Betegségek A-tól Z-ig

Ügyeljen a testtartására!

Az okostelefon gyötörte nyak kezelése

  A váll és a tarkótájék fájdalma manapság széles körben elterjedt panasz. Általában a rossz testtartás okozza, amit munka közben vagy szabadidőnkben öntudatlanul erőltetünk magunkra. Évek alatt annyira megszoktuk, hogy már észre sem vesszük, hogy fejünk előrelóg, miközben vállunkat felhúzva tartjuk. Néhány gyakorlat segítségével könnyedén kilazíthatjuk feszes, fájó tarkónkat.


   

  Akár pszichés, akár fizikai stressz ér bennünket, hátsó nyaki izmaink és izompólyáink mindig azonos módon reagálnak: összehúzódnak, és megfeszülnek, megkeményednek. Egyes sportok is okozhatnak tarkótáji panaszokat, pl. a versenykerékpározás, a mellúszás vízből állandóan kint tartott fejjel. Ezek hatására a tarkótájék kicsi, érzékeny izmai görcsösen összehúzódnak, és a nyakcsigolyákat kedvezőtlen tartásba húzzák.

   

  A tudósok szerint gerincoszlopunk eredetileg nem a felegyenesedett testtartásra fejlődött ki. Ezért annyira érzékeny, és fogékony a helytelen testtartásra és a túlterhelésre. A nyakcsigolyák rendkívüli mozgékonyságuk kapcsán különösen érzékenyek, és számos probléma forrásai. Rajtuk keresztül tevődik át a csontok nyújtotta támasz az izmokra és szalagokra. A nagy terhelést és a fej előrelógatása nyomán keletkező erőhatást a nyaki gerincnek kell ellensúlyozni.

   

  A vékony nyaki gerinc viseli a fej teljes súlyát, ami a maga 5-7 kg-jával viszonylag jelentős. Nyakunknak tehát egyszerre kell nagyon mozgékonynak és teherbírónak lenni. Azonban a mozgékonyság egyben gyengeséget is jelent. A fej súlyát az összes fejtartásban ki kell egyensúlyoznia. Ez a feladat csak teljesen egyenesen tartott fejjel, tehát függőleges nyaki pozícióban valósítható meg könnyen. Ilyenkor fejünk olyan, mint a szár végén elhelyezkedő virág.

   

  Ebben a helyzetben az izmoknak csupán stabilizálni kell a fejet, nem kell terhet cipelniük. A civilizált ember jellemzően keveset mozog, ehelyett rengeteget ül, és többnyire különféle elektromos médiumok monitorát nézi. Az angolban már létezik a handy neck kifejezés, amely az okostelefonok használatának következménye. Ez a panasz szinte minden korosztályra jellemző.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin novemberi lapszámában olvashatják!

   

  –tamás–
  XXVI. évfolyam 11. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. december

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.