Betegségek A-tól Z-ig

Tinnitus-tréning

Egyszerű gyakorlatok a fülzúgás mérséklésére

Az emberi fülnek nap mint nap milliónyi akusztikai jelet kell feldolgoznia, ami óriási megterhelés a szervezet számára. Emiatt megemelkedhet a kortizol-stresszhormonszint, ami szűkíti a vérereket és hátrányosan befolyásolja a véráramlás folyamatát. A belső füljáratok érzékeny vérerei eltömítődnek, s ha ehhez még a nyakcsigolyák, az álkapocs állapotában fellépő elváltozás, fertőzéses megbetegedés, anyagcserezavar, magas vérnyomás vagy diabétesz következtében jelentkező mellékhatás is társul, egy idő után menthetetlenül kialakul a halláskárosodás vagy a tinnitus.


 

A fülmasszázs helyes kéztartása

 

A legújabb feltételezések alapján azt valószínűsítik, hogy "a fülzúgás a belső fülben található szőrszálak károsodását követően az agyban lejátszódó érzékelés és/vagy vélhetően az idegsejtek téves érzékközvetítésének megnyilvánulása".

 

Az európai orvosi kamarák egybehangzó hivatalos állásfoglalása szerint a fülzúgás nem betegség, hanem tünet. Lokálisan nehezen behatárolható, és kialakulása sem tisztázott. Célzott kezelésére gyógyszer nem lézik, enyhítésére leginkább alternatív terápiát javasolnak, mely a már korábban is feltételezett okokra épül, és akut esetekben a fülkamra kezeléséből, valamint hangterápiából áll. Ám legtöbb esetben csupán egy tréning, aminek célja megtanulni a fülzúgással együtt élni, és ennek a kellemetlen jelenségnek nem ellenállni.

 

Minél inkább ellenáll valaki a fülzúgásnak, annál erősebben fogja azt érzékelni. Extrém esetekben ez akár az elviselhetetlenségig is fokozódik, és nemritkán komoly idegrendszeri problémához vezet. Míg egy nyugodt, elfogadó hozzáállással ugyan nem csökken a fülzúgás ereje, de nem is erősödik a valóságos fölé. Ugyanakkor nem szükséges szenvedni, mert létezik megoldás az enyhítésére.

 

A kínai medicinából származó gyakorlatok könnyen elsajátíthatók, és alkalmazásukat némi kitartással könnyen a napi életrendbe lehet iktatni. A fülzúgás erőssége a legtöbb esetben akár rövid idő alatt is minimálisra csökkenthető, de végleges megszüntetése a hatásmechanizmus kialakulásának függvényében csak hosszabb, kitartó munka árán lehetséges. A gyakorlatok végzésének abbahagyása vagy rendszertelen alkalmazása esetén a tünet újbóli erősödésével kell számolni.

 

Az ajánlott gyakorlatok segítik az energiablokkok feloldását, és hozzájárulnak a testtartás javításához, a hibátlan testtartás pedig zavartalan energiaáramlást eredményez, és az energiapályák megtisztítása után jelentősen csökken a hallójáratokban érzékelhető zavaró jelenség.

 

Megfelelő hőmérséklet esetén a gyakorlatok hatékony nyújtó, lazító erejűek, míg hideg hatására az izmok összehúzódnak. Ezért a gyakorlatok elkezdése előtt a helyiség kellemes hőmérsékletéről gondoskodni kell!

 

A hátgerinccsigolyák regenerálása

Az első gyakorlat naponta 10 perc hanyattfekvés szőnyegen vagy tornamatracon. A karokat lazán a test mellett tartjuk, a lábakat kinyújtjuk. A térdek nem érintik egymást. Időnként hajlítsuk be és húzzuk fel a térdeket.

 

Folytassuk a hanyattfekvést a végtagok pozíciójának változtatásaival.

