Betegségek A-tól Z-ig

Vegetatív disztónia: az énközpontú idegesség

A páciens nem szimulál, valóban érzi a panaszokat, méghozzá intenzíven!

  A funkcionális zavarok a mai napig kifognak a modern orvostudományon. A beteg többtucatnyi orvos után végül a pszichológusnál köt ki. Érdemes elővenni a régi orvosi tankönyveket, ugyanis azok nem csak az ilyen jellegű funkciózavarok pontos és jó leírását, de számos hatékony gyógymódot is javasolnak.


   

  A modern orvostudomány az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött pl. a diagnosztika, főként az ún. képalkotó eljárások terén. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a diagnosztika főként a szervi, szöveti szintű elváltozások és betegségek kórismézésében fejlődött. A szöveti szintű megbetegedésekkel ellentétben a „funkcionális zavarok” még mindig fejtörést okoznak az orvosoknak.

   

  A funkcionális kifejezés azt jelenti, hogy a páciens szubjektív panaszokat érez, pl. úgy érzi, hogy rendkívül hevesen ver, „zakatol” a szíve, de ez vizsgálattal nem igazolható. Vagy émelyeg, bizonyos ételek panaszt okoznak neki, ennek ellenére semmilyen műszeres vizsgálattal nem lehet elváltozást kimutatni az emésztőrendszerben. Ilyenkor a páciens orvosról orvosra jár, de – érthető módon – egyik sem talál semmi érdemlegeset, míg egy idő után valaki „pszichoszomatikus funkciózavart” állapít meg, és pszichológushoz küldi a beteget. Érdekes, hogy míg a modern, műszeres medicina e téren csődöt mond, majd száz évvel korábban sokkal többet tudtak az orvosok a funkcionális zavarokról, és ez nyomon követhető a régi tankönyvekben is.

   

  Elődeink egyetemi tankönyvei nem csak a szimptómákat ismertetik precízen, de az alkalmazandó terápiákat is felsorolják. Vegyük például a ma is igen elterjedt „belső nyugtalanság” esetét, amit sokáig vegetatív disztónia néven említettek. A páciensek – többségük nő – erős szívdobogásra (palpitáció), szubjektíve gyorsnak érzett pulzusra vagy szívtáji szorongásra, alvászavarra és nyugtalanságra, „belső hajszoltságra” panaszkodnak. Az idősebb betegeknél a felsorolt panaszok mellé még általános félénkség és álmatlanság is társul.

   

   

   

  A cikket a Természetgyógyász Magazin februári lapszámában olvashatják!

  –dr. ki–
  XXVI. évfolyam 2. szám

   Aktuális lapszámunk:
   2020. április

   A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.