Betegségek A-tól Z-ig

Természetes védelem influenza ellen

Így legyünk egészségesek egész télen

Minden télen sok százezer ember betegszik meg influenzában. A természet­­gyógyászat számos hatásos módszert ismer a baj megelőzésére.


Aki megfázás és annak kellemetlen tünetei nélkül akarja megúszni a telet, annak már ősszel el kell kezdenie erősíteni az immunrendszerét

 

A tél a nátha, a köhögés és a megfázás igazi szezonja. A test ebben az időszakban takaréklángon működik, bizonyos szempontból téli álmot alszik: szervezetünk számos funkciója lelassul, a vérellátás romlik, fázékonyabbá válunk és könnyebben elfáradunk. Nem csoda, hogy a baktériumok és vírusok egykettőre győzedelmeskednek fölöttünk, és sikeresen hatolnak be a szervezetünkbe.

 

Éppen ezért nagyon fontos védekező rendszerünk erősítése. Az első szakember, aki a természetes influenzavédelem megbízhatóságát górcső alá vette, a svájci Zizersben tevékenykedő, gyógynövényekkel foglalkozó pap volt, Johann Künzle (1857-1945). Amikor 1918-ban egész Európában tombolt a spanyolnátha, amelynek világszerte több mint húszmillió ember esett áldozatul, Künzle a wangsi templom szószékéről nemcsak Isten igéjét prédikálta. Arra szólította fel a gyülekezet tagjait, hogy naponta fogyasszák azt a gyógynövényekből készült különleges teakeveréket, amit vasárnap a mise után mindig szétosztott a templom kapujában. Az eredmény nagy feltűnést keltett: miközben a svájci falvakban az influenza sorra szedte áldozatait, Wangsot elkerülte a járvány.

 

 

Védőoltás: igen vagy nem?

Manapság a bizonytalan munkaügyi helyzetben alig akad alkalmazott, aki otthon merne maradni néhány napig, ha kitör rajta e betegség. Ahelyett, hogy a régi szokáshoz hűen időt hagynánk az immunrendszerünknek, hogy legyőzze a fertőzést, a tudományos orvoslás védőoltást javasol. A nagy cégek még ingyenoltással is próbálkoznak.

 

 

Aki reggel hirtelen magas lázzal, orrfolyással, hidegrázással vagy végtagfájdalommal ébred, az nagy valószínűséggel influenzavírussal fertőződött meg

 

Az influenza elleni védőoltás azonban nem garantál százszázalékos védelmet. Az influenzavírusok változékonysága odavezet, hogy minden egyes időszakban új vakcinát kell kifejleszteni, ami azt jelenti, hogy az oltás mindig egy szezonnal a kórokozó mögött kullog. Bár az oltóanyagban általában több vírustörzs is megtalálható, ám még ha a szervezet ki is alakította a védelmet egy bizonyos törzs ellen, ez nem jelenti azt, hogy ugyanannak a családnak egy másik tagja ellen is hatásos lesz.

 

A fő probléma azonban az, hogy a védőoltással csak egy speciális vírusfajta elleni antitesttermelést idézik elő. Az oltás nem serkenti a szervezet általános immunerejét. A természetgyógyászati megközelítés ezzel szemben nem a vírusra irányul, hanem arra, hogy erősítse és szanálja az emberi szervezet egész miliőjét, hogy az maga legyen képes legyőzni az influenzavírusokat.

 

Nem minden influenza egyforma

Az erős megfázást gyakran tévesztik össze az influenzával, főként akkor, ha a fellépő betegségtünetek hasonlóak. A több mint százféle rhino- vagy adenovírus valamelyike által előidézett megfázás központja általában az orr (nátha) vagy a torok (angina, rekedtség). Lefolyása többnyire ártalmatlan, és nem tart tovább hét napnál. Sokkal gyakrabban alakul ki, mint a valódi influenza, mely rohamszerűen lép fel, és tünetei gyorsabban súlyosbodnak, mint egy normál megfázásé. Este az ember még egészségesen fekszik le, reggel pedig úgy ébred, mintha agyoncsapták volna. Ez a hirtelen rosszullét ugyanúgy az influenza jellegzetes tünetei közé tartozik, mint a magas láz, a hidegrázás, a köhögés, az orrfolyás, a végtagfájdalom és a torok- és fejfájás.

