Betegségek A-tól Z-ig

Vénák veszélyben - Akik nem szeretik a változást

Bajban a máj, a lép

A visszér, a vénák gyulladt állapota, a trombózis, a lábszárfekély számos okra visszavezethető betegség. Alapja az energiák lefelé áramlása, lenti pangása. Összefüggésben van a máj és a lép gyengeségével, a kötőszövetek gyenge állapotával. Megfigyelhető, hogy akinek ilyen típusú betegsége van, annak nehezére esik a változás, a váratlan újdonság, és nem könnyen fogad be új információkat.


A testben az energiaáramlás folyamatos föntről lefelé és lentről fölfelé. A fölfelé vivő erőt a máj energiája adja, a megtartáshoz pedig a lép energiája kell. Amikor ez nem elegendő, akkor a test alsó része, elsősorban a láb betegszik meg. Egy fejlődési energetikai kapcsolat révén – a magzat az anyaméhben a lábát a hasához húzva helyezkedik el – az alsó lábszár vénája és az emésztőrendszerből a máj felé haladó, ún. májkapu-ér analógiát mutat. A napfonat – hasi idegközpont – és a harmadik csakra az új információk befogadásáért felelős, a tudatos agyműködés központja, és ez a magyarázata annak, hogy akinél itt jelentkezik rendellenesség, az nehezen vált, mérges, ha megzavarják szokásaiban, ha megváltoznak körülötte a dolgok. A félelem, az ijedtség pedig az energiák leszállásához vezet. Ennek a hatása egy idő után a vérpangás, felmelegedés, végül az ér begyulladása. A stresszes élethelyzet, a helytelen életmód, a túlterhelt tudat e betegség kialakulását elősegíti. Következménye trombózis, lábszárfekély lehet. Minél súlyosabb a gyulladás, annál erőteljesebb védelmet kell adnunk nemcsak a beteg érnek, hanem a májnak és a lépnek is. Sőt, bizonyos természetes módszerekkel a bajt meg lehet előzni!

 

A májműködés problémáit vagy az okozza, hogy a máj gyenge vagy az, hogy nem megfelelő, vagy túl sok anyagot kell fogadnia. A vénás betegség elkerülésére, vagy gyógyítására elsősorban a májat és a lépet kell megerősíteni. Ehhez számos gyógynövény áll rendelkezésünkre: az összes vértisztító, epehajtó, májerősítő, görcsoldó, emésztést segítő tea hasznos. Néhány példa: a borsmenta, a katángkóró, a gyermekláncfű levele-gyökere, a máriatövismag, a körömvirág.

 

Kívülről borogatás vagy kenőcs formájában a körömvirág-, a feketenadály-készítmények használnak, illetve az összehúzó hatású anyagok, mint például az apróbojtorján, a diólevél vagy az almaecet. Nagyon jó eredményeket hoz a vízgyógyászat: szóba jöhet a hideg vizes leöntés, pakolás, borogatás. Energetikai kezelést elsősorban a napfonatra, a májra és a lépre alkalmazunk. Fontos, hogy sikerüljön megmozgatni a lábban az energiákat. Erős gyulladásnál a masszázs szóba sem jöhet a lábon, ám az ágyéki csigolyák közül kilépő idegek blokkjának oldása hasznos. A csontkovács abban segíthet, hogy rendezi a keresztcsontot, az ágyéki és az alsó háti csigolyák állását, ehhez azonban nagyon szakavatottnak kell lennie. A talpmasszázs elsősorban a megelőzésben, illetve kezdődő gyulladás esetén alkalmazható, súlyosabb esetben nem. Segít a jóga, elsősorban a fordított testhelyzetek, a gyertya, a fejenállás, amennyiben az más betegség miatt nem ellenjavallt.

 

Trombózis esetén semmiképpen ne nyúljon a beteghez természetgyógyász, mert az elszabadult rög tüdőembóliához, az pedig halálhoz vezethet! A beteget azonnal le kell fektetni, lábait magasra felpolcolni, és orvosi segítséget kell kérni.

 

A legtöbbet életmódváltással tehet a beteg önmagáért. Minden vénás betegség esetén a húsos, zsíros ételek, a cukorfogyasztás elhagyását javasoljuk. A fűszeres, az erős ételek ilyenkor ártalmasak, az alkohol, a dohányzás kifejezetten káros. Jót tesz viszont a savanyú íz, de nem az ecet, hanem a természetes savanyúságok: a savanyított káposzta, nyáron a kovászos uborka. A gabonák közül elsősorban a búza, a rozs, a zab és az árpa fogyasztását helyezzük előtérbe. Igen fontos a méregtelenítés, aminek több formája közül a beteg kiválaszthatja a számára legkedvezőbbet: csinálhat néhány napos teljes böjtöt, léböjtöt vagy barnarizskúrát.

 

A vénás betegségek elkerülhetők, helyes táplálkozás és életmód mellett nem jelentkeznek. Ezért a legfontosabb, hogy megfelelően válasszuk meg ételeinket-italainkat, eleget mozogjunk, minél kevesebb mérget engedjünk a szervezetünkbe, és találjuk meg a stressz feldolgozásának módjait. Ne sajnáljuk az időt a pihenésre, a mozgásra, a felfrissülésre.

Kövesdi Natália
XIII. évfolyam 5. szám

Címkék: egészséges lábak, trombózis, vénák

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.