Betegségek A-tól Z-ig

Vigyázat, ösztrogén!

A DDT-t és az ezzel rokon vegyületeket 1974-ben Európában betiltották, azonban más országokban még ez után is tömegesen alkalmazták. Amerikai kutatók azóta 216 olyan vegyületet azonosítottak, amelyek egy pontban rokoníthatók egymással: mindegyik ösztrogénszerű hatást fejt ki az emberi szervezetben.


A női nemi hormont az ivóvízzel akaratlanul elfogyasztjuk, ami nem marad következmények nélkül 

 

Már a 80-as években feltételezték, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlókat rendszeresen szedő nők vizelete is jelentős mértékben terheli a talajvizet. E hormonok évek óta bekerültek a környezetbe, innen a táplálékláncba, ahol fokozatosan feldúsultak. A hormonokat a víztisztító berendezésekben nem lehet tökéletesen eltávolítani a szennyvizekből. Valódi védelmet csak a fordított ozmózis elvén működő és a háztartásokban felszerelhető filterrendszerek jelentenek, ezek hiányában mindannyian „végső raktárrá” válunk, és annak minden negatív következményét viselnünk kell. És ha ez önmagában véve nem lenne elég, ismét kiderült, hogy az állattartás terén amúgy betiltott ösztrogént egyes termelők a tilalom ellenére alkalmazzák, tehát ösztrogénnel a húsban is találkozhatunk.

 

A talajvíz sok helyütt az iparból és a földművelésből származó ösztrogénszármazékokkal szennyezett. A női nemi hormont az ivóvízzel akaratlanul elfogyasztjuk, ami nem marad következmények nélkül. A hormonháztartást komoly zavar érheti: a premenstruális szindróma (PMS), a miómák és az aknés bőr csak néhány e "mellékhatások" közül. Elképzelhető, hogy a férfiaknál az utóbbi évtizedekben megfigyelhető terméketlenségi gondoknak is ez az egyik oka.

 

Ösztrogén: a "legnőiesebb" hormon

Ösztrogén mindkét nemben termelődik, eltérő mennyiségben a mellékvesekéregben. Ennek kiinduló anyaga a koleszterin, amelyből a szervezet az ösztrogént és a tesztoszteron férfi nemi hormont képes előállítani. Ráadásul nem csak a mellékvesekéreg, hanem a zsírszövet is előállít ösztrogént, a súlyosan elhízott nők ennek ellenére nehezebben esnek teherbe, mint a soványabbak. Viszont a szervezet úgymond megelőző intézkedéseket tesz a klimax idejére, amennyiben zsírpárnákat növeszt, ezért a teltebb idomú nők általában jobban viselik a változáskori panaszokat, mint a karcsú alkatúak.

 

A nőknél a petefészkekben is termelődik ösztrogén - a hipotalamusz és a hipofízis irányításától függő mértékben. A fő ösztrogének az ösztradiol, az ösztriol és az ösztron, amelyek hatásának erőssége említésük sorrendjében csökken. Hatásukra alakulnak ki serdülőkorban a lányokon a másodlagos nemi jellegek, kezd el növekedni a méh és indul meg a menstruációs ciklus. Az ösztrogének "növekedési impulzust" adnak a női nemi szerveknek, ami többlet esetén kóros növekedést is jelenthet.

 

 

A hormonháztartás egyensúlya tesz bennünket szociális lénnyé

Lelki szinten az ösztrogén hatására a nők - inkább, mint a férfiak - egyéb, személyes érdekeiket a gyermekek nevelése érdekében háttérbe szorítják. A változás korában, amikor az ösztrogének szintje csökken, a nők is fontosabb szerepet tulajdonítanak saját igényeiknek. Sok nő ekkor kezd új életet, újra munkába áll, és a most erősebben ható férfi nemi hormonok hatására céltudatosan követi, illetve valósítja meg terveit, eredményesebben képviseli saját érdekeit. Ekkor háttérbe lép a gondoskodó anyai szerep.

