Betegségek A-tól Z-ig

Vagus-meditáció stressz és kiégés ellen

  Sok vallásban és kultúrában a meditáció a spiritualitás fontos eleme, míg a nyugati országokban főként stresszcsökkentésre és a közérzet javítása érdekében alkalmazzák. Sokféle meditációs technika létezik, ezek egyike az ún. vagus-meditáció, amely az ellazulásért felelős idegről kapta a nevét.

   


   

  A Nervus vagus, magyar nevén a bolygóideg a paraszimpatikus idegrendszer fő idege. A paraszimpatikus idegrendszer a szimpatikus idegrendszerrel együtt – egymás ellenlábasaként – alkotja az ún. vegetatív idegrendszert, amely automatikusan, akaratunktól függetlenül irányítja szerveink működését. A szimpatikus idegrendszer a stresszre reagál, illetve a stresszhelyzetekben válik aktívvá, míg ellenlábasa, a paraszimpatikus rendszer az ellazulásért, a pihenésért és a relaxált állapotért felel. A paraszimpatikus idegrostok 75 százaléka a Nervus vagusban fut. A N. vagus más idegrostokat „használ” saját céljaira, más szóval, az arcon és a nyakon futó mozgatóidegeinek ‒ a III. agyideg (közös szemmozgató ideg, Nervus oculomotorius), a VII. agyideg (arcideg, Nervus facialis) és a IX. agyideg (nyelvgaratideg, Nervus glossopharingeus) – rostjaival együtt fut.

   

  Az agyidegek lényegében az agyszövet periférikus nyúlványai. Ha az említett agyidegek által beidegzett izmokat mozgatjuk, azzal automatikusan a paraszimpatikus rostokat is stimuláljuk, ami segít az ellazulásban. Az arc és a nyak felől érkező stimulusok a paraszimpatikus rostokon végighaladva befutnak a bolygóidegnek az agytörzsben elhelyezkedő központjába, ahonnan a relaxációs impulzusok eljutnak a szívhez, a tüdőhöz és a hasüregi szervekhez. A nagy világvallások eltérő meditációs technikákat fejlesztettek ki. Ilyen technika lehet pl. bizonyos mantrák folyamatos ismételgetése vagy imák mormolása. A légzés figyelése, amely során különös hangsúlyt kap a kilégzés, része szinte minden meditációs gyakorlatnak. 

   

  A cikk folytatását a Természetgyógyász Magazin decemberi lapszámában olvashatják! 

  - vörös-
  XXIII. évfolyam 12. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.