Betegségek A-tól Z-ig

Tehermentesítsük a májat

Hogyan táplálkozzon a májbeteg?

A modern orvoslás olykor ad a májbetegeknek táplálkozási tanácsokat, de csak a rendkívül súlyos  esetekben. Pedig a májfunkció enyhébb zavarai esetén is érdemes tudatosan táplálkozni.


Ha májunk átlátszó lenne, mint ezen az illusztráción, láthatnánk az alatta  elhelyezkedő, körte alakú epehólyagot 

 

Az 1950-es és 60-as években a német dr. Heinz Otto Kalk (1898–1973) hepatológus világhírű orvos volt, nevéhez többek között speciális májdiéta kidolgozása fűzhető. Az étrend pillérét a sok sovány (krém)túró fogyasztása alkotta. Ha pontosabban utánajárunk, az orvos napjainkban is ad étrendi tanácsokat a májbetegeknek. Ezek azonban csak a súlyos májbetegségekre, például a májzsugorra (májcirrózis) vagy az előrehaladt stádiumú májgyulladásra (hepatitis) vonatkoznak.

 

A májzsugor degeneratív betegség, amelynek lényege, hogy a máj egyes területei elpusztulnak, és az elpusztult májszövetek helyét értéktelen, funkció nélküli hegszövet foglalja el. A veszteség miatt májunk sokrétű méregtelenítő, immunológiai és anyagcserében játszott feladatait csak korlátozott mértékben képes ellátni. Ennek jelentős hatása van a szervezet egészének anyagcseréjére. A májzsugorban szenvedő páciensre jellemző a „malnutritio”, magyarul alultápláltság állapota, ami azt jelenti, hogy számos tápanyagban – pl. vitaminokban, de legfőképp fehérjékben – hiányt szenved. Ezért a májzsugoros betegeknek azt ajánlják, egyenek a szokottnál több fehérjét; ez általában testsúlykilogrammonként 1,2 g fehérje elfogyasztását jelenti. Ez valamivel több, mint az egészségeseknek ajánlott napi adag, de nem több az átlagos európai ember valóságos  napi fehérjeadagjánál! A nagyon leromlott állapotú betegeknél a fenti dózist akár 2 g/testsúlykilogrammra is emelhetik.

 

 

A növényi fehérjék ideális proteinforrások

Egyáltalán nem mellékes azonban, hogy milyen jellegű fehérjéről van szó. Az ún. aromás aminosavak (AAS) általában állati eredetű táplálékokból származnak. Ezek anyagcseréje a májban történik, ezért májbetegek szempontjából kevésbé alkalmasak. Ennél jóval kedvezőbb hatásúak az elágazó molekulaláncokból álló, elsősorban növényi eredetű aminosavak. Ezek hasznosításához nincs szükség a májra, így sokkal alkalmasabbak a májbeteg proteinszükségletének fedezésére. Kiváló növényi proteinforrások a burgonya, a gabonafélék és főképp a hüvelyesek.

 

Mivel a súlyos, előrehaladott stádiumú májbetegségek gyakran okoznak hasüregi ödémát (hasvízkór, orvosi nevén ascites), ezért fontos a sóbevitel csökkentése. E szempontból az ásványvizek kevésbé veszélyesek, de a konyhasó, a készételekben, felvágottakban és sajtokban található „rejtett só” kifejezetten kerülendő. Ugyanakkor a káliumbevitel növelése ajánlott. Száz évvel ezelőtt az akkor még természetes táplálékok jóval több káliumot, mint nátriumot tartalmaztak. Mára ez az arány a visszájára fordult, hiszen rengeteg sózott készételt és túl sok állati fehérjét eszünk. Kiváló természetes káliumforrás számos zöldség és gyümölcs, például minden káposztafajta, a burgonya, a paradicsom, a spenót, a banán és a sárgabarack.

 

 

Miért jó a laktulóz?

A ballasztanyagok további fontos pillérei az étrendnek. Lelassítják a vékonybélben a béltartalom haladását (bélpasszázs), így sokkal több tápanyag tud felszívódni. Ugyanakkor a vastagbélpasszázst felgyorsítják, így a toxinok gyorsabban kiürülnek a szervezetből. Ráadásul képesek megkötni számos káros anyagot, így azok nem szívódnak fel a vastagbélből, és nem terhelik feleslegesen a károsodott májat.

 

Az ammóniák felszívódásának csökkentése érdekében a májbeteg gyakran kap laktulózt. Ez gyümölcscukor (fruktóz) és galaktóz (a tejcukor egyik alkotóeleme) keveréke. Előbbiekkel ellentétben szervezetünk nem tudja felszívni a laktulózt, ezért kiváló hashajtó, amely egyfelől vizet felvéve megduzzad, másfelől táplálja az egészséges bélbaktériumokat.

