Betegségek A-tól Z-ig

Változókor hormonok nélkül

A kínai medicinával éljük át kellemesen az új életszakaszt

A változás korát minden nő másként éli meg. Van, aki szinte semmit nem vesz észre belőle, míg mások számtalan panasztól szenvednek. Nem is olyan régen mindezekre a nehézségekre még automatikusan hormonkezelést ajánlottak, mára azonban ez a módszer rossz hírűvé vált, és joggal. A hagyományos kínai orvoslás azonban szerencsére kínál alternatív kezelési lehetőségeket. Bár a hagyományos kínai felfogás ezt a „betegséget” nem ismeri, az eljárás európai alkalmazói az ősi felfogásban gyökerező, de modern és hatásos terápiás koncepciót fejlesztettek ki a változás korának problémáira.


A rendszeres mozgás enyhíti a változókori panaszokat

 

A változókor és gondjai megosztják a szakembereket. A témáról négyféle felfogás van forgalomban:

– Endokrinológiai megbetegedés, hormonhiány, amelynek kezelésére az ösztrogénterápia ugyanolyan szükségszerű, mint az inzulinadagolás cukorbetegek esetében.

– A vese-csi hiánya, a csong-, ren- és bao-meridián gyengesége. A szükséges lépés a csökkenő energiatartalékok intenzív kiegészítése kínai gyógynövényekkel.

– Változókor nem is létezik, hiszen számos nő semmit nem érzékel belőle, és néhány évtizeddel korábban nem is tudták, hogy ilyesmi lenne.

– Egy híres kínai orvos szerint számára ez a betegség ismeretlen.

 

A változókor a nő életének egyik nagy átállási szakaszát jelenti. A havi vérzés kimaradása a már korábban is tapasztalt öregedési jelek után egyfajta véglegességet ad. Más veszteségérzésekkel együtt mindez mélyreható elbizonytalanodáshoz vezethet. A nő esetleg évek óta játszott egy újabb gyerek vállalásának gondolatával, és mostanra már túl késő lett. A társa talán elhidegült tőle, munkaalkoholistává vált, belefásult a polgári kényelembe, vagy feleségét új, fiatalabb társra cserélte le. A gyerekek már felnőttek, elhagyták az otthonukat. Ilyenkor, amikor a test azt üzeni, a nő már nem képes gyereket szülni és nevelni, sokan felteszik maguknak a kérdést: mi lesz most? Mit kezdjenek a felszabadult energiáikkal?

 

 

A zsírszövet átveszi az ösztrogéntermelést

Az életkörülmények megváltozásával párhuzamosan és azzal szorosan összefonódva lejátszódik a hormonális átállás is. A klimaktérium krízisének megértéséhez tudnunk kell, hogy ekkorra a petefészkek kimerülnek. 35-40 éven át egyik peteérés a másik után elegendő volt. Mostantól nem érnek további petesejtek, és ezzel megszakad a has és az agyalapi mirigy közötti ritmikus hormonszabályozás. Az ösztrogénszint csökken, ami kritikus kihívást jelent a hipofízis számára. Egy ideig még megkísérli a peteérlelő hormon (FSH) fokozott kiválasztásával serkenteni a peteérést és a petefészkek ösztrogéntermelését, ám ez mind kevesebb sikerrel jár. Stimuláló hatására azonban egyéb szövetek kezdenek fokozott ösztrogéntermelésbe, mindenekelőtt a fenék és a csípő környékén található zsírszövetek, amelyek az igazán nőies formát adják. Az ösztrogéncsökkenés miatti klimakteriális krízisnek tehát egy pozitív hatása is van: a nő nő marad. Továbbra is termelődik ösztrogén, ha alacsonyabb szinten is, és a női ciklus ritmikus változása nélkül.

 

Ez az átállás évszázadokon át szinte észrevétlenül játszódott le a nők és az orvostudomány számára egyaránt. Néhány évtizede azonban ez másként van, számos modern nő a saját bőrén érzi a változásokat. Az új betegség „klimakteriális szindróma” névre hallgat. A tünetek a következők: izzadás, alvászavarok, szédülés, migrén, szapora szívverés, fülzúgás, vérnyomás-ingadozás, depresszió. Tipikus tünet még, amely ritkán hiányzik a listáról, a kínzó, alattomosan támadó hőhullám, amelyhez gyakran társul légszomj és izzadás, valamint a nemi vágy csökkenése, hüvelyszárazság.

