Betegségek A-tól Z-ig

Vegyük komolyan a bőrelváltozásokat!

A bőrrák felismerése, megelőzése és kezelése

Aki nem megfelelően védekezik az erős napsugárzás ellen, annak komoly következményekkel kell számolnia: a fekete színű bőrrákos elváltozás mellett egyre többen betegszenek meg a kevéssé ismert fehér bőrrákban. Minél korábban ismerik fel és távolítják el a tumort, annál jobbak a gyógyulás esélyei. Éppen ezért vizsgáltasson meg minden bőrelváltozást a háziorvosával.


 A bőrgyógyász megvizsgálja a gyanús bőrelváltozásokat. A melanómák (fekete bőrrák) rosszindulatú daganatok, amelyek testszerte szóródva áttéteket képezhetnek, ha idejekorán nem távolítják el őket. A fehér bőrrák, pl. a bazalióma, kevésbé veszélyes, azonban helyi roncsolást okozhat a mélyebb szövetekben is 

 

A fekete bőrrák (melanoma malignum) rendkívül rosszindulatú daganatfajta. A bőr pigmentet termelő sejtjeiből, a melanocitákból indul ki. A fekete bőrrák rosszindulatúságát áttétképző hajlama jelzi, ugyanis ez a daganat bármely szervbe képes áttétet adni. A leggyakoribb helyek a nyirokcsomók, a tüdő, a máj, a csontok és az agy. A betegség általában 50 éves korban jelentkezik, azonban a bőrgyógyászok egyre gyakrabban találkoznak vele 18-28 éves fiatal pácienseknél is. Lehetséges, hogy ez a korai diagnosztikai módszerek javulásával magyarázható.

 

A melanoma malignum különböző típusokra osztható. Ebben a forma (csomós vagy lapos) mellett a tumor elhelyezkedése is fontos tényező. A daganat a bőrön bárhol kialakulhat, még a lábfejen, a nyálkahártyákon és a szemnél is. A nagyon világos bőrű, szeplős, szőke hajú és kék szemű egyének gyakrabban betegszenek meg, mint pl. a fekete-afrikaiak. Ha korai stádiumban sikerül felfedezni és kezelni, jók a kilátások.

 

A betegség okait egyelőre nem sikerült maradéktalanul tisztázni. Ami bizonyos, ha a családban már előfordult ilyen betegség, más családtagoknál is megnő a daganat kialakulásának kockázata. További kockázati tényezőnek tekinthetők a nagy, veleszületett anyajegyek, amelyek bizonyos fokú diszpláziás (elfajulásos) tendenciát mutatnak.

 

Az erős napsugárzás, főként a leégés gyermekkorban tovább fokozza a melanoma malignum kialakulásának kockázatát, amint az immunrendszert elnyomó gyógyszerek szedése és a HIV-fertőzés is.

 

Minden "furcsának" tűnő anyajegyet vizsgáltasson meg orvossal!

Sokan egy újonnan felfedezett anyajegy miatt is bőrgyógyászhoz mennek. Ezek kialakulása kb. 30 éves korig normális jelenség. Ennél idősebb korban minden új anyajegyet meg kell mutatni orvosnak. Az is gyanús, ha egy már gyermekkor óta meglévő anyajegy színe megváltozik, pl. barnáról feketére, vagy feketéről pirosra, vagy pirosról fehérre. Minden színváltozást orvosnak kell látnia. Ez akkor is fontos, ha egy anyajegy spontán vérezni kezd vagy néhány hét-hónap alatt erősen megnövekszik.

 

A bőrgyógyász az anyajegyet speciális nagyító, ún. dermatoszkóp segítségével megvizsgálja. Ha nem zárható ki a rosszindulatú folyamat, általában helyi érzéstelenítésben kimetszik az elváltozást, a körülötte lévő ép bőrrel együtt. A kimetszett darabot szövettani vizsgálatnak vetik alá. Ez dönti el, hogy a folt jó- vagy rosszindulatú volt-e.

 

A melanóma korai műtéti eltávolítása az elsődleges és legfontosabb feladat, amely minden egyéb kezelésnél fontosabb. Gyakran az első kimetszés után második, ún. utómetszést hajtanak végre, az eredeti metszés 1-2 cm-es sugarú körét eltávolítva. Ha rosszindulatúnak bizonyult az elváltozás, fontos az alapos klinikai kivizsgálás (tüdőröntgen, a nyirokcsomók és a hasi szervek ultrahangos vizsgálata), hogy az esetleges áttéteket megtalálják vagy ezek meglétét kizárják. Ha nem találnak ilyeneket, általában elegendő az elvégzett műtét. Ezután háromhavonta rendszeres kontrollvizsgálatok következnek. Ha a vizsgálatok során bebizonyosodik, hogy a daganat a nyirokcsomókba szóródott, további vizsgálatok szükségesek (MRI vagy CT).

 

Előrehaladott stádiumban általában adjuváns immunterápiát végeznek interferonnalAz interferon az immunrendszer közvetítő anyaga, amely immunrendszerünket támogatja a daganatsejtek leküzdésében. Ha nagyon súlyos, áttétes esettel állunk szemben, akkor kemoterápia szükséges. Ez azonban a klinikai tapasztalatok szerint kevéssé hatásos, a betegeknek mindössze 30%-a reagál rá.