 

 A májbetegnek, akár enyhe, akár súlyosabb esetről legyen szó, szigorúan  tartózkodnia kell az alkoholtól

 

A fenti, inkább biokémiai megfontolásoktól függetlenül természetesen fontos az elfogyasztott ételek tolerálhatósága, könnyű emészthetősége is. A máj- és epebetegek gyakran panaszkodnak fokozott gázképződésre, tehát a diétánál erre a körülményre tekintettel kell lenni. E szempontból problémásnak tekinthető a keményre főtt tojás, a tejtermékek, a hüvelyesek, a káposztafélék, a kelkáposzta, az újhagyma, a paprika, a vöröshagyma, a fokhagyma, a burgonyasaláta, a héjas gyümölcsök és a csonthéjasok.

 

Főzés, gőzölés, párolás – ezek az ételkészítési eljárások segítenek az ételeket emészthetőbbé alakítani. Az epe-máj betegeknek ezen kívül általában gondot okoznak a zsíros ételek is, ezért mindenkinél egyénileg tesztelni kell a zsírok emészthetőségét is. Általában sok minden függ az elfogyasztott zsírok fajtájától. A denaturált zsiradékok, főképp az erősen hevített, fritőzben használt zsírokat a legtöbben nehezen emésztik, ezért ezektől érdemes tartózkodni. A vaj és a természetes állapotban fogyasztott zsiradékok – mértékkel – általában nem okoznak panaszt.

 

 

A zsíremésztés zavarai - az epe vagy a hasnyálmirigy okozza?

A zsírintolerancia azonban nem feltétlenül csak az epe/máj betegségekhez köthető jelenség. Olykor a hasnyálmirigy elégtelen működése áll a panaszok hátterében, amelyek közül a legjellemzőbb a hasmenés és a zsírszéklet. Emésztési zavarok esetén tehát mindig fontos az okok kiderítése.

 

Bizonyos ételek emészthetetlensége nem csak a súlyos epe/máj betegségekben, hanem a máj/epehólyag „funkcionális” zavaraiban szenvedőkre jellemző, amiknél a vizsgálatok során nem lehet szervi elváltozásokat kimutatni. Az egyik leggyakoribb funkcionális panasz az ún. epehólyag-diszkinézis, az epeutak görcsös állapota, amit sem laboratóriumi vizsgálattal és olykor még ultrahanggal sem lehet egyértelműen igazolni.

 

 

Zsírmáj - több millió ember problémája

Európában több millió embert érinti az ún. zsírmáj, a máj enyhe, illetve középsúlyos anyagcserezavara. Jellegzetes civilizációs, pontosabban „jóléti betegségről” van szó, amely legtöbbször semmilyen panasszal nem jár.

 

Csupán a máj ultrahangos vizsgálatán látszik a májszövetek elváltozása világosabb területek formájában, és a laboratóriumi „májértékek” emelkedése figyelhető meg.

 

A has felső részének ultrahangos vizsgálata során gyakran találnak ún. „néma” epeköveket

 

A zsírmáj kialakulásának egyszerű okai vannak: a beteg túl sokat eszik. A máj képtelen az elfogyasztott élelmiszer-mennyiséget feldolgozni, így a felesleget zsírsejtek formájában raktározza el. Megfelelő étrendi és életmódbeli változtatásokkal ezek a depók
fokozatosan megszüntethetők.

 

Míg a májzsugor (cirrózis) visszafordíthatatlan betegség – hiszen a degenerálódott, „elfajult” májszövet örökre elpusztult –, a zsírmáj tökéletesen regenerálódhat. A legfontosabb terápiás eljárás az elfogyasztott kalóriamenynyiség csökkentése. Első helyen áll a finomított, izolált szénhidrátok és a (rossz) zsírok mennyiségének csökkentése, valamint az édességek teljes mellőzése.

 

 

A vacsora kihagyása segíthet

Ajánlható továbbá ún. tehermentesítő napok tartása, vagy a nemzetközi szakirodalom szavaival élve a „Dinner-Cancelling”, azaz a vacsora elhagyása. A Buchinger-féle gyógyító böjt is kedvező hatású, de a nulldiétáktól tartózkodni kell, mert ezek során a máj elzsírosodása átmenetileg még fokozódhat is, ugyanis a felszabaduló anyagcsere-végtermékek átmenetileg erős terhelést rónak a májra, aminek hatására az ottani zsírdepók felhalmozódása fokozódik.

 

A szakértelemmel összeállított terápiás böjt ezzel szemben jól kigondolt stratégiát alkalmaz, amelynek segítségével lehetséges a zsírmáj kiváltó okainak kezelése. A tartós siker érdekében azonban fontos a kitartás, a kezelési stratégia folyamatos alkalmazása. Sok esetben azonban már a viszonylag egyszerű terápia is elegendő lehet:

 

• A hagyományos házi koszttól való tartózkodás, mediterrán vagy ázsiai étkezési szokásokra való áttérés.
• A főétkezések közötti nassolás teljes mellőzése, és amint korábban már említettük,
• az édességektől való teljes tartózkodás, hiszen ezek az élelmiszerek általában szénhidrátok és zsírok keverékéből állnak.

