Betegségek A-tól Z-ig

Térdek stresszhelyzetben

A futás divatba jött. Egyre kedveltebbek a városi maratonik, futóversenyek, ezeken évről évre egyre többen vesznek részt. De nem árt tudni, hogy a futás, túrázás vagy kerékpározás során térdünket igen jelentős terhelés éri. A térd anatómiájában fennálló apró eltérések, a nem megfelelő cipő vagy a helytelen mozgástechnika hosszú távon komoly panaszok forrása lehet.


 

A sportoló- vagy futótérd jelensége a rendkívül ambiciózus kezdők problémája, akik túl sokat akarnak egyszerre, és a terhelésnél nem tartják be a fokozatosság elvét. Hasonló a helyzet a kerékpárosoknál, a hegyi túrázóknál, a kézilabdásoknál, illetve a kosárlabdázóknál. A vezető tünet a térd külső oldalán jelentkező szúró fájdalom, amely edzés során lép fel. Futás során egyre erősödik, mire a sportoló kénytelen megszakítani az edzést. Ilyenkor a fájdalom hamar elmúlik, és hétköznapi terhelésre nem újul ki. A duzzanat vagy az ízület melegsége ritka, ha fellép, gyulladásra utal.

 

A fájdalmak oka a csípőcsonttól a sípcsontig húzódó, 8-10 cm széles ínszalag (tractus iliotibialis), amely a csípőlapát taréjától a comb külső oldalán húzódik, egészen a sípcsont felső részéig, és érinti a térd külső oldalát is. A térdízület minden hajlítása és feszítése során ez az ínszalag a combcsont egy kis dudora mentén elcsúszik – normális esetben gond nélkül. Ha azonban az ínszalag túl feszes, ezen a ponton felerősödik a súrlódás és irritáció alakul ki. Ez a futótérdként is ismert panasz oka. A helyzetet súlyosbíthatja, ha a térdízületbe ágyazott nyáktömlő - aminek a nyomás egyenletes eloszlatása a feladata - begyullad. A futótérd jelenségének további kóroki tényezői lehetnek

 

- a comb izmainak megrövidülése,

- a láb bizonyos torzulásai, fejlődési rendellenességei, pl. O-láb,

- a lábfej deformitásai (lúdtalp),

- a rossz futócipő.

 

A tapasztalt sportorvos gyakran már a panaszok ismertetése alapján képes megállapítani a diagnózist, persze ilyenkor sem maradhat el a térdízület és a láb izmainak fizikális vizsgálata. Jellegzetes tünet a láb külső oldalán, az ízületi rés felett kb. 3 cm-re egy nyomásra fájdalommal reagáló pont - ahol a fentiekben említett csontdudor található.

 

Figyelembe kell venni az egész test statikáját is, például hogy ferdén áll-e a medencecsont, abszolút vagy csak látszólagos a hosszkülönbség az alsó végtagok között, blokkolt-e a csípőlapát és a kersztcsont közötti (iliosacralis) ízület?

 

Jellegzetes tünet a láb külső oldalán, az ízületi rés felett kb. 3 cm-re egy nyomásra fájdalommal reagáló pont

 

A diagnózis pontosítása lehetséges ultrahanggal, mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) vagy röntgennel, de ezekre csak kétes, bizonytalan esetekben kell sort keríteni, méghozzá akkor, ha más betegségek, például törés, a térdízületi porckorong károsodásának lehetősége is fennáll, vagy ha a páciens nem reagál az alkalmazott kezelésre. Nagy segítség lehet a sportágra jellemző járás analízise és a sportcipő vizsgálata.

 

Még ha a legtöbb futónak ez nehezére is esik, csökkenteni kell a futás mennyiségét! Helyette ideiglenesen más sporttevékenységet kell választani, például kerékpározást, erősítő edzést, úszást, amennyiben ezek nem okoznak panaszt.

 

A betegség akut fázisában a fájdalmas terület lokális hűtése enyhíti a fájdalmakat, de alkalmazhatunk gyulladáscsillapító kenőcsöket is. A tartós gyógyulás érdekében azonban az okokat kell kezelni.

 

Csökkenteni kell az izomfeszülést

A kezelések fő célja a tractus iliotibialis feszülésének csökkentése, a helyi szövetek anyagcseréjének javítása, a kényszertartások és az ezekhez társuló mozgások korrigálása.

