Betegségek A-tól Z-ig

Túlsúly – cukorbaj – zsírmáj

Célzott kezelés kóros bélbaktériumok ellen


   

  A metabolikus betegségek ‒ az elhízás, az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség ‒ az egész világon, így Magyarországon is az egyik legelterjedtebb anyagcsere-betegségek, amelyek folyamatosan növekvő számban érintik az egyre fiatalabb korosztályokat is.

   

  A cukorbetegség ma Magyarországon komoly egészségügyi és társadalmi probléma, hazánkban több mint 800 000 diabéteszes beteg él, a társadalombiztosító a cukorbetegség kezelésére évente közel 250 milliárd forintot költ.

   

  A bélflóra oki szerepe az elmúlt években került a kutatások fókuszába, miután 2013ban meghatározásra került a „humán mikrobiom”. A legújabb kutatási eredmények alapján a táplálkozás és az életmód elsősorban a bélflóra károsítása által okozója az elhízás, az inzulinrezisztencia, majd az ebből kialakuló cukorbetegségnek.

   

  A táplálkozási és környezeti ártalmak révén pusztuló bélflórában ugyanis túlnövekednek bizonyos baktériumtörzsek, melyek közvetlenül felelősek a kialakuló betegségekért. A metabolikus változás egyik központi tényezője a máj anyagcseréjének változása is, és régóta ismert a zsírmáj kialakulásának együttes kockázata inzulinrezisztencia, elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség esetében. Új adatok kerültek napvilágra, hogy a májban kialakuló zsírlerakódás hátterében gyulladás van, és ennek forrása a bél áteresztőképességének fokozódása (a barrier funkció sérülése). 

   

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin júniusi lapszámában olvashatják!

  tgym
  XXIV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2019. március

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.