Betegségek A-tól Z-ig

Természetesen a hormonális egyensúlyért

Jamszgyökér, hormonális hatású gyógynövények és társaik

Számos nő tapasztalja hormonális egyensúlyának felborulását a menstruáció előtti napokban, valamint a serdülőkorba, illetve a változás korába való átmenet idején. Ez a megterhelő állapot időlegesen helyreállítható növényi vagy természetes testazonos hormonokkal. Alkalmazásukat azonban alaposan át kell gondolni, mivel a „természetes” nem jelent automatikusan ártalmatlant.


Mindig egyéni mérlegelés kérdése, akarunk-e fellépni a hormonális ingadozások ellen

 

A női kellemes közérzet és egészség alapját a változás korának időszakáig az ösztrogén, illetve a progeszteron nevű női nemi hormonok egyensúlya adja. Ezt az egyensúlyt azonban könnyen megzavarhatják különféle, részben környezeti hatásokkal magyarázható tényezők. Nem kevesebb mint 200-féle olyan környezeti mérget ismerünk, köztük a műanyagok lágyítására használt ftalálokat, amelyek képesek felborítani ezt a rendszert. A stressz is gyakorolhat negatív hatást a hormonrendszerre: sok nő számol be arról, hogy a szabadsága alatt javulnak a tünetei, ezzel szemben növekvő munkahelyi megterhelés esetén rosszabbodnak. A következő, a tüszőrepedés és a menstruáció közötti időszakban fellépő panaszokat mind az ösztrogén túlsúlya és a sárgatesthormon túl alacsony szintje okozza (a szervezet arányaiban túl sok ösztrogént és túl kevés progeszteront termel):

 

• ödéma,
• mellfeszülés, fájdalmas mellbimbó,
• migrén,
• láb- és visszérproblémák,

• depresszív hangulat,
• ingerlékenység,
• libidócsökkenés,
• pecsételő vérzés,
• erősebb havi vérzés,
• kéz- és lábhidegség,
• megrövidült ciklusok.

 

Amikor 40-50 éves korban a petefészkek kimerülnek és ritkábbá válik a tüszőrepedés, a nők a szokottnál is erősebben érzékelik ezeket a menstruáció előtt fellépő tüneteket. Az életút közepén jellemző hormonális állapot (premenopauza) olyan mértékben erőssé teheti a havi vérzést, hogy az orvosok akár a méh eltávolítását is javasolhatják. Mindezt akkor, amikor a ciklusok amúgy is hamarosan maguktól is véget érnek. Nagy kár, hiszen a valódi változást jelentő időszakkal a vérzés amúgy is gyengébbé válik, majd átlagosan 52 éves korban végképp megszűnik: beáll a menopauza.

 

A legtöbb nő ezt a szakaszt panaszmentesen éli meg. A nők egyharmadánál pedig egyéb tünetek lépnek fel: hőhullámok, szapora szívverés, alvászavarok, bőr- és nyálkahártya- szárazság, hangulati ingadozások, kimerültség.

 

A stressz is gyakorolhat negatív hatást a hormonrendszerre

 

Ezeknek az úgynevezett „ösztrogénvölgy” az oka. A lassan alábbhagyó ösztrogéntermelés ugyanis nem egyenletesen csökken, hanem hullámszerűen, és nem is szűnik meg teljesen: a női szervezet élete végéig termel ösztrogént a petefészkekben, a mellékvesekéregben és a bőr alatti zsírszövetben. Ezzel a hullámszerűséggel magyarázható, hogy a panaszok sem állandósulnak, hanem néhány nap vagy hét erejéig fellépnek, aztán újra eltűnnek, mindaddig, amíg végleg meg nem szűnnek ezek a hormonális viharok, és a nő zavartalanul élvezheti élete harmadik szakaszát.

 

 

A tabletta mint általános szer menstruációs panaszokra?