 

Emeljük mindkét nyújtott kart a fej mellé, utána emeljük a jobb nyújtott lábat csípőből keresztbe a bal láb fölé, majd vissza. Végezzük el a gyakorlatot a bal nyújtott lábbal is: emeljük csípőből keresztbe a jobb láb fölé, majd vissza.

 

Ismételjük a mozdulatokat párszor egymás után. Végül kulcsoljuk a kezeket a felhúzott térdekre, és maradjunk ebben a pozícióban pár pillanatig.

 

Meglehet, hogy az első alkalommal a csigolyák érzékenyek lesznek, de ez éppen a deformáció jele. A kemény felületen való hanyattfekvéses testhelyzet a legalkalmasabb a hátgerinccsigolyák regenerálásához. A porckorong felszabadul a terhelés alól, feltöltődik testfolyadékkal, és ebben a nyújtott helyzetben lehetősége van visszarendeződni eredeti formájához. A hátgerincből kilépő idegszálak is felszabadulnak a terheléses nyomás alól, amit kellemes közérzet követ.

 

A regenerálódásra elegendő időt kell hagyni, mert a hátgerincből kilépő idegpályák mellett futnak az energetikai pályák is, így fokozódik az energia zavartalan áramlása is. (l. ábra)

 

 

Akupresszúra, nyelvkörzés és mély légzés

A második gyakorlathoz üljünk le egy támlás székre nyújtott hátgerinccel. A tenyerek a combokon nyugodjanak, a talpak a földdel érintkezzenek. Pár mély lélegzet után félig nyitott szájjal végezzünk körkörös mozgást a nyelvünkkel balról jobbra, majd jobbról balra. Legyen a körzés karakteres, és csináljuk váltakozó irányokba, amíg fárasztóvá nem válik. Igyekezzünk közben koncentráltan mélyeket lélegezni.

 

A folytatáshoz dörzsöljük össze tenyerünket, míg melegnek nem érezzük. Emeljük a fülek magasságába, és az ujjbegyeinkkel ütögessük körkörös mozdulatokkal először a fül mögötti területet egyre bővülő körben, míg a fejtetőig nem érünk, majd a nyakat és a vállat. Közben igyekezzünk nyelvkörzést is végezni és mélyeket lélegezni. Ez az akupresszúra a fül mögött, a nyakon és a vállon futó meridiánokat aktivizálja. Az akupresszúra, a nyelvkörzés és a mély légzés összehangolása csak idő kérdése.

 

Meglehet, hogy az első alkalmakkor a belső feszültség erősödni fog. Lehet, hogy rég elnyomott érzések törnek majd fel, és lehet, hogy abba akarjuk hagyni a gyakorlatot. Ha ezt tesszük, nagy valószínűséggel nem fogunk a fülzúgástól megszabadulni.

 

Ez a gyakorlat a fej energiáit belülről kifelé hatva koordinálja, miközben a fül energiarendszerét is kiegyenlíti, és a megrekedt, elhasznált energiáktól megtisztítja. A közben feltörő érzések pedig csak jók, mert ez a jele annak, hogy az agy felszabadítja az elnyomott és rögzült többnyire negatív érzéseket, és egyúttal megszabadulhatunk elnyomott félelmeinktől és ideges reakcióinktól is. A gyakorlatot egyébként bármikor végezhetjük, ha szükséges. Ha a feltörő emóciók az első alkalommal túl intenzívnek tűnnek, fokozatosan emeljük a gyakorlatok idejét napi 2 percről minimum napi 10 percre, és addig végezzük, amíg a fülzúgás nem mérséklődik, ami több hétig is eltarthat.

 

 

Az energiablokkok feloldása

A harmadik gyakorlathoz először aktiváljuk energiarendszerünket: dörzsöljük újból egymáshoz a két tenyerünket. Emeljük fel a jobb karunkat, a könyököt támasszuk meg a bal kezünkkel, majd a bal vállat, a lapocka területét ütögessük körkörösen az ujjbegyeinkkel. Aztán váltsunk, és a jobb kéz ujjbegyeivel ütögessük a bal váll és lapocka területét. Ismételjük meg párszor. Ha szorgalmasak vagyunk, egy idő elteltével nemcsak az energiablokkok, hanem a meszes lerakódások is feloldódnak és a váll feszültsége is el fog tűnni.