 

Tónuscsökkentő eljárások: hosszanti és keresztirányú nyújtások, a pácienst meg kell tanítani a megfelelő gyakorlatokra, mobilizáló masszírozás, adott esetben ún. kinezioszalagok felhelyezése (ezek színes, rugalmas ragasztószalagok, amelyek felhelyezésével csökkenthető az izomfeszülés).

 

A comb külső oldalának nyújtása (mindkét gyakorlatot állva kell végezni).

 

1. gyakorlat: Keresztezzük a lábunkat a képen látható módon, először a jobb lábfejünket a bal mögé helyezve. A jobb csípőt a jobb oldalra toljuk, miközben felsőtestünkkel balra dőlünk. A jobb csípőnél és a jobb comb külső oldalán feszülést kell érezni. Ezt a testhelyzetet tartsuk kb. 20 másodpercig és ismételjük a gyakorlatot 5-ször. Ugyanezt a sorozatot végezzük el a másik oldal irányába is, úgy, hogy a bal láb kerül a jobb mögé.

 

2. gyakorlat: A jobb lábat kis távolságnyira, a bal láb mögé tesszük keresztben. A hátsó (jobb) lábfejet megbillentjük, hogy a lábfej külső oldala a talajjal érintkezzen. A felsőtesttel balra hajlunk. A feszítést a jobb csípőnél kell éreznünk. Tartsuk ki a testhelyzetet kb. 20 mp-ig. Ötször ismételjük, majd lábcserével a másik irányban is végezzük el a sorozatot.

 

Gyulladáscsillapítás: Keresztirányú frikció (= egy ujjal végzett, nyomó-húzó masszázstechnika, az inak és izmok, illetve az inak és csontok találkozási pontjainál), fizikoterápiás eljárások, például jéggel dörzsölés, melegítés, elektromos, ultrahangos kezelések, enzimterápia, gyógynövényes vagy homeopátiás kezelések.

 

Izomerősítés, adott esetben gimnasztikához alkalmazott rugalmas gumiszalaggal vagy a Power Plate nevű eszközzel, ami futurisztikus mérlegre hasonlít és rezgések segítségével vált ki izomreflexeket. Az érintettek törekedjenek arra, hogy hetente legalább kétszer eddzenek, és elsősorban a has- és a farizmokat erősítsék. Előtte érdemes az érintett izmokat előzetesen erősíteni a Power Plate segítségével (hetente kétszer). Ezzel az eszközzel gyorsan és intenzíven lehet edzeni a has és a hát izmait is. Egyetlen hátránya, hogy meglehetősen drága (beszerzési ára 2500-15 000 euró között mozog).

 

A csontrendszerben esetleg fennálló statikai hibák korrekciója (pl. medencecsont ferdesége, ebből eredő hosszkülönbség a lábakban) manuális terápiával vagy oszteopátiás módszerrel. A lábfej izmainak aktiválása speciális gyakorlatokkal (lábujjal veszünk fel apró tárgyakat a földről). Puha, rugalmas cipőbetétekkel korrigálható a lábfej állása.

 

A mozgáskoordináció és testérzékelés koordinálása megfelelő gyakorlatokkal, például instabil talajon történő járással, vagy egy lábon állva, a másik lábat először előre, majd oldalra, végül hátranyújtva és rövid ideig ott tartva. Ez a gyakorlat főképp a közepes és kis farizmot erősíti, amelyek futás közben stabilizálják a talajt érintő lábat.

 

Jó futócipők használata. Kiválasztásuknál érdemes teljes körűen tájékozódni. Akinek O-lába van, ne válasszon olyan terméket, amelyben a cipő belső szélén alátámasztás található. Ezenkívül tartózkodniuk kell az oldalra lejtő talajon futástól. Szükség esetén egy-két futóedzést kerékpározással vagy úszással érdemes helyettesíteni.

 

Az akut panaszok általában kb. két hét múlva megszűnnek, ismét el lehet kezdeni a könnyebb edzéseket. A térdet kímélni kell, nem szabad túlterhelni vagy egyoldalú terhelésnek kitenni, ez azt jelenti, hogy csak apránként szabad fokozni a terhelést. A legfontosabb kiegészítő mozgás a nyújtás, főként a láb külső oldalán, edzés előtt és után.

- dr. ki -
XV. évfolyam 1. szám

Címkék: fájdalomcsillapítás, térd, térdfájdalom

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.