Betegségek A-tól Z-ig

Vasraktározási betegség

Vasfelesleg ellenére normális élet

Krónikus fáradtság, kimerültség esetén az orvos gyakran gondol vashiányra. De mi a helyzet akkor, ha a vérnek meglepően magas a vastartalma? Lehetséges, hogy a hemokromatózis nevű örökletes betegséggel állunk szemben, aminek lényege a vas anyagcseréjének zavara, és amely kezelés nélkül komoly következményekkel járhat, jelentősen megrövidítve a beteg életét. Ha időben felismerik és megfelelően kezelik, az érintettek normális életet élhetnek és magas kort megérhetnek. A legfontosabb terápia egy bevált természetgyógyászati módszer.


A vörösvértestek tartalmazzák a vasat, amely a vér színét adó hemoglobin fontos eleme, és a vérben lehetővé teszi az oxigén szállítását és raktározását

 

A hemokromatózis (amit hemosziderózisnak is neveznek) a vas anyagcseréjének öröklött zavara. Míg az emberi szervezet összes vastartalma kb. 4 gramm, a hemokromatózisban szenvedőkben ennek többszöröse lehet. A vas az életfontosságú, nélkülözhetetlen nyomelemek egyike, és négy enzim alkotórésze, főképp a vér színét adó enzimé. Normális esetben a vas felvétele és kiválasztása egyensúlyban van egymással. Hemokromatózisban más a helyzet: jelentősen több vas szívódik fel a vékonybélből, mint amennyi kiválasztódik. Ennek hatására bizonyos szervek (főképp a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a bőr, a szív, a pajzsmirigy és az agyalapi mirigy) vastartalma veszélyesen megnő.

 

A hemokromatózis örökletes, tehát nem lehet elkerülni, ha már egyszer kialakult. Azonban nem minden esetben lesz a hajlamból betegség. Heterozigóta öröklődés esetén - azaz, amikor csak egyik szülőtől örököljük a kóros gént - ritkán alakulnak ki a tünetek, és ha mégis, akkor is csak enyhe formában. Homozigóta öröklődésnél - amikor mindkét szülő egyaránt érintett - a szimptómák kialakulása már sokkal valószínűbb.

 

 

A betegséget általában későn ismerik fel

A betegség 20 éves kor alatt ritkán okoz problémát. Az érintett nőknél később jelentkeznek a tünetek, mint férfi sorstársaiknál, mivel a havonta jelentkező menstruációs vérzéssel rendszeresen ürítenek vasat, így kevesebb halmozódik fel a szervezetükben. Az sem ritka, hogy a nőknél csak a változás korába lépve, a menstruáció elmaradása után jelentkezik a betegség, vagy ekkor tűnik fel a magas vasérték a vérvételi leleten. Tünet, panasz csak akkor van, ha a szerveket már károsította a bennük felhalmozódott vas.

 

 

Ha valaki megmagyarázhatatlan fáradtságra, kimerültségre panaszkodik, az orvos többek között vashiányos vérszegénységre kezd gyanakodni. Minden harmadik páciensnél kialakulnak ízületi károsodások

 

A legfontosabb jelek, amelyek ilyenkor előfordulnak:

 

- fáradtság, levertség,

- ingerlékenység, agresszivitás (a vas a háború istenéhez, Marshoz társított elem),

- fertőzéshajlam,

- ízületi fájdalmak,

- csökkent libidó férfiakban,

- változások a női ciklusban (az agyalapi mirigy károsodása miatt),

- hajhullás, korán őszülő haj,

- szürkésbarna, később bronzszínűre váltó bőr,

- cukorbetegség a hasnyálmirigy károsodása miatt (a jellegzetes bőrszín miatt ezt a jelenséget bronzdiabétesznek is hívják),

- mellkasi fájdalmak, szívritmuszavarok, szívelégtelenség,

- idült májgyulladás, ami fokozatosan átmehet májzsugorba,

- a lép megnagyobbodása (splenomegalia).

 

A vas erős oxidatív hatása miatt, ami szabad gyökök képződéséhez vezethet, az említett jelenségeken kívül megnő az érelmeszesedés (szívinfarktus, agyvérzés), valamint a rák kockázata. Ha valaki megmagyarázhatatlan fáradtságra, kimerültségre panaszkodik, az orvos többek között vashiányos vérszegénységre kezd gyanakodni. Ha azonban kiderül, hogy vérének vastartalma nem alacsony, sőt kifejezetten magas, gondolni kell az okok között a hemokromatózisra is.