Ha a fiatal nők a havi vérzés előtt vagy alatt jelentkező bántalmakra panaszkodnak, általában fogamzásgátló tablettát írnak fel nekik. Ezek a készítmények többnyire egy ösztrogénés egy gesztagén-összetevőből állnak. Gesztagénnek azokat a mesterséges progeszteronokat nevezzük, amelyeket maga a test nem termel. Néhány viszonylag új termék ösztradiol-valerátot tartalmaz, amely a szervezetben „természetes”, azaz a testazonos hormonnal megegyező ösztradiollá alakul át. Ez jól hangzik, sok szakember mégis eltanácsol a készítménytől, mert egy gyógyszer esetében mindig mérlegelni kell a károkat és a hasznot. Mivel az új készítmény valószínű- leg kevésbé megbízható védelmet nyújt, mint a többi tabletta, különösebb haszna nincs. A gesztagén összetevő pedig egyik tablettában sem természetes, bioidentikus progeszteronból áll, hanem mindig valamilyen mesterséges gesztagénből: dienogesztből, levonorgesztrelből vagy desogesztrelből.

 

Változókori panaszokra elegendőek az alacsonyabb hormondózisok, amelyek többnyire tabletta formában ethinylvalerátból (a testben „természetes” ösztradiollá alakul át) és gesztagénből állnak. Léteznek ösztradioltapaszok és gélek is, amelyeket szájon át szedendő gesztagénnel vagy progeszteronnal egészítenek ki. Ezen kívül léteznek készítmények bioidentikus, azaz „természetes” hormonokkal is. Ezek molekulaszerkezetükben megfelelnek a szervezet által termelt hormonoknak, ugyanakkor teljesen szintetikusan állítják elő őket.

 

 

A „természetes” hormonok is hormonpótlást jelentenek

Erős menstruáció előtti panaszok (PMS), illetve a menopauzát megelőző cikluszavarok esetén az orvosok a gesztagénterápia alternatívájaként bioidentikus progeszteront is rendelhetnek. Ezek alkalmazhatók szájon át szedhető vagy a hüvelybe helyezhető kapszula, vagy a bőrre kenhető gél formájában, és általában önmagukban is elegendők a fájdalmas mellfeszülés megszüntetéséhez. Mindkét fajta készítményt csak a tüszőrepedés és a menstruáció közötti időszakban kell használni.

 

 Ha a fiatal nők a havi vérzés előtt vagy alatt jelentkező bántalmakra panaszkodnak, általában fogamzásgátló tablettát írnak fel nekik

 

Labortechnikailag lehetőség nyílik arra, hogy az orvosi jamszgyökér (Dioscorea villosa) diosgenin nevű hatóanyagából progeszteront, illetve különféle ösztrogéneket (ösztradiol, ösztriol) állítsanak elő. Ezek a termékek az előbb említettekkel ellentétben nem teljesen, hanem csak részben készülnek szintetikusan, és a gyógyszertárakban készítenek belőlük krémet, kúpot vagy töltik bele kapszulába. A változás korában használható ösztradiolt és progeszteront is el lehet ilyen formában készíteni. Az intim területekre használatos szerekből is léteznek készítmények, amelyek ösztradiolt tartalmaznak, az ösztrogén egy gyengébb formáját.

 

Mindez nagyon jól hangzik, ám ne engedjük, hogy a hormonokkal kapcsolatban félrevezessen minket a „természetes” kifejezés. Ezek a készítmények mindenképpen jobban tolerálhatók, mint molekuláris változtatáson átesett társaik, mivel a test „ismeri” őket. Ugyanakkor esetükben is hormonpótlásról van szó. A „természetes” kifejezés mindössze annyit jelent, hogy a termékek hatóanyagai molekuláris szerkezetükben megfelelnek a szervezet által természetes módon termelt hormonoknak.

 

Ha sárgatestgyengeség (PMS, meddőség, menopauza előtti vérzések) esetén nem segítenek a természetgyógyászati módszerek, akkor szóba jöhet a „természetes” progeszteron, legyen szó bár késztermékről vagy részben szintetikus módon előállított szerről. A nem uralható változókori panaszok esetén is beválik az ösztradiol, az ösztriol vagy a progeszteron krém vagy kúp formájában.

