána égő fájdalom a mellcsont mögött, láz, testi gyengeség. Különösen idős embereknél tüdőgyulladás alakulhat ki.

 

Tüdőgyulladás esetén a nemritkán baktériumok által előidézett fertőzés ráterjed a léghólyagokra. Jellemzője a 39 fok feletti láz, a megrövidült légzés, a köhögés (akár vér köhögése is), mellkasi fájdalom, reszelős hang a légutakban. Ilyenkor azonnal hívjunk orvost!

 

Az édesköménnyel végzett inhalálás felszabadítja a légutakat

 

Asztma esetén periodikusan fellépő fulladás jellemző, megnehezített kilégzéssel. A tüneteket hörgőszűkület kíséri. A légutak nyálkahártyája megduzzad, váladékelválasztásuk fokozódik, a légzés sípolóvá válik, a beteg arca elszíneződik.

 

A tüdőtágulat jellemzője, hogy a tüdő folyamatosan túltelítődik, miközben szövetei elveszítik rugalmasságukat. Emiatt a mellkas eldeformálódik, megmerevedik belégzési állapotban, és szélesebb formát vesz fel. A beteg súlyos légzési nehézségekkel küszködik, és még arra sem képes, hogy elfújjon egy gyertyát. A legkisebb testi erőfeszítés esetén sem kap levegőt. Hosszabb távon a makacs hörgőhurut veszélye fenyeget.

 

A tüdő mérgei: a kipufogógázok és a dohányzás

A mai levegőszennyezés vitán felül káros az emberi tüdő számára. Az első helyen a közlekedés és az ipar szennyező anyagai állnak, amelyek nemcsak környezetünket, hanem az egészségünket is tönkreteszik. Egyetlen év leforgása alatt New York fölött 1,4 millió tonna szén-monoxid, 515 000 tonna kén-dioxid, 270 000 tonna nitrogén-oxid és 209 000 tonna por jutott a levegőbe. Csodával határos, hogy ilyen körülmények között még képesek az emberek élni és lélegezni.

 

   

Ez a hármas veszélyezteti a tüdőt: kipufogógázok, cigaretta, túlsúly
 

Külső rizikófaktornak számít a dohányzás is. A tüdő és a légutak megbetegedéseiért majd minden hatodik esetben a cigarettázás a felelős. Ehhez járul még a szívkoszorúér-megbetegedés, a magas vérnyomás, az érszűkület, a gyomorfekély, a látászavarok, a gyomor- és hólyagrák, a tüdő-, gége- és nyelőcsőrák. Ha mindezt meggondoljuk, talán nem is olyan nehéz lemondani a dohányzásról.

 

A tüdőt nemcsak kívülről, hanem belülről is fenyegetik veszélyek. Ilyen belső károsító tényező lehet például, ha a bél kiválasztó munkáját folyamatosan túlterheljük. Székrekedés esetén a méreganyagok felgyűlnek a szervezetben, és nem választódnak ki. Ilyenkor a hörgők megpróbálnak megszabadulni a méreganyagok egy részétől, ami pluszterhelést jelent számukra. Nemritkán meggyengül miatta az ellenálló képességük. Nem tesz jót a tüdőnek a túlsúly sem, mert akadályozza a helyes ki- és belélegzést.

 

 

Légzéstréning: mindig a hasba

Sok ember túlságosan felületesen és görcsösen lélegzik: légzés közben többnyire csak a vállukat emelik meg, és ezzel csak a mellkast töltik meg levegővel, miközben hasi légzésre volna szükségünk. Ennek gyakorlásához feküdjünk hanyatt, tegyünk egy könyvet a hasunkra, és ezt emelgessük le-fel ki- és belégzés közben. A gyakorlatot naponta öt-tíz percen át végezzük. Hasonlóképpen gyakorolhatunk kilégzés közben halk zümmögéssel. A hangot addig tartsuk, ameddig csak tudjuk. Utána az orrunkon keresztül vegyünk levegőt, amíg a gyomortájék előre nem domborodik.

 

Tanácsos a napjainkat felébredés után a következő légzőgyakorlattal kezdeni.

 

1. Álljunk a nyitott ablak elé.

2. Emeljük fel a karunkat és mélyen lélegezzünk be.

3. Engedjük le a karunkat, és erősen lélegezzünk ki a nyitott szájunkon, hogy sziszegő hang keletkezzen. Csak annyi levegőt légezzünk ki, hogy a sziszegés ne maradjon abba. 10-szer ismételjük meg.

4. Végül lazítsuk el az izmainkat.

 

További légzőgyakorlatokat tanulhatunk jógatanároktól.

 

 

Hogyan őrizzük meg tüdőnk egészségét?

A zsír- és hússzegény, teljes értékű táplálkozás (lehetőleg bio) a tüdő és a hörgők egészségének megőrzése miatt is fontos. Könnyen emészthető táplálék a zöldség, gyümölcs, saláta, nem terheli meg a szervezetet és nagy a tápértéke. A könnyű, egészséges, túlnyomórészt növényi eredetű táplálék (sok rosttal) azért is előnyös, mert bizonyos méreganyagok, amelyek krónikus székrekedés esetén nem választódnak ki a beleken át, mint már említettük, megterhelik a nyálkahártyát és a légutakat.