 

A magas vasértékek és fáradtság az első figyelmeztető jel

A betegség gyakran előrehaladott stádiumban, ízületi fájdalmakkal, a májenzimek megemelkedésével és cukorbetegséggel hívja fel a figyelmet magára. Ha a hemokromatózist nem kezelik, évtizedek alatt májzsugor alakul ki, ami esetleg májrákot is okozhat. Ha már kialakultak a visszafordíthatatlan szervi károsodások, mint a cukorbetegség vagy a májcirrózis, a betegség további folyamata feltartóztatható, de már nem fordítható vissza.

 

 

A páciens kerülje a vasban gazdag ételeket, tehát a vörös húst és az abból készült élelmiszereket. A kávé és a fekete tea gátolja a vas felszívódását

 

Körülbelül minden harmadik páciensnél kialakulnak ízületi károsodások, minden hatodiknál a szívizom károsodása (kardiomiopátia). Ha a vasraktározási betegséget nem kezelik, a páciens élete jelentősen megrövidülhet. Ha azonban az irreverzibilis károk (főképp a májban és a hasnyálmirigyben) bekövetkezte előtt megfelelő kezelést kap, életkilátásai jók.

 

Ha az említett szimptómák még nem utalnak a vasraktározási betegségre, ami alapján az orvos megkezdi a célzott vizsgálatot, a hemo­globin nevű vérfesték magas szintje (normális szint nőknél: 12-16 g/dl, 14-18 g/dl) már fel kell, hogy keltse a gyanút. Ha a szérumferritin (normál szint nőknél: 50 éves korig: 20-120 ng/ml, férfiaknál: 3-300 ng/ml) szintje is magas, a diagnózis biztosnak tekinthető.

 

 

Természetes gyógymóddal kiüríthetők a vasraktárak

A hemokromatózis az a ritka példa arra, amikor a hivatalos medicina egy ősi, természetes gyógymódot alkalmaz - méghozzá az érmetszést. Nem létezik ugyanis olyan metódus, amellyel ilyen egyszerűen, gyorsan és hatásosan ki lehetne üríteni a vasraktárakat. Eleinte heti rendszerességgel kell végezni a kezelést, alkalmanként 250-500 ml vért kell lebocsátani. A szérumferritin-értéknek a kezelés hatására a normális érték alsó szintjére kell csökkennie, míg a hemoglobinszint normális marad. Később a vérlebocsátás gyakoriságát ritkítani és a lebocsátott mennyiséget csökkenteni lehet, áttérve a fenntartó kezelésre, negyedévente 250 ml vér lebocsátására (ha ezzel a kívánt laboratóriumi értékek fenntarthatók).

 

A vas erős oxidatív hatása miatt megnő az érelmeszesedés (szívinfarktus, agyvérzés), valamint a rák kockázata

 

Ha a vastúlsúly ellenére és a vérlebocsátások hatására vérszegénység alakul ki a páciensnél, ami miatt a kezelést egy időre fel kell függeszteni, a deferoxamin nevű hatóanyaggal végzett gyógyszeres kezeléshez lehet folyamodni. Ez a hatóanyag megköti a vasat, segít azt kiválasztani és kiüríteni a veséken keresztül. További lehetőséget jelent az eritrofarézis művelete, amely során a vérből kiszűrik a vasat tartalmazó vörösvértesteket, méghozzá nagyobb mennyiségben, mint a hagyományos vérlebocsátással. Mivel ez az eljárás költséges és eszközigényes, csak rendkívül ritkán, különleges esetekben végzik el.

 

A vörös hús tilos, a fekete tea ajánlott

A páciens életmódjával is segítheti a terápiát. A legfontosabb, hogy a páciens kerülje a vasban gazdag ételeket, tehát a vörös húst és az abból készült élelmiszereket. Szintén tartózkodnia kell a vastartalmú étrendi kiegészítőktől. A hemokromatózisban szenvedők jól teszik, ha óvatosak a C-vitaminnal, mivel ez a vitamin fokozza a táplálékból a vas felszívódását, ugyanakkor fokozza a vas oxidatív hatását. Noha a C-vitamin önmagában véve antioxidáns, ebben a speciális esetben veszélyesen megnövelheti a szabad gyökök mennyiségét.

 

Az olyan élvezeti szerek, mint a kávé és a fekete tea (a sokáig ázó tea a kávénál is erősebben) gátolja a vas felszívódását. Míg általában nem ajánljuk eme italok bőséges fogyasztását étkezés előtt, a hemokromatózisban szenvedőknek kifejezetten ajánlott ez a gyakorlat. Megfelelő mennyiségek elfogyasztásával olykor feleslegessé válhat némelyik vérlebocsátás is - bár ezzel valószínűleg teljesen nem lehet elkerülni.

- dr. ki -
XV. évfolyam 7. szám

Címkék: fejfájás, hemokromatózis, migrén, oszteopátia, vasfelesleg, vashiány, vasraktározási betegség

Aktuális lapszámunk:
2020. október

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.