 

 

Az influenza vírusai tüsszentéssel, köhögéssel, kézfogással terjednek, de akár egy kilincs megfogásával is megkaphatjuk

 

 

A betegség cseppfertőzéssel terjed, köhögés, tüsszentés vagy beszéd közben jut egyik emberről a másikra. Ha valaki tüsszent, az apró cseppeket 160 km/h-s sebességgel küldi szét a környezetébe. A vírusok azonban csak azt fertőzik meg, akinek az immunrendszere le van gyengülve - akié ép, az normál esetben megbirkózik a vírustámadással.

 

Hogyan védekezik a szervezet a vírusok ellen?

Az influenzavírusok elleni védekezés egyik első jele a láz. A természet rafinált találmányának lényege, hogy kórokozók támadására az emberi szervezet belső termosztátját azonnal felkapcsolja, a vírusok és baktériumok ugyanis nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre. A hő ezenkívül az immunrendszer működését is serkenti. Ezzel egyidejűleg a megemelkedett testhőmérséklet hatására megnyílnak a bőr pórusai, és az ezzel együtt fellépő izzadás révén a szervezet megszabadul a mérgező anyagoktól. Éppen ezért a lázat nem szabad azonnal csillapítani!

 

A köhögésnek és az orrfolyásnak ugyancsak megvan a maga jelentősége. Az influenza- és a megfázást okozó vírusok gyulladásos folyamatokat indítanak el a nyálkahártyákon. Ha ez a hörgőket érinti, a nyálkahártya megnövekedett mennyiségű váladékot termel, ami fogva tartja a vírusokat. A felköhögés lehetővé teszi ezeknek a kórokozóknak az eltávolítását a szervezetből. Ha a vírusok az orrba jutnak, ott is váladék keletkezik. Ha folyni kezd az orrunk, a váladék kiöblíti a kórokozókat a szervezetből.

Az influenza- és megfázásvírusoknak nem vagyunk védtelenül kiszolgáltatva, számos gyógynövénnyel védekezhetünk ellenük

 

Ebben az értelemben a láz, a köhögés, az izzadás és az orrfolyás nem betegség, hanem a test erőteljes válaszai a kórokozóktól és az anyagcseretermékektől való megszabadulásra. Ha ezeket a természetes folyamatokat orrcseppel, köhögés elleni kodeinnel, lázcsillapítóval, antibiotikummal elnyomjuk, akkor a szervezet saját védekező mechanizmusát bénítjuk meg, és az többé nem lesz képes a terhes anyagok eltávolítására.

 

Engedjük tehát érvényre jutni ezeket a reakciókat! Legföljebb enyhítsük a tüneteket, ha már több napja fennállnak, vagy ha az egyéb súlyos betegségben (szív- és keringési bántalmak, asztma, diabétesz, veseműködési zavarok) szenvedő páciens számára túlzott megterhelést jelentenek. Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha a láz 39,5 fok fölé emelkedik, ha szapora szívverés vagy szívritmuszavarok lépnek fel, ha a beteg mellkasi fájdalommal járó makacs köhögésben vagy légszomjban szenved (fennáll a tüdőgyulladás veszélye!), vagy ha a fejfájásához hányás, fényérzékenység, nyakszirtmerevség társul.

 

A természetgyógyászat feladata a testet abban segíteni, hogy saját maga győzze le a kórokozókat, így ugyanis megerősödve kerül ki a küzdelemből, és védett marad az új fertőzésekkel szemben. A szervezet saját immunereje tehát kulcsszerepet játszik abban, ágyba dönt-e minket ezen a télen (is) az influenza. Aki időben elkezdi a megelőzést, az jó eséllyel tudhatja le a hideg évszakot betegség nélkül.

 

 

Fontos az ép bélflóra

Az erős immunrendszer egyik legfontosabb előfeltétele az ép bélflóra. A fiziológiai bélbaktériumok ugyanis vírusellenes tulajdonságúak, amennyiben olyan enzimeket termelnek, amelyek megakadályozzák a kórokozók terjedését. Másfelől pedig a baktériumflóra megvastagítja a bélfalat, hogy a vírusok innen ne juthassanak be a szervezetbe.