 

A sör alapanyagában, a komlóban található növényi ösztrogénszerű anyagok (fitoöszrogének) hatására soknférfinak megnő az emlője és megváltozik a zsírpárnák elhelyezkedése, ami a borivóknál nem figyelhető meg

 

Férfiaknál a tesztoszteron és az ehhez képest igen kis mennyiségű ösztrogén aránya gondoskodik arról, hogy az erősebbik nem alkalmas legyen örökölt biológiai szerepére: a védelmező és családot ellátó családfő funkciójára. A tesztoszteron segít abban, hogy a férfi érvényesítse akaratát, ami erősebb benne, mint az együttérzés és a sajnálat. Milyen jó, hogy férfiaknál és nőknél egyaránt fennáll egy bizonyos kényes egyensúly a hormonok szintjében, amelynek hatására azért vannak céltudatos nők és kellemes természetű férfiak! A férfiaknál a korral lassan csökken a tesztoszteron szintje, idővel lágyabbak, engedékenyebbek lesznek és erősebben érdekli őket utódaik élete, sorsa.

 

A férfiakat is érintheti a mértéken felüli ösztrogénszint. Jól példázza ezt a mértéktelen sörfogyasztás. A komlóban található növényi ösztrogénszerű anyagok (fitoösztrogének) hatására sok férfinak megnő az emlője és megváltozik a zsírpárnák elhelyezkedése, ami a borivóknál nem figyelhető meg.

 

Feltételezik, hogy a fejlett nyugati országokban a férfiaknál tapasztalható spermiumszámcsökkenés arra vezethető vissza, hogy szervezetük a kelleténél több ösztrogénnek van kitéve. Elgondolkodtató számok: minden ötödik (!) párkapcsolatból a pár akaratán kívül nem születik gyermek. A statisztikák szerint a meddő párkapcsolatok 30 százalékában a férfiaknál található meg a gyermektelenség oka.

 

 

A túl sok ösztrogén káros

Az ösztrogéntúlsúly férfiaknál és nőknél is káros, azonban sokkal inkább ismertek a női szervezetre gyakorolt következményei. Néha már fiatalkorban, de jellemzően inkább a középkorú nőknél alakulnak ki azok a tünetek, amelyek megnehezítik a menstruáció előtti napjaikat. Ezek közül a legjellemzőbbek:

 

• ödémásodás,

• emlőfeszülés, fájdalmas mellbimbók,

• elnehezült lábak, a vénák tágulata (visszeresség),

• depressziós hangulatzavar,

• ingerültség,

• csökkent libidó,

• a ciklus második felében szivárgó, csepegő vérzés,

• erős menstruációs vérzés,

• hideg végtagok,

• rövid, szabálytalan ciklus.

 

Az ásványvíz sem jelent alternatívát, különösen ha PET-palackban vagy tetrapack csomagolásban kerül forgalomba, ugyanis a műanyaglágyító vegyszerek (ftalátok) és egyéb segédanyagok ösztrogénszerű anyagokat adnak le a vízbe

 

Ha az ösztrogéntúlsúly hosszabb ideig fennáll, havi ciklustól függetlenül a következő panaszaik is lehetnek: terméketlenség, szinte kontrollálhatatlan túlsúly, miómák, ciszták megjelenése, magas vérnyomás, aknés bőr, hajhullás, illetve az emlőrák megnövekedett kockázata.

 

E panaszokért a sárgatesthormon (progeszteron) Az vagy tetrapack csomagolásban kerül ugyanis a műanyaglágyító vegyszerek (f talátok) és egyéb viszonylagosan alacsony szintje, valójában a magas ösztrogénszint felelős. Ha a nemi hormonok aránya nem megfelelő, felborul a testi-lelki egyensúly - és ez férfiakra és nőkre egyaránt érvényes.

 

 

Négypontos terv: hogyan segíthetünk magunkon?

Az ösztrogéntúlsúly megelőzése érdekében négy szinten cselekedhetünk. Az egyik szint egészségpolitikai. Amíg haszonleső érdekek miatt olyan anyagok kerülnek a természetbe, amelyek veszélyeztetik, károsítják a hormonegyensúlyt, a veszélyre fel kell hívni az emberek figyelmét (kiállítások, elektronikus és írott sajtó stb.).

 

Fontos, hogy a nőgyógyászok alternatív fogamzásgátlási módszereket ajánljanak a nőknek, és felkészítsék az érettebb asszonyokat a változáskori tünetekre, illetve ezek természetes, hormonmentes kezelésére, enyhítésére. Sok nő kényelmi okokra hivatkozva kéri orvosától a hormontablettákat, anélkül, hogy tisztában lenne annak hosszú távú következményeivel.