 

 

A mirigyek alulműködése – az ötvenen felüli nők betegsége?

A hagyományos nyugati orvoslásnak minderre egyetlen egyszerű kezelési koncepciója van: minden ötvenen felüli nőt betegnek nyilvánít. A betegséget „mirigyelégtelenségnek” nevezik, ezért az érintett nőket akkor is gyakran ösztrogénnel kezelik, ha nincsenek panaszaik. Ez a hormonpótló terápia, amely állítólag véd a szívinfarktustól és a csontritkulástól. A gyógyszeripar azonban újabban visszavonulót fújt, 2003 decembere óta az ösztrogénpótlást csak súlyos változókori panaszok esetén és csak rövid távra javasolják. Nagy tanulmányok kimutatták ugyanis, hogy az ösztrogénszedés jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának veszélyét, és egyáltalán nem véd a szívinfarktustól és a csontritkulástól, éppen ellenkezőleg. Számos nőgyógyász azonban továbbra is megfontolás nélkül rendeli az ösztrogént.

 

A hagyományos kínai orvoslásban hiába keressük a klimaxos panaszok leírását. Ez arra utal, hogy ez a betegség alapvetően a modern életmóddal és jóléttel magyarázható, valamint a sok ennivalóval, a megváltozott mozgási szokásokkal, a kisebb gyerekszámmal, és talán a megváltozott női szerepekkel is. Az ősi ajánlások híján új, a hagyományos kínai orvoslás talaján nyugvó koncepció kidolgozására volt szükség. Ezen a területen két irányzat különböztethető meg. Az egyik, a fő irányzat a hőhullámokat a vese ürességével magyarázza, egy olyan állapottal, amely súlyos betegségre utal.

 

A hagyományos kínai orvoslás fontos része a pulzusdiagnosztika. Nemcsak a
szívritmust és a szívfrekvenciát érzékeli, hanem a pulzus minőségét is. Ez utóbbiból a kínai diagnosztika a csuklónál több mint harmincat különböztet meg

 

Itt jegyzendő meg, hogy a hagyományos kínai orvoslásnak egészen más elképzelései vannak a szervekről, mint a modern orvostudománynak. Éppen ezért szívesebben beszél szervek helyett funkciókörökről. A vese funkciókör a felelős a legmélyebb energetikai rétegért, a jin-tartalékokért. Ha ezek a tartalékok kimerülnek vagy megfogyatkoznak, könnyen kiváltódik a jang-impulzusnak nevezett kaotikus aktivitási impulzus, amely az élet alapjától felfelé halad, és amellyel a változókori panaszok egy része magyarázható. Az ennek a koncepciónak a szellemében összeállított receptek elsősorban arra szolgálnak, hogy kiegészítsék a vese megfogyatkozott vitalitástartalékait. Ám az 50 év fölötti nő nem hiánybetegségben szenvedő lény, ezért ez a koncepció nem tartható. Az említett koncepció ugyanis a nyugati orvoslás hormonpótló terápiájának felel meg, csak kínai gyógynövényekkel.

 

Az anyagképződés folytatódik, a kiürülő funkció elapad

A hagyományos kínai orvoslás európai művelői kifejlesztettek egy ennél lényegesen modernebb koncepciót, amely megpróbál a kínai hagyományok talaján megoldást találni a mai nyugati ember betegségeire. E felfogás szerint a klimakteriális panaszok oka a következő: a női ciklus ritmikus folyamat, amely a dagály és apály mozgásával hasonlítható össze. Az a feladata, hogy négyhetes ciklusokban mind új anyagokat és szöveteket építsen fel, hogy ezzel előkészítse a női szervezetet a terhességre. Ha a megtermékenyítés nem következik be, ezeket az anyagokat és szöveteket újra le kell bontani és kiválasztani. Ha a nő eljut abba a korba, amikor ezek a folyamatok visszafejlődnek, a két szakasz könnyen egybemosódik: az anyagképződés egy darabig még folytatódik, ám a korábban havi tisztulásként emlegetett kiürülés elapad. Vértolulás alakul ki, aminek következtében a levezető szelep hiánya miatt összegyűlik a hő és a sok salakanyag. A tünetek: ingerlékenység, hőérzés és szorongás az egyik, depresszió és nehézségérzés a másik oldalon.