 

 

A túlnyomórészt növényi eredetű táplálék segíti az emésztést, és ezzel tehermentesíti a légutakat

 

Pozitív hatást gyakorol a tüdőkapacitásra sok olyan gyógynövény, amely gazdag természetes aromákban. Fogyasszunk sokat a következő gyógynövényekből: édesköménymag, torma, kakukkfű, zsálya, rozmaring.

 

Az élet mozgás. A légvételek számát és mennyiségét az agy vezérli, ezt pedig mozgással pozitívan lehet befolyásolni. Aki keveset mozog, csökkenti tüdeje kapacitását, ez pedig oxigénhiányhoz és a méreganyagok felhalmozódásához vezet. Az egészséges tüdőhöz nélkülözhetetlen a napi mozgás: torna, biciklizés, úszás, kocogás. Aktivizálja a tüdőt az erdei séta is, amelynek során mélylégzés-gyakorlatokat végzünk. A tempót addig fokozzuk, amíg 15-20 percre "kifulladunk". A tüdő számára ez lehetőséget ad arra, hogy oxigén segítségével regenerálódjon.

 

Házi szerek teszik szabaddá a légutakat

A tüdőnk akkor maradhat egészséges, ha eddzük magunkat. Ez erősíti az ellenálló képességünket és megelőzi a betegségeket. Jó hatású a Kneipp-féle felsőtest-lemosás, amikor reggel és este 3-5 percig hideg vízzel mossuk le az átmelegedett testen a mellkast és a hátat. Ehhez a hideg vízzel átitatott mosdókesztyűt felülről lefelé húzzuk. A módszer serkenti a vérkeringést, és jó hatással van az akut és krónikus légúti hurutokra.

 

Az édeskömény gazdag illóolajakban, és aktivizálja a légutak csillószőreit. Így a lerakódott váladék feloldódik és kiürül, a tüdő újra fellélegezhet. A napi inhaláláshoz főzzünk fel egy liter vízben 2-3 evőkanál édesköménymagot, majd a fedőt levéve lélegezzük be a jótékony hatású gőzt 10 percen át, miközben a fejünkre törülközőt terítünk. Az inhalálás után legalább egy fél órán át ne menjünk a szabadba.

 

 

A torma csípőssége felszabadítja a légutakat

 

Az inhalálást krónikus gyulladások (bronchitis, köhögés, hurut, asztma) esetén mustáros borogatással egészíthetjük ki. 15 g mustárlisztet keverjünk össze egy liter meleg vízzel. Merítsünk a keverékbe egy mellkasméretű lenvászon törülközőt, csöpögtessük le, és tegyük a mellkasra. Tekerjük be a mellkast meleg frottírtörülközővel. A borogatást 20-30 percig hagyjuk fent. Ötpercenként nézzük meg, kipirosodott-e alatta a bőr. Akkor távolítsuk el a pakolást, és kenjük be a bőrt orbáncfűolajjal.

 

Bevált házi szer a légutak munkájának serkentésére a lándzsásútifű-szirup. Ezt mi magunk is előállíthatjuk. A szétvágott levelekkel töltsünk meg 2 cm magasan egy üveget, szórjuk meg nyerscukorral. Éjszaka a cukor felolvad, a levelek összeesnek. Másnap megint töltsünk rá 2 cm magas levélmennyiséget, és szórjuk meg cukorral. A folyamatot addig ismételjük, amíg az üveg meg nem telik. Ezek után a palackot tartsuk két hónapon át egyenletes meleg helyiségben. Utána préseljük ki a szirupot, majd hevítsük fel 70 fokra, és töltsük steril palackokba. Köhögés, rekedtség, bronchitis, hurut esetén a szirupot teáskanálnyi adagokban szedjük be. Gyerekeknek is adhatjuk.

 

Az eukaliptuszolaj felszabadítja a légutakat. Mivel a nyálkahártya a beteg légutak esetén nemcsak gyulladt, hanem száraz is, a legjobb, ha az eukaliptuszolajból néhány cseppet a szobában elhelyezett párologtatóedénybe töltünk.

 

Tüdőgyógyító gyógynövények

A természet patikájában egy sor olyan gyógynövény található, amely erősíti a tüdőt, illetve segít ennek megbetegedése esetén. Kiváló ilyen esetekben a tüdőfű (Pulmonaria officinalis), amelynek gyógyító ereje elsősorban a benne lévő nagy mennyiségű, oldható kovasavnak köszönhető. A kovasav a vizsgálatok szerint erősíti a tüdő szövetét és javítja rugalmasságát.

 

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata) leveleiben köhögéscsillapító, nyák- és görcsoldó, valamint antibakteriális hatóanyagok találhatók.