 

A második szint, amelyen aktívvá válhatunk, a táplálkozás. Aki teljes értékű és biológiai mód szerekkel előállított táplálékot fogyaszt, elkerülheti ételeiben a környezeti mérgeket. Érdemes étrendünket jó minőségű olajokkal kiegészíteni, amelyek kellő arányban tartalmazzák az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Főképp utóbbiakban gazdag a lenolaj, a borágóolaj és a ligetszépe olaja. Ezek megvédik sejtjeinket az ösztrogén hatásaitól, és harmonizáló hatást gyakorolnak a hormonszintézisre.

 

Minden nőnek gondoskodnia kell róla, hogy „otthon legyen a medencéjében”. Ebben segíthet például a Luna-jóga, a hastánc vagy a csi-kung

 

Mivel a környezeti mérgek a levegővel és táplálékainkkal folyamatosan bejutnak szervezetünkbe, a harmadik szint a méregtelenítésé. Sok természetgyógyász és természetes módszerekkel dolgozó orvos kínál ilyen kúrákat. A máj támogatása már önmagában képes a test tehermentesítésére, emellett a nyirokrendszer, a vese, a bőr, a belek és a tüdő is fontos szerepet játszanak a méreganyagok eltávolításában. Ha ezek működését is megfelelő kúrákkal támogatjuk, sokat tehetünk az ösztrogéntúlsúly hatásai ellen.

 

Progeszteronhatású növényekkel teremtsük meg az ellensúlyt

A negyedik szint a hormonális egyensúly visszaállítását célozza meg. A terápia célja, hogy az ösztrogéntúlsúllyal progeszteronimpulzust állítson szembe - főképp a havi ciklus második felében. Ezáltal jelentősen csökkenthetők az említett panaszok, megelőzhetők a késői szövődmények, betegségek. A kezelést a progeszteronhoz hasonló anyagokat tartalmazó gyógynövényekkel végezhetjük (pl. palástfű, Alchemilla vulgaris) tea vagy tinktúra formájában. A teához egy csapott teáskanálnyit forrázzunk le egy csésze vízzel, majd lefedve hagyjuk állni 7 percig, naponta három csészével igyunk meg belőle. Ennek alternatívája lehet a tinktúra, amelyből naponta háromszor 10-20 cseppet fogyasszunk el egy pohár vízben. A Ceres Alchemilla őstinktúra speciális eljárással készül, ezért nagyon hatásos, így naponta 1-3 alkalommal 3 csepp elegendő belőle.

 

A progeszteronhatású gyógynövényekkel megteremthető az egyensúly az ösztrogén és a progeszteron arányaiban. A cickafarkfű (Achillea millefolium) hatása is hasonló, ezért a palástfűvel azonos dózisban alkalmazhatjuk. A Ceres Millefolium őstinktúrából is elegendő napi 1-3 alkalommal 3-3 csepp. Cickafarkfűvel egyébként a ciklus folyamán jelentkező köztes vérzést vagy a túl erős havi vérzést is csillapíthatjuk.

 

Sok nő ismeri a barátcserjét (Vitex agnus castus), esetleg ennek készítményeit, például az Agnolytot vagy az Agnucastont. Az esetek túlnyomó többségében ezt a növényt is csak tüszőrepedés után, tehát a 12. és a 26. nap közötti időszakban kell szedni (naponta 1 kapszula, a tinktúrából 40 csepp). Újabban a jamszgyökér (Dioscorea villosa) kivonatát is alkalmazzák az említett célra. Előnye, hogy krém vagy gél formájában a bőrre kenve is kifejti progeszteronszerű hatását.

 

Ezen túlmenően minden nőnek gondoskodnia kell róla, hogy "otthon legyen a medencéjében". Ebben segíthet például a Luna-jóga, a hastánc vagy a csi-kung. A rendszeres alhasi és hátmasszázs szintén előnyös hatású a petefészek működésére, elősegíti a hormonális egyensúly megteremtését.

- dr. ki -
XV. évfolyam 10. szám

Címkék: hormon, hormonháztartás, ösztrogén, progeszteron

Aktuális lapszámunk:
2020. április

A korábbi lapszámaink tartalmának megtekintéséért kattintson IDE.