 

Az ezen a modellen alapuló terápiás koncepció ugyanolyan egyszerű, mint amilyen hatásos. Célja a folyadék- és vértolulás megszüntetése, a túlzott hőérzékelés óvatos tompítása, a felgyülemlett salakanyagok kiüríthetővé tétele és a kiürítés csatornáinak megnyitása.

 

A gyógynövények keveréke megnyitja a kivezető csatornákat

Ebben a helyzetben segít az a gyógynövénykeverék, amelynek receptjét a chiemgaui (Németország) TCM-klinika főorvosa, dr. Fritz Friedl állította össze. A Deka-Tang névre hallgató recept főzetként funkcionál, és a következőkből áll:

 

– Szúrós gyöngyajakfű (Herba leonuri): serkenti a vér- és folyadékkeringést.

– Bajkáli csucsóka (Scutellaria baicalensis)-gyökér: tompítja a hőjelenségeket és kiüríthetővé teszi a hőtorlódás miatt kialakult salakanyagokat.

– Viasztök (Benincasa hispida)-magok: elősegíti a vese és a bél kiválasztó munkáját.

 

Az ösztrogénszedés jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának veszélyét, és egyáltalán nem véd a szívinfarktustól és a csontritkulástól

 

Természetesen a recept rendelése előtt egyéni diagnózist kell felállítani, és gyakran szükséges az adagolás megváltoztatása vagy a növények kiegészítése továbbiakkal. Az ilyen jellegű receptek megnyugtatnak és elevenné tesznek egyszerre. Nemcsak az „egyszerű” klimaxos panaszok ellen jók, hanem a változókori ekcéma, szapora szívverés, depresszió, alvászavarok stb. ellen egyaránt. A növénykeveréket csak néhány hétig kell alkalmazni, utána a panaszoknak meg kell szűnniük, az átállásnak le kell játszódnia. Az ilyen receptek gyors és tartós hatása alapján feltételezhetjük, hogy ez a koncepció valóban működik.

 

A kínai felfogás alapján azt is joggal állíthatjuk, hogy minden, ami felszámolja a vértolulást, elősegíti a kiürülést, alacsony szinten tartja a belső nyákosodást, az segít változókori panaszok esetén: székletrendezés, Mayr-kúra, Kneipp-kúra, érvágás, pióca, a táplálkozás átállítása (tejtermékek, édesség kerülése), tánc, csoportos mozgás, akupunktúra – mindez jól hozzáigazítható a koncepcióhoz. A legfontosabb elvek itt is a mozgás és a kiürítés, és a teória helyességét hosszú távú terápiás sikerek igazolják.

 

 

Az anti-aging kockázata

Az ösztrogén a tesztoszteronnal együtt a szteroidhormonok közé tartozik. Mindezek a hormonok rövid távon valóban vitalizálnak, de milyen áron? Az életkor előrehaladtával növekszik a sejtek rosszindulatú elváltozásának kockázata. Az ösztrogénről közismert, hogy erőteljesen serkenti a sejtosztódást. Ezért volt bölcs döntés a természet részéről, hogy a szervezet szaporodási képességének kioltásával csökkentse az ösztrogénszintet.

 

A természetgyógyászat meglátása szerint az az orvosi törekvés, amely a szervezet fiziológiai szempontból szükségszerű átállását hormonadagolással eltolja (és közben titkon örök fiatalságot ígér), csak a hamis anti-aging próféták módszere, és az igazi orvosláshoz semmi köze. A terápiának ugyanis arra kell irányulnia, hogy az embert hozzásegítse az új életszakaszhoz való alkalmazkodáshoz. Ezzel megtapasztalja változásra való képességét, és megtartja belső realizmusát, olyan tulajdonságait, amelyek időskorban is fiatalon tartanak.

M.L.
XIII. évfolyam 3. szám

Címkék: változókor

Aktuális lapszámunk:
2020. november

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.