Betegségek A-tól Z-ig

Újdonságok a cukorbetegség gyógyításában

A bélflóra összetételének zavara jelentős kóroki tényező

  A 2-es típusú diabéteszt korábban időskori cukorbetegségnek hívták, mára egyre fiatalabb generációkat érint. A betegség eddig ismert okai között szerepel az elhízás, a mozgásszegény életmód és az öröklött hajlam. A legújabb kutatások szerint azonban a bélflóra összetételének zavara szintén jelentős kóroki tényező. A kutatók szerint a bélflóra egyensúlyának helyreállításával megelőzhető, illetve kezdeti stádiumban még akár gyógyítható is a cukorbetegség.


   

  A 2-es típusú diabetes mellitus nem csak napjaink népbetegsége, de valóságos pandémia, azaz világjárvány. A világ fejlett gazdaságú térségeiben a lakosság több mint 10 százaléka cukorbeteg. A betegek 95%-a a betegség ún. 2-es típusában szenved, mindössze 5%-uk érintett a gyermekkorban kialakuló 1-es típusban, ill. a cukorbetegség valamilyen egyéb, ritkább formájában.

   

  A betegek száma évről évre egyre növekszik. Bár léteznek hatékony, új típusú inzulinok az 1-es típusú cukorbetegek és új generációs gyógyszerek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kezelésére, de ezek egyike sem gyógyítja meg a betegséget, és egyikük sem képes megakadályozni a betegség kialakulását. Emiatt folyamatosan egyre több a beteg, és a betegség nyomán kialakuló szövődmény.

   

  Mindezen mit sem változtat az évtizedek óta imamalomszerűen ismételgetett szentencia, miszerint fogyni és sportolni kell. Amint azt a statisztikák jelzik, és amit nyilván mindenki saját magán is tapasztalt, legtöbbünk egyszerűen képtelen – legalábbis tartósan – lefogyni.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin áprilisi lapszámában olvashatják!

  –tamás–
  XXVI. évfolyam 4. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. november

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.