 

Ha a láz 39,5 fok fölé emelkedik, hívjuk ki az orvost!

 

A gond csak az, hogy sok embernek már nem ép a bélflórája, akár a helytelen táplálkozás (elsősorban a túl sok cukor- és húsfogyasztás), akár a gyógyszerek (antibiotikumok) miatt. Ez megmutatkozik olyan tünetekben is, mint a puffadás, hasmenés vagy székrekedés, vagy az emésztőtraktus gombás fertőzése. Aki hatékony influenzamegelőzést szeretne, annak először a már említett tünetek alapján beleinek állapotát kell ellenőriznie.

 

A bélflóra szanálása érdekében ajánlott naponta háromszor egy-két evőkanál friss, nyers savanyú káposztát enni étkezés előtt, illetve erjesztett kenyérből készült italt fogyasztani.

 

Vírusvédelem a növények erejével

Sokáig azt gondoltuk, a vírusok ellen nem nő gyógynövény. Kutatók azonban nemrégiben igazolták, hogy bizonyos gyógynövények megakadályozzák az influenzavírusok terjedését, és egyben az immunrendszert is erősítik. Melyek ezek a gyógynövények? Idetartozik például az illóolajaikban terpéneket tartalmazó citromfű, a kakukkfű, az eukaliptusz, a fahéj, a szegfűszeg és a bors.

 

Influenzaellenes gyógytea

Az influenzaszerű fertőzések ellen, védekezésképp fogyasszunk egy speciális gyógyteát. A következő receptet a gyógyszertárakban vagy a drogériákban is összeállíttathatjuk: 40 g földitömjéngyökér (Pimpinellae radix), 30 g kerti kakukkfű (Thymi herba), 20 g magyallevél (Ilicis folium) és 10 g ökörfarkkóró-virág (Verbasci flores) alkotja a keveréket.

 

 

Az influenza elleni természetes védekezés legjobb módszerét a gyógyteák jelentik

 

Hogyan használjuk? Egy teáskanálnyi teakeveréket öntsünk le egy csészényi forrásban levő vízzel, hagyjuk állni 5 percig és szűrjük le. Reggelente és délutánonként egy-egy csészével igyuk édesítés nélkül vagy mézzel. A kúra időtartama 3-4 hét legyen.

 

 

Ellenálló képességet fokozó cseppek

Friss gyógynövényekből készült és a homeopátiás gyógyszerkönyv alapján előállított tinktúrával lehetséges a szervezet ellenálló képességét mozgósítani az influenzavírusok elleni harcban. Az alábbi, gyógyszertárban is elkészíttethető keverék lesz a segítségünkre: 20 ml kakukkfű-tinktúra (Thymi tinctura), 20 ml lándzsásútifű-tinktúra (Plantaginis tinctura), 40 ml bíborkasvirág-tinktúra (Echniaceae tinctura) és 20 ml szibériaiginszeng-tinktúra (Eleutherococci tinctura).

 

Hogyan használjuk? Felnőtteknél naponta háromszor 15-25 cseppet (gyerekek adagja életévenként egy csepp) oldjunk fel kevés vízben, és evés előtt rövid ideig a szájunkban tartva nyeljük le. A kúra szintén 3-4 hétig tartson.

 

 

Ügyeljünk a vitálanyagok bevitelére

A sikeres influenzamegelőzést egészséges életmódnak kell kiegészítenie. Immunrendszerünk csak akkor működik megfelelően, ha nem hanyagoljuk el a vitálanyagok bevitelét. A kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás, amelyben sok a zöldség, természetes védőgátat képez a kórokozókkal szemben. Ezen kívül nagyon fontosak a C-vitaminban gazdag gyümölcsök is: narancs, citrom, mangó, acerolacseresznye, kivi, illetve a homoktövis, melyek mind segítenek felturbózni az immunrendszert. Az A-vitamin is nagyon fontos, mivel ez segít megőrizni a nyálkahártyák épségét, és védi azokat a kiszáradástól. Ennek érdekében javasolható a csukamájolaj-kapszulával végzett kúra (étkezés után 2x1 kapszula).

 
Az influenzavírusok ellen növényi tinktúrákkal is védekezhetünk

 

Szintén jó hatással van az immunrendszerre a cink, valamint különböző fűszerek. Gondoskodjunk róla, hogy rendszeresen kerüljön a tányérunkra hagyma, fokhagyma, kakukkfű, torma, retek és zsázsa.

