Betegségek A-tól Z-ig

Testünk üzenetei: Cukorbetegség, avagy a „jóból” is megárt a sok!

A tünetek tükrében


   

  Nagyon leegyszerűsítve, a cukorbetegség lényege, hogy valamilyen okból kifolyólag a szervezetbe bevitt cukor nem jut be a sejtekbe, hanem a vér cukorszintjét növeli. Milyen fizikai oka lehet annak, hogy a cukoranyagcsere felborul? Egyfelől, állhat az a háttérben, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei nem termelnek elegendő inzulint. Az inzulin dolga az, hogy a cukrot a vérből a sejtekbe irányítsa. Ha nincs elegendő inzulin, akkor nincs, ami ezt a munkát elvégezze, így a cukor a vérben marad.

   

  Állhat a háttérben az is, hogy a szervezet érzéketlenné válik az inzulinra. Ilyenkor a Langerhans-szigetek elegendő inzulint termelnek, mégsem kerül a cukor a sejtekbe. A kiegyensúlyozatlan, túlnyomóan szénhidrátban és zsírokban gazdag táplálkozás miatt hatalmas mennyiségű cukor kerül a vérbe, és az agy folyamatosan küldi a hasnyálmirigynek a parancsot: „Termelj még és még és még inzulint!”

   

  A hasnyálmirigy ezt meg is teszi, de a sejtek olyannyira tele vannak cukorral, hogy képtelenek többet befogadni. Védekező mechanizmusukból alakul ki az inzulinrezisztencia. Az éveken át tartósan magas inzulinszintnek köszönhetően a hasnyálmirigy kifullad.

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  László Anikó
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.