 

A „természetes” kifejezés azt sugallja, mintha a természet által megtervezett állapotot állítanánk elő. A változás korában lévő nők a „természetes” hormonokkal is meghosszabbítják a szervezetük hormonellátottságát, túl a test által eredetileg szánt időszakon, és ez kockázatokkal jár. Az ösztradiol serkentheti a miómák növekedését, előrehaladott stádiumú mellrák esetén pedig számos szakember véleménye szerint még a gyengébb hatású ösztriol sem adható. A változás kora után a nők jól érzik magukat alacsonyabb ösztrogénszinttel is, és a magasabb ösztrogénszint folyamatos fenntartása hosszú távú egészségi kockázatokkal jár együtt. Ezeknek a „természetes” hormonoknak a hosszú távú alkalmazásáról nincsenek vizsgálatok, éppen ezért nem szabad semmibe venni az általuk képviselt rizikót.

 

 

Természetgyógyászati módszerekkel is lehetséges a hormonegyensúly megteremtése

Ha a hormonális viharok idején az egyensúlyt nem hormonpótlással, hanem a test saját erőinek aktiválásával akarjuk megoldani, akkor különféle természetgyógyászati szerek jöhetnek szóba. Homeopátiás készítményekkel lehetséges a petefészkek tevékenységét serkenteni. Hasonló hatásúak lehetnek a vérellátást javító eljárások, így a hideg vizes lemosással kombinált ülőfürdő, a hastánc, a Luna jóga, a hormonjóga, ezek egyúttal az intim területek elvékonyodott és szárazabbá vált nyálkahártyáját is stabilizálják. A hormonális problémák esetén mindig érdemes befelé fordulni, és önmagunknak kérdéseket feltéve keresni a választ a problémák okaira.

 

 Előrehaladott stádiumú mellrák esetén még a gyengébb hatású ösztriol sem adható

 

Sok gyógynövény tartalmaz hormonhoz hasonló hatású anyagokat, amelyek bár a test saját hormonjainál jóval gyengébben, de szelíd módon serkentik a test önszabályozó erőinek működését. A hormonhoz hasonló hatású növények között megkülönböztetünk

 

• inkább progeszteronhoz hasonló hatásúakat (barátcserje, jamszgyökér, palástfű, cickafark), és

 

• ösztrogénegyensúly- teremtő hatásúakat (poloskavész, vörös here, szója, komló stb.).

 

 

Jamszgyökér: sokoldalú növény

A hormonegyensúly növényi hatóanyagokkal történő megteremtésében a jamszgyökér kiemelt szerepet játszik. A jamszgyökér fő hatóanyaga, a dioszgenin nagyon hasonlít a petefészkek által termelt hormonhoz, a progeszteronhoz. John Lee amerikai hormonszakértő sokat dolgozott ezzel az anyaggal. Arra a biokémiai tényre alapozott, hogy a szervezet progeszteronból képes ösztrogént előállítani, de fordítva nem. Ez alapján jutott arra a következtetésre, hogy progeszteronnal, illetve progeszteron jellegű hatással rendelkező növényekkel az egész női szervezetet szabályozni lehet, egészen a változás koráig terjedően.

 

A német természetgyógyászokat egyfelől felbátorította, hogy az Egyesült Államokban pozitív visszajelzéseket eredményezett egy mesterségesen előállított vadjamszgél, amelyet premenstruációs és menopauzás panaszokra alkalmaztak, másfelől csalódottá tette, hogy nem állt rendelkezésre hasonló hatású német és svájci készítmény. Így született meg 2002-ben az a német jamszgyökérgél, amelyet 20 asszony próbált ki részben PMS-es, részben változó kori panaszokra két hónapon át. A gélt PMS-tünetekre használó nők mindegyikre arról számolt be, hogy enyhült a mellfeszülésük és az ödémás panaszaik is javultak. Megszűnt a pecsételő vérzés, és enyhültek az olyan lelki problémáik is, mint a nyugtalanság, hangulatingadozás, valamint a hideg kéz-láb tüneteik is. A változókori tünetekre panaszkodó nőknél sikerült pozitívan befolyásolni a hőhullámokat, a hízást és a libidót. Mellékhatásként egy nőnél vérnyomás-emelkedés, egy másiknál bőrtünetek jelentkeztek, ezért abbahagyták a kezelést. Kontrollált vizsgálat egyelőre nem áll rendelkezésre.

 

 

Biztonságos védekezés jamszgyökérrel?