 

Hogyan eddzük magunkat?

A táplálkozáson túl testünk edzése is fontos. Mivel a hideg, nedves időjárás rossz hatást gyakorol az immunrendszerünkre, fontos a szervezet megerősítése a kellemetlen időjárási körülményekkel szemben. Erre alkalmas a reggeli hideg-meleg váltózuhany, körülbelül ötször váltogassuk a hideg és a meleg vizet. A vérkeringést javítja a száraz kefés masszázs, a szaunázás és a gőzfürdő. Akinek folyton hideg a lába, az vegyen naponta mustárlisztes lábfürdőt (a gyógyszertárban beszerezhető mustárlisztből 1-2 evőkanálnyit adjunk testmeleg vízhez, és fürdessük benne a lábunkat 15 percig, végül hideg vízzel tusoljuk le).

 

Szintén fontos, hogy ne üldögéljünk túlfűtött szobában. Ahol dolgozunk vagy napközben időzünk, ott 19-20 fok legyen, a hálószobában elegendő a 15-16 fok (gyerekeknek 18-20 fok). Mivel a fűtés kiszárítja a szoba levegőjét, szerezzünk be légnedvesítőt, melynek a vizébe mindennap tegyünk néhány csepp eukaliptusz- vagy fenyőtűolajat.

 

Az influenza megelőzésében a higiénia is nagy szerepet játszik. Rendszeresen mossunk kezet szappannal és meleg vízzel, használjunk eldobható papír zsebkendőt, csökkentsük a másokkal való közeli kontaktust. Végül nélkülözhetetlen az is, hogy sokat legyünk a napon, a szabad levegőn, ami ugyancsak serkenti a szervezet immunszabályozó erejét. Nem véletlen, hogy délen, ahol az emberek több időt töltenek a szabadban, kevesebb az influenzás megbetegedés, mint északon.

 

A magunk készítette, mangóból, narancsból, citromból és kiviből álló gyümölcslékoktél nemcsak divatos, hanem az immunrendszert is erősíti

 

Gondoskodjunk róla, hogy hetente rendszeresen, több órát a szabadban töltsünk: kiránduljunk, síeljünk. Ragadjuk meg az alkalmat a pihenésre, a lazításra, mert a lelki jó érzés is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségesen vészeljük át a telet.

 

A gyógynövények között számtalan olyat találunk, amelyek beváltak az influenza és a megfázás megelőzésében. Használhatjuk azokat tea vagy homeopátiás tinktúra formájában, háromhetes kúraként.

 

Gyógynövénytea: az egyéni adottságok alapján összeválogatott gyógynövényekből a következők szerint főzzünk teát. Reggelente és délutánonként 1 teáskanálnyi gyógyfüvet forrázzunk le egy csészényi vízzel, 5 percig hagyjuk állni, szűrjük le, majd a teát kortyonként, édesítés nélkül vagy mézzel ízesítve igyuk meg.

 

Friss növényi cseppek: az egyéni adottságok alapján összeválogatott gyógynövénytinktúrát a következőképpen szedjük: naponta háromszor 15-25 cseppet (felnőtteknél, a gyerekek adagja életévenként 1 csepp) egy kevés vízben feloldva evés előtt tartsunk egy ideig a szánkban, majd nyeljük le.

 

 

   

Az esti meleg lábfürdő bevált módszer a megfázás megelőzésére. Ha tömegközlekedéssel utaztunk vagy mások által is használt tárgyakat fogtunk meg (ajtókilincs), utána mossunk kezet, így megelőzhetjük a cseppfertőzést

 

Nagy földitömjén (Pimpinella major)

A gyökerét jól használhatják a legyengült, kimerült emberek, akik úgy érzik, nincs elég élet­erejük. Kimerültségük miatt fennáll az a veszély, hogy olyan légúti megbetegedések alakulnak ki náluk, mint a bronchitis, a köhögés, torokgyulladás, rekedtség, gégegyulladás. A földitömjén erősíti az immunrendszert és javítja a közérzetet.