 

  

A lándzsás útifű enyhíti a köhögést, szirupját a gyerekek is szívesen fogyasztják. Jobbra: A tüdőfű valóban erősíti a tüdő szöveteit

 

Az orvosi ziliz (Althaea officinalis) nagy mennyiségű nyákképző anyagot tartalmaz, a légutak nyálkahártyáját védőréteggel vonja be. Ily módon megvédelmezi a sérülésektől és a fertőzésektől, ami nagyon fontos fertőzésre hajlamos egyéneknél.

 

Az ánizsmag (Pimpinella anisum) édeskés illóolajat tartalmaz, amely főként anetholból áll. Ez segíti a felköhögést, elsősorban a csillószőröket aktivizálja.

 

Az ökörfarkkóró (Verbascum thapsiforme) nyák- és szappananyagokat tartalmaz. Ez a növény nem hiányozhat egyetlen köptető teakeverékből sem. A hatóanyagok segítik a sleim felszakadását, enyhítik a köhögési ingert, és védik a légutakat a gyulladástól.

 

 

Bodzalé: jól bevált házi szer megfázás esetén

A bodza fekete bogyóiból készült kivonat kiváló házi szer a tüdő és a hörgők megbetegedése esetén. A bodzabogyó gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, szerves esszenciákban és gyümölcssavakban. Természetes hatóanyagai serkentik a légutak szűrőtevékenységét, váladékoldó hatásúak és csökkentik a gyulladást. Mindez enyhíti a légutak ingerlékenységét, és megtisztítja az egész szervezetet. Egy pohár bodzalé evés előtt fogyasztva ellenállóbbá teszi a légutakat, és csökkenti fertőzésekre való fogékonyságukat.

 

Tüdő- és hörgőtea

A következő teakeverék erősíti a tüdőt és a hörgőket:


– 20 g tüdőfű, erősíti a tüdőt
– 20 g lándzsás útifűlevél, oldja a köhögést
– 30 g orvosi zilizgyökér, védi a nyálkahártyát
– 20 g ánizsmag, tisztít
– 10 g ökörfarkkóró-virág, gyulladáscsökkentő


Naponta háromszor forrázzunk le egy csésze forrásban lévő vízzel egy teáskanálnyit ebből a keverékből. Hagyjuk állni öt percig, szűrjük le, ízesítsük tetszés szerint mézzel, és kortyonként igyuk étkezés után.

 

Mennyire egészségesek a légzőszervei?

Listánk segítségével bárki maga is ellenőrizheti, minden rendben van-e légzőszerveivel.

 

Kérdés nem ritkán igen gyakran
1. Tapasztal-e rekedtséget, bronchitist, asztmát, légúti hurutot? 0 2 4 8
2. Kell-e napközben vagy éjszaka köhögnie? 0 2 5 8
3. Van-e köpete? 0 2 4 8
4. Van-e homlok- vagy arcüreggyulladása, hasonló jellegű panasza a garat vagy a gége tájékán? 0 2 4 8
5. Fullad-e már kis megerőltetés esetén is? 0 2 4 8
6. Ad-e ki hangokat légzés közben (sípolás, reszelő hang)? 0 2 4 8
7. Esténként van-e láza (37 fok fölött)? 0 2 4 8
8. Keveset van friss levegőn? 0 2 4 8
9. Keveset mozog? 0 2 4 8
10. Száraz-e a levegő abban a helyiségben, ahol sokat tartózkodik? 0 2 4 8
11. Dohányzik? 0 2 5 10
12. Van-e túlsúlya? 0 2 4 8
13. Van-e székrekedése? 0 2 4 8
14. Nyugalmi állapotban kevesebb mint 16 alkalommal vesz levegőt percenként? 0 2 4 8
15. A száján lélegzik az orra helyett? 0 2 4 8
16. Légzés közben a hasa helyett a mellkasa emelkedik meg? 0 2 4 8
17. Allergiás-e a porra, a virágporra, a szaganyagokra? 0 2 4 8
18. Testileg fáradtnak, gyengének érzi-e magát? 0 2 4 8
         

Értékelés

2–20 pont: Bár begyűjtött néhány pontot, nem kell aggódnia a tüdeje miatt. Nézze át még egyszer a listát, hol tudna pontokat megspórolni.


21–40 pont: Vegye komolyan tüdejének vészjelzéseit! Komoly betegsége valószínűleg nincs, de bizonyos jelek arra utalnak, hogy nincs minden rendben. Nézze át ezeket a kérdéseket még egyszer, mit tudna tenni a tüdeje érdekében!


41–50 pont: Tüdeje már legyengült, vegye komolyan a jelzéseket! Nézze át még egyszer a listát, és ha kell, forduljon orvoshoz. Gondolja át, hogyan tudná egészségesebbé tenni életmódját!


51 pont fölött: Tüdejét meg kell vizsgáltatnia, forduljon orvoshoz. Az előírt terápiát szigorúan tartsa be. Gondolja végig, hol tudná egészségesebbé tenni életmódját.

-dr. ki-
XI. évfolyam 1. szám

Címkék: légzés, légzéstréning, tüdő, tüdőbetegségek

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.