Betegségek A-tól Z-ig

Védekezés a kullancsok ellen Joalis-termékekkel

Megtanítjuk a szervezetet, hogy miként tud védekezni és hogyan tudja kivezetni a fertőzést


  Beköszöntött a jó idő, és mi egyre többet tartózkodunk a szabadban. A kellemes és egészséges időtöltés azonban könynyen rémálommá válhat. A probléma okozója egy pár milliméteres élősködő – a kullancs. A globális felmelegedés következtében a kullancsok már nemcsak az erdőkben, hanem a városi zöldövezetekben, parkokban, kiskertekben is előfordulhatnak. A hazánkban élő kullancsfajok, bár egész évben jelen vannak, márciustól júliusig a legaktívabbak, tehát nyakunkon a kullancsszezon. Fokozottan ki vagyunk téve a kullancsok támadásának, ezzel együtt pedig számos kórokozónak. De mit tudunk a kullancsokról?

   

  A kullancsok parazita életmódot folytató élőlények, amelyek az ember, emlősök, madarak, hüllők vagy kétéltűek bőrén rögzülve, azok vérével táplálkoznak. Sokan tévesen rovarként tartják számon. Valójában a kullancsok a legnagyobb méretű, erős ellenálló képességű atkák, amelyeknek több száz faját írták le világszerte. Magyarországon megközelítőleg 20 kullancsfaj előfordulása ismert. Leggyakrabban füves, gazos területen, erdőkben, vízparton fordulnak elő. A növényzeten várakoznak, onnan tapadnak bőrünkhöz vagy ruházatunkhoz, illetve az állatok szőrzetére. A kullancsok létszüksége egy megfelelő gazdát találni, és azon táplálkozni. Az egyéb élősködőkkel ellentétben a kullancsok alattomosan támadnak, csípésük fájdalommentes, gyakran napokig észre sem vesszük.

   

  Hazánkban leggyakrabban előforduló faj a közönséges kullancs, amely többek között a Lyme-kór és a kullancs-encephalitis (agyhártyagyulladás) nevű betegségek terjesztéséért felelős. Fontos tudni, hogy nem mindegyik kullancs terjeszt betegséget, ugyanis alapvetően nem hordozzák magukban a Lyme-kórt okozó baktériumot. Az ő szervezetükbe is különböző, fertőzött állatok vérét szívva jut a kórokozó.

   

  A Lyme-kór, vagy más néven borreliózis a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumok (Borrelia burgdorferi) által okozott megbetegedés, amely a kullancs vérszívása során jut be a megtámadott szervezetbe. Ebből adódik, hogy nem maga a kullancs okozza a megbetegedéseket, hanem az általa hordozott különféle baktériumok, vírusok, egysejtűek. A kórokozó rendkívül alkalmazkodóképes, a szervezetben kezelés nélkül évekig, sőt évtizedekig lappang. A keringéssel bárhova eljuthat és meggyengült immunrendszer esetén gyulladást válthat ki. A hosszabb ideig fennálló betegség krónikussá válhat, szövődmények léphetnek elő (szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi gyulladás). A Lyme-kór nehezen diagnosztizálható, ugyanis tünetei nagyon hasonlóak a megfázás és a nátha tüneteihez. Jellemző szimptómái közé tartozik a kiütésszerű piros folt, amely a test bármely bőrfelületén kialakulhat. Gyakori tünet a fáradékonyság és az étvágycsökkenés. Vannak, akiknél a betegség tünetei annyira enyhe lefolyásúak, hogy nem fordulnak orvoshoz, viszont idővel náluk is a betegség krónikussá válhat.

   

  Mit tehetünk, ha bebizonyosodott, hogy szervezetünk Lyme-kórral terhelt? A meg
  oldást az információban találjuk. Az irányított és ellenőrzött méregtelenítés során a szervezet információt kap a kórokozó felismerésére. Megtanítjuk a szervezetet, hogy miként tud védekezni és hogyan tudja kivezetni a fertőzést. A Joalis Spirobor információs készítmény a borreliával szembeni védekezőképesség ösztönzésére szolgál. Az egyénre szabott méregtelenítési kúra összeállítása érdekében forduljon Joalis terapeutáinkhoz.

   

  További információ:

  www.joalis.hu,

  info@joalis.hu,

  06-30-813-8676

   

  tgym
  XXV. évfolyam 6. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.