 

Erdei fenyő/vörösfenyő

A fenyő fiatal hajtásainak illóolajai jó hatással vannak a légúti és nyálkahártya-gyulladásra hajlamos emberekre. A fenyő új lendületet ad a légzésnek.

 

Fekete bodza (Sambucus nigra)

A bodzavirágtea lázcsillapító hatású, erősíti az immunrendszert, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, nyákoldó és méregtelenítő.

 

Dúsvirágú ökörfarkkóró (Verbascum densiflorum)

A virágban található hatóanyagok csökkentik a köhögési ingert. Ajánlható azoknak, akiket levert az állandó légúti gyulladás és legyengült az immunrendszerük. A virágból készült tea fo­koz­za az immunitást, megszünteti a torok és a gége gyulladásos ingereit, az állandósult köhögési ingert.

 

A tormának nem szabad hiányoznia a hideg évszak étlapjáról! Illóolajai antibakteriális tulajdonságúak, és jó hatást gyakorolnak az orr nyálkahártyájára, illetve az orr melléküregeire

 

Hársfa (Tilia cordata)

Egy orvosi vizsgálat során influenzás betegek egy csoportját hársfavirággal, egy másikat antibiotikummal kezelték: 55 influenzás gyereknek hársfateát és ágynyugalmat rendeltek, 67 gyereknek csak antibiotikumot. A meglepő eredmény, hogy az első csoport tagjai gyorsabban épültek fel, és nem alakultak ki náluk szövődmények. Már ez is elegendő ok arra, hogy naponta igyuk a hársfateát megelőzésként, a legjobb a napi egy liter. Az illatos hársfatea melegít, megnyugtat, erősít, méregtelenít és csökkenti a légúti ingereket.

 

Kocsord (Peucedanum ostruthium)

A növény gyökerében nagy immunerősítő hatékonyságú illóolajak találhatók. Influenzamegelőzésként azoknak az embereknek ajánlható, akiknek legyengült immunrendszere nem képes felvenni a harcot a kórokozókkal, akik könnyen megfáznak és megnáthásodnak.

 

Fekete nyár (Populus nigra)

A nyárfa virágbimbói annak a védőrétegnek köszönhetően élik túl a telet, amely belül gyantával van bélelve. Ez a barnásvörös, illatos bevonat védi a hajtásokat egész télen a baktérium-, gomba- és kártevőfertőzésektől. A tavaszi nap első sugaraira a bimbók felpattannak, és a gyantás folyadék kicsöpög. Ilyenkor idegyűlnek a méhek, amelyek összegyűjtik a ragadós, betegségmegelőző anyagot és hazaviszik a kasba.

 

 

Bíbor kasvirág és sédkender

 

A nyárfabimbó gyantájában található vegyületek immunstimuláló, baktériumölő, vírus- és gombaellenes hatásúak. A fitoterápiában tinktúrát állítanak elő belőle, amelyet a lég- és húgyúti gyulladásokra hajlamos embereknél alkalmaznak. A gyulladásos betegségek felszámolásával csökken az influenzás fertőzés veszélye is.

 

Kisvirágú kakukkfű (Thymus pulegioides)

Egy népi mondás szerint aki kakukkfüvet szed, azt elkerüli a nátha. Már ősszel kezdjük el inni a kakukkfűteát vagy szedni a tinktúracseppeket, és háromhetes kúrával megelőzhetjük az influenzát.

 

Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

A bíbor kasvirág a fitoterápia szerint immunmodulátor, amely aktivizálja az emberi szervezet védekező rendszerének működését. Ez a tulajdonsága annak köszönhető, hogy hatására megnövekszik a vérerekben a fehérvérsejtek kiválasztása. Az echinacea tehát nem a kórokozókat pusztítja el, hanem az immunrendszer erősítésével győzi le azokat. Ha az echinaceacseppeket háromhetes kúra keretében már ősszel szedni kezdjük, akkor eredményesen kerülhetjük el az influenzát, vagy csak enyhébb formában tör ki rajtunk.

 

Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)

A növény virágában természetes szalicin található, amelyet természetes „aszpirinnek" is neveznek. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és immunerősítő hatású. Akár tea, akár tinktúra formájában kiváló szer az influenza megelőzésére olyan emberek esetében, akik a nedves hidegben könnyen megfáznak vagy megfertőződnek. Ezt a hideg-nedves időre való érzékenységet szünteti meg a gyógynövény.