Amikor az amerikai bába, Willa Sheffer az 1980-as években ősi indián népi gyógyászati adatokat talált a jamszgyökér fogamzásgátló hatására vonatkozóan, kísérletezni kezdett vele. Beszámolói szerint napi 3000 mg szárított gyökér szedése egy hónap után biztonságos védelmet nyújt, ráadásul még lazító hatású is. Állítólag hosszú távú alkalmazás során sem mutatkoznak mellékhatások. Ennek hatására sok nő elkezdte szedni a szert, valóságos ipar virágzott fel, és az alkalmazó nők még a jamszgyökér anti-aging hatásáról is beszámolnak.

 

 Homeopátiás készítményekkel lehetséges a petefészkek tevékenységét serkenteni

 

Kérdés, az „ősi tudás” garancia-e az ártalmatlanságra. És hogy tiszta lelkiismerettel javasolhatjuk- e manapság a nőknek, hogy ilyen módon növeljék tovább egy kapcsolatban a védekezés egyedül rájuk nehezedő terhét? A gyógynövények ugyanis egyáltalában nem ártalmatlanok. Kizárólag meghatározott dózisban és csak célzottan adagolhatók. A jamszgyökér esetében a változás korában lévő nőknél a sikert hozó maximális napi dózis 1000 mg lehet hőhullámok, hangulati labilitás, nyálkahártya-kiszáradás és libidócsökkenés ellen, csak korlátozott ideig szedve. A védekezés legjobb módszere a ciklus figyelése és a fizikai akadályt jelentő pesszárium lehet.

 

 

A női ciklus

A női havi ciklus lefolyásához nélkülözhetetlen az ösztrogén és a progeszteron harmonikus összjátéka.

 

A menstruációt követően a női szervezet az agyalapi mirigy által kiválasztott FSH (follikus-stimuláló, azaz tüszőérést serkentő) hormon, valamint a petefészkek által termelt ösztrogén hatására elkezdi újra felépíteni a méh nyálkahártyáját. Munkájukba bekapcsolódik még az LH, azaz luteinizáló hormon (sárgatestserkentő hormon), és ennek köszönhetően a ciklus közepén megtörténik a tüszőrepedés.

 

Csak ezt követően kezd el termelődni a sárgatesthormon, a progeszteron. Ennek a feladata minőségi és stabilizáló ellenimpulzust adni a növekedést serkentő ösztrogénnek. A változás koráig a női jó közérzet és egészség kulcsa a két hormonnak a ciklust végigkísérő harmóniája.

 

Jamszgyökér a hormonháztartás egyensúlyának megteremtéséért

Botanika: A növény akár hatméteres hosszúságot is elérő cserje, szív alakú levelekkel és gumós gyökerekkel.

 

Gyógyító hatás: progeszteron jellegű hatás, hormonális egyensúly megteremtése a változás korában is, izomgörcsoldó hatás, gyulladáscsökkentő, reumaellenes.

 

A hormonegyensúly növényi hatóanyagokkal történő megteremtésében
a jamszgyökér kiemelt szerepet játszik

 

Alkalmazás: progeszteronhiány, illetve ösztrogéntúlsúly és annak következményei esetén: PMS, petefészekciszta, mióma, változókori panaszok, csontrit kulás megelőzése, menstruációs panaszok.

 

Elkészítés: belsőleg tinktúra vagy folyékony kivonat, száraz porként kapszula formájában, külsőleg gél, hüvelygél vagy bőrre kenhető krém formájában.

 

Adagolás (gél/krém): akinek szabályos a ciklusa, alkalmazza a tüszőrepedéstől, azaz a ciklus 12-14. napjától a következő menstruációig, legföljebb két héten át. Naponta 1-2-szer egy-egy cseresznye- mogyoró nagyságú krémadagot kenjünk fel a mellkasra, a hasra vagy a comb vagy a felkar belső felületére. Ha már közelítünk a változás korához, akkor folyamatosan használjuk a krémet vagy a kapszulát, illetve havonta tartsunk egy hét szünetet.

 

Kész szerek: gyógyszertárban kapható jamszkrém, illetve néhány országban étrendi kiegészítőként kapszula is.

M.L.
XVIII. évfolyam 10. szám

Címkék: hormonális egyensúly, jamszgyökér, természetes hormonpótlás

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.