 

Tumor elleni védőoltás: beteg sejtekkel a rák ellen

A tumor elleni védőoltás (aktív, specifikus immunterápia) hivatalosan egyelőre nem elfogadott kiegészítő kezelés, amit például Németországban csak bizonyos centrumokban, klinikai kísérletek keretében végeznek. Az oltáshoz a páciens daganatából származó, inaktivált ráksejteket használnak fel. Ezeket az elpusztított sejteket injekció formájában a páciens szervezetébe fecskendezik. A szervezet ezeket idegenként észleli, és felveszi ellenük a harcot. Ilyen oltásokkal néhány daganattípust, sőt ezek áttéteit is el lehet pusztítani, legalábbis növekedésüket le lehet lassítani. A terápia eddig bőrrákban, emlőrákban és tüdőrákban ért el eredményeket.

 

Az immunrendszer stimulálása érdekében már régóta alkalmaznak fehérfagyöngy-kivonatokat. Ezek jó kiegészítést, támogatást jelentenek az interferonnal végzett immunterápiáknak, és több éven át kell alkalmazni. A fehérfagyönggyel vagy csecsemőmirigy-kivonatokkal végzett terápia azonban semmiképp ne önálló, csak kiegészítő, támogató kezelés legyen!

 

A fekete bőrráknál jóval gyakoribb az ún. fehér bőrrák. Ez a név számos bőrdaganat gyűjtőneve, ide sorolható pl. a bazalióma, a spinalióma vagy a Bowen-karcinóma. A fehér bőrdaganatok abban különböznek a fekete bőrráktól, hogy szinte soha, illetve nagyon ritkán szóródnak. Kialakulásuk helyén azonban komoly roncsolást képesek végezni, ezért ezeket is kezelni kell.

 

Vigyázat: a fehér bőrrák gyakran "ártalmatlannak" tűnik

A fő rizikófaktor hosszú évekig (10-30 évig) tartó erős ultraibolya-sugárzás eredménye. A ritkább okok közé sorolható az érintkezés arzénnel, a röntgensugárzás és égési sérülés, esetleg genetikai okok. Mivel a fő kiváltó ok az ultraibolya- sugárzás, ezt a rákfajtát leginkább olyan felületeken találjuk, amelyek sok napsütésnek vannak kitéve: az orron, a fülkagylón, az orcán, a fejbőrön és a lábakon. Ennek ellenére ez a betegség kialakulhat a naptól védettebb bőrfelületeken is.

 

A fehér bőrrákot sokan ártalmatlan elváltozásnak tartják, mivel az elváltozás sokféleképpen jelenhet meg, és olykor nem is feltűnő. Lehet világos (bőrszínű) vagy pirosas, barnás, és enyhén kiemelkedő csomó- vagy gyöngyformájú, esetleg pikkelyesen hámló, részben kérges góc.

 

Az elváltozás rendkívüli sokfélesége miatt fontos, hogy az újonnan megjelenő bőrelváltozásokat meg kell mutatni az orvosnak. Ő egyszerű vizsgálat segítségével megállapítja, hogy kezelést igénylő daganatról vagy ártalmatlan elváltozásról van-e szó. A fehér bőrrák évek óta fennálló, ún. aktiniás keratózisból alakul ki.

 

A terápia mindig a daganat típusától függ. A bazaliómák és a spinaliómák a leggyakoribbak és nagyon csúnyán roncsolóan tudnak burjánzani, tehát itt is kimetszés szükséges. Ha nagy daganatról van szó, pl. az arcon, fehér bőrrák esetén kis bőrpróbát lehet szövettani vizsgálatra küldeni. Az eredménytől függően többféle terápiás lehetőségünk van. Hogy melyik a legmegfelelőbb, azt minden egyes esetben az orvosnak kell eldöntenie. Szóba jöhet a műtét, a sugárkezelés olyan esetekben, amikor már nem lehet műteni (ha a tumor túl nagy), vagy lehet lézerkezelést alkalmazni.

 

 

A megelőzés a legjobb gyógymód

A fekete és fehér bőrrákot viszonylag egyszerű módszerekkel megelőzhetjük. Figyeljünk rá, hogy a csecsemők és a kisgyermekek soha ne tartózkodjanak erős napsütésben. 2 éves korig a gyerekek egyáltalán ne tartózkodjanak nyílt napsütésben, legfeljebb hosszú ujjú ruházatban, hosszú nadrágban és fejfedővel. A sötét anyagokon az ultraibolya-sugarak szinte egyáltalán nem képesek áthatolni.

 

Soha ne tartózkodjunk 11 és 15 óra közötti időben a napon. A bőrgyógyászok legalább 20-30 faktoros fényvédő krémek használatát ajánlják. A krémeknél fontosabb azonban az, hogy "ésszel" napozzunk. Az erős napon több órán át tartó "grillezés" komoly károkat okoz a bőrnek. Naponta 30-60 perc napozás (bőrtípustól függően, akár napvédelem nélkül is) azonban engedélyezett.

 

Bőrünk védelmére fokozottan ügyeljünk, ha utazunk. A hegyekben karjainkat, lábunkat és fejünket lehetőleg fedjük be, illetve árnyékoljuk, ha kell, fényvédő krémet alkalmazzunk. Aki nem barnította elő magát, és déli országba utazik, lehetőleg az árnyékban is kenje le magát faktoros krémmel, ugyanis ha felhőtlen az ég, a napsugárzás ultraibolya fényének 50%-a szórt fényként éri a bőrt. A világos talaj, pl. homok vagy hó, és a vízfelület is képes az ultraibolya- sugaraknak közel 100%-át visszaverni.

- dr. ki -
XIV. évfolyam 1. szám

Címkék: anyajegy, bőr, bőrrák

Aktuális lapszámunk:
2020. augusztus

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.