 

A pozitív hatásokat tovább fokozhatjuk – főként esti – elválasztó diéta alkalmazásával; ami az elmúlt években a fogyókúrák kapcsán tett szert széles körű ismertségre. A vacsoránál alkalmazott elválasztó étrend hatására csökken az inzulintermelés és az anyagcsere terhelése.

 

A természetgyógyászatban gyakran javasolt teljes értékű vegetáriánus étrend tehát a „közönséges” zsírmáj kezelésében kifejezetten ajánlható és hatásos módszer: tápanyagokban és ballasztanyagokban gazdag, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú. Természetesen – amint azt korábban említettük – ügyelnünk kell rá, hogy az alkalmazott étrend a betegnek ne okozzon emésztési panaszokat.

 

A fentiekben vázolt étrend követése a bélrendszernek is jót tesz – ugyanakkor minden, a beleket tehermentesítő diéta, amely a belekben nem okoz rothadást és erjedést, tehermentesíti a májat is. A bélrendszerben áramló vér az ún. „enterohepatikus keringés” útján az anyagcseretermékeket a bélből a májhoz szállítja.

 

Súlyos májkárosítók: gyógyszerek, drogok, zsíros édességek

 

Az enterohepatikus kifejezés jelentése: a belekből, pontosabban a zsigerekből (enterális) a máj (hepatikus) felé. A máj feladata az anyagcseretermékek lebontása, méregtelenítése. Minél kevesebb terhelő anyag jut a belek felől a májba, annál jobban képes a máj működni és regenerálódni. A bélszanálás, illetve a bélterápia tehát egyben mindig májterápia is.

 

A legfontosabbat eddig nem említettük, a májbetegnek, akár enyhe, akár súlyosabb esetről legyen szó, szigorúan tartózkodnia kell az alkoholtól. E tekintetben semmilyen kompromisszum nem fogadható el, hiszen a májzsugor az esetek túlnyomó többségében az éveken, évtizedeken át tartó mértéktelen alkoholfogyasztás következménye. Az alkohol gyorsan hasznosuló kalóriaforrás, amely rendkívüli mértékben kedvez a zsírmáj kialakulásának, majd a betegség krónikussá válásának és súlyosbodásának következtében elpusztulnak a májsejtek és fokozatosan kialakul a májzsugor.

 

Végezetül arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a máj és az epehólyag működését jelentős mértékben befolyásolják érzelmeink. A düh, a harag, az aggódás – a hagyományos kínai orvoslás szerint – megzavarja a máj energiáját, ami előbb-utóbb testi panaszokat okoz. Ugyanakkor a stresszkezelés, a lazítás képes a gyógyulást elősegíteni, gyorsítani. A gyógyulást ugyanakkor fizikális kezelések, például a jól bevált májborogatással is támogathatjuk.

 

Májborogatás

A meleg vizes májborogatást ajánlatos 14 napos kúra formájában alkalmazni. Helyezzünk egy meleg vízbe mártott, kicsavart kendőt (kéztörlőt vagy konyharuhát) a has jobb felső részére/a jobb felső bordaívre. Erre helyezzünk egy meleg vízzel töltött palackot, majd az egészet takarjuk le egy nagy vászonkendővel vagy fürdőlepedővel. A borogatás tartósan javítja a máj és környező szövetek vérkeringését, ami javítja a máj méregtelenítő kapacitását. A májborogatás kellemesen altató hatású is, ezért lehetőleg este, lefekvés előtt alkalmazzuk. Addig hagyjuk fent, amíg kellemesen meleg – ez általában 15-20 percig tart.

 

A zsír vonzza az epét – táplálkozás és epe

A bizonyos káposztafajtákkal szembeni intolerancia gyakran az epe/máj funkciók zavarát jelzi. Ez azonban nem automatikusan azt jelenti, hogy belgyógyászati vizsgálatokkal kimutatható elváltozást is meg lehet állapítani. A tapasztalati gyógyászat művelői azonban tudják, hogy bár számos panasz nem bizonyítható objektív leletekkel, ennek ellenére feltételezhető bizonyos szervek funkcionális problémája. E szervek tehermentesítése és erősítése a tünetek enyhülésével jár.

 

Létezik speciális epediéta? A hivatalos orvoslás nem tud ilyenről. Vegyük szemügyre, milyen feladatokat lát el az epe a szervezetünkben. A táplálékok zsírtartalmát emulgeálja, így a hasnyálmirigy enzimei könnyebben lebonthatják, és hatékonyabbá válik felszívódásuk a vékonybélben.

 

A zsír vonzza az epét – mondhatnánk erősen leegyszerűsítve. Az epebetegnek problémát okoz a zsírok megemésztése, főleg, ha denaturált, erősen hevített zsírokról van szó. Másfelől az epeelfolyás serkentésére bevált szelíd módszer naponta háromszor egy evőkanálnyi olívaolajat elfogyasztani.

-dr. ki-
XVIII. évfolyam 4. szám

Címkék: máj, májdiéta, zsírmáj

Aktuális lapszámunk:
2019. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.