 

A rendszeres szaunázás edzi a szívet és a vérkeringést, így a test ellenállóbbá válik a megfázással szemben

 

Magyal (Ilex aquifolium L.)

A magyal korallpiros bogyói mérgezőek, a levelei ezzel szemben gyógyító hatásúak. A bennük található hatóanyagok a tüdő hurutos megbetegedései ellen jók. A magyallevélteával végzett háromhetes kúra azoknak ajánlható, akik influenzás fertőzés esetén tüdőhuruttól, szúró tüdőfájdalomtól és láztól szenvednek.

 

A növény közismerten képes gyógyítani az influenzát és a megfázásos megbetegedéseket, mint ezt a tulajdonságát 1918-ban, a spanyolnátha kitörésekor a bevezetőben említett svájci Künzle lelkész is kihasználta.

 

Szibériai ginszeng (Eleutherococcus senticosus)

A szibériai ginszeng a fitoterápiában adaptogénnek számít, azaz olyan gyógynövénynek, amely lehetővé teszi, hogy az ember jobban alkalmazkodjon a megterhelő környezeti hatásokhoz, könnyebben megbirkózzon a stresszel, és mobilizálja szervezetének védekezőképességét a baktériumok és vírusok elleni harcban. A növény gyökere tea vagy tinktúra formájában fogyasztva azoknak segít, akiket az influenzás fertőzés a stressz és az idegeskedés miatt fenyeget. Immunerősítő, vitalizáló és idegerősítő. Akik stressz nyomása alatt élnek, azoknak a szibériai ginszeng általános megelőző szer influenza és megfázás ellen.

 

Ibolya (Viola odorata L.)

A kellemes illatú ibolyát főként olyan gyerekeknek ajánlják, akik a hideg miatt gyakran megfáznak. A növényből főzött illatos tea kiváló megelőző szer influenza ellen a fiataloknak is.

 

A homoktövis sok C-vitamint tartalmaz

 

Sédkender (Eupatorium cannabinum)

A növény és virága egyaránt gyulladáscsökkentő, immunerősítő és fertőzésmegelőző hatóanyagokat tartalmaz. Tea vagy tinktúra formájában influenzamegelőzésre azoknak való, akik a fertőzés hatására levertek lesznek, és végtag-, illetve fejfájásra panaszkodnak.

 

Szuhar (Cistus creticus subsp. Creticus)

A szuhar virágai és levelei olyan polifenolokat és glikozidokat tartalmaznak, amelyek méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, baktériumellenes és immunerősítő erejükről ismertek. Megelőzésként azoknak ajánlható, akik a megfázásra és a fertőzésekre nyirokmirigy-duzzanattal reagálnak. A növény nyirokkeringés-serkentő hatását számos vizsgálat igazolja.

 

Miért nem ad százszázalékos védelmet az influenza elleni oltás?

Az influenza névre keresztelt betegséget (amely név a latin influere, azaz belopódzik igéből ered) már i. e. 400-ban leírta a Kos-szigeti híres görög orvos, Hippokratész, magát a betegséget előidéző vírust azonban csak 1933-ban fedezte fel az angol Wilson Smith.

 

Az influenza elleni védőoltás nem ad teljes biztonságot, mivel a vírusok szezonról szezonra változnak


Miután felfedezték a kórokozót, a szakemberek azt hitték, a vírus legyőzhető védőoltással. Hamarosan bebizonyosodott azonban, hogy számtalan influenzavírus létezik (a mai napig háromszázfélét számoltak össze, A, B és C törzsekbe sorolva), és ezek is évről évre változnak.


 
Az előző évi vírus a következő évben nem bukkan fel ugyanolyan formában, és már apró változások is csökkentik az oltás hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag előállításakor folyamatosan vizsgálni kell a mutációkat. Az új vírusokat a WHO dokumentálja, így a nyilvántartásba bekerült például 1957-ben az ázsiai influenza, 1968-ban a hongkongi influenza, 2006-ban a madárinfluenza, 2009-ben pedig a sertésinfluenza.