 

Masszírozás

A negyedik gyakorlathoz dörzsöljük össze újra a két tenyerünket, és kezdjük el masszírozni a fülkagylót a hüvelyk-, a mutató- és a középsőujj közé fogva. Kezdjük a belső öblös részen, majd masszírozzuk finoman a külső hajlatívet, kifelé és felülről lefelé haladva. Majd a hüvelyk- és mutatóujj közé fogva masszírozzuk a fülcimpákat, azután óvatosan húzogassuk füleinket párszor kifelé.

 

A fül az egész test reflexzóna-területének tekintendő, összegyűjti más testrészek energiáit is, ezért a masszírozás alatt többször is rázogassuk le kezeinkről a hozzájuk tapadt elhasznált energiákat.

 

Dörzsöljük össze újra a tenyerünket, és érintésig közelítsük a füleinkhez. Tartsuk így, míg a kezeink el nem fáradnak.

 

Befejezésül álljunk fel, váltakozó irányban végezzünk egy pár fej- és törzskörzést, miközben igyekezzünk mélyeket lélegezni. A körzés kezdésekor lassan lélegezzünk be, tartsuk a levegőt pár pillanatig, majd mire a kiindulási ponthoz visszaérünk, lassan engedjük ki.

 

Igyekezzünk a légzést a mozgással összehangolni.

 

Koordináció és kiegyenlítés

A befejező, ötödik gyakorlatsor koordinálja a két agyfélteke közötti kapcsolatot, és kiegyenlíti a hallójáratok energiaellátását.

 

 

 

1. Vegyünk fel laza, egyenes testtartást, a lábak vállszélességnyi távolságra legyenek. Befordított tenyerekkel mindkét kar vállmagasságban előrenyújtva. Végezzünk egyre bővülő körzéseket, mialatt igyekezzünk a tenyerek helyzetét összehangolni és mélyeket lélegezni. A körzést minimum 30 másodpercig végezzük. Ha úgy könnyebb, lehet becsukott szemmel is. (2/a. ábra)

 

2. Egymással szembefordított tenyerünket emeljük a test elé, majd jobb oldalról elindulva írjunk le fekvő nyolcasokat. Becsukott szemünkkel kövessük a karmozgást. Végezzük minimum 30 másodpercig. (2/b. ábra)

 

 

3. Jobb könyökünket és bal térdünket, majd bal könyökünket és jobb térdünket érintsük össze 4x4 egymás után, az ábrán látható módon. (3. ábra) Jobb kezünkkel érintsük meg a bal felemelt sarkunkat, majd felváltva a bal kezünkkel a felemelt jobb sarkunkat, váltakozva 4x4. (4. ábra)

 

4. A jobb karunkat emeljük felfelé, miközben a bal lábunkat oldalra nyújtjuk, majd felváltva a bal karunkat emeljük, miközben a jobb lábunkat nyújtjuk oldalra. Mindkét irány minimum 4-szer ismételve. (5. ábra) 

 

 

5. Laza testtartásban jobb kezünket érintsük az előrenyújtott bal lábunkhoz, majd bal kezünket a jobb előrenyújtott lábunkhoz, váltakozva legalább 4-szer egymás után. (6. ábra)

 

A gyakorlatsort még egyszer pár perc hanyattfekvéssel zárjuk le.

 

Előfordulhat, hogy a tünet átmenetileg erősödik. Ettől nem szabad megijedni, és nem szabad a gyakorlatok végzését megszakítani. Ez is egyik jele az elhasznált energiák felszabadulásának és távozásának.

Varga Mária
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: fülcsengés, fülzúgás, tinnitus, tinnitus-tréning

Aktuális lapszámunk:
2020. december

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.