 

A sertésinfluenza hírei

Az év elején Mexikóban bukkant fel egy új influenzavírus, amely a H1N1 megjelölést kapta. Először mexikói vagy sertésinfluenza néven szerepelt, végül a szakemberek megegyeztek az "új influenza" elnevezésben. Az még nem tisztázott, hogy a vírus elsőként valóban egy disznóról került-e át az emberre.

 

Az új vírus okozta fertőzésben azóta világszerte több százezer ember betegedett meg, néhány ország éppen ezért az ősz folyamán tömeges védőoltást tervezett.

 

 

Szuhar és lepketaplógomba

 

Akadnak azonban olyan szakemberek, akik szerint az új vírus ellen természetes szerek is segíthetnek. Ilyen például a szuharból készült kivonat, amelynek vírusellenes hatását a H1N1, azaz a madárinfluenza esetén is igazolták. Mivel természetes anyagról van szó, a mellékhatásoktól sem kell tartani.

 

Gyógyító hatású gombák is erősíthetik az immunrendszert. A leghatékonyabb vírusellenes hatású gomba a Coriolus versicolor, azaz a lepketaplógomba. Hatóanyagai aktivizálják a sejtszintű immunvédelmet, amelynek hatására a szervezetben fokozott mennyiségben termelődnek a vírus-, illetve baktériumölő hatású sejtek. Mivel az immunrendszer erősítése egy bizonyos időt vesz igénybe, a gombából készült kapszulákat körülbelül három hónapon át kell szedni.

 

 

Mennyire ellenálló a szervezete?

Tesztünk segítségével mindenki eldöntheti, mennyire van kitéve a fertőzés veszélyének. Számoljuk össze az egyes válaszokra kapott pontjainkat!

    igen nem
1. Minden évben megkapja az influenzát vagy megfázik?  0  5
2. Az ilyen betegségeit kémiai szerekkel kezeli?  0  5

3.

Minden évben végez természetes szerekkel megelőző kúrát?  5  0
4. Megfázás vagy influenza esetén természetes szereket használ?  5  0
5. Az elmúlt év során szedett antibiotikumot?  0  5
6. Vannak-e bélműködési zavarai, székrekedése, hasmenése, irritábilis bél szindrómája vagy gombás megbetegedése?  0  5
7. A táplálkozása teljes értékű és főként növényi nyerskosztból, zöldségből, gyümölcsből, salátából áll?  5  0
8. Sok cukrot, édességet fogyaszt?  0  5
9. Elegendő folyadékot fogyaszt (napi két liter tea, ásványvíz, gyümölcslé)?  5  0
10. Stresszhelyzetben él?  0  5
11. Sok gondja, bánata van, levertnek érzi magát?  0  5
12. Képes kikapcsolni, lazítani?  5  0
13. Jól alszik?  5  0
14. Rendszeresen sportol?  5  0
15. Hetente több órát tölt a napon, szabad levegőn?  5  0
16. Állandóan hideg a lába?  0  5
17. Sokat tartózkodik túlfűtött, 20 foknál melegebb helyiségben?  0  5
18. Dohányzik?  0  5
19. Gyakran iszik alkoholt?  0  5
20. Boldognak, életerősnek és egészségesnek érzi magát?  5  0
       

Értékelés

80–100 pont: Gratulálunk! Minden esélye megvan rá, hogy a telet megússza megfázás vagy influenza nélkül. Bár a fertőzés kockázata kicsi, erősítse az immunrendszerét, hogy ez így is maradjon!

 

60–80 pont: Bár lehetséges, hogy ezen a télen megkapja az influenzát, ha megfelelő megelőző programot végez és optimalizálja az életmódját, elkerülheti a fertőzést.

 

40–60 pont: Meglehetősen magas a kockázata annak, hogy megkapja az influenzát. Tanácsos lenne átgondolni, hogyan változtathatna életmódján ott, ahol nulla pontot kapott, és természetes influenzamegelőző programot végezni.

 

20–40 pont: Sajnos a szervezete nem védett kellőképpen az influenzás fertőzésekkel szemben, ezért tanácsos lenne felülvizsgálnia életmódját. Mindenképpen ajánlatos a természetes influenzamegelőző program! Próbáljon meg tanácsot kérni a témában járatos szakembertől.

M. L.
XV. évfolyam 12. szám

Címkék: gyógynövény receptek, immunerősítés, influenza

Aktuális lapszámunk:
2